ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2505
    Dolar
  • Euro
    34,8224
    Euro
  • Altın
    2.430,230
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/26°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
Nihal Candan: Cezaevinde 7 vakit namaz kılıyordum!
Nihal Candan: Cezaevinde 7 vakit namaz kılıyordum!
Köprü ayağına çarptı: 3 ölü, 2 yaralı!
Köprü ayağına çarptı: 3 ölü, 2 yaralı!
13 Mayıs 2021 Perşembe - 10:15

İzmir'de Avrupalı çiftlik... TÜRKÜSEVER İNEKLER AB KAPISINDAN GİRDİ!

Tire'de 2 bin dönüm alana kurulu Titar Tarım ve Hayvancılık, yüksek teknoloji, tam otomasyon ve entegre şekilde sürdürdüğü üretimle Avrupa'nın dikkatini çekti. 2 bin 500 hayvanla günlük 25 ton süt üreten, yem ihtiyacını da kendi arazilerine ektiği yoncadan karşılayan firma, AB onay belgesi aldı. Bağlama ustası olan ve zaman zaman ineklerine saz çalıp türkü söyleyen firmanın sahibi Mehmet Doğan, hükümete "bütüncül tarım ve hayvancılık politikaları geliştirme" çağrısı yaptı

İzmir de Avrupalı çiftlik... TÜRKÜSEVER İNEKLER AB KAPISINDAN GİRDİ!

SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Uzun yıllar inşaat sektöründe yer alan ve önemli projelere imza atan işadamı Mehmet Doğan, yaklaşık 9 yıl önce İzmir'in Tire İlçesi'ndeki devasa hayvancılık işletmesi için kolları sıvadı. Bakanlıktan, üniversitelerden bilgi ve görüşler alıp projesini şekillendiren Doğan, 35 bin metrekaresi kapalı alan olan, toplam 2 bin dönümlük arazide holstein cinsi ineklerle süt üretimine başladı. Mehmet Doğan'ın kurduğu Titar Tarım ve Hayvancılık İşletmesi, 2 bin 500 baş hayvan ile günlük 25 ton civarında süt üretim kapasitesine ulaştı. Türkiye'nin en büyük kooperatiflerinden Tire Süt ve Pınar Süt'ün de en büyük tedarikçisi konumundaki firmanın, yüksek teknoloji, tam otomasyon ve entegre şekilde sürdürdüğü tarım ve hayvancılık faaliyetleri Avrupa'nın da dikkatini çekti. Hayvanlarının yem ihtiyacının büyük bölümünü de 850 dönümlük arazisine ektiği organik yoncalardan karşılayan firma, AB'den onay belgesi aldı. Ege'nin en kaliteli ve besin değeri yüksek sütlerini Avrupa ülkelerine ihraç etmeye başladı.

ZİNCİRLEME BİR İŞLEYİŞ...

ANKA Haber Ajansı'na konuşan, Tire'deki Avrupalı çiftliğin sahibi Mehmet Doğan, ineklerin sağımının ise el değmeden, son sistem makinalarla yapıldığını, kaldıkları ortamların ısıtma ve soğutmasına da azami özen gösterildiğini vurguladı. Buzağıların bulunduğu padoku gösteren Doğan, "Buzağılar doğar doğmaz teknik ekip onları yıkar kurular, aşılarını yapar ve bu kabinlere geçirirler. Hemen sonra ağız sütü dediğimiz kollestrumu verilir. 5 gündür bu süre. 60 gün kadar burada sütleri içirilir. Sonra ikinci padoka, ardından sonra üçüncü padoka geçer. Tohumlanacak aşamaya geldiklerinde de tohumlanır ve tekrar gebe düve olarak sisteme geri döner. Bu iş, zincirleme şekilde devam eder" dedi.

ORGANİK YONCALARLA KALİTELİ SÜT

Doğan, tesisle ilgili şunları söyledi:

"Titar toplam 2 bin dönüm alan üzerine oturuyor. Bu alanda 3 bin baş kapasite ile süt inekçiliği yapıyoruz. Şuan 2 bin 500 hayvanımız var. 850'si sağılıyor. Diğerleri ise genç hayvan, gebe düve, buzağı dediğimiz hayvanlar. Tesisin hemen yanındaki 370 dönümlük kısımda ise 10 bin civarında en iyi kalitede ürün veren Gemlik zeytin fidanımız var. Buradan zeytin ve zeytinyağı üretiyoruz. Geriye kalan 850 dönümünlük alanda ise organik yonca yetiştiriyoruz. Yılda 9 kez biçim yapıyoruz. Hayvanlarımızın protein kaynağını da bu yoncalardan sağlıyoruz. Protein değerleri, diğer yoncalardan daha yüksek. Hem organik hem de yüksek proteinli yem nedeniyle hayvanların sütleri de birinci kalite oluyor. Protein değeri ve faydalı bakteri oranı daha yüksek süt üretmiş oluyoruz. Yaptığımız tamamen entegre tarım ve hayvancılık..."

AB YOLU NASIL AÇILDI...

Ege bölgesinin şu an toprak bütünlüğü ve hayvan varlığı açısından en önde gelen işletmelerinden biri olduklarını aktaran Doğan, AB serüvenini ise şöyle anlattı:

"Bir işletmenin hayvanlarının hastalıktan ari olabilmesi için Tarım Bakanlığı yetkilileri, inceleme yapıp belge veriyor. Bakanlığın verdiği 'hastalıktan ari' belgesininin ardından AB süreci başlıyor. Avrupa ülkelerine süt mamüllerinin ihraç edilebilmesi, kriterler ve standartların tutturulabilmesi amacıyla tekrardan bakanlığa müracaat ediliyor. Bakanlık, AB heyetleri ile bu teması kuruyor. İşletme bu kez AB heyetlerince de gözetleniyor, denetleniyor. Bir süre sizi izliyorlar. Hayvanın sağlığından çalışan personelin bilgisine, deneyimine; hijyenden otomasyona kadar tüm bu standartları tutturabiliyorsanız o takdirde AB onay belgesi alabiliyorsunuz. Sonrasında hem burada üretilen gebe düveyi, hem de süt ve süt mamüllerini AB pazarlarına sunma şansını yakalıyorsunuz. Biz de bir süre önce AB'den bu belgeyi aldık. Ege'nin organik sütlerini ve ürünlerini Avrupa ülkelerine ulaştırabiliyoruz. Bu süreçte AB'den çok sayıda heyet ve gazeteciler ağırladık. Hepsi de sistemimizi ve işletmemizi çok beğendi. Hatta bazı Avrupa ülkelerinden bile iyi olduğunu, standartlarının daha yüksek söylediler. Avrupalı gazeteciler de bunu ülkelerinde haber yaptı. Bizim için kıvanç verici bir durumdu."

SÜTTE KOMBİNE IRKLAR, ETTE DAMIZLIK DÜVE TERCİH ETMELİYİZ

Üretici Mehmet Doğan, Türkiye'nin tarım ve hayvancılıkta sağlıklı, uzun vadeli, köklü bir politika belirlemesi gerektiğini belirtirken, "Halen tarım ürünlerini ithal eder durumdayız. Hayvancılık açısından da et kapasitemizi ihtiyacımıza uygun hale getiremedik. Peki neden böyle oluyor. Temel yapısal politikalarımızın yanlışlığından kaynaklanıyor. Örneğin Türkiye'ye çok fazla süt ineği ithal ediliyor. Türkiye'nin et ve süt dengesi, ihtiyaçlar, ihraç ettiğimiz ürünler dikkate alınarak yapılmıyor. İhtiyaçlara göre yapılsa, et ve süt konusunda dengeli bir politika yürütebilseydik, hayvanlarda daha ziyade montofon, montbelyer, simental gibi kombine ırkları tercih etmemiz gerekirdi. Böyle olsa, sütte fazlalık, süt krizi, ette de tersine ithalata dayalı politika olmazdı. Sütte fazlamız, ette de geri kalmışlığımız olmazdı. Kombine ırkları tercih etsek, dengeli bir şekilde hem toplulumuzu beslemiş, hem de dış pazarlara ürünlerimizi satmak konusunda sıkıntı çekmemiş olacaktık. Et açığımızı da ancak etçil ırklarla kapatabiliriz. Damızlık düve almamız lazım. Kendi etçil hayvanımızı kendimiz üretmemiz lazım. Dışarıya sürekli dolar, euro ödememeliyiz" diye konuştu.

HAYVAN YEMİ PRİM VERİLSİN

Hayvancılığın yapıldığı havzalarda, hayvan yem bitkilerinin teşvik edilmesi gerektiğini aktaran Doğan, "Fakat tam tersi yapılıyor. Hayvancılığın birinci derece yapıldığı yerde, kalkıp tütüne, pamuğa prim veriyoruz. Bu çok yanlış. Hayvancılığın olduğu yerde hayvancılık yem bitkilerinin teşvik edilip prim verilmesi lazım" ifadelerini kullandı.

İŞLETMELER ŞUAN ZARARINA ÇALIŞIYOR

Doğan, pandemi nedeniyle her sektörde olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtirken, "Hayvancılık mamullerine ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Mamul bulamadık. Bulduklarımız da yüzde 40- 50 zamlıydı. Maliyetlerimiz çok arttı ancak et ve sütte fiyatlarda ilerleme olmadığı gibi, tersine gerileme yaşandı. Şuan işletmelerin önemli bir bölümünün zararına çalıştığını biliyorum. Keza biz de öyleyiz. Sütün bize maliyeti 3 lira 10 kuruş. Ama biz bunu 2 lira 80 kuruşa satıyoruz. Bu da hanemize ciddi bir zarar yazıyor" dedi.

HAYVANLARINA SAZ ÇALIYOR

Tarım ve hayvancılık alanında faaliyet yürüten üreticilerin bu süreçte hep sahada olduğunu, dolayısıyla koronavirüs aşısında önceliği hakettiklerini vurgulayan Mehmet Doğan, hükümete çağrıda bulundu. Aynı zamanda bağlama ustası olan ve zaman zaman ineklerine saz çalıp türkü söyleyen Doğan, "Biz müziğin sadece insanlar için varolduğunu, sadece insanların müzikle alakalı olduğunu düşünürüz. Bu çok doğru değil. Hayvanların hisleri, bizimkinden çok daha gelişkindir. Zaman zaman müzik yaptığınızda, pekala onlar yemlerini bırakırlar, yattığı yerden kalkarlar, gelirler müziği dinlerler. Müziğin hayvanlar için yararı var mıdır? Hiç şüphesiz vardır. Hayvanın morali ne kadar düzgün, ne kadar dingin, relaks ise o kadar süt verimi yükselir" diye konuştu.

 
Kılıçdaroğlu çiftinin bayram hazırlığı!
 
Baklavacılara tatsız bayram... ''Eskiden tepsiyle alınırdı, şimdi taneyle istiyorlar''
YORUMLAR
Toplam 15 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Meryem yiğit 3 Kasım 2021 Çarşamba 22:36

Yaptığınız işin en iyisini hedeflemek,başarmak,Çok güzel tebrik ederim.Bol kazanç ve başarılarınızın devamını dilerim

Yorumu oyla      0      0  
Enver Gözükara 20 Mayıs 2021 Perşembe 12:04

Saygı değer,çalışkan,istençli vede çok yönlü insan,Mehmet Doğan dostum seninle tanışıyor olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum.Ülkemizin sizin gibi düşünen davranan insanlara gereksinimi var.Zihnine,bedenine sağlıklar ve başarılarının devamını ve bol kazançlar dilerim.Saygılarımla.

Yorumu oyla      0      0  
Enver Gözükara 20 Mayıs 2021 Perşembe 12:04

Saygı değer,çalışkan,istençli vede çok yönlü insan,Mehmet Doğan dostum seninle tanışıyor olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum.Ülkemizin sizin gibi düşünen davranan insanlara gereksinimi var.Zihnine,bedenine sağlıklar ve başarılarının devamını ve bol kazançlar dilerim.Saygılarımla.

Yorumu oyla      0      0  
Enver Gözükara 20 Mayıs 2021 Perşembe 12:04

Saygı değer,çalışkan,istençli vede çok yönlü insan,Mehmet Doğan dostum seninle tanışıyor olmaktan mutluluk ve gurur duyuyorum.Ülkemizin sizin gibi düşünen davranan insanlara gereksinimi var.Zihnine,bedenine sağlıklar ve başarılarının devamını ve bol kazançlar dilerim.Saygılarımla.

Yorumu oyla      0      0  
Cesamin Özkan 19 Mayıs 2021 Çarşamba 08:25

Bütün olumsuz koşullara rağmen, işin tekniğinin yol göstericiliğinde mücadele edildiğinde, başarının mümkün olduğu gözüküyor. Amerika''yı yeniden keşfe gerek yoktur, ölçek ekonomisi demekki önemliymiş. Sizin tamamlayıcı halka, sütü pazarlamayı farklı düşünmeniz faydalı olacaktır. Bu kadar güzel çabanın son halkasında ödülü bulmak gerekiyor. Sütü bir sonraki aşamada, fazla yatırıma gerek duymayacağınız bir yöntem ile işleyerek katma değer yaratıp değerlendirin, yada sütü yine fazla yatırım maliyeti olmayacak bir yöntemle direkt üretici ile buruşturun. Bence, sütünüzün zaten organik niteliğine, ek bir yemleme yaparak artırarak piyasaya markanız ile sürmek düşünülebilir. Petra ambalaj itici bir pazarlama ambalajı. Fazla yatırım gerektirmeyen, biraz emek yoğun cam şişleme ile direkt mağaza zincirlerine ulaşabilirsiniz. Sütün lezzeti ve organik oluşu, piyasada marka olmanızı sağlayabilir. Diğer büyük raf ürünü sunan süt üreticilerinin rekabetinden korkmayın çünkü onların piyasası ve arz halkası farklı. Denizli''nin Çal, Baklan ilçeslerine gitmiştim. Bir iki şarap fabrikası gezdim. Bir tanesi vişne şarabı yapıyordu. Obyorenin vişnesi çok kalitelidir. Pazarmamasını sordum, firma sahibi Fransa ile bağlantı kurmuş, üretimin tamamını ihraç ediyordu. Bizede iki şişe hediye etmişti gerçekten harika şarap idi. Yani bir takımın 10 kişisi topu çevirip çevirip sonra bedavacı bir futbolcuya paslayıp, onunda son bir dokunuşla topu gole çevirmesi ve gölün önemli bir rantını o futbolcunun yemesi gibi birşey. Yinede pratik koşullarda ki detayı bilmem ama, belli bir üretim kapasitesi olan modern bir işletme için dikey büyüme bazen gerekli, bazende zorunlu olabiliyor. Yolunuz açık olsun.

Yorumu oyla      0      0  
Gültekin yıldırım 16 Mayıs 2021 Pazar 09:44

Sevgili dostum yıllardan beri inşaat alanında ki. Başarınız yakınen bilinmekte tarım ve hayvancılık hususunda böylesi güzel örnek projeleri hayata geçirmeniz taktire şayan da ha da ileri seviyelere geleceğini ze. inancımız tam başarılarınızın devamını temenni ediyorum sevgi selamlar.

Yorumu oyla      0      0  
FEVZİ KEMAÇ 15 Mayıs 2021 Cumartesi 23:32

Çok mutlu oldum Hızır yar ve yardıncınolsun .Yolun açık olsun .Saygılarımı iletiyorum Mehmet abime

Yorumu oyla      0      0  
Bir Yorumcu 14 Mayıs 2021 Cuma 17:35

Kardeşim delimisiniz nesiniz ne üretimle vergiyle algıyla uğraşıyonuz. Yatırın parayı dolara bakın keyfinize. koministlik yapmayın. üretim de neymiş.biz burda kurtaj yapıyah

Yorumu oyla      0      0  
Halil- Selma 14 Mayıs 2021 Cuma 17:14

bu ülkede umut bitmez. helal olsun mehmet doğan

Yorumu oyla      0      0  
Ayşe Güldalı 14 Mayıs 2021 Cuma 14:10

helal olsun.bizim ülkemizde de akıllı dürüst insanlar varmış. inşallah çalışanlarınıza da hak ettiği parayı veriyorsunuzdurb eğer veriyorsanız alnından opülecek insansınız mehmet bey

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bekçilerin kavgası kanlı bitti: 2 ölü!
Adana'da, mahalle bekçisi Fatih Ö., aralarında borç- alacak nedeniyle ...
Minareye yine kılıçla çıktı
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Ayasofya'da kılınan bayram namazında minbere yine kılıçla çıktı.
Koparmanın cezası 80 bin lira!
Türkiye'de, birçok bölgede farklı türleri bulunan ve Antalya'nın Expo ...
 
Konsolosluk önünde araçlarını yaktılar!
İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto eden çift, Levent'teki ...
MEB'den yüz yüze eğitim açıklaması!
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), tam kapanma sürecinin sona ereceği 17 Mayıs ...
İzmir'de bayram namazı!
İzmir'de vatandaşlar, bayram namazını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyarak kıldı.
 
İçerisinden cephanelik çıktı!
İzmir'in Menemen ilçesinde polisin "dur" ihtarına uymayan halı yıkama ...
İzmir'de yangın paniği!
İzmir'in Karşıyaka ilçesinde bulunan 16 katlı sitede çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Kurşunlar ona isabet etti!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, 2 kişinin tabancayla ateş açması sonucu mermilerin ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri