ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5919
    Dolar
  • Euro
    34,8601
    Euro
  • Altın
    2.504,820
    Altın
  • Bist-100
    9.680,00
    Bist-100
  • ADANA
    16/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/21°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/22°
    IZMIR
  • KONYA
    11/22°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
AK Partili Külünk'ün hedefinde Hisarcıklıoğlu var!
18 Ocak 2023 Çarşamba - 12:17

İleri yaş dostu kent: Karşıyaka!

Karşıyaka Belediyesi, özellikle kent nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan ileri yaştaki bireyler için de çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. ‘İleri Yaş Dostu Kent’ olma yolunda hızla ilerleyen Karşıyaka’da ikinci baharını yaşayan bireyler için sosyal, kültürel ve sportif pek çok çalışma yapılıyor. 

İleri yaş dostu kent: Karşıyaka!

Özellikle Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi’nde sağlıklı yaşlanmayı destekleyici aktivite ve kurslar gerçekleştiriliyor. Haftanın beş günü belli bir programda devam eden resim, müzik, satranç, akıl ve zeka oyunları, yabancı dil, briç dersleri ile ileri yaştaki vatandaşlar sosyal aktivitelerini geliştiriyor. Ayrıca merkezde salon dansları ve halk oyunları, fiziksel ve beden egzersizleri, örgü ve cam boyama kursları da veriliyor. 

HAYAT BOYU ÖĞRENME 
Hayat boyu öğrenme eğitim-öğretim programıyla sağlıklı, başarılı ve aktif yaş almayı desteklemek amacıyla geçtiğimiz Şubat ayında kurulan 3. Yaş Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilen çalışmalar da yoğun tempoyla devam ediyor. İlk mezunlarını geçtiğimiz haftalarda veren 3. Yaş Üniversitesi’nde ileri yaşta görülen hastalıklar; yaşlılığın psikolojik, sosyolojik ve hukuki boyutuna ilişkin eğitimler veriliyor. Ayrıca; felsefe, sağlıklı beslenme, parazitoloji, botanik, bütüncül tıp, ileri yaşta fiziksel aktivitenin önemi, psikodrama, öykü yazarlığı ve İspanyolca dersleri de veriliyor. Gönüllü öğretim üyelerinin dersler verdiği 3. Yaş Üniversitesi eğitim programına önümüzdeki süreçte mitoloji, iletişim ve drama derslerinin de eklenmesi planlanıyor. İlk yıl 105 mezun veren 3. Yaş Üniversitesi mezunlarının belirledikleri çeşitli kulüplerle bir araya gelerek aktif kalmalarına destek verilmesi planlanıyor.

GÜNDÜZ YAŞAM MERKEZİ
Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın vizyon projelerinden biri olarak yaşama geçirilen Karşıyaka Belediyesi Gündüz Yaşam Merkezi de Alzheimer hasta ve hasta yakınları için faaliyet veriyor. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi ve Ege Geriatri Derneği iş birliğinde hizmet üreten merkezde günlük yaşam aktivitelerini yardımsız gerçekleştirebilen 1. evre Alzheimer hastaları konuk ediliyor. Gün içerisinde 10.00-13.00 ve 14.00-17.00 saatlerinde 8-9 kişilik olmak üzere iki grup halinde hastaları ağırlayan merkezde; fiziksel ve hastaların motor becerilerinin gerilememesi için çeşitli aktiviteler gerçekleştiriliyor, zeka oyunları oynanıyor. Hastaların sosyalliklerini kaybetmemelerini sağlamak amacıyla çay saatleri, müzik dinletisi, belgesel ve kısa film gösterimleri gerçekleştiriliyor; sohbetler ediliyor. İki hemşire, bir psikolog ve bir sosyal hizmet uzmanıyla hizmet üreten merkezdeki bu etkinlikler 1. evre Alzheimer hastası olan yaş almış büyüklerin 2. evreye geçişlerini geciktiriyor. Ayrıca; Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi tarafından hasta yakınlarına her perşembe hasta destek programı adı altında eğitimler veriliyor. Merkeze kayıtlı hastaların yakınları aranarak eğitimler hakkında bilgilendiriliyor. Eğitimlere merkeze kayıtlı olmayan Alzheimer hastası yakınları da katılabiliyor. Merkezden hali hazırda 36 kişi yararlanıyor.

ÇAĞRI MERKEZİ ARAMA YAPIYOR
Öte yandan; kentte yaşayan ileri yaştaki vatandaşların bireysel yaşamını sürdürmesine katkı sağlamak için de bazı çalışmalar yürütülüyor. Belediye tarafından 65 yaş üstü vatandaşlar için düzenlenen kent turlarına katılan ileri yaştaki bireyler form dolduruyor ve sisteme kayıtları gerçekleştiriliyor; şu an sisteme kayıtlı 3 bin kişi bulunuyor. Çağrı merkezi çalışanları haftada yaklaşık 500 vatandaşı arayarak durumları hakkında bilgi alıyor, herhangi bir ihtiyacı olan vatandaşlar ilgili birimlere yönlendiriliyor. Ücretsiz bir şekilde düzenlenen Tire, Ödemiş ve Seferihisar turları ayda iki kez gerçekleştiriliyor.

BİN 400 YAŞLIYA EVDE TAMİR HİZMETİ VERİLDİ
Pandemi sürecinde 65 yaş ve üzeri vatandaşlar için başlatılan evde küçük arıza, tamir ve bakım hizmeti de devam ediyor. Tamamen ücretsiz bir şekilde verilen hizmet sayesinde evlerinde küçük arıza, elektrik problemleri, tesisat sorunları, tamir ve bakım ihtiyacı olan 65 yaş ve üzeri yaş almış büyükler belediye ile iletişime geçerek destek alabiliyor. Şu ana kadar yaklaşık bin 400 kişiye hizmet veren uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşlar 444 1 575 veya 0232 324 82 68 numaralı hatlardan iletişim kurabiliyor. 

Ayrıca ileri yaştaki vatandaşların sosyal yaşam içerisinde aktif yer almasını desteklemek için kitap kulübü buluşmaları düzenleniyor. Çatı Bostanlı’da gerçekleştirilen buluşmalar 15 günde bir tekrar ediliyor.
 

 
Katip Çelebi Üniversitesi'ndeki yemek ihalesi meclis gündeminde!
 
Kemalpaşa Belediyesi’nde en düşük işçi ücreti 12 bin 300 TL oldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir Belediyesi’nden çok yönlü sağlık hizmeti!
Gaziemir Belediyesi’nin, yurttaşların bedensel, ruhsal ve sosyal açıdan ...
Bornova’da üretime destek!
Bornova Belediyesi’nin yerelde kalkınma çalışmaları kapsamında Bornovalı ...
Acil Müdahale Koordinatörlüğü sorunlara çözüm oldu!
Kuşadası Belediyesi tarafından kent genelinde yaşanabilecek olumsuzlukları ...
 
Menemen'e AB standartlarında et tesisi!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Menemen ve çevresindeki ...
Kuşadası'nda denetimler devam ediyor!
Kuşadası Belediyesi, 2023 yılında da gıda işletmelerine yönelik denetimlerine ...
Başkan Erdoğan'dan RES tepkisi: 'Rüzgar ekerseniz, fırtına biçersiniz'
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Lodos Elektrik Üretim ...
 
Başkan Soyer’den Cengizhan Erzurumlular Derneği'ne ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayraklı Cengizhan Erzurumlular ...
Başkan Soyer'den Menemen'de İZTAŞIT garajına ziyaret
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer geçen Kasım ayında hizmete ...
Genç elçiler İzmir'in geleceği için proje üretiyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde hazırlanan İzmir Sürdürülebilirlik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri