ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4888
    Dolar
  • Euro
    34,7360
    Euro
  • Altın
    2.403,970
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
LPG'ye indirim geliyor!
LPG'ye indirim geliyor!
1 Mayıs müdahalelerle başladı!
1 Mayıs müdahalelerle başladı!
Kripto piyasası yine sarsıldı!
Kripto piyasası yine sarsıldı!
Sendikalardan Taksim kararı... Özgür Özel ayrıldı!
Sendikalardan Taksim kararı... Özgür Özel ayrıldı!
6 Kasım 2021 Cumartesi - 10:54

İhtiyaç kredisi faizleri arttı!

Son iki ayda Merkez Bankası faizi 300 baz puan düşürdü ancak bu dönemde ortalama ihtiyaç kredisi faizi yüzde 24,49'dan yüzde 24,68'e yükseldi. Bu dönemde mevduat faizlerindeki düşüş bazı vadelerde 300 puanı da aştı.

İhtiyaç kredisi faizleri arttı!

Merkez Bankası (TCMB) 23 Eylül'de 100 baz puan, 21 Ekim'de ise 200 baz puan faiz indirerek politika faizini yüzde 16'ya kadar çekti ancak ihtiyaç kredisi faizleri bu dönemde azalmak bir yana arttı.

TCMB verilerine göre, 17 Eylül'de ortalama yüzde 24,49 olan bankaların ihtiyaç kredisi faizleri, 29 Ekim'de yüzde 24,68 oldu. u dönemde ortalama taşıt kredisi faizleri yüzde 21,28'den yüzde 20,33'e sınırlı bir oranda geriledi. Gerileme, 100 puanın altında kaldı. ine bu dönemde konut kredisi faizleri ortalama yüzde 17,89'dan yüzde 17,53'e çok sınırlı geriledi. htiyaç, taşıt ve konut kredilerini içeren tüketici kredilerinde ortalama faiz bu dönemde yüzde 23,73'ten yüzde 23,92'e yükseldi.

Bu dönemde en çok düşüş ticari kredi faizlerinde oldu. Ticari kredi faizleri ortalama yüzde 21,26'dan yüzde 19,38'e geriledi. Düşüş 200 baz puana yaklaştı.

MEVDUAT FAİZLERİ SERT DÜŞTÜ
TCMB'nin faiz indirimlerinin ardından kredi faizlerinde, ticari krediler hariç, ciddi bir düşüş olmadı ancak TL mevduat faizleri sert geriledi.

17 Eylül-29 Ekim döneminde ortalama mevduat faizleri 1 aya kadar vadelide yüzde 17,57'den yüzde 15,54'e, 3 aya kadar vadelide yüzde 19,10'dan yüzde 16,27'ye, 6 aya kadar vadelide yüzde 18,99'dan yüzde 14,94'e, 1 yıla kadar vadelide yüzde 19,25'ten yüzde 13,95'e, 1 yıl ve daha uzun vadelide yüzde 17,10'dan yüzde 14,02'ye geriledi.

KREDİ FAİZLERİ NEDEN DÜŞMÜYOR?
TCMB eski başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, TCMB'nin faiz indirimlerinin kredi faizlerine yansımamasını geçen ay sozcu.com.tr'ye değerlendirmişti.

TCMB politika faizinin çok kısa vadeli bir faiz olduğunu, mevduatın da kısa vadeli olduğunu, ortalama vadesinin 40-50 gün olduğunu belirten Kara, “Bankalar açısından TCMB fonlaması ve mevduat neredeyse birbirinin ikamesi olduğu için TCMB faizindeki düşüş mevduata birebir yansır” demişti.

Uzun vadeli faizlerin ise TCMB faizinden ziyade enflasyon beklentisi ve enflasyon riski tarafından belirlendiğine dikkat çeken Kara, “TCMB'nin enflasyonla mücadeleyi ikinci plana atarak kısa vadeli faizleri indirmeye devam etmesi enflasyon beklentilerini olumsuz etkiledi, geleceğe dair fiyatlama belirsizliğini artırdı. Bu da bankalar açısından vade riskinin artmasına neden olarak uzun vadeli faizlerin yukarı gitmesine neden oluyor” demişti.

“Tüketici kredileri faizleri daha çok uzun vadeli olduğu için bankalar vade riski nedeniyle tüketici kredi faizlerini indirmek istemiyor” diyen Kara, “Öte yandan ticari kredilerin önemli bir bölümü rotatif dediğimiz gecelik faize endeksli faizler, yani efektif vadesi çok kısa. Bu nedenle bankalar mevduat faizindeki düşüşü ticari kredilere yansıtabiliyor” ifadelerini kullanmıştı.

Kara, “Özetle, banka faizleri arasındaki ayrışan hareketler büyük ölçüde vade farkından ve enflasyon riskinin fiyatlanmasından kaynaklanıyor” demişti.

FAİZ İNERKEN KUR VE ENFLASYON YÜKSELDİ
Nitekim, TCMB’nin faiz indirimi işaretlerine başladığı eylül başında 8,27 olan dolar/TL kuru, faiz indirimleri sonrası siyasi gerilimlerin de etkisiyle 9,80’e kadar yükseldi.

TCMB politika faizini yüzde 16’ya çekerken, resmi enflasyon yüzde 19,89’a kadar yükseldi ve enflasyon beklentileri de bozuldu.

 
Cesedi su kuyusunda bulundu!
 
Akşener'in yoğun bakımdaki danışmanı için kapıya polis!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rekabet Kurulu’ndan iki şirkete soruşturma!
Rekabet Kurulu, Mey İçki ve Fransız gözlük devi EssilorLuxottica’ya soruşturma açtı.
Ekmek fiyatlarıyla ilgili yeni gelişme!
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, fırıncı esnafının ...
Asgari ücret açıklaması!
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin asgari ücret le ilgili ...
 
PTT'den yüzde 300 zam!
PTT’nin yurtdışı gönderimlere yüzde 300’e varan oranda zam yapmasına tepki ...
Merkez Bankası’ndan enflasyon açıklaması!
TCMB, ekimde yıllık yüzde 19.89'a çıkan enflasyona en belirgin katkının ...
Kınık'ta ihracat şampiyonları adına fidan dikildi!
Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) tarafından İzmir'in Kınık ilçesinde oluşturulan ...
 
Bakan Dönmez'den doğalgaz çözümü!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez doğalgaz, elektrik ve akaryakıt ...
İzmir'in zam şampiyonu belli oldu!
İzmir'de TÜFE’de 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,03, ...
Sebze fiyatları son 6 yılın en yüksek seviyesinde!
Antalya Ticaret Borsası'nın 2021 Ekim verilerine göre, kentteki hallerde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri