ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/32°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
27 Ocak 2024 Cumartesi - 14:32

İzmir Tabip Odası'ndan Dokuz Eylül Üniversitesi açıklaması... "Acil servis hizmetleri yürütülemez hale geldi"

İzmir Tabip Odası yönetimi, yazılı bir açıklama ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde hizmetlerin yürütülemez noktaya geldiğini, Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda görevli 2 öğretim üyesi ve  17 asistan hekimin son 1 yılda yönetimsel sorunlar ve baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda bırakıldığını belirtti. 

İzmir Tabip Odası ndan Dokuz Eylül Üniversitesi açıklaması...  Acil servis hizmetleri yürütülemez hale geldi

SONKALEİZMİR-İzmir Tabip Odası yönetimi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi'nde hizmetlerin yürütülemez hale geldiğini belirtti. Son bir yılda 2 öğretim üyesi ve 17 asistan hekimin istifaya zorlandığı belirtilen açıklamada, diğer ana bilim dallarındaki asistan hekimlerin acil serviste nöbete zorlandığı açıklandı. Tabip Odası'ndan yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

"Sorunların kaynağı olan yönetim hataları, sağlık hizmetlerini yürütülemez hale getirmiştir. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda görevli 2 öğretim üyesi ve  17 asistan hekim, son 1 yıllık süre içinde, üniversitedeki ve fakültedeki yönetimsel sorunlar ve baskılar nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştır. Üniversiteler öncelikle olarak araştırma, geliştirme, eğitim öğretim ve yeni öğretim üyelerinin yetiştirilmesi amacıyla kurulmuş akademik kurumlardır. Bu kurumlarda çalışmayı seçen öğretim üye yardımcıları, uzmanlık öğrencileri, öğretim üyeleri mesleki seçimlerini yaparlarken bu kriterleri göz önünde bulundurarak seçerler. Tıpta Acil Hekimliği özel bir ihtisas dalıdır ve bu ihtisas dalında ilerlemek ve kariyer yapmak isteyen hekimler, üniversitelerin  “Acil Tıp Anabilim Dalı“ bünyesindeki araştırma görevliliğini de daha sonra diğer basamakları tercih ederek ilerlerler ve yaşamlarını buna göre düzenlerler. Tıpta Uzmanlık Sınavı sonucu hekimlerin DEÜ Acil Anabilim Dalından ayrılmaları yanı sıra TUS sınavlarında da yeterli tercih olmaması  nedeniyle Acil Tıp Kliniği kadroları da boş kalmıştır. 
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'ndeki acil servis hizmetleri, bir süre az sayıdaki öğretim üyesi ve asistan hekimle yürütülmeye çalışılmış, diğer kliniklerden acil rotasyonu adı altında yapılan görevlendirmelerle acil servis hizmetlerinin devamlılığı sağlanmaya çalışılmıştır. Nihayetinde Acil Tıp Anabilim Dalında yeterli öğretim üyesi ve uzmanlık öğrencisi olmaması nedeniyle hastane acil servis hizmetleri yürütülemez noktaya kalmıştır. Sorunların içinden çıkılmaz bir hal alması üzerine, Tıp Fakültesi Dekanlığı ve Hastane Yönetimi, fakültedeki diğer ana bilim dalı başkanlıklarına, öğretim üyelerine ve asistan hekimlere baskı yaparak, asistan hekimlerin acil servis nöbetine dahil edilmesini istemeye başlamıştır. Bu hafta içinde ana bilim dalı başkanları ve asistan hekimlerle toplantı yapan yönetim, asistan hekimlerin acil servis nöbetine dahil edileceğini, itiraz edenler hakkında idari işlem yapılacağını bildirmiştir.  
Üniversiteler, aklın ve bilimin öncülüğünde, bilimsel yönetim ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi beklenen akademik yapılardır. Üniversitelerdeki tasarrufların, üniversitelerin bilimsel niteliği göz ardı edilmeden ve popülist politikalara hizmet etmeden, aklın ve bilimin ışığında yapılması gerekmektedir. Üniversite hastanesinde görev alan , tercihlerini bu yönde kullanan kişiler , hizmet hastanesi modeli yerine akademik ilkelerle yönetilen bir kurumu tercih etmiş kişilerdir.  Dokuz Eylül Üniversitesi yönetiminin bilimsel açıdan tartışmalı ve baskıcı tutumları fakültelere de yansımaktadır. Tıp fakültesinde görevli öğretim üyeleri baskıcı ve bilimsel olmayan politikalar sonucu üniversitelerden istifa etmeye ve emekliliğe zorlanmaktadır. Uzmanlık öğrencileri, ağır iş yükü, baskılar ve uzmanlık eğitimindeki eksiklikler nedeniyle uzmanlık eğitimini yarıda bırakmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesindeki bazı uzmanlık kadroları, TUS sonucu tercih edilmemektedir. Geldiğimiz noktada, acil servis hizmetleri yürütülemez noktaya gelmiştir. Üniversite yönetiminin hataları, kamu sağlık hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır.
Tıp fakültesinde, temel tıp anabilim dallarında görevli asistan hekimler başta olmak üzere diğer ana bilim dallarındaki asistan hekimlerin acil serviste nöbet tutmaya zorlanması hukuka, uzmanlık eğitiminin niteliğine ve bilimsel ilkelere aykırı bir uygulamadır. Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nin 11. Maddesinde, uzmanlık öğrencilerinin, uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işlerde görevlendirilemeyeceği açıkça düzenlenmiştir. Bu kuralın istisnası olarak, deprem, sel baskını ve salgın hastalık gibi olağandışı koşullar düzenlenmiştir. Bu olağandışı koşullar dışında, uzmanlık öğrencilerinin, uzmanlık eğitimi programında yer almayan ve uzmanlık eğitimi uygulamasından sayılmayan işlerde görevlendirilmesi mümkün değildir. Benzer konuda açılan davalarda yargının yaklaşımı da görevlendirmelerin hukuka aykırı olduğu yönündedir. Dolayısıyla, DEÜ Tıp Fakültesinde görevli uzmanlık öğrencilerinin acil serviste görevlendirilmesi yürürlükteki mevzuata ve yargı kararlarına açıkça aykırıdır.  
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, bir hizmet hastanesi değildir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, yükseköğrenimin ve bilimsel çalışmaların ayrılmaz bir parçası olmak üzere uygulama ve araştırma merkezidir. Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi acil servisine hasta kabulü, Acil Tıp Anabilim Dalı’nda uzmanlık eğitiminin devamlılığını sağlayacak sınırlı sayıda hasta kabulü ile sınırlandırılmalıdır. Acil Tıp Anabilim Dalı’nın kapasitesini aşan sayıdaki hasta kabulü sonlandırılmalıdır. Hastaneye hasta kabulünün sınırlandırılması yerine diğer anabilim dallarındaki asistan hekimlerin acil servise görevlendirilmesi mevzuata aykırıdır. Yanı sıra, acil sağlık hizmetleri konusunda hiçbir bilgi ve tecrübesi olmayan asistan hekimlerin acil serviste görevlendirilmesi, hasta güvenliğini riske etmekte ve  hekimleri hukuki sorunlarla karşı karşıya getirmektedir.  Üniversite yönetimini hukuka ve bilime saygı göstermeye, sorunları sağ duyu ve hekimlerin katılımı ile çözmeye davet ediyoruz. Hukuka ve bilimsel olmayan uygulamalara karşı yasal yollara başvuru konusunda meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu vurgulamak istiyoruz. "

 
AK Parti İzmir'de tüm adaylar belli oldu
 
AK Partili Saygılı: 'İzmir'de fetret devrini sonlandıracağız'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mahkemeden Şebnem Korur Fincancı kararı!
İstinaf, örgüt propagandası iddiasıyla 2 yıl 8 ay 15 gün hapsine hükmedilen ...
Kadın taksici, İzmir sokaklarında geceleri direksiyon sallıyor
İzmir'in Buca ilçesinde taksi şoförlüğü yapan bir çocuk annesi Tuğba Bozkurt, ...
Çiğli Tramvayı açılıyor... Bazı yollar trafiğe kapatıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Çiğli Tramvayı ...
 
Ölümcül tümörlere kan testiyle teşhis!
Yapılan bir araştırma, yeni bir kan testinin, ölümcül beyin tümörlerinin ...
Prof. Ercan'dan İzmir'e artçı deprem uyarısı!
Deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, İzmir'de ciddiç şekilde hissedilen ...
ABD'den Türkiye için flaş F-16 kararı!
ABD Dışişleri Bakanlığı, 23 milyar dolarlık Türkiye'ye 40 F-16 savaş uçağının ...
 
İzmir'de deprem...
Merkez üssü Ege Denizi Kuşadası Körfezi olan bir deprem meydana geldi. ...
Kanada'dan Türkiye kararı... Ambargo kalkıyor!
Kanada ve Türkiye'nin silah ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılması ...
İsrail soykırım suçuyla yargılanacak!
Uluslararası Adalet Divanı, (soykırım davasında) İsrail aleyhine ileri ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri