ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5124
    Dolar
  • Euro
    34,9313
    Euro
  • Altın
    2.436,010
    Altın
  • Bist-100
    9.717,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/35°
    ADANA
  • ANKARA
    15/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/25°
    IZMIR
  • KONYA
    18/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Rezidansta kadın cinayeti!
Rezidansta kadın cinayeti!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Savaş Ay'ın miras davasında karar!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
Babasının silahıyla ağabeyini öldürdü!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
23 Nisan'da tepki çeken Dilan Polat müsameresi!
18 Aralık 2022 Pazar - 11:18

İzmir'de Gavur Mahallesi'ne büyük ilgi!

Sanatçı Ahmet Güneştekin'in mübadele ve göç sürecini ele aldığı "Gavur Mahallesi" adlı sergisi İzmir'de ziyaretçi akınına uğradı. İlk bir ayda 300 bini aşkın izleyicinin gezdiği serginin açıldığı bölgenin geçmişte "Gavur Mahallesi" olarak bilindiğini belirten ve eserlerini anlatan Güneştekin, "Bu ülkenin yaşanmış karanlık günahları. Bir sanatçı bunları bir belge olarak sanata dönüştürüp, sonraki nesillere aktarıyor. Bunu sorumluluk olarak, insan olarak aktardığımı düşünüyorum" dedi.

İzmir de Gavur Mahallesi ne büyük ilgi!

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde ve katkılarıyla Güneştekin Vakfı işbirliğinde Kültürpark Atlas Pavyonu'nda kapılarını açan sanatçı Ahmet Güneştekin'in "Gavur Mahallesi" sergisi büyük ilgi görüyor.  Sergide mübadele ve sonrasında yaşananlar ile insanlar üzerindeki etkileri ele alınıyor. Sanatçı Ahmet Güneştekin'in resimleri ve özgün bakışı ile sanata dönüştürülen sergide büyük boyutlu yerleştirmeler, video gösterimleri ve metal formların taşla tamamlandığı heykel çalışmaları yer alıyor. 

(Ahmet Güneştekin)

"SERGİNİN KURULUMU BİR AY SÜRDÜ"


Sanatçı Ahmet Güneştekin, bir aylık süreçte 300 bini aşkın ziyaretçinin akın ettiği sergideki eserlerini ve düşüncelerini paylaştı. "Gavur Mahallesi" sergisinin hikayesini anlatan Güneştekin şöyle konuştu:

"Bu sergiyi İzmir'e taşıma fikri olduğunda biraz da burada yaşanmış bir olayı, yani mübadeleyi eklemiş olduk. Acaba ismi ne olabilir? İşte 'Hafıza Odası' zaten yapıldı. Hafıza odasına ek olarak 'Gavur Mahallesi' fikri geldi. Anadolu'nun hemen hemen her yerinde gayrimüslimlerin yaşadığı yerlere gavur mahallesi denirdi. Çünkü bazı azınlıklar hem kendi güvenlikleri açısından hem de kendi kültürleri ile iç içe yaşamak için bir mahallede toplanırlar. Aynı zamanda da hemşehricilik dedikleri şey. Kürtler bir mahallede toplanır, Ermeniler bir mahallede, Karadenizliler bir mahallede. Ya da farklı göç etmiş topluluklar benzer şekilde yaşar. Bu serginin yapıldığı alan da eski adı gavur mahallesi. O açıdan isim biraz da oradan geliyor. Büyük bir hazırlık süreci oldu. 2 yıllık hazırlık süreci ama 1 yılda çok hızlandı. Serginin kurulumu 1 aya yakın sürdü. Çok büyük bir ekip çalıştı. Güneştekin Vakfı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmayla yürütüldü. 700 tona yakın mermer kullanıldı. İstanbul'dan 5-6 TIR'a yakın sanat eseri geldi. Büyük bir hazırlıktı ama bu kadar ses getireceğini tahmin etmiyordum. Evet bütün sergilerim ilgi görüyor. Her gün binlerce insan geleceğini tahmin ediyordum ama Diyarbakır'daki kadar gürültü koparacağı beklentimiz de yoktu."



"DÜNYADA PEK RASTLANIR ŞEY DEĞİL, 1 BUÇUK 2 MİLYON İZLEYİCİ OLACAK"

Sergiye yurttaşların gösterdiği ilgiye dikkat çeken Güneştekin şöyle devam etti:

"Hafta içi 7-8 bin civarında ortalama. Hafta sonları yine 13-15 bin civarında ortalama ile ilk ayı 300 küsür bin izleyici ile kapattık. Bu dünyada pek rastlanır değil. Bir sanatçının solo sergisi yaşarken bu kadar ilgi görmesi pek rastlanılan bir şey değil. Biraz gözlemledik. Niye bu kadar çok insan gidip geliyor? Çünkü gelenler kendileri fısıltı ile yaydı. Serginin çok etkili, iyi olduğunu, birkaç kez gidilmesi gerektiğini sosyal medya aracılığıyla inanılmaz şekilde yaydılar. Gruplarla karşılaşıyorum. Çanakkale'den otobüsle gelinmiş, kimileri İstanbul'dan, Konya'dan gelmiş. Türkiye'nin her yerinden insanlar insanlar gruplar halinde buraya geliyor. Sergi bir ayını doldurdu. 5 Mart'a kadar devam edecek. Her gün artıyor izleyici. Bizim tahminimiz 1 buçuk 2 milyon civarında izleyici olacak. Bu dünyada çok önemli, dikkate alınacak bir rakamdır. Çünkü yüksek sanat yapılıyor burada. Bir konserde milyonlar toplanabilir ama bir serginin farklı yerlerden bu kadar ilgi görmesi rastlanılan bir şey değil. Bu da sanat adına umut verici."



"KARANLIK GÜNAHLARI SANAT YOLUYLA AKTARIYORSUNUZ"

Eserlerine ve vermek istediği mesaja değinen Ahmet Güneştekin şunları söyledi:

"Sanatçılar kendi zamanlarının tanıklarıdır. Sadece resim de yapabilirdiniz. Bu tarz kavramsal işler ya da güncel sanat dediğimiz toplumun yaşanmışlıklarını sanatçı gözüyle aktarmak her anlamda sorumluluk gerektirir. Buraya sergi alanına zaman zaman geliyorum. Haftada bir de olsa gelmeye çalışıyorum. İnsanların duygusallaştığını görebiliyorsunuz. Bu coğrafya bir mübadele coğrafyası. Burada yerleşmiş farklı aileler... Atıyorum 'Kayıplar Alfabesi'nin önünde ağladığını görüyorum. Bir yakınının ismini görüyor çünkü. O kamusal alanda yarattığınız bir dünya var. Sokaklara birçok yere isimlerini verdiğiniz faili meçhul cinayetlerde, ailelerin ulaşamadığı insanların isimlerini görünce... Ya da şurada 'Hafıza Tepesi'nde o ayakkabı yığınını, arkamda duran kayığı ya da 'Yoktunuz' eserindeki enkazlardan çıkan eşyaları görünce insanlar duygulanıyor. Bu açıdan da bir anlamda bunlar belge haline dönüşebiliyor. Sonuçta bunlar hepsi yaşanmış. Bu ülkenin yaşanmış karanlık günahları. Bir sanatçı bunları bir belge olarak sanata dönüştürüp, sonraki nesillere aktarıyor. Bu açıdan da önemli bir sorumluluk. Kendi kişisel tarihim açısından yarın benimle ilgili tarih yazılımında 'Bu adamın tanıklık ettiği dönemlere karşı duruşu nasıldı?' Bu sorunun sorulmaması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü cesaretle her şeyi, tanıklık ettiğiniz bütün karanlık günahları sanat yoluyla aktarıyorsunuz. Ben de bunu sorumluluk olarak, insan olarak aktardığımı düşünüyorum."



"SANKİ BAŞKA BİR ALEME GELDİM"

5 Mart 2023’e kadar hafta içi 09.00-17.30, hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasında sanatseverlere açık olacak "Gavur Mahallesi" sergisini gezen yurttaşlar da hayranlıklarını dile getirdi. Bir kadın sanatsever, "Çok iyi zaman geçirdim. Sanki başka bir aleme geldim. İnanılmaz mutlu oldum. Her eseri sanatçımızın büyüledi. Olağanüstü. Kendisine candan teşekkür ediyorum" dedi.



Bir başka kadın "Çok keyifli güzel bir sergi. Benim ikinci gezişim. İlk defa gezdiğimde de çok etkilenmiştim ve keyif almıştım. Her gezdiğimde farklı duygular hissediyorum. İzmir'de sanat, sergi açısından gelişmesi gereken bir şehir. Ahmet beyin böyle özellikli ve güzel bir sergi açması şehrimize katkı. Herkese keyifli gezmeler diliyorum" diye konuştu.

Göçmen bir ailede büyüdüğünü belirten bir yurttaş da "Selanik muhaciriyim. Bu tarz sergilerde gezdiğimde çok hüzünleniyorum. Kendi geçmişimden bir parça bulabiliyorum. Ahmet beyin bu dilini çok seviyorum" dedi.

 
Çocuklar kavga edince aileler birbirine girdi: 1 yaralı
 
Bornova Belediyesi'nden örnek kentsel yenileme...
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vedat yerlikaya 20 Aralık 2022 Salı 20:17

Sanat filan boş beleş işler asla ruhi açlığı doyurmayan fındık kabukları niteliğinde.Ağlama duvarına bakar gibi herkesin sergi duvarlarına yapışıp kalmak zorunda olduğunu gördüm oradakilerin. Biraz bakındım çıktım ve ellerindeki telefona yapışarak yürümeyi başarabilen halkımın arasında dolaşmaya devam ettim halk beni fark edemeden

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Netflix’in en çok izlenen filmi The Swimmers’ın çekimleri İzmir’de yapıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Vakfı ortaklığında kurulan İzmir ...
İzmir’in Yüz Yılı Sempozyumu yarın başlıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi, kentin ...
Siyaset ve Mizah temalı İzmir Mizah Festivali 20 Aralık’ta başlıyor!
6. İzmir Uluslararası Mizah Festivali, 20 Aralık Salı günü başlıyor. İzmir ...
 
Batıdan Doğu’ya Asya Sergisi İzmir’de açıldı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Finlandiya Büyükelçiliği ...
Şehir Tiyatroları Buluşması başladı!
9 kentin şehir tiyatrolarının katılımıyla yapılan “Büyükşehir Belediyeleri ...
Gavur Mahallesi sergisi ziyaretçi rekoru kırıyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 3 Kasım’da açılan ressam ...
 
Soyer’den gençlere Yaşar Kemal Sempozyumu’na katılım çağrısı!
“Yaşar Kemal ile Bin Bir Çiçekli Bahçede” sempozyumu yarın Ahmed Adnan ...
Şehir Tiyatroları Buluşması 11 Aralık’ta başlıyor!
11-29 tarihleri arasında 9 kentin şehir tiyatrolarının katılacağı “Büyükşehir ...
Amerikalı besteci Ellison: Yaşar Kemal’in ekoloji çağrısı uzlaştırıcı ve dürüst!
Yaşar Kemal Sempozyumu’na sayılı günler kaldı. Usta yazarın ilk kez İzmirlilerle ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri