ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5318
    Dolar
  • Euro
    34,8631
    Euro
  • Altın
    2.444,900
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
29 Eylül 2023 Cuma - 12:24

İzmir Basın Kampı'nda ''Medya ve örgütlülük'' konuşuldu...

Seferihisar’da düzenlenen 1. İzmir Basın Kampı’nda medyada örgütlenmenin önemi konuşuldu. ‘Medya ve Örgütlenme’ konulu, ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’ etkinliğinde sektör koşullarının her geçen gün ağırlaştığına dikkat çekildi, birlik ve dayanışma vurgusu yapıldı.

İzmir Basın Kampı nda  Medya ve örgütlülük  konuşuldu...

Basın Özgürlüğü ve Medya Araştırmaları Derneği (BAMAD) tarafından, Seferihisar Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen 1. İzmir Basın Kampı’nın ilk gününün ikinci etkinliği; ‘Medya ve Örgütlenme’ konulu, ‘Asla Yalnız Yürümeyeceksin’ başlığıyla gerçekleşen forum oldu. Moderatörlüğünü TGS İzmir Şube Başkanı Nil Kahramanoğlu'nun yaptığı etkinlikte Türkiye Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Dilek Gappi ve Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş konuşmacı olarak yer aldı.

"ÖRGÜTLENMEK ELZEM"

“Bu yol açılacak, başaracağız” sözleriyle konuşmasına başlayan Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç şunları söyledi:

“Örgütlülüğün çok elzem olduğunu düşünüyorum. Basın meslek örgütlerinin bir araya gelmesi, birbiriyle omuz omza vermesi, güç katması, ‘ben’ demeden ‘biz’ demeyi öğrenmesi çok değerli... Hayatım boyunca meslek örgütlerinin içinde oldum, örgütlülükten güç alıp mesleğe devam ettim. İsteklerimizi örgütlülükten güç alarak yaptırabiliyorduk. Ama sendikalar zamanla güç kaybetti, cemiyetlerde ‘sen-ben’ kavgası olmaya başladı, bunların olmasından büyük acı duysak da mücadeleye devam ettik. Son 10 yıldır Türkiye Basın Konseyi başkanıyım. Basın konseyi 2 alanda çalışıyor; medya özgürlüğünün savunucusu ve medya etik değerlerinin hayata geçmesi... Bir yıl önce sansür yasası çıkarılması aşamasında Ankara’da medya örgütlerinin ortak şemsiyesi altında birçok meslek örgütü direniş gösterdi ancak zaferle çıkamadık. Kafamızın üzerinde balyoz gibi sallanan o yasayı hep beraber yaşıyoruz. Ama örgütlülüğün sesini Meclis’ten hep beraber haykırdık. Örgütlülük olunca kendinizi yalnız hissetmiyorsunuz. Bizim yapmamız gereken; bu örgütlülükte mutlaka bu işe baş koyanların bir araya gelmesi...” 

"DAYANIŞMA İLE AŞILABİLİR"

Sorunların, örgütlenerek aşılabileceğini kaydeden Çağdaş Gazeteciler Derneği İzmir Temsilcisi Mustafa Akbaş şöyle konuştu:

“Böyle anlamlı bir etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Medyanın sorunlarını tam olarak tespit etmeden çözüm noktasında da doğru yol alamayız. En temel sorunlardan biri medyanın tekelleşmesi...  Gazetecilerin gazete patronluğunun dışına itilmesi ve başka insanların patron olması, bir süre sonra bu başka bir hal almaya başladı, çeşitli yöntemlerle siyasi baskılar çok arttı. 
Osmanlı’dan beri basının üzerinde baskı vardı ama 2000’li yıllarda pik yaptı, son yıllarda da fazlasıyla hissediyoruz. En temel sorunlardan biri de işsizlik... Medya sektöründe işsizlik çok üst safhalarda... Bizler her gün toplumun farklı kesimlerinin sorunlarını haber yapıyoruz ama sorunların en yakıcısını aslında kendimiz hissediyoruz. Bunun tek çözümü örgütlülük... Güçlü örgütler, dayanışma ve birliktelik ile bu sorunlar aşılabilir veya geriletilebilir.”



"YOL YOKSA YARATACAĞIZ"

Kampı düzenlediği için BAMAD’a teşekkür eden İGC Başkanı Dilek Gappi, örgütlü yapılara sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. Gappi, şunları kaydetti:

“Her zaman çuvaldızı kendimize batırmaktan yanayım. Sorunları biliyoruz, çözüm önerilerini konuşacağız ama meselemiz bir yerde düğümlenmeye başladı. Asıl sorunumuz hakikat sorunu olmaya başladı. Belki de bütün örgütlerin yapması gerekenler, bu hakikat sorunun yeniden nasıl aşabiliriz bunu konuşmaktan geçiyor.  Bir yol yoksa yaratacağız. Hangi erk olursa olsun erkler gerçeği söylemez, söyleyemez. Gerçekler ve sonuçlar arasındaki uçurumları kim ortaya koyacak? Gazeteciler koyacak. Hangi güçle? Örgütlerle... Yol değil de güç arayışına ihtiyacımız var. Örgütlü yapıların kıymetini ne kadar biliyoruz? Var olan baskıya karşı dik durabilmek kolay değil. Bunun yolu çalışmaktan geçer, kendi sözünün nereye dayanacağını bilmekten geçer, örgütlü yapılara güç vermekten geçer. Türkiye’deki örgütlü yapıların portresine bakmak gerek; federasyon, konfederasyon, cemiyetler... O kadar çok bölünmüşlük var ki... Yeniden organize olmak, yeniden örgütlü yapılara ne istediğimizi bilerek sahip çıkmak gerektiğini söylüyoruz. Gazeteci arkadaşlarımız direniyor ama sendikalaşma oranı giderek düşüyor. Dayanışma noktasında, alternatif modeller üretme noktasında sıkıntılarımız var. Çözüm noktasında sadece tespitlerimizi vurgulamanın ötesine geçmek gerekiyor. Gücümüzü, yaptığımız mesleğin demokrasinin tezahürü olmasından bulacağız. Demokrasiyi sağlayan en önemli güç basın olmaya devam edecektir.”

"SENDİKALAŞMA ARTMALI"

Türkiye’de medya sektörünün dönüşümü ve geldiği noktaya dair değerlendirmelerde bulunan TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş, “Türkiye’de medyada işveren yapısının değişmesiyle, asıl işi medya dışında işler olan patronların sektöre girmesiyle dönüşüm başladı. 1990 öncesinde, medya sektörünün ortalama yüzde 70 üzeri örgütlülüğünden bahsediyorduk. Sendikaların tasfiye edilmesiyle yapının değişimi ile birlikte bireycilik sektörde etkin bir hale getirildi. Her gazeteci daha önce omuz omuza yürüdüğü arkadaşını kendine rakip olarak görmeye başladı. Biz burada kaybetmeye başladık. AKP iktidara geldiğinde bambaşka bir şey başladı. Sendikalaşmaya yönelim olmaması için sektör şartları iyiydi. Ancak sendika ortadan kalktıkça haklar git gide budanmaya başladı. 1963’te çıkan kanunun gazetecilere tanıdığı birçok koruyucu madde ortadan kaldırıldı, sektörde sendika yok edildi. Son 4-5 yıldır, sendikanın sektörde etkin olduğu dönemlerde çalışan gazeteciler emekli oldu, artık genç ve yeni bir kuşak var. Güvencesiz, düşük ücretli ve sendikasız çalışıyorlar. Sektörde şu an çoğu gazetecinin maaşı asgari ücret veya biraz üstünde... Kendini geliştirmeye bile parası olmayan gazeteciler çalışıyor sektörde... Basın İlan Kurumu’ndan gelecek parayı cebine atmak isteyen patronların türemesine izin vermek bizim en büyük hatamız... Gazetecinin para kazandığı ve gelecek kaygısından uzaklaştığı bir yapı oluşması gerekiyor. Bu yüzden sendikalaşmanın artması gerekiyor. Genç kuşak bunu yapmak durumunda... Bu tabloyu değiştiremezlerse sektörden kopacaklar. Değiştirmeleri için de sendikalaşması gerekiyor. O yüzden son dönemde sendikalaşma konusunda yukarıya doğru bir ivme var” ifadelerini kullandı.

KAZANILAN BİR DİRENİŞ

Haftalar süren Sputnik Türkiye grevine de değinen Durmuş, sendikalaşmanın öneminin altını çizdi. Durmuş,
“Sputnik’te grev devam ediyor ama onlar yolu buldular ve çıktılar aslında... Bitiş çizgisine ulaşamaya çalışıyorlar, kazanılan bir direniş orası... Şubat ayında başladığımız müzakere sürecinde genel duygu, ‘İmzalanacak zaten, ne istiyoruz ki’ idi. Ama orada olay para değil sendikal güvence... İşverenin ayak dirediği konu da sendikal güvence... Çünkü çalışan, güvenli gördüğü sendikasıyla birlikte hareket etmekten vazgeçmedi. İşveren ısrar etti, para teklif etti ama sonuç alamadı. Sonuç alınanlar da oldu ama onlar, yol arkadaşlarını yolda bırakanlar, bu meslekte hep yol arkadaşını yolda bırakan, grev kırıcılar olarak anılacak. Sendikalaşmadığımız sürece, patronların karşısında birlikte durmadığımız sürece bu sektör batacak”  açıklamalarında bulundu. (İZGAZETE)

 
Bornova Belediye Spor ve BOSSAN işbirliği!
 
Sputnik direnişçisi İzmir Basın Kampı’nda... ''Meslek büyükleri yeterince yanımızda değil''
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü yazar eski eşini boğazını keserek öldürdü!
İstanbul'da sanat yazarı Funda Demir, 2 yıl önce boşandığı eski eşi mali ...
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'ya son görev!
Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva'nın cenazesi, Bakü'deki 2. Fahri Hıyaban'da toprağa verildi.
Atatürk büstüne çirkin saldırı!
Niğde'de Atatürk büstüne zarar veren 2 kişi gözaltına alındı.
 
Foça'da Para Kürek etkinliği
Türkiye Kürek Federasyonu, paralimpik kürek sporunun geliştirilmesi ve ...
TEKNOFEST İzmir'de üçüncü gün!
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ...
Şahinler Çetesi çökertildi!
Suç örgütü Şahinler çetesine yönelik 7 ilde operasyon düzenlendi. Çete ...
 
Transfer operasyonu... İzmir'de FETÖ gözaltıları!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Antalya merkezli aralarında İzmir'in de ...
Bir TV'nin yüzde 70 hissesi devredildi..
İzmir iş dünyasının tanınmış simalarından Ege Sanayicileri ve İşinsanları ...
Arap turistten mastürbasyon skandalı!
İstanbul'da bir otelde kalan Arap turist perdeleri açarak mastürbasyon ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri