ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,6152
    Dolar
  • Euro
    53,0474
    Euro
  • Altın
    6.610,150
    Altın
  • Bist-100
    13.634,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    9/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Erdoğan’dan 'mutlak butlan' kararı sonrası ilk yorum
Erdoğan’dan 'mutlak butlan' kararı sonrası ilk yorum
İlker Başbuğ ve Tuncay Özkan'dan Özel'e destek
İlker Başbuğ ve Tuncay Özkan'dan Özel'e destek
Özel'in dediği oldu, grup toplantısına onay!
Özel'in dediği oldu, grup toplantısına onay!
CHP Kurultayı'na mali inceleme
CHP Kurultayı'na mali inceleme
11 Ocak 2026 Pazar - 15:05

İran protestocuları ‘Tanrı düşmanı’ ilan edildi

İran’da protestocular, hükümetin sert müdahalesine rağmen cumartesi gecesi de sokaklara çıkmaya devam etti. Son üç günde güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yüzlerce kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi.

İran protestocuları ‘Tanrı düşmanı’ ilan edildi

BBC tarafından doğrulanan videolar ve görgü tanıklarının aktardıkları, devletin protestolara karşı şiddeti artırdığını ortaya koydu. İran Başsavcısı, protestolara katılanların “Tanrı'ya düşman” sayılacağını ve bunun idam cezası gerektirdiğini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump, İran yönetiminin “insanları öldürmeye başlaması” halinde ülkesinin “çok sert karşılık vereceğini” söylemiş, buna karşılık İran Meclis Başkanı, ABD’nin saldırması durumunda İsrail ve bölgedeki ABD üslerinin hedef olacağını açıklamıştı. 

Protestolar ülke geneline yayıldı

Gösteriler, artan enflasyon ve hayat pahalılığı nedeniyle başlamış, kısa sürede İran’ın tüm eyaletlerinde, 100’den fazla şehir ve kasabaya yayılmıştı. Protestocular artık doğrudan dini lider Ayetullah Ali Hamaney yönetiminin sona ermesini talep ediyor.

Hamaney ise protestocuları “vandallar” olarak niteledi ve ABD’yi memnun etmeye çalıştıklarını söyledi. Trump ise sosyal medyada “İran özgürlüğe hiç olmadığı kadar yakın” ifadelerini kullandı.

Ölü ve yaralı sayısı artıyor

BBC kaynakları ve ABD merkezli Human Rights Activists in Iran (HRANA), aralarında güvenlik görevlilerinin de bulunduğu 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Hastanelerin yaralı ve ölülerle dolup taştığı, bazı morglarda yer kalmadığı aktarıldı.

Rasht kentindeki bir hastaneye tek bir gecede 70 cansız beden getirildiği doğrulandı. Tahran’daki bir sağlık çalışanı, birçok gencin başından veya kalbinden vurularak hastaneye ulaşamadan hayatını kaybettiğini söyledi.

2 bin 500'den fazla kişi tutuklandı 

Polis yetkilileri, protestolarda “kilit isimlerin” gözaltına alındığını ve ölümlerin bir kısmından “örgütlü grupları” sorumlu tuttuklarını öne sürdü. Ancak bu iddialara dair somut kanıt sunulmadı. İnsan hakları gruplarına göre şimdiye kadar 2 bin 500’den fazla kişi tutuklandı.

İran’da internet büyük ölçüde kesildi. Hem küresel internete hem de ülke içi ağlara erişim ciddi şekilde sınırlandı. Uzmanlara göre bu kesintinin 2022’deki protestolardan bile daha katı olduğu vurgulanıyor. Uydu interneti Starlink’in kullanılabildiği ancak bunun da riskli olduğu belirtiliyor.

Uluslararası tepkiler

Amnesty International, güvenlik güçlerinin protestoculara karşı ölümcül güç kullandığına dair “son derece endişe verici” raporlar aldıklarını açıkladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Yvette Cooper, İran halkının şiddet tehdidi olmadan görüşlerini ifade edebilmesi gerektiğini söyledi.

2022 protestolarını hatırlattı

Mevcut protestolar, 2022’de gözaltında hayatını kaybeden Mahsa Amini sonrası başlayan gösterilerden bu yana en yaygın protestolar olarak görülüyor. O dönemde insan hakları örgütlerine göre 550’den fazla kişi öldürülmüş, 20 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. 

Etiketler:
 
Bucaspor 5 golle galip!
 
Özel'den AK Parti'ye 'emekli aylığı' çıkışı:
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ABD genelinde ICE karşıtı isyan dalgası
ABD’de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) karşıtı öfke ülke geneline yayıldı. ...
AB’den 'Suriye' çağrısı: Siyasi bir çözüm için diyaloğa dönülmeli
Suriye'nin Halep kentindeki olaylarla ilgili siyasi çözüm çağrısı yapan ...
ABD, Suriye'de DAEŞ'i vurdu
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı Suriye'nin Palmira kentinde terör örgütü ...
 
Instagram’da büyük veri sızıntısı iddiası! 'Şifre sıfırlama' bildirimleri gidiyor
Siber güvenlik şirketi Malwarebytes, Instagram’da 17,5 milyon hesabı etkileyen ...
İran'daki protestolarda 200'ü aşkın ölü
Ekonomik krizden rejim değişikliği talebine evrilen gösterileri durduramayan ...
Suriye Ordusu Şeyh Meksud'u ele geçirildi
Şeyh Maksud’un yüzde 90’ı Suriye ordusunun denetimine geçti. SDG’nin ateşkesi ...
 
Trump: Venezuela iş birliği içinde, bu sayede ikinci saldırı dalgasını iptal ettim
ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela'nın çok sayıda siyasî tutukluyu serbest ...
Halep'te YPG/SDG'ye verilen süre doldu
Suriye’nin Halep kentinde PKK/SDG ile Suriye ordusu arasında süren çatışmalarda ...
İran'da isyana yüzbinler katıldı, onlarca kişi öldü: İran interneti tamamen kesti
Kirmanşah'taki protestolarda 2 asker hayatını kaybederken ülke genelinde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri