ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3654
    Dolar
  • Euro
    34,7292
    Euro
  • Altın
    2.410,360
    Altın
  • Bist-100
    10.046,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/26°
    ADANA
  • ANKARA
    10/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Starbucks Türkiye ürünlerine ikinci zam: İşte yeni fiyat listesi...
Starbucks Türkiye ürünlerine ikinci zam: İşte yeni fiyat listesi...
ABD'den Türk şirketlerine yeni yaptırımlar!
ABD'den Türk şirketlerine yeni yaptırımlar!
Genç futbolcu hayatını kaybetti
Genç futbolcu hayatını kaybetti
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
FED faiz kararını açıkladı.. Altın piyasası hareketlendi!
29 Ekim 2023 Pazar - 20:37

İzmir Büyükşehir Meclisi'nde 100'ncü yıl özel oturumu... Cumhuriyet ilelebet yaşasın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında tarihi bir oturuma ev sahipliği yaptı. Yaşasın Cumhuriyet sloganlarının atıldığı mecliste Cumhuriyet değerlerini geleceğe taşıma sözü verildi. Soyer, “Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet yolculuğundan geri döndüremez. Bu büyük meclis bizatihi Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Onu kutlamak ve yaşatmak için atabileceğimiz en güçlü adımdır. Yaşasın demokrasi ve barış. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti" dedi.

İzmir Büyükşehir Meclisi nde 100 ncü yıl özel oturumu... Cumhuriyet ilelebet yaşasın!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Türkiye’nin 100’üncü yaşı onuruna Gençlik Belediyesi ve Çocuk Belediyesi üyelerinin katılımıyla özel gündemle toplandı. Meclis salonu koltuklarının tamamının dolduğu bu tarihi oturumda ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar, çocuklar ve gençler hep bir ağızdan “Yaşasın Cumhuriyet” diye haykırdı. Her kesimden temsilcinin söz aldığı meclis, 100 yıl öncesini yad etti. Cumhuriyet’e sahip çıkma sözü verdi. 


Cumhuriyet’i biz böyle kazandık

Cumhuriyet’in kuruluşuna ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl karar verdiğini anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Bu özel oturumda Çocuk Belediyesi, Gençlik Belediyesi ve halkımızın oylarıyla seçilen İzmir Büyükşehir Belediyesinin değerli meclis üyeleriyle bir arada bulunmaktan duyduğum onuru kelimelerle tarif edemem. İşte bu resim Cumhuriyetin resmidir. Bu resim demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve çokluk içindeki birliğimizin resmidir. Ve bizler. Bugün bu resmin içerisinde bir yere sahipsek bunu yüzyıl önce bizim için canını feda eden, göğsünü mermilere siper eden ve bütün imkansızlıklar içinde Cumhuriyeti kuran atalarımıza borçluyuz. Başta ulu önderimiz Mustafa Kemal olmak üzere, her birinin aziz hatırası önünde saygı ve minnetle eğiliyorum. Size söz. Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak. İstiklâl mücadelesinde üç buçuk yıl işgal altında kalmış bir şehrin insanları, biz İzmirliler, Cumhuriyetin değerini ve anlamını çok iyi biliyoruz. Cumhuriyetin kuruluşu sadece bu topraklarda egemenliğin kayıtsız, şartsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya göstermekle kalmadı. İstiklâl mücadelesi sonucunda bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti, tüm mazlum milletlere ilham kaynağı oldu. Etkisi kendi coğrafyasının çok ötesine ulaşan bu insanlık eserini 100. yılında anmamak hiçbir koşulda mümkün değildir” diye konuştu.

En büyük miras Cumhuriyet
Cumhuriyet’in kimsesizlerin kimsesi olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “İzmir’in Çocuk Belediyesi’ni ve Gençlik Belediyesi’ni işte bu nedenle kurduk. İşte bu yüzden Kent Konseyimiz ve içindeki meclisler bizim yol göstericimiz. İzmir’in her bir muhtarı bu nedenle benim ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en değerli rehberleri. Cumhuriyet uygarlığımızın ana taşıyıcılarından biri kadınlar. Kadınlar ve erkekler arasındaki eşitliğe toplumsal iş bölümünün her alanında ihtiyaç duyuyoruz. Çünkü kadınların eşit olmadığı sistemler er ya da geç çökmeye, kadınların haklarını gözetmeyen toplumlar ise eninde sonunda dağılmaya mahkumdur. İzmir’in kadınlarının önündeki tüm engelleri kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Onların haklı eşitlik talebinin üzerine titriyoruz. Nihayetinde Cumhuriyet, bir iktisadi bağımsızlık seferberliğidir. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti inşa etmek için iki temel strateji tasarladı. Birincisi kurtuluş, ikincisi ise kuruluş stratejisi. Kuruluşa yani iktisadi bağımsızlığa giden yolu İzmir’de, İktisat Kongresi’nde ülkenin her bölgesinden gelen çiftçiler, işçiler, sanayici ve tüccarlarla birlikte belirledi. Yaşadığı çağın tartışmasız en güçlü liderinin ortak akla ve ortak vicdana gösterdiği teveccüh, bana göre bu tarihi hadiselerden günümüze süzülüp gelen en büyük mirastır” şeklinde konuştu.



Yaşasın demokrasi ve barış. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti
Başkan Soyer, “Gelecek beklenmez, inşa edilir. Çocuk Belediyemizin ve Gençlik Belediyemizin çok değerli üyeleri, Geleceği inşa edecek olan sizlersiniz. Bu şehir daha iyi bir geleceği kurmak için sizlere güveniyor. Kaderinizi tayin etmek için size söyleneni yapmakla veya oy vereceğiniz günleri beklemekle yetinmeyin. Daima hayatın içinde olun. Bırakın sesiniz işitilsin ve renkleriniz görünsün. Gelecek sizin iradenizle şekillensin. Ben, bu görevi sürdürdüğüm sürece, sizlerin önündeki engelleri kaldırmak ve imkanlarınızı artırmak için var gücümle çalışmaya devam edeceğim. Bugün sizlerle birlikte olmak çok büyük bir onur. Bu mecliste mensubu olduğumuz siyasi partiler ve halkımız kadar Cumhuriyetimizi de temsil ediyoruz. Cumhuriyet halkımızın bize emanetidir. Cumhuriyet hukukun üstünlüğüdür. Kadınların özgürlük güvencesidir. Hepimizin yaşam biçimine saygıdır. Fırsat eşitliğidir. Cumhuriyet bugün tüm dünyada en çok ihtiyacımız olan kavramdır. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ demektir. Cumhuriyet, uygarlıklar kuran bir toplum olmaktır. Geçmişin ruhunu anlamak ve geleceğin ruhuna yön vermektir. Bizi birbirimizden ayıran sebeplerden çok bizi birleştiren değerlerimiz var. Cumhuriyet bu değerleri korumaktır. Onları hiçbir taviz vermeden yaşatmaktır. Bunu 86 milyon el ele, omuz omuza, büyük bir coşku ve kararlılıkla başaracağız. Bu büyük ihtiyaç, çok namüsait bir mahiyette ortaya çıkmış olabilir. Bizlerin kutuplaşmasından medet umanlar olabilir. Bunların hiçbiri bizi yıldıramaz. Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet yolculuğundan geri döndüremez. Bu büyük meclis bizatihi Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Onu kutlamak ve yaşatmak için atabileceğimiz en güçlü adımdır. Yaşasın demokrasi ve barış. İlelebet yaşasın Türkiye Cumhuriyeti”  dedi. 

Meclis Özel Oturumunda söz alan temsilciler ise şunları dile getirdi:

İzmir Çocuk Belediyesi Sözcüsü Yağız Cemal Demir:
 “Cumhuriyet bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik demek. Cumhuriyet vicdanı hür nesiller ister. Birlik ve beraberlik içerisinde çocuk işçi ve çocuk gelinlerin olmadığı, kadınların annelerin öldürülmediği, çocukların güvenle oynayabildiği, Atatürk ilke ve inkılapları ışığında İkinci Yüzyıl diliyorum. Ulu önderimizin yolundan ayrılmayacağıma söz veriyorum.”

Gençlik Belediyesi Başkanı Kaan Levent Bozdağ:
“26 Ekim günü Aydın’da yanı başımızda KYK’da 22 yaşında gencecik bir arkadaşımız kaza olduğu ifade edilen vahim bir olay ile hayatını kaybetti. Cumhuriyet var olacak ama bunun altını ne kadar doldurabileceğiz? Bizden önceki kuşakların mevkileri, makamları var ama biz geleceğimizi göremiyoruz. Bizim yürüyeceğimiz yol neticesinde Cumhuriyet’in gidişi belli olacak. Biz sadece bizi anlamanızı istiyoruz. Sadece ve sadece yarına ötelenen bir genç olmak istemiyorum. Cumhuriyet 100 yıldır sapasağlam ayakta. Umutla gençlik eş anlamlı kelimelerdir. Cumhuriyet’in emanetçileri olarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.” 

İzmir Kent Konseyi Çocuk Meclisi Başkanı Emek Devrim Günay:
“Cumhuriyet’i siz kurdunuz, yükseltecek olan bizleriz.”

İzmir Kent Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı İsmail Ferhat Kaplan: 
“Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığımız bugün söz almanın kıymetini tarif edemem. Cumhuriyet’in bir yansıması gençliktir. Bu toprakların kahramanları bizleri memleketimize kavuşturdu. Bizler Atatürk’ün öğrettiği gibi bir kurtarıcı beklemeyeceğiz. Cumhuriyet’i yüceltmek için hep birlikte emek vereceğiz. İzmir, gençlerinin Büyükşehir Belediyesi ile çalışması sonucu Avrupa Gençlik Başkenti finalisti oldu. Gençlerin güçlendiği bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz.”

İzmir Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ramazan Kaymaz:
“Cumhuriyet demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dayalı yönetim biçimidir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.” 

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Canan Aydemir Özkara:
“Ekonomik kalkınma savaşının temelinin atıldığı İzmir’de 100 yıl sonra yapılan mecliste söz almanın gururu içerisindeyim. Her geçen gün kadına yönelik şiddet, taciz olayları artıyor. Yoksulluk ve savaş önce kadınları vuruyor. Sıklıkla toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz kalıyoruz. Toplumsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi için adil bir ülke şart. Biz kadınlar kaç çocuk doğuracağımıza, ne zaman güleceğimize kendimiz karar veririz. Önce anayasaya saygı duyarız. Hakkaniyetli ve adaletin olduğu ikinci yüzyıl dileğiyle.”

İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç: 
“Sivil toplumun değerini anlatmak için fazla söze gerek yoktur. Tartışmasız bir biçimde sivil toplum örgütleri Cumhuriyetin vazgeçilmezidir. Cumhuriyet yurdumuza uğramış bir yolcu değil, Cumhuriyet sahip olduğumuz en değerli varlığımız, yarınlarımızdır. Sadakatle bağlı bulunduğumuz Cumhuriyet’i nice yüz yıllara taşımak için taşın altına elimizi koymayı kendimize hedef sayıyoruz.” 

MHP Grup Başkan Vekili Cüneyt Umutlu: 
Kelimelerle tarif edilemeyecek bir günü yaşıyoruz.”

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç:
“Atam ne senden ne de eserlerinden vazgeçeriz. Bu topraklarda özgür ve kardeşçe yaşamanın teminatı olan Cumhuriyet’in 100 yılı kutlu olsun.” 

AKP Grup Başkan Vekili Özgür Hızal:
“Bugüne kadar yaptığım konuşmalar içerisinde en heyecanlısını yapacağım. Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi olmanın onuru içerisindeyim. Cumhuriyet bundan 100 yıl önce ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından bizlere emanet edildi. Bu Cumhuriyet hepimize emanet edildi. Cumhuriyetimizi ikinci, üçüncü yüzyıllara taşımak için var gücümüzle mücadele edeceğiz.”

CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın:
“Ne kadar güzel bir salon. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi en güzel gününü yaşıyor. Cumhuriyet akıl, bilim, eşit yurttaş demek.  Cumhuriyet tam bağımsızlık demek. Cumhuriyet Büyük Atatürk demek. Bizler Cumhuriyetten ve temsil ettiği değerlerden asla vazgeçmeyeceğiz. Büyük Atatürk’ün açtığı yolda gösterdiği hedefe durmadan yürüyeceğimize ant içeriz

 
Seferihisar'da 100'üncü yıl coşkusu
 
Başkan Sengel'den 100 efeyle zeybek...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seferihisar'da 100'üncü yıl coşkusu
Cumhuriyetin 100'üncü yılı, Seferihisar’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor. ...
Anıtkabir'de yine aynı terbiyesizlik!
Cumhuriyet’in 100. yıl dönümünde Anıtkabir’i ziyaret eden AK Parti Genel ...
Emekli amiralden selamlama eleştirisi
Emekli amiral Türker Ertürk, Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarında, Vahdettin ...
 
Vahdettin Köşkü’ndeki Erdoğan’ı selamladılar
Cumhuriyet'in 100. yılında Türk Donanması'na ait 100 gemi, Boğaz'dan geçerken, ...
Çok eşliliği savunan Yeniden Refah Partili Ali Yüksel 4. kez evlendi
Çok eşliliği savunan ve bir dönem üç eşinin olduğunu söyleyen Yeniden ...
Bayraklı’dan muhteşem kutlama
Bayraklı Belediyesi, Cumhuriyet’in 100. yıl kutlama etkinlikleri kapsamında ...
 
İzmir'de FETÖ'den 28 tutuklama!
Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik 77 ilde düzenlenen "Kıskaç" ...
CHP İzmir'den 100. Yıl kutlaması!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir İl Başkanlığı’nın ...
İZSU’dan Körfez’deki kırmızı renk hakkında açıklama!
Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde gitmesi nedeniyle  İzmir ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri