ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    42,0533
    Dolar
  • Euro
    48,6584
    Euro
  • Altın
    5.415,710
    Altın
  • Bist-100
    10.979,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/29°
    ADANA
  • ANKARA
    3/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    13/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/21°
    IZMIR
  • KONYA
    3/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
ABB'ye 'konser' davasında duruşma tarihi belli oldu
ABB'ye 'konser' davasında duruşma tarihi belli oldu
Nutella Türk fındığı alımlarını durdurdu
Nutella Türk fındığı alımlarını durdurdu
Kartalkaya davasında karar açıklandı
Kartalkaya davasında karar açıklandı
CHP lideri Özgür Özel'den 'Erdoğan-Bahçeli krizine' ilk yorum
CHP lideri Özgür Özel'den 'Erdoğan-Bahçeli krizine' ilk yorum
20 Mart 2020 Cuma - 12:36

İşte en çok 'EVDE KAL'an şehirler

Koronavirüs nedeniyle bir hafta önce yüzde 100'leri bulan şehir içi hareketlilik oranı, Milan ve Madrid'de yüzde 5'e, Roma, Barselona, Paris'te yüzde 6'ye, İstanbul'da ise yüzde 20'lere geriledi.

İşte en çok  EVDE KAL an şehirler

Koronavirüs nedeniyle dünyanın çoğu ülkesinde yapılan "evde kal" çağrıları ve hatta durumun daha ciddi olduğu bazı ülkelerde ise alınan karantina kararlarıyla, şehir içi hareketlilik seviyeleri de dibe vurdu. İstanbul dahil dünyanın 40'dan fazla büyük kenti için yapılan bir analiz, ortaya şu çarpıcı tabloyu çıkardı: Bir hafta önce yüzde 100'leri bulan şehir içi hareketlilik oranı, Milan ve Madrid'de yüzde 5'e, Roma, Barselona, Paris'te yüzde 6'ye, San Francisco ve Viyana'da yüzde 9'a, Washington'da yüzde 15'e, New York'ta yüzde 17'ye, İstanbul'da ise yüzde 20'lere geriledi.

Dünyanın hemen hemen her noktasına ulaşan koronavirüs salgını, önce uçak başta olmak üzere ülkeler arası ulaşım trafiğinin önemli oranda azalmasına yol açtı. Ardından ise çoğu Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de alınan önlemlerle birlikte insanların eve kapanması, şehir içi ulaşımda da çok sert düşüşleri beraberinde getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB),koronavirüsünün Türkiye’de de görülmesinin ardından geçen haftadan bu yana İstanbul’da metro, metrobüs ve otobüs kullanımında yaşanan düşüşleri gün gün açıklamaya başladı. 18 Mart itibariyle İstanbul’da toplu taşıma araçlarının kullanım oranı, bir önceki haftaya göre 59.1 düştü.

Bu veriler, koronavirüsünün yayılmasını önlemek için “Evde Kal” çağrılarının yapıldığı bugünlerde İstanbul’un hareketliliğinde yaşanan azalışı da gözler önüne serdi. 

Peki koronavirüs, Avrupa başta olmak üzere dünyanın diğer bölgelerindeki şehirlerdeki hareketliliği nasıl etkiledi? Karantina uygulamalarına ve ‘evde kal’ çağrılarına hangi şehirler nasıl tepki verdi?

İSTANBUL'DA HAREKETLİLİK YÜZDE 60

Habertürk'ten Necdet Çalışkan'ın haberine göre dünya genelinde İstanbul dahil 50’ye yakın büyükşehirde faaliyet gösteren toplu taşıma uygulaması ve haritalama hizmeti CityMapper, koronavirüs ile birlikte şehirlerin Hareketlilik Endeksi’ni (Mobility Index) yayınlamaya başladı.

Uygulama kullanımı ve planlanan seyahat verileri ile hazırlanan endekse göre 18 Mart itibariyle son 7 günde İstanbul’un hareketlilik oranı yüzde 60 olarak hesaplandı. İstanbul için 18 Mart Çarşamba gününde yüzde 20 olarak hesaplanan bu şehir içi ulaşım oranı, Türkiye’de henüz koronavirüs nedeniyle okulların tatil edilmediği bir önceki hafta ise yüzde 93 idi.

Koronavirüsünün en çok sarstığı İtalya’da alınan karantina kararları Milan ve Roma’yı son bir haftanın şehir hareketliliği en düşük iki şehri konumuna getirdi.

Milan’da yüzde 6 olan şehir için ulaşım oranı, Roma’da yüzde 7 oldu. Bu oranlar bir hafta önce bu iki İtalyan kenti için sırasıyla yüzde 9 ve yüzde 16 seviyesindeydi.

Koronavirüsten en çok etkilenen bir diğer Avrupa ülkesi İspanya’da bu oranlar Madrid’de yüzde 16, Barselona’da ise yüzde 27 oldu. Bir önceki hafta bu oran Madrid’de yüzde 46, Barselona’da ise yüzde 61 idi.

 
Koronavirüs pandemisi ne zaman sona erecek?
 
Gemiyi terk etmeyen kaptan! Herkes kayboldu, o kaldı...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Foça'da eczanelerde koronavirüs önlemi
İzmir'in Foça ilçesinde hem çalışanların, hem müşterilerin koronavirüsten ...
Kordonboyu'nda gezen rahipler tedirgin etti
Çanakkale Kordonboyu'nda gezen turuncu elbiseli turistler, yurttaşların ...
Ofiste virüse karşı nasıl önlem alınmalı?
Koronavirüse karşı alınan önlemler kapsamında bazı şirketler evden çalışma ...
 
Sahte dezenfektanlar virüs kadar tehlikeli
Türkiye’de koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından, kolonya ve dezenfektanlara ...
Sunucu Burak Akkul yoğun bakımda!
Geçtiğimiz günlerde Koronavirüs'e yakalandığını ve test sonucunun pozitif ...
İdlib'den acı haber: 2 asker şehit oldu!
Milli Savunma Bakanlığı, İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi'nde bazı radikal ...
 
Tartıştığı 2 kişiye kurşun yağdırdı!
İzmir'in Çiğli ilçesinde Hasan S., iddiaya göre aralarında husumet bulunan ...
Yaşlı kadını itfaiye kurtardı!
İzmir'in Bornova ilçesinde, 2 katlı binanın 2'nci katında çıkan yangın, ...
Türkiye'de Koronavirüs'ten 4. ölüm!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'deki Koronavirüs vakalarına ilişkin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 10 9 1 0 25 5 20 28
2 Trabzonspor 10 7 2 1 17 7 10 23
3 Fenerbahçe 10 6 4 0 18 6 12 22
4 Beşiktaş 10 5 2 3 16 12 4 17
5 Samsunspor 10 4 5 1 14 10 4 17
6 Gaziantep FK 10 5 2 3 15 18 -3 17
7 Göztepe 10 4 4 2 12 6 6 16
8 Tümosan Konyaspor 10 4 2 4 17 15 2 14
9 Corendon Alanyaspor 10 3 4 3 11 11 0 13
10 Kocaelispor 10 3 2 5 10 14 -4 11
11 Rams Başakşehir 10 2 4 4 11 9 2 10
12 Çaykur Rizespor 10 2 4 4 11 14 -3 10
13 Kasımpaşa 10 2 4 4 9 12 -3 10
14 Hesap.com Antalyaspor 10 3 1 6 11 20 -9 10
15 Gençlerbirliği 10 2 2 6 10 15 -5 8
16 ikas Eyüpspor 10 2 2 6 6 13 -7 8
17 Zecorner Kayserispor 10 0 6 4 8 22 -14 6
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 10 1 1 8 10 22 -12 4
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri