ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,1792
    Dolar
  • Euro
    52,9954
    Euro
  • Altın
    6.703,280
    Altın
  • Bist-100
    14.443,00
    Bist-100
  • ADANA
    9/13°
    ADANA
  • ANKARA
    3/8°
    ANKARA
  • ANTALYA
    11/18°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/13°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/13°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/18°
    IZMIR
  • KONYA
    2/9°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Sağlık Bakanlığı'ndan ilk sinyal geldi: Sigara kimlikle satılacak
Sağlık Bakanlığı'ndan ilk sinyal geldi: Sigara kimlikle satılacak
Kira artış oranı belli oldu
Kira artış oranı belli oldu
Nisan ayı enflasyon oranı açıklandı
Nisan ayı enflasyon oranı açıklandı
Uçağı acil iniş yapmıştı: İspanya Başbakanı Sanchez, Ankara'dan ayrıldı
Uçağı acil iniş yapmıştı: İspanya Başbakanı Sanchez, Ankara'dan ayrıldı
13 Temmuz 2019 Cumartesi - 15:56

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz

İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sordu. Açıklamada söz alan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz" dedi.

İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz

İHD İzmir Şubesi ve kayıp yakınları ‘Kayıplar Bulunsun Failler Yargılansın’ sloganıyla gerçekleştirilen oturma eylemlerinde Konak eski Sümerbank önünde bir araya geldi. Eylemde, İzmir’de 25 sene önce kaçırılarak katledilen; insan hakları savunucusu İkram Mihyaz’ın davasındaki zaman aşımının kaldırılarak faillerinin cezalandırılması talep edildi.

“Kayıplar Vicdanındır Sahip Çık”, “Kayıplar Belli Failleri Nerede” pankartlarının açıldığı açıklamaya kayıp yakınları ve İHD üyelerinin yanı sıra, sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Eylemde konuşan İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, İkram Mihyaz’ın hikayesini anlattı.

‘HEVAL ŞİMDİ 27 YAŞINDA’

25 yıl önce İzmir’de Balçova Belediyesi’ndeki işine giderken kaçırılan Tüm Bel-Sen örgütlenmesinin önemli isimlerinden, insan hakları savunucusu İkram Mihyaz’ın hikayesini anlatan Canlı, Mihyaz davasında zaman aşımının dikkate alınması ve yeniden dava açılması gerektiğini söyledi.

İkram Mihyaz’ın insan hakları savunucularının tüm etkinliklerinde mutlaka yer aldığını vurgulayan Canlı, “Bütün söylemlerinde Kürt sorununun demokratik, barışçıl ve siyasal çözümü için sendikaların aktif tutum almasını savunur, bunun gereğini de kendi alanında yerine getirirdi. Sendikal faaliyetleri sürecinde çok sayıda, kovuşturma, soruşturma ve gözaltılarla karşılaştı. Irkçı çevrelere karşı devrimci bir duruş sergileyen mücadeleci bir kişilikti. Onun bu yönlerinden rahatsızlık duyan barış ve kardeşlik düşmanı karanlık güçler; 5 Temmuz 1994’de Balçova Belediyesi’ndeki işine giderken kaçırdılar. O gece eve gidemedi.. Ama onun yerine çok sayıda polis geldi evlerine ve İkram’ı sordular. Sorulduğu adres kasıtlı ve yanlıştı. Evde İkram Mihyaz’ın eşi, kardeşi ve o tarihte 2 yaşında olan oğlu Heval vardı. Heval şimdi 27 yaşında!” dedi.

KANLI BEYAZ GÖMLEK DE İMHA EDİLDİ’

Canlı, İnsan Hakları Derneği, aile ve avukatların yaptıkları araştırmalar sonucunda şu bilgilere ulaştıklarını söyledi: “İkram, kaçırıldığı gün; beyaz bir Tempra’ya bindirilmiş ve bir yere kadar götürüldükten sonra mavi bir Tempra’ya aktarılmış. Manisa yolu Çiçekli Köyü’ndeki köylüler İkram’ın öldürülüşünü görmüşler. Öldüren kişiler İkram’ı orada bırakıp gitmiş. İkram Mihyaz, Yaka Köyü’ndeki ormanlık alanda, yakın mesafeden sıkılan 4 kurşunla öldürülmüş halde bulunmuştu.’’

Mihyaz’ı öldüren faili meçhul kişiler hakkında, “kasten insan öldürme” suçundan yürütülen soruşturmanın 2014’de kapatıldığını hatırlatan Canlı şöyle devam etti: “Eşi Azize Mihyaz takipsizlik kararının kaldırılması için savcılığa dilekçe verdi. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, zaman aşımının dolduğunu, yapılan araştırmalara karşın suçu işleyenlerin kimliklerinin tespit edilemediği kararını verdi. Adli emanetteki bir adet deforme mermi çekirdeği, bir adet 9 mm çapında boş kovan, Mihyaz’ın üzerinden çıkan kanlı gömleği ve diğer giysilerinin “ekonomik değere sahip olmamaları” ve zaman aşımı dolmuş olması nedeniyle, karar kesinleştikten sonra imha edileceği de belirtildi. Ailesinin ve avukatının tüm çabalarına karşın o beyaz gömlek de imha edildi. O dönem yani 2015’de Avukat Metin İriz, takipsizlik kararına itiraz etti. Dosyada yazışmalar dışında hiçbir işlemin yapılmadığını belirtti fakat itiraz olumsuz sonuçlandı.”

‘İNSANLIĞA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA ZAMAN AŞIMI OLMAZ’

Hükümet yetkililerine çağrıda bulunan Canlı, şu taleplerde bulundu: “Biz; İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi olarak insanlığa karşı işlenen suçlarda ve yaşam hakkı ihlallerinde zaman aşımının işlemeyeceğini biliyoruz. İkram Mihyaz davasında da zaman aşımının dikkate alınmaması ve davanın yeniden açılması gerektiğini düşünüyoruz. Hatta düşünmekten de öte istiyoruz. Yüzleşilmeyen, cezasız kalan bütün insan hakları ihlalleri suçlarının daha sonraki yıllarda fazlasıyla karşımıza çıkacağını biliyoruz ve diyoruz ki: İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz. İkram Mihyaz davasındaki zaman aşımı kaldırılsın. Faili meçhuller cezasız kalmasın.”

Açıklamanın ardından tüm kayıplar için 10 dakikalık oturma eylemi gerçekleştirildi. (DUVAR)

 
TSK'dan ikinci Pençe...
 
AK Partili Tevfik Göksu: İstanbul'da enkaz menkaz yok
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de kamu emekçisi kazandı
İzmir Büyükşehir Belediyesinde kamu emekçileri, yıllardır beklenen haklara ...
2 yaşında 2 karaciğer nakli
İzmir Kent Hastanesi'nde tedavi gören 2 yaşındaki Azra Sağır'a ilki 6 ...
Metil alkol kabusu: 15 günde 13 ölüm
Adana'nın Ceyhan ilçesinde, metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye ...
 
KKTC'de aile faciası: 4 kişi boğuldu!
KKTC'de denize giren 5 kişilik aileden 4'ü boğuldu, küçük çocukları tedaviye alındı.
Öcalan'la görüşme talebine ret
İmralı'da tutuklu bulunan terörist başı Abdullah Öcalan ve diğer tutuklularla ...
Cengiz Kütükçü yazdı... Çeşme'de doktor krizi çözüldü...
Cengiz Kütükçü yazdı... Çeşme'de doktor krizi çözüldü...
 
GSF için flaş karar Yeni adres neresi oldu...
Taşınma kararı tartışmalara yol açan Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar ...
Boşnak dayanışması..
İzmir Bosna Sancak Derneği, üyelerine yönelik yaptığı eğitim çalışmalarında ...
15 Temmuz için demokrasi yürüyüşü
İzmir'de Ege Üniversitesi'nce (EÜ) 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 32 23 5 4 73 27 46 74
2 Fenerbahçe 32 20 10 2 71 34 37 70
3 Trabzonspor 32 19 9 4 59 35 24 66
4 Beşiktaş 32 17 8 7 56 36 20 59
5 Göztepe 32 13 13 6 40 28 12 52
6 Rams Başakşehir 32 14 9 9 53 34 19 51
7 Samsunspor 32 12 12 8 43 42 1 48
8 Çaykur Rizespor 32 10 10 12 44 46 -2 40
9 Tümosan Konyaspor 32 10 10 12 42 45 -3 40
10 Kocaelispor 32 9 10 13 26 36 -10 37
11 Gaziantep FK 32 9 10 13 41 54 -13 37
12 Corendon Alanyaspor 32 6 16 10 37 38 -1 34
13 Kasımpaşa 32 7 11 14 30 46 -16 32
14 ikas Eyüpspor 32 7 8 17 26 45 -19 29
15 Hesap.com Antalyaspor 32 7 8 17 30 51 -21 29
16 Natura Dünyası Gençlerbirliği 32 7 7 18 30 45 -15 28
17 Zecorner Kayserispor 32 5 12 15 24 58 -34 27
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 32 6 6 20 28 53 -25 24
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri