ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Busenaz Sürmeneli, Avrupa şampiyonu
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Hortum felaketi: 5 ölü, 33 yaralı
Derbide Fenerbahçe kazandı!
Derbide Fenerbahçe kazandı!
20 Haziran 2023 Salı - 10:18

İzmir'de SGK'ya rekor yapılandırma başvurusu...

SGK İzmir İl Müdürü Yavuz Kurt, para cezası borçları, tarım sigortası ve prim borçları ile ilgili rekor sayıda yapılandırma başvurusu aldıklarını söyledi. Kurt, "İlimizde bugüne kadar yapılandırma başvuru sayısı doksan bini, yapılandırılan borç tutarı ise 10 milyar lirayı aştı” dedi.  

İzmir de SGK ya rekor yapılandırma başvurusu...

SGK İl Müdürü Yavuz Kurt, işverenlerin SGK’ya olan prim ve idari para cezası borçları ile sigortalıların isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası, BAĞ-KUR prim borçları ve GSS prim borçlarının uygun koşullarla yeniden yapılandırılmasının detayları ve avantajları hakkında İzmirlilere bilgilendirmede bulundu. Yavuz Kurt açıklamasında, yapılandırmanın işverenlerin ve sigortalıların geçmiş dönemlere ait prim borçları sebebiyle katlanmak zorunda oldukları maliyetlerin azaltılması açısından önemli bir fırsat olduğunu belirtti. İl Müdürü Kurt Mart ayında başlayan başvuru sürecinde İzmir’de rekor sayılara ulaşıldığını ifade ederek “İlimizde bugüne kadar yapılandırma başvuru sayısı doksan bini, yapılandırılan borç tutarı ise 10 milyar lirayı aştı” dedi.  

(Yavuz Kurt)

SON BAŞVURU TARİHİ 3 TEMMUZ

Yapılandırma için son başvuru tarihinin Cumhurbaşkanı kararı ile 3 Temmuz’a uzatıldığına vurgu yapan KURT; Vatandaşlarımız yapılandırma fırsatını kaçırmamak için son başvuru tarihi olan 3 Temmuz 2023 tarihine kadar il ve ilçe merkez müdürlüklerimize başvuruda bulunabilecekleri gibi e-Devlet şifreleri ile elektronik ortamda da başvurularını yapabilecekler dedi.  

ELEKTRONİK ORTAMDA BAŞVURULABİLİR

İşverenlerimiz e-Sigorta yoluyla www.sgk.gov.tr web adresi, sigortalılarımızda, isteğe bağlı, Ek-5 tarım sigortası ve BAĞ-KUR prim borçları için e-Devlet üzerinden İl veya Merkez Müdürlüklerimize gelmeden elektronik ortamda başvuru yapılabileceği belirtildi.

HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRMA KAPSAMINDA?

İşverenlerimizin 2022 Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, damga vergisi borçları, 31 Aralık 2022 ve önceki tarihlerde yapılan tespitlere ilişkin idari para cezaları, 31 Aralık 2022 (bu tarih dâhil) tarihinden önce bitirilmiş olan ihale ve inşaat işyerlerine ait eksik işçilikten kaynaklı sigorta prim borçları, esnaflarımızın, avukatların, mimar, mühendis, doktor ve şirket sahiplerinin 4/1-b (Bağ-Kur) sigortalılık statülerinden kaynaklanan sigorta prim borçları, isteğe bağlı, Ek-5 (Tarım), Ek-6 (Taksi ve dolmuş şoförleri), sigortalılık statülerinden kaynaklanan prim borçları yapılandırma kapsamına alınıyor. Ayrıca fazla ve yersiz ödendiği tespit edilen gelir ve aylıklara ilişkin borçlar da yapılandırılabilecek. 

PARA CEZALARI NASIL YAPILANDIRILACAK?

SGK'dan konuyla ilgili şu bilgilendirmeler yapıldı: 

Cezaların yüzde 50’si ile gecikme cezaları ve zamları siliniyor! Buna göre, 31 Aralık 2022 günü veya bu tarihten önce yapılan tespitlere ilişkin olup henüz ödenmemiş olan cezaların yarısı ile işleyen gecikme cezaları ve zamları silinecek. Bunun yerine, kalan ceza tutarı ile bu tutar üzerinden Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak miktarın peşin ya da taksitle ödenmesi yeterli olacak. 

Yapılandırılan borçlar peşin ödenebileceği gibi aylık dönemler halinde 12, 18, 24, 36, ve 48 eşit taksitte de ödenebilecek. Daha önceki yapılandırma kanunlarında taksitler iki ayda bir ödenmekte iken 7440 sayılı Yapılandırma Kanununda taksitler aylık dönemler olarak belirlenmiştir. 

Yapılandırma hakkını kaybetmemek için vadeli ödeme seçeneğini tercih edenlerin ilk taksitini, peşin ödemeyi tercih edenlerinse peşin ödemelerini en geç 31 Temmuz 2023 tarihine kadar yapmaları gerektiği belirten Yavuz KURT “7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca ilk taksit ödeme süresi 30 Haziran’dan 31 Temmuz’a uzatıldı. Ancak takip eden taksitlerin ödeme sürelerinde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Dolayısı ile taksitli ödemeyi tercih edenlerin 1. ve 2. taksitlerini 31 Temmuz’a kadar ödemeleri gerekmektedir” dedi. 

Borcumu Yapılandırırsam Ne Avantajım Olacak?

Borç asıllarına (anapara) uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı silinerek yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak çok daha avantajlı koşullarla yeniden faiz hesaplanacaktır. Hesaplanan tutar peşin ya da taksitler halinde ödenebilecektir.

Borcun Peşin Ödenmesi Halinde yüzde 90 İndirim Fırsatı Var

Borcun 31 Temmuz 2023 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde, borç aslına ilave hesaplanacak tutardan %90 oranında indirim yapılacaktır. 

GSS Prim Borçları da Yapılandırılıyor

2022 yılı aralık ayı ve önceki aylara ilişkin genel sağlık sigortası prim borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar gecikme zamsız ve faizsiz ödenebilecektir. Ayrıca, genel sağlık sigortası tescili yapılmış olup ta gelir testine daha önce hiç başvurmamış olanlar, 31 Temmuz 2023 tarihine kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurduklarında, yapılacak gelir testiyle ikamet ettikleri hanede kişi başına düşen gelirlerinin brüt asgari ücretin üçte birinden az olduğunun tespit edilmesi halinde GSS prim borçları tamamen silinecektir.
 

 
Terra kurucusu Do Kwon’a hapis cezası!
 
İZDEDA'dan TMMOB'a ziyaret... DAVAYI GERİ ÇEKİN!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Asgari ücretteki pazarlık iki rakam arasında sürüyor!
Dünkü asgari ücret toplantısı sonrasında zam oranının bayramdan önce açıklanacağı ...
Adalet Bakanı Tunç'tan kira zammı açıklaması
Kirada yüzde 25 artış sınırı uygulamasının sürdürüleceğini açıklayan Adalet ...
DİSK asgari ücret talebini açıkladı!
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), temmuz ayında asgari ...
 
ABD'den flaş Binance kararı!
ABD mahkemesi, Binance ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ...
Asgari ücret için masadaki rakam belli oldu!
Doğrudan 7 milyon dolaylı yoldan tüm çalışanları etkileyen asgari ücret ...
Motorine yine zam geliyor!
Motorinin litre fiyatına bu gece yarısından sonra 1 lira 39 kuruş zam geliyor.
 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan asgari ücret açıklaması
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, katıldığı canlı yayında asgari ...
Çeşme'de fiyatlar el yakıyor!
Okulların kapanması ve bayram tatilinin yaklaşması ile beraber oteller ...
TİM Başkanı Gültepe'den asgari ücret tahmini!
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Gültepe, asgari ücret sorusuna “Bence ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri