ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    45,6152
    Dolar
  • Euro
    53,0474
    Euro
  • Altın
    6.610,150
    Altın
  • Bist-100
    13.634,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/24°
    ADANA
  • ANKARA
    9/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/25°
    IZMIR
  • KONYA
    9/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Özgür Çelik’ten gözaltı operasyonlarına belgeli yanıt
Özgür Çelik’ten gözaltı operasyonlarına belgeli yanıt
Muğla'da 4.3 büyüklüğünde deprem
Muğla'da 4.3 büyüklüğünde deprem
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca silahlı saldırıya uğradı
Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca silahlı saldırıya uğradı
CHP'li Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak tutuklandı
CHP'li Akçakoca Belediye Başkanı Fikret Albayrak tutuklandı
8 Nisan 2026 Çarşamba - 07:41

İran ve ABD ateşkes ilan etti

ABD Başkanı Donald Trump, Hürmüz Boğazı'nın tamamen açılması şartıyla İran'la 2 haftalık karşılıklı ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Ateşkes anlaşması 10 Nisan'da İslamabat'ta gerçekleştirilecek. Lübnan'ı da kapsayan ateşkesin hemen devreye gireceği belirtildi.

İran ve ABD ateşkes ilan etti

İran ve ABD, Pakistan'ın sunduğu ateşkes teklifini kabul ederek 2 hafta boyunca saldırılar gerçekleştirmemek yönünde anlaştı. ABD Başkanı'nın bu gece 03:00'de yapılmasını planladığı 'medeniyet yok eden' saldırı ertelendi.

Trump, sosyal medya üzerinden ateşkesi kabul ettiğini duyurdu. Üç İranlı yetkiliye göre İran, Pakistan’ın iki haftalık ateşkes önerisini kabul etti.

Bu karar, Pakistan’ın yoğun diplomatik çabaları ve kilit müttefiki Çin’in son anda yaptığı müdahaleyle, İran’dan esneklik gösterip gerilimi yatıştırmasını talep etmesinin ardından alındı.

Yetkililer, ateşkesin yeni Dini Lider Ayetullah Müctaba Hamaney tarafından onaylandığını belirtti.

TRUMP ATEŞKESİ KABUL ETTİ

ABD Başkanı Trump sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada İran'la yapılacak ateşkesi kabul ettiğini duyurdu.

İran, Hürmüz Boğazı'nın açılması şartına dair henüz bir açıklama yapmadı, ancak daha önce ateşkes teklifine olumlu baktıklarını belirtmişti.

Trump'ın tam açıklaması aşağıdaki gibidir:

"Pakistan Başbakanı Şehbaz Şerif ve Mareşal Asim Munir ile yaptığım görüşmeler neticesinde, bu gece İran’a gönderilecek yıkıcı gücü durdurmamı talep ettikleri ve İran İslam Cumhuriyeti’nin Hürmüz Boğazı’nın TAM, DERHAL ve GÜVENLİ bir şekilde AÇILMASINI kabul etmesi şartıyla, İran’a yönelik bombardıman ve saldırıları iki haftalık bir süre için askıya almayı kabul ediyorum. ""Bu, iki taraflı bir ATEŞKES olacaktır! Bunun nedeni, tüm askeri hedeflerimizi zaten gerçekleştirmiş ve aşmış olmamız ve İran ile uzun vadeli BARIŞ ve Orta Doğu'da BARIŞ konusunda kesin bir Anlaşma'ya çok yaklaşmış olmamızdır. İran'dan 10 maddelik bir teklif aldık ve bunun müzakere için uygulanabilir bir temel olduğuna inanıyoruz. Geçmişteki ihtilafların neredeyse tüm maddeleri üzerinde Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında mutabakat sağlanmıştır, ancak iki haftalık bir süre anlaşmanın son halini almasına ve tamamlanmasına imkan verecektir."

"Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak ve aynı zamanda Orta Doğu ülkelerini temsilen, bu uzun vadeli sorunun çözüme yakın olması benim için bir onurdur. Bu konuya gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederim"

İRAN: ABD ŞARTLARIMIZI KABUL ETTİ

İran'dan yapılan açıklamada, "ABD ile Pakistan'da yapılacak müzakerelerin 15 gün içinde sonuçlandırılmasını ve sahadaki zaferin siyasi alanda da tescillenmesini hedefliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

ERAKÇİ: HÜRMÜZ BOĞAZI'NDAN GÜVENLİ GEÇİŞLER OLACAK

İran Dışişleri Bakanı Erakçi: 15 gün (ateşkes süresince) boyunca Hürmüz Boğazı'ndan güvenli geçişler, İran ordusu ile koordineli bir şekilde mümkün olacak.

İSRAİL ATEŞKESE KATILDI

Beyaz Saray'dan üst düzey bir yetkili CNN'e konuştu. İsrail'in, Başkan Donald Trump'ın İran'a Hürmüz Boğazı'nı yeniden açması ya da sivil altyapıya yönelik askeri saldırıların yoğunlaşmasıyla karşı karşıya kalacağı yönündeki son tarihinden sadece bir buçuk saat önce duyurduğu iki haftalık ateşkesin bir parçası olduğunu söyledi.

Yetkili, İsrail'in müzakereler sürerken bombardıman operasyonlarını da askıya almayı kabul ettiğini belirtti.

İsrail'in 12. Kanalı'ndan bir muhabir "İsrail en hafif tabirle bu anlaşmayı pek sevmedi, ama karar Trump'ın" yorumunu yaptı. 12. Kanal'a göre anlaşma Lübnan'daki çatışmaları kapsamıyor.

Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre İsrail de geçici ateşkesi kabul etti. 

GÖRÜŞMELER 10 NİSAN'DA BAŞLAYACAK

ABD-İran arasındaki Ateşkes Mücteba Hamaney tarafından onaylandı. 

İran'dan yapılan açıklamada, görüşmelerin 10 Nisan Cuma günü başlayacağı ve her iki taraf da anlaşırsa uzatılabileceği belirtildi. 

İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, “Pakistan'da yapılacak müzakerelerin 15 gün içinde sonuçlandırılmasını ve sahadaki zaferin siyasi alanda da tescillenmesini hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. 

Açıklamada, "Ülke lideri Mücteba Hamaney ve Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi'nin onayıyla nihai hale getirilmesi için müzakerelerin İslamabad’da yapılmasına karar verilmiştir. Bu müzakerelerin en fazla 15 gün içinde sonuçlandırılması ve sahadaki zaferin siyasi alanda da tescil edilmesi hedeflenmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

ABD tarafından sunulan tüm planların reddedildiği belirtilen açıklamada, Tahran yönetiminin sunduğu 10 madde "Hürmüz Boğazı'ndan geçişin, İran Silahlı Kuvvetleri ile koordinasyon içinde kontrollü şekilde yapılması, direniş ekseninin tüm unsurlarına karşı yürütülen savaşın sona erdirilmesi, ABD savaş güçlerinin bölgedeki tüm üs ve konuşlanma noktalarından çekilmesi, Hürmüz Boğazı'nda güvenli geçişi garanti altına alacak ve üzerinde mutabakata varılan protokol çerçevesinde İran'ın hakimiyetini sağlayacak bir geçiş düzenlemesinin oluşturulması, İran'a verilen zararların hesaplamalara göre tamamen tazmin edilmesi, tüm birincil ve ikincil yaptırımlar ile Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı Yönetim Kurulu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarının kaldırılması, İran'ın yurt dışındaki tüm bloke edilmiş varlık ve mali kaynaklarının serbest bırakılması ve tüm bu maddelerin bağlayıcı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararıyla onaylanması" şeklinde sıralandı.

Müzakerelerin ABD tarafına "tam bir güvensizlik" içinde, 10 Nisan Cuma günü İslamabad'da başlayacağı vurgulanan açıklamada, görüşmelerin 15 gün içerisinde tamamlanmasının hedeflendiği, tarafların mutabakatıyla bu sürenin uzatılabileceği kaydedildi.

Açıklamada, "Parmağımız tetikte. Düşmandan gelebilecek en küçük bir hataya dahi güçlü şekilde karşılık verilecektir." ifadeleri kullanıldı.

 

 
Büyükşehir'den tramvay yoluna zarar veren TOMA için dava!
 
Ateşkes sonrası altın fiyatları fırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran: 'ABD'ye göre esneklik gösterebiliriz'
ABD Başkanı Trump’ın 03:00’te başlayacağını duyurduğu büyük saldırı öncesi, ...
ABD'nin büyük bombardımanına geri sayım
ABD Başkanı Trump, Hürmüz Boğazı'nın açılması için Salı gecesine kadar ...
İran ateşkes önerisine yanıtını iletti... 10 maddelik talep!
İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Tahran yönetiminin ABD'nin savaşı sona ...
 
Trump: Salı günü İran için son tarih
ABD Başkanı Donald Trump, İran'da devam eden gerilimle ilgili yaptığı ...
İran'dan ateşkes teklifine yanıt geldi
Pakistan'ın arabuluculuğunda hazırlanan ve İran ile ABD'ye sunulan yeni ...
Trump'tan İran'a küfürlü Hürmüz tehdidi
ABD Başkanı Donald Trump İran'a yönelik yaptığı açıklamada tehditler savurarak ...
 
ABD ordusu İran'ın içine girip pilotu kurtarmış: F-15 uçağı düşürülmüştü
ABD, İran’da düşürülen F-15E savaş uçağının ikinci pilotunu, İran topraklarında ...
Trump'tan yeni tehdit: Cehennem öncesi 48 saat!
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a Hürmüz Boğazı'nın açılması için verdiği ...
İran bir günde 2 ABD uçağını düşürdü
Orta Doğu'da gerilim tırmanırken İran, ABD'ye ait ikinci savaş uçağını ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri