ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4417
    Dolar
  • Euro
    34,8475
    Euro
  • Altın
    2.435,860
    Altın
  • Bist-100
    10.083,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/33°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
14 Aralık 2022 Çarşamba - 15:06

İzmir Büyükşehir'den Karşıyaka kıyı şeridine radikal dokunuş

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nce hazırlanan İzmirdeniz projesinin Mavişehir-Alaybey kıyı kısmına ilişkin hazırlanan plan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylanarak askıya çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir den Karşıyaka kıyı şeridine radikal dokunuş

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Mavişehir-Alaybey Tersanesi arasında kalan sahil şeridindeki bölgeye ilişkin hazırladığı 1/1000 ve 1/5000 binlik planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunmuştu. Bakanlık, büyükşehirin planlarını onayarak askıya çıkardı. Hazırlanan planın gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Söz konusu bölge, kentlinin denizle ilişkisinin kısmen kurabildiği kıyı bandı özelliği taşımakta olup, kara yönünde konut alanları için ayrılmış otopark alanları, yaya yolları, deniz yönünde ise kısmen bisiklet yolları ve yeşil alan kullanımlarının yer aldığı, Cemal Gürsel Caddesi ve Hasan Ali Yücel Bulvarı ile ikiye bölünmüş yeterince fonksiyonel kullanılmayan bir alandır. İzmir kenti için kıyı kesiminin planlanmasında; Kentlinin denizle ilişkisinin güçlendirilmesi bağlamında bölgenin tarihinden de gelen potansiyellere referans olacak ahşap iskeleler, seyir terasları gibi kullanımlar ile modern deniz kıyısı kentlerinin parçası olan yelken kulübü, vapur iskelesi, tekne bağlama yerleri gibi kullanımların önerilmesi,Tüm kıyının yaya yolları, bisiklet yolları ile sürekliliğinin sağlanması, Mevcut kullanımda kentsel donatı alanı olarak ayrılmış ancak pasif olan yeşil alanların, kıyı kullanıcılarının gündelik yaşam ihtiyacını karşılayacak şekilde aktif olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla açık spor alanları, çocuk parkları, oyun alanları olarak düzenlenmesi, Toplu taşınım sistemlerinin bu bölge için yetersiz kalması nedeniyle, deniz yolu ve hafif raylı sistem çözümlerinin geliştirilmesi, Kıyı kullanıcılarının artışı ile ihtiyaç olacak teknik altyapı alanlarının arttırılması,  Farklı tarihlerde Bakanlık tarafından onaylanan kıyı kenar çizgisi ile kıyı arasındaki planlama alanında, İmar ve İskan Bakanlığı'nca 07.02.1984 tarihinde onaylanmış ve halen yürürlükte olan 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planındaki dolgu alanları ile halihazırdaki mevcut dolgu alanlarının imar planı tekniğinde uyumlandırılması amacıyla planlama kararları geliştirilmiştir”

PLANLAMA ALANI

Hazırlanan planda proje alanıyla ilgili şu bilgilere yer verildi:

“İzmir kent merkezinin ana akslarından olan, Alaybey Tersanesi-Bostanlı Vapur İskelesi arasında “Cemal Gürsel Caddesi” ve Bostanlı Vapur İskelesi-Mavişehir arasında “Hasan Ali Yücel Bulvarı” üzerinde yer almaktadır. Planlama alanına ayrıca Bostanlı ve Karşıyaka İskeleleri ile deniz yolu aracılığıyla da erişim sağlanmaktadır. Ayrıca, Bostanlı İskelesinde yolcu taşımacılığının yanı sıra arabalı vapur seferi de yapılmaktadır. Diğer taraftan, planda Cemal Gürsel Caddesi boyunca ve Hasan Ali Yücel Bulvarı’ndan Bestekar Yusuf Nalkesen Caddesine dönen güzergah boyunca yapılması öngörülen Tramvay güzergahı ile planlama alanına erişilebilirliğin artması hedeflenmektedir”

Hazırlanan planla ilgili detaylar şöyle:

Fuar Alanı:

Fuar Alanları; Atakent-Mavişehir arasında imar planlarında “Opera Binası” olarak belirlenen bölgenin güneyinde kıyı ile bütünleşen kesiminde, Donanmacı-Aksoy Mahallelerinin kıyı kesiminde "Sportif Amaçlı İskele" olarak belirlenen alan ile bütünleşen bölgede, Bostanlı Balıkçı Barınağının batısında ve kuzeyinde, Mavişehir ile Bostanlı arasında kıyı kenar çizgisinin kara tarafında taşıt yoluna bitişik alanda ve Alaybey Tersanesinin bulunduğu kesimde olmak üzere altı farklı alanda ayrılmıştır. Bu alanların, ağırlıklı açık alan olarak kullanılması öngörülürken, ayrıca alanda takılıp sökülebilir elemanlarla inşa edilen, lokanta, gazino, çay bahçesi, sergi üniteleri gibi fonksiyonların yer alması öngörülmüştür.

Park Alanı:

Park Alanları, planlama alanının geneline yayılmıştır. Park Alanlarında; aralarında en az 150 metre mesafe olmak kaydı ile 6 metrekareyi geçmeyen büfe ve kirletici etkisi olmayan fosseptik yapımını gerektirmeyen seyyar tuvalet ile sabit olmayan duş, gölgelik ve soyunma kabini yapılabilir. ayrıca, bu alanlarda; bisiklet yolu düzenlemeleri de yer alabilir.

Otopark:

Planda; Donanmacı ve Alaybey Mahalleleri’nde Cemal Gürsel Caddesi üzerinde ve Bostanlı Mahallesi’nde Hasan Ali Yücel Bulvarı üzerinde ve mevcutta yer alan Bostanlı Pazar Yerinin bitişiğindeki alanda bölgenin ihtiyacını karşılamak üzere dört bölgede açık otopark düzenlemeleri öngörülmüştür.

İskeleler:

Planda, İskeleler; deniz ulaşımı amaçlı iskele, sportif amaçlı iskele olarak ayrılmış olup, planlama alanımızda yer alan tüm kıyı yapılarına yanaşacak deniz araçlarının kapasiteleri 1350 DWT’nin altında olacaktır. Ayrıca, deniz ulaşımı amaçlı iskele dışındaki iskelelerde emsale konu yapı yapılmaması öngörülmüştür.

Deniz Ulaşımı Amaçlı İskeleler:

Deniz ulaşımı amaçlı iskelede; yolcu indirme-bindirme faaliyetleri için gerekli, ticari fonksiyon içermeyen destek birimleri, yönetim birimleri, sosyal ve teknik altyapı tesisleri kapsamında yapılabilir. Bu alanlarda yapılacak yapılaşma koşulları E= 0.05'i geçemez, ticari fonksiyon yapılamaz, yençok:5.50 metredir.

Mavişehir İskelesi

Planlama alanında bu amaçla, Mavişehir kesiminde yürürlükteki imar planında “Kültürel Tesis Alanı (Opera Alanı)”nın güneyinde, ileriye dönük olarak söz konusu Opera binasıyla bütünleştirilmek üzere önerilen “Mavişehir İskelesi (Deniz Ulaşımı Amaçlı İskele)dir.

Sportif Amaçlı İskeleler

Bölgede yaşayan çocuk ve gençlerin denize ilgisini arttırmak amacıyla, Karşıyaka Spor Kulübüne yakın bir bölgede yelken kulübü yapılması öngörülerek, planda Bostanlı ve Karşıyaka İskelesi arasında, “Fuar Alanı” olarak belirlenen alanla bütünleşen kesimde yaklaşık 115x120 metre boyutlarında 1 adet “Sportif Amaçlı İskele” önerilmiştir.

Yanaşma Yeri:

Teknelerin yanaşması ve bağlanması amacıyla ayrılmış alanlar olup, Mavişehir’de olmak üzere 1 bölgede belirlenmiştir.

İzmir Körfezi'nde mevcut hakim rüzgar yönü Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından BKB-B ve GGD-GD olarak belirtilmiştir.

 
İmamoğlu Saraçhane çağrısı yaptı, Akşener Ankara'dan yola çıktı!
 
Altınordu’da Cüneyt Yis sürprizi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İmamoğlu Saraçhane çağrısı yaptı, Akşener Ankara'dan yola çıktı!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun siyasi yasak ve ...
İzmir Köy Koop Birlik Başkanı Neptün Soyer: Zeytinliklerimizi korumalıyız
Zeytinlik alanların madenciliğe açılmasını düzenleyen teklifin AK Parti ...
Büyükşehir'den heyelan önlemi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Altınyol Turan bölgesinde yağışın etkisiyle ...
 
O başhekim yardımcısı hakkında karar!
13 yaşında evliliği savunduğu için hakkında Konya İl Sağlık Müdürlüğü ...
İşte 6 yaşındaki çocukla evlenen Kadir İstekli’nin ifadesi!
İsmailağa tarikatındaki Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G’nin 6 yaşında ...
İl Başkanlığı çıkışı... Gümrükçü: Hiçbiri benim ağabeyim değil!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel'in ...
 
Emniyet kemerli cinayet... Tanıklar sanığı yalanladı!
İzmir'in Karabağlar ilçesinde Buket Çelik’in (40), ilişki yaşadığı öne ...
Komünist belediyenin elektriği kesildi!
Tunceli Belediyesi hizmet binası ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün elektrikleri, ...
Yeni kabus Strep A, Türkiye'de de görüldü!
Çocukların bünyeleri bu ay 3 ayrı virüsle mücadele ediyor. Bunlara bir ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri