ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2767
    Dolar
  • Euro
    35,0269
    Euro
  • Altın
    2.472,770
    Altın
  • Bist-100
    10.537,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/26°
    ADANA
  • ANKARA
    9/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/26°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/28°
    IZMIR
  • KONYA
    12/26°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erkan Yolaç hayatını kaybetti!
Erkan Yolaç hayatını kaybetti!
Sevgilisini kalbinden bıçaklamıştı... Irına'nın cezası belli oldu!
Sevgilisini kalbinden bıçaklamıştı... Irına'nın cezası belli oldu!
CHP'li Polat'tan köprü ve otoyol zammı tepkisi!
CHP'li Polat'tan köprü ve otoyol zammı tepkisi!
Yollar ayrıldı... Fatih Terim'ın Yunanistan macerası sona erdi!
Yollar ayrıldı... Fatih Terim'ın Yunanistan macerası sona erdi!
17 Temmuz 2020 Cuma - 10:20

İki bebek, iki kahraman baba

Safra kanalları yokluğu nedeniyle biri 4, diğeri 6 aylık iki bebek babalarından nakledilen karaciğer dokusuyla hayat buldu

İki bebek, iki kahraman baba

Aynı kaderi paylaşıp yolları İzmir Kent Hastanesi’nde kesişen iki bebek karaciğer nakli oldu, daha yaşlarını doldurmadan ikinci hayata başladı. Safra kanalları yokluğu nedeniyle siroz olan Eda Nur Tosbıyık’a 6 aylıkken babası Canip Tosbıyık’tan, Zeynep Ekim’e 4 aylıkken babası Cemil Ekim’den karaciğer dokusu nakledildi. İki bebek şifayla taburcu edilirken, Prof. Dr. Murat Kılıç, “İki bebeğimizin de nakil yapılmasa yaşama şansları yoktu, hatta günler, haftalar içinde kaybedeceğimiz kadar ağır durumdaydılar. Şimdi hem onların hem ailelerinin yüzü gülüyor” dedi.

EDA NUR’A BABASI CANİP TOSBIYIK HAYAT VERDİ

Bebek ve çocukları karaciğer nakline götüren hastalıklar arasında ilk sırada yer alan biliyeratrezi (safra kanalları yokluğu) nedeniyle iki bebek daha siroz oldu, kendilerini ameliyat mamasında buldu. Uşak’ta oturan ev hanımı Sultan Tosbıyık (33) ile tekstil işçisi Canip Tosbıyık’ın (36) üç çocuğunun en küçüğü olan Eda Nur 25 Temmuz 2019’da dünyaya geldi.  Minik Eda Nur gün geçtikçe sarardı, götürüldüğü sağlık kurumlarında sarılığı için geçer denildi. Ancak 2,5 aylık olduğunda hala sarılığı geçmeyen Eda Nur’a bu kez ultrason tetkiki yapıldı, safra kanallarının olmadığı görüldü. Bunun üzerine bebek önce Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada yaklaşık 4 ay tedavi gören talihsiz bebek nakil kararı verilmesi üzerine İzmir Kent Hastanesi’ne başvurdu. Yaklaşık 6 aylık olan, 5 kilo 100 gram ağırlığındaki minik Eda Nur’a 13 Şubat 2020 günü babası Canip Tosbıyık’tan karaciğer nakli gerçekleştirildi.

ZEYNEP’İN KAHRAMANI DA BABASI CEMİL EKİM

Aydın’ın Nazilli ilçesinde oturan kuaför Esra Ekim (27) ile esnaf Cemil Ekim’in (34) 9 Aralık 2019’da doğan kızları Zeynep de Eda Nur ile aynı kaderi paylaştı. Dünyaya geldikten sonra yeni doğan sarılığı denerek geçmesi beklenen sarılık geçmedi, tablo daha da ağırlaştı. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İzmir’e Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edilen Zeynep’e siroz tanısı koyuldu ve henüz 4 aylık ve 5 kilogram ağırlığındayken nakil kararı verildi. Nakil için İzmir Kent Hastanesi’ne yatırılan Zeynep bebeğe 22 Nisan 2020’de babası Cemil Ekim hayat verdi. Nakil başarıyla gerçekleşti. Hem kızları hem kendileri kader ortağı olan iki baba, bir an bile tereddüt etmeden ameliyat masasına yattıklarını belirterek, “Evlatlarımız için canımız feda olsun” dedi.  

İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli ve Hepatobiliyer Cerrahi kurucu başkanı Prof. Dr. Murat Kılıç; Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr. Opr. Dr. Rasim Farajov, Opr. Dr. Zaza Iakobadze’den oluşan ekibin gerçekleştirdiği nakillerle ilgili şu bilgileri verdi:

 “Doğuştan safra kanalları yokluğu (biliyeratrezi) bebek ve çocuklarda siroza yol açıyor. Siroz nedeniyle karaciğerleri iş görmez hale gelince de organ nakli kaçınılmaz oluyor. Bebek ve çocuklarda karaciğer naklinin birinci sebebi bilieratrezi. İki bebekte de sorun aynıydı. Daha birkaç aylıkken siroz tanısı koyulmuş bu bebeklerin nakle kadar biraz daha büyümelerini, kilo almalarını isteriz. Ama ikisinin de böyle bir şansı yoktu. Nakil yapılmasa günler, haftalar içinde kaybedileceklerdi. Şimdi ikisi de iyi, sağlıkla büyüyorlar. Anne babalarının da artık yüzü gülüyor.”

KAYBETMEKTEN ÇOK KORKTUK

Öte yandan 14 yaşında Merve, 10 yaşında Buğlem adlı iki kızları daha olduğunu belirten anne Sultan Tosbıyık, “Eda Nur evimizin neşe kaynağı olmuştu ancak sevincimiz kısa sürdü. Ve onu kaybetmekten çok korktuk. Elimizden kayıp gidecekti. Doktorlarımızın çabasıyla minik kızımız yeni bir hayata başladı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz” dedi. Adını Hüseyin koydukları ilk bebeklerini henüz bir haftalıkken kaybettiklerini belirten Esra- Cemil Ekim çifti ise bir mucize yaşadıklarını söyledi. Anne Ekim, “ilk evladımızı doğum sırasında kakasını yuttuğu için kaybettik. Hala acısı taze, üzüntümüz büyük. Kızımız doğduğunda dünyalar bizim oldu. Ancak sevincimizin yerini korkular aldı, aylarımız hastanelerde geçti. Zeynep’i de kaybedeceğiz diye çok korktuk, çünkü durumu çok ağırdı. Şimdi sevinçliyiz ama bir terslik olur mu, korkusunu hiç üzerimizden atamıyoruz. Zor günleri geride bıraktık. Doktorlarımıza çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

 

 
Bahçeşehir Koleji İzmir'den 3 LGS birincisi...
 
Başkan Batur'dan uyarı ve öneri... "BELEDİYELERDE BIÇAK KEMİĞE DAYANDI"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bahçeşehir Koleji İzmir'den 3 LGS birincisi...
20 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) Bahçeşehir Koleji’nden ...
İzmir'de kritik deprem araştırması...
İzmir'de deprem uzmanları, Urla Yağcılar köyünde yaklaşık 20 kilometre ...
Deprem sırasında paniğe kapılıp, 7'nci kattan atladı
İzmir'de dün akşam meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin hissedildiği ...
 
Davutoğlu'ndan İmamoğlu'na Kanal İstanbul desteği!
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul’un en önemli 3 sorunundan biri olarak ...
Şamil Tayyar'dan zehir zemberek sözler!
Geçtiğimiz günlerde aktif siyaseti bıraktığını açıklayan Eski AK Parti ...
İzmir'li Melis Yunanistan'a iade edilmeyecek!
İzmirli Dilek Tsakiridis'in kızı Melis'in Yargıtay tarafından Selanikli ...
 
Darp edilen genç yaşamını yitirdi!
Bursa'nın Gürsu ilçesinde çıkan kavgada darbedildikten sonra fenalaşan ...
2019 faaliyet raporu kabul edildi!
İzmir Büyükşehir Belediyesinin 2019 yılı faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.
Rabia Naz soruşturmasında beklenen oldu, dosya kapatıldı!
Rabia Naz Vatan’ın öldürüldüğü iddialarıyla ilgili dosyada yeni bir gelişme yaşandı.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri