ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3374
    Dolar
  • Euro
    34,8108
    Euro
  • Altın
    2.393,270
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/21°
    ADANA
  • ANKARA
    7/16°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/23°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/23°
    IZMIR
  • KONYA
    7/10°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sel faciası: 55 ölü, 76 kayıp!
Sel faciası: 55 ölü, 76 kayıp!
Otobüsler alev alev yandı!
Otobüsler alev alev yandı!
Göçmen kaçakçılarına operasyon!
Göçmen kaçakçılarına operasyon!
Arda Güler'li Real Madrid şampiyon!
Arda Güler'li Real Madrid şampiyon!
2 Haziran 2021 Çarşamba - 14:37

İZMİR'DE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ SANCISI: ÇOK KÖTÜ FİZİKİ ŞARTLARDA SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR!

İzmir Tabip Odası, birinci basamak sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezlerinin (ASM) son derece kötü fiziki şartlarda çalıştırıldığını ileri sürdü. İzmir'deki 1347 hekimin 240 civarındaki ASM'de kamu hizmeti yürüttüğünü aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Salgın, birinci basamakta kırılır. Hastanelerdeki tedaviyle salgında başarılı olamazsınız. Bir an önce bu piyasacı ve özelleştirmeci anlayış terk edilmeli, toplum sağlığına öncelik verilmeli" dedi.

İZMİR DE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ SANCISI: ÇOK KÖTÜ FİZİKİ ŞARTLARDA SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR!

Türk Aile Hekimleri Derneği’nin ASM'lerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi amacıyla başlattığı "ASM Mekânları İçin Harekete Geçiyoruz" kampanyasına destek için İzmir Tabip Odası'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı’nın yanı sıra TTB Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Sibel Uyan, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Süleyman Kaynak ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Köse katıldı.

Aile hekimliğinin bir kamu hizmeti olduğunu ve bu nedenle hizmet yerlerinin de kamu binaları olması gerektiğini vurgulayan Çamlı, "Ancak pandemi sürecinde özellikle ASM'lerin fiziki yapısı bir kez daha ön plana çıktı. Gerek Covid hastalarının başvuruları, gerekse aşılamada mekanla ilgili yaşanan sorunlar sağlık hizmetlerinde aksamalara yol açtı. Çünkü ASM'lerin çoğu ya bir apartman katında, ya da bodrumlarda kiralanmış yerlerde. Uygunsuz binalarda halk sağlığı hiçe sayılıyor. Tüm yük aile hekimlerinin üzerine yıkılıyor. Özellikle salgının pik yaptığı dönemlerde, bu tür merkezlerin fiziki koşullarının ne kadar yetersiz olduğunu görmüş olduk. 10 yılda bir tane ASM yapılmadı. Şehir hastanelerine verilen kirayla 16 bin ASM yapılabilirdi. Sağlık politikalarının birinci basamak öncelenilerek bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

SALGIN BİRİNCİ BASAMAKTA KIRILIR, HASTANEDE DEĞİL!

Çamlı, İzmir'de 1347 hekimin 240 civarındaki ASM'de kamu hizmeti yürüttüğünü belirtirken şunları söyledi:
 

"Bu mekanların bir kısmı eski sağlık ocakları ve büyük çoğunluğu da uygunsuz koşullardaki yerler. Bu mekanların bulunması, kiralanması, tefrişatı ve bakımı tamamen aile hekimlerinin üzerine bırakılmış durumda. Devlet sadece hekimlere cari ödemeler yapıyor. ASM'ler özel muayenehaneymiş gibi davranıyorlar. Oysaki burada kamu hizmeti veriliyor. Mesela, Bayraklı'da depremden sonra kiralar çok fahiş şekilde arttı. Bizzat kamu hizmeti veren hekim bir de buralarda ASM'ye uygun kiralık yerler aramak zorunda kaldı. Hekimler bunlarla uğraşmak zorunda değil. Hep söyledik; salgın, birinci basamakta kırılır. Hastanelerdeki tedaviyle salgında başarılı olamazsınız. Bir an önce bu piyasacı ve özelleştirmeci anlayış terk edilmeli, toplum sağlığına öncelik verilmeli."

HAVASIZ YERLERDE HİZMET VERİYORUZ

TTB Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Sibel Uyan da ASM'lerin fiziki şartlarının iyileştirilmesine yönelik bakanlıktan ve sağlık il müdürlüğünden defalarca talepte bulunmalarına karşın olumlu bir yanıt alamadıklarını söyledi. Uyan, "Pandemide asıl hizmet birinci basamakta olması gerekirken biz birinci basamak olarak birçok sıkıntı yaşadık. Yeri geldi hastaları içeri alamadık. Havalandırması olmayan binalarda hizmet verdik. Halen de veriyoruz. Bu ASM binalarını devlet yapmalı. Kiralık yerlerle kamu hizmeti olmaz. Sağlık Bakanlığı’ndan ciddi adımlar bekliyoruz. Eğer istediğimiz adımları göremezsek eylül ayında kampanyamızın ikinci etabına başlayacağız” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANELERİ TEPKİSİ

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaynak ise şehir hastanelerine aktarılan bütçeyi eleştirerek, “Şehir hastaneleri çok büyük masraflarla oluşturuldu. Oysa ki bu paranın küçük bir kısmı birinci basamağa aktarılmış olsaydı gerçekten orada çalışan hekimlere uluslararası standartlarda sağlık hizmeti verilebilirdi" dedi.

DEPREMDE HASAR GÖREN ASM'NİN KAPISINA KİLİT

Bayraklı 4 No’lu Adalet Sağlık Merkezi doktorlarından Yaşar Kamalı ise "Depremde az hasarlı olmamıza rağmen binamızda 114 ailenin tamamı binayı terk etti ve binanın kentsel dönüşümden geçmesi kararı verdiler. Biz Sağlık Bakanlığına danıştığımızda az hasarlı binalarda çalışmaya devam etmemiz gerektiğini söylediler. Yazılı bir talimat istediğimizde bizlere yazılı bir metin veremeyeceklerini söylediler. Bizler de 3 hafta kadar bir destek bekledik. Ancak herhangi bir haber gelmeyince bizler de görevimize geri döndük. Şimdi üst katlarında sökülmüş panjurları ve doğramaları bulunan apartmanda hizmet veriyoruz. Bölgede yerleşebileceğimiz bir yer arıyoruz. Aancak binaların çoğu yıkıldığı için uygun bir yer bulamıyoruz. Bulduğumuz yerlerde ise maliyetleri karşılayamıyoruz. Bina kentsel dönüşüme girdiğinde ise mecburen ASM'nin kapısına kilit vuracağız" diye konuştu.

SAHİBİNDEN SATILIK AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

Öte yandan, bir internet alım satım sitesinde satışa çıkarılan ASM binasının fotoğrafı da toplantıda basınla paylaşıldı. Bir emlakçının, ASM olarak kullanılan yer için 1 milyon 400 bin TL fiyat biçtiği görüldü.

 
Büyükşehir'den Türkiye'ye örnek olacak proje!
 
RIZABEY APARTMANI İÇİN ALTERNATİF PROJE!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torunuyla birlikte kurtarıldı!
İzmir'in Buca ilçesinde 4 katlı bir apartmanın üçüncü katında çıkan yangın ...
Soylu'nun yerine bakan olacak ismi açıkladı!
Gazeteci Barış Yarkadaş, KRT TV'de Gürkan Hacır'ın sunduğu programda Sedat ...
CHP'den Erdoğan'a 3. doz aşı tepkisi!
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
CHP'li Yücel'den o imam hakkında suç duyurusu!
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, geçtiğimiz haftalarda ...
Cumhurbaşkanlığı'ndan Gölcük kararı!
İzmir’in Ödemiş İlçesi'ndeki Gölcük Gölü ve civarının doğal SİT alanı ...
Ege Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan ...
 
Erdoğan'ın açıklaması sonrası dolarda tüm zamanların rekoru!
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın TRT yayınında yaptığı faiz açıklaması ...
İzmir'de o görüntülere soruşturma!
İzmir'deki Toros Yangın Eğitim Merkezi’nde iki genç kızın çektiği sosyal ...
Bitlis'te çatışma: 2 şehit, 4 yaralı!
Bitlis'in Tatvan ilçesi kırsalında güvenlik güçleriyle PKK’lı teröristler ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri