ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3469
    Dolar
  • Euro
    35,1453
    Euro
  • Altın
    2.301,620
    Altın
  • Bist-100
    9,08
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Belediye başkanından vatandaşa yumruk!
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Buket Kaya'nın öldüğü kazada sürücüye tahliye...
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Oy vermeyeceğini söyleyen vatandaşa yumruk attı!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
Tüfekli şaka ölümle bitti!
13 Ocak 2023 Cuma - 13:22

İzmir'de akıllara zarar nükleer çalışma... KEPÇEYLE DALDILAR!

"İzmir'in Çernobili" olarak bilinen, 15 yıldır kanser yayan ve temizlenmeyi bekleyen Gaziemir'deki eski kurşun döküm alanında akıllara zarar bir çalışma başlatıldı. Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen, radyoaktif ve nükleer atıkların bulunduğu alan kepçe ve iş makinalarıyla temizlenmek istendi. Uzmanlar, çevreciler ve sivil toplum örgütleri tepkisini dile getirirken, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise "Sürecin şeffaf yürütülmesini istiyoruz" dedi.

İzmir de akıllara zarar nükleer çalışma... KEPÇEYLE DALDILAR!

SONKALEİZMİR- Gaziemir Emrez Mahallesi'nde normal değerin 7 bin 219 katı radyasyon yaydığı tespit edilen nükleer atıkların gömülü olduğu eski kurşun döküm fabrikası alanında, İzmir Valiliği'nin izniyle bir çalışma başlatıldı. Bilim insanlarının tüm uyarılarına rağmen, son derece tehlikeli atıkların bulunduğu alanda, kamyonlar, iş makineleri ve kepçelerle çalışma yürütüldüğü görüldü. 'Temizleme' çalışmasının, bu yöntemle tam tersine halk sağlığı açısından ciddi tehditler oluşacağına dikkat çeken çevreciler, bilim insanları, sivil toplum örgütleri ve civarda oturan yurttaşlar, Gaziemir Belediyesi'nin çağrısıyla bir araya geldi. Fabrikanın önünde toplanan kalabalık, İzmir'in Çernobili olarak adlandırılan bölgenin bilimsel yöntemlerle temizlenmesini istedi.

HALİL ARDA: "SÜRECİN ŞEFFAF YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, alanın temizlenmesi için yeniden çağrı yaparken şunları söyledi:
"İzmir valimizin açıklamalarından öğrendiğimize göre bu alanın temizliği ile ilgili girişimlerin başladığını duyduk. 2007 yılında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından tespit edilmiş, 2012'de basın vasıtasıyla kamuoyunun haberinin olduğu, nükleer atıkların bulunduğu bir alandan bahsediyoruz. İzmir'in merkezinde kalmış, yaşayan insanların sağlığını tahdit eden bu bölgenin temizlenmesini yaklaşık 10 yıllık mücadele ile istiyoruz. Bu eylemlerin, halkın sağlığını düşündüğümüz bu etkinliklerin sonucunu alma noktasına geldiğini duyduğumuz için mutluyuz. Ancak bu sürecin şeffaf yürütülmesini istiyoruz. Yüreğimize su serpilmesini istiyoruz. Bugüne kadar çok masum bir dil kullandık. 'Çok masum bir isteğimiz var, bu alan temizlensin' dedik. umuyorum ve diliyorum ki 2023 yılında bu bölge temizlensin. Gaziemir Aktepe Emrez Mahallesi'nde yaşan insanların sağlığını tehdit eden bu tehlikeden kurtulmuş olalım."



ÖZUSLU: "KALDIRILMASI İÇİN NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ"

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Özuslu da tehlike yaratan alanla ilgili farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Valiliğin aldığı ve duyurduğu buranın atıklardan temizleneceği haberi sevindirir. Geç kalınmış ama doğru bir iştir. Bu sürecin takipçisi olacağız. Şehrin göbeğinde böyle bir tesisin kurulmuş olması, bugün toprağa gömülü atıkların insanların hayatı için nasıl bir tehlike yarattığını bilim insanları söylüyor. Üretim önemli, Türkiye'nin ihtiyacı ama insan hayatını tehlikeye atarak üretmek olmaz. Çevreyi yok ederek üretmek olmaz. Buradaki üretim ve sonrasında toprağa gömülen üretimi asla tasvip etmiyoruz. Bunların ortadan kaldırılması için ne gerekiyorsa yapacağız. Büyükşehir Belediyesi olarak bu işin takipçisiyiz."



3 KAMYON DOLUSU ATIK GETİRİLDİ

Çevre Mühendisi Doç. Dr. Enver Yaser Küçükgül de çevrede yaşayan yurttaşların da söz konusu alanın temizlenmesi için harekete geçmesi gerektiğini belirterek, "Burada 20 bine yakın insan yaşıyor. En az 5 bininin burada olması gerekiyordu. Burası uluslararası bir suç merkezi. Buradaki suçu araştıracak olan uluslararası polis örgütleri. 2006'li yıllarda buradan 3 kamyon dolusu nükleer atık getiriliyor. Bu atıklar özel kurşun koruma kapları içindeki radyoaktif atıklar. 3 kamyon dolusu atık Türkiye'nin hangi gümrük kapısından limanlarından geldi. Bu sahaya nasıl getirildi. Dünyanın hiçbir yerinde nükleer atık temizliği böyle yapılmaz. Bu atıkların bulunduğu yerde muhafaza edilmesi bile ağırlıklı bir gerçek" diye konuştu. 

ARİF ALİ CANGI: "İZMİRLİLER'E BİLGİ VERMEDEN BU İŞLEMİ YAPAMAZSINIZ"

Avukat Arif Ali Cangı ise çevreyi kirletme suçunun işlendiğini söyledi. Cangı, "Burada bir bertaraf işlemi yapılacağı haberini aldık. Nükleer Düzenleme Kurumu'nun verdiği izin söz konusu değil. Süreç nedir? Alanda çalışma başlakmış. Bu çalışma kimin izni ile başlamış. Şirket gelip kendi kafasına göre iş yapamaz. Burada tehlikeli atıklar var. İşçiler için gerekli güvenlik önlemi alındı mı? Burada ne kadar kirlilik ortaya çıkıyor. İzmirliler'e bilgi vermeden bu işi yapamazsınız."


KANSER VAKALARI ÇOK

Basın açıklamasına Aktepe Emrez bölgesinde yaşayan bazı yurttaşlar da katıldı. Bölgede kanser vakalarının çok yaşandığını belirten yöre halkı yetkililerden çözüm istedi. 

BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI: "TEMİZLENMELİ, KAMUOYUNA BİLGİ VERİLMELİ"

Basın açıklamasını İzmir’in Çernobil’i Temizlensin Komisyonu adına Çevre Mühendisleri Odası Eski Başkanı Helil İnay Kınay yaptı. Kınay'ın okuduğu açıklama şöyle:

"İzmir'in Çernobili temizlenmeli, kamuoyuna şeffaf güvenilir bilgi verilmedilir. 3 Aralık 2012’de Radikal gazetesinde Sn. Serkan Ocak imzalı 'İzmir’in Çernobil’i, ilk Nükleer Çöplük İzmir’de' haberi ile Gaziemir Emrez Mahallesi'nde bulunan eski kurşun fabrikası bahçesinde gömülü olan radyoaktif atıklardan haberdar olduk.
1940'lı yıllardan itibaren yaklaşık 70 yıl Gaziemir’de faaliyet gösteren, 'Yasal', 'Denetime tabii' bir tesiste ülkeye girişi 'Yasal olmayan' atıkların tesis bahçesinde 'Yasal olmayan' biçimde gömüldüğü ortaya çıktı. İlgili kurumlar 'Yasal olmayan' durumu 2007 yılında tespit etmesine rağmen gereğini yapmadı. Aralık 2012 ye kadar kamuoyundan gizlendi. 2013 yılında önce 5 milyon 79 bin 900 TL ile tarihin en büyük çevre cezası kesildi ve ceza 2020 yılında onandı. 'Radyoaktivite Bulaşmış Atıkların Fiziksel Yöntemlerle Ayıklanması, Sahanın Temizlenmesi ve Elde Edilen Kurşunun Geri Kazanımı Projesi' için hazırlanan ÇED raporuna, eksikleri olmasına rağmen 10 Ağustos 2017 tarihinde 'ÇED Olumlu' kararı verildi. İzmirlilerin sağlığı için büyük risk oluşturan atıkların alandan uzaklaştırılması ve bertarafı için aradan geçen 5 buçuk yıllık süre içinde hiçbir faaliyete başlanmadı.

"SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU, DAVALAR AÇILDI"
 
3 Aralık 2012 tarihli Serkan Ocak imzalı haberden sonra İzmir’deki meslek odaları, çevre platformları, sivil toplum kuruluşları tarafından açıklamalar, tepkiler dile getirildi. Suç duyurusunda bulunuldu, davalar açıldı. Bilim insanları tarafından raporlar düzenlendi, atıkların ayrıştırılması ve temizlenmesi için projeler yapıldı. Çevresel etki değerlendirme raporları düzenlendi, izinler verildi ancak bugün  2023 yılı itibari ile  radyoaktif bulaşıklı, tehlikeli atıklar hala bertaraf edilmedi. Atıklar, toprağı, yer altı sularını, havayı kirletmeye devam ediyor; alanın çevresinde yaşayan yurttaşların, İzmirlilerin ve diğer canlıların sağlıklı yaşamlarını tehlikeye sokuyor. Çevre sektöründe faaliyet gösteren, tehlikeli atık bertarafı amacı ile Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen, tüm izin ve denetim süreçleri uygun görünen tesis bahçesinde gömülü atıklardan, kamuoyunun gazete haberi ile bilgi sahibi olduğu 2012 yılından bugüne 6 çevre bakanı görev yaptı. Bakanlık ve TAEK yapılanmaları, yöneticileri değişti. Belediye başkanları, valiler, kaymakamlar, kurum yöneticileri değişti. İzmir-Gaziemir hala atıklar ve yarattığı kirlilik etkileri ile yaşamaya devam ediyor. Gömülü radyoaktif atıklar  16 yıldır kentin ortasında çevre ve halk sağlığını tehdit ediyor."

BAŞKAN HALİL ARDA 'DURAN ADAM' EYLEMİNİ BAŞLATTI

Meslek Odaları, Çevre Platformları, Sivil Toplum Kuruluşları, mahalle sakinleri, siyasi partiler, pek çok stk, platform, bileşenin yıllardır yürüttüğü hukuki ve toplumsal mücadelede; geçtiğimiz yıl Gaziemir Belediye Başkanı Sayın Halil ARDA’nın başlattığı 'Duran Adam' eylemleriyle sorun yeniden kamuoyunun gündemine geldi. Ardından yerel yönetim, meslek odaları, ekoloji hareketleri temsilcileri, bu alanda çalışan bilim insanları ve aktivistlerden oluşan bir çalışma grubu oluşturuldu. Komisyonun çalışmaları ile yapılan başvurulara rağmen Nükleer Düzenleme Kurumu, Çevre,  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı gibi yetkili ve görevli kurumlardan ciddiye alınabilecek hiçbir bilgi alınmadı. Bu kirli belirsizlik sürerken geçtiğimiz günlerde basında, arazinin sahiplerinin bir şirketle anlaştıkları, yakın zamanda temizlik çalışmalarına başlanacağı haberleri yer aldı. Haberlere rağmen halen resmi bir açıklama yapılmadı. Komisyonumuzun 03.01.2023 günü yaptığı toplantıda gelişmeler değerlendirilmiştir. Hak sahibi olan İzmirlilerin ve tüm kamuoyunun bilgilendirilmesi, yetkili ve görevli kamu idarelerine taleplerimizi açıklamak için bu basın toplantısını yapma kararı aldık.

BAKANLIĞA SORULAR!

Yetkili ve görevli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na, Nükleer Düzenleme Kurumu başta olmak üzere ilgili kurumlara sesleniyor, 16 yıldır sorduğumuz soruları tekrarlıyoruz;

- Atıkların miktarı ve alandaki dağılımına yönelik tespit çalışması yapılmış mıdır?
- Alandaki radyoaktif ve tehlikeli atıkların bölgeden uzaklaştırılması konusunda neler yapılmıştır?
- Haberlerde geçen temizleme çalışmasına ilişkin hazırlanmış bir proje var mıdır?
- Alanda mevcut kirlilik ve etkilerine yönelik izleme ve ölçümler düzenli olarak gerçekleştirilmekte midir?
- Bölgede sağlık taraması ve izleme çalışması yapılmış mıdır?
- Ülkemize girişi yasak olan nükleer atıkların bölgeye nasıl geldiği konusunda çalışma yapılmış mıdır?
- Sürecin sorumluları hakkında yürütülen hukuki süreç ve çalışmalar nelerdir?
- Bölgedeki çalışma hangi kurumlar tarafından yürütülecektir?
- İlgili kurumların alanda yürütülecek çalışmalara ilişkin programı, takvimi ve süreci nedir?
- Bu projeye ilişkin ÇED süreci yürütülecek midir?
- 10 Ağustos 2017’de olumlu bulunan ÇED raporuna göre faaliyet yapılacaksa, ona ilişkin yapılan itirazlar dikkate alınmış mıdır? 
- Atıkların ayrıştırılması ve taşınması sırasında ortaya çıkacak kirliliği önleyecek ne gibi tedbirler alınacaktır?
- Çalışmaların denetimi kim tarafından yapılacaktır?
- Gaziemir ‘in 16 yıllık sürecinden sorumlu kurumlar tarafından yapılan çalışma ve denetimler güvenli midir? Bağımsız bir denetim süreci gerçekleştirilecek midir?

"SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Alandaki atıkların çevre ve halk sağlığına yönelik daha fazla tehdit oluşturmaması için temizlik süreci ile ilgili yapılacak çalışmaların hazırlık aşamasından itibaren tamamlanıncaya kadar şeffaf yürütülmesi, bağımsız uzmanlar tarafından denetlenmesi ve kamuoyunun şeffaf ve sağlıklı şekilde bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Alanın temizlenmesinin yanı sıra benzer yasa dışı atık ticaretinin önüne geçilmesi için buradaki radyoaktif atıkların nereden, hangi yasa dışı yollarla, kimler tarafından getirildiği mutlaka ortaya çıkartılmalıdır. Bunun için adli ve idari soruşturma makamlarının görevlerini yapmaları çağrısında bulunuyoruz. Tüm İzmir Halkı ile birlikte sürecin takipçisi olduğumuzu bir kez daha tekrarlıyoruz."
 

Nükleer atıkların bulunduğu eski kurşun döküm fabrikası alanında Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda'nın başlattığı bir dakikalık duran adam eylemi de tekrarlandı. Fabrikanın giriş kapısı önünde siren sesi eşliğinde duruldu. İş makinelerinin çalışması da görüntülere yansıdı.

İŞTE O GÖRÜNTÜLER:

 

 

 
Gürçeşme’nin altyapısı güçleniyor!
 
Kurtuluşun şehri İzmir İktisat Kongresi'ne hazırlanıyor!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Neval Devrim. 26 Nisan 2023 Çarşamba 18:41

Gaziemir ''de kanser vakaları çok artmıştır. Bende kanser hastasıyım. Ve bu hastalığa Gaziemir ilçesinde yakalandım.Şimdi akciğer ve kolon kanseri nedeniyle 9 Eylül Üniversitesinde tedavi görüyorum. Gaziemir''den taşındım.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Halk TV iddiası!
Rasim Ozan Kütahyalı, küfrettiği gerekçesiyle Beyaz TV'ye ceza veren RTÜK'ün ...
Sofuoğlu bu kez de o grubu hedef aldı!
Sakarya Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, başörtülü ...
CHP'de Aslanoğlu'ndan flaş mesajlar...
CHP İzmir'de il başkanlığı koltuğuna oturan Şenol Aslanoğlu, gazetecilerle ...
 
Köpeğe cinsel istismara 1,5 yıl hapis
İzmir'in Bornova ilçesindeki taş ocağında bekçi olarak çalışan ve burada ...
Meral Akşener taburcu oldu!
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, dün akşam çarpıntı nedeniyle gittiği ...
Ersözlü ailesinin acı günü!
Gazeteci, Şair, Yazar, Saya Grup Kurumsal İletişim Direktörü Ünal Ersözlü'nün ...
 
Başkan Sürekli’den Konak ziyaretleri!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, yürüttükleri 30 ilçe eş zamanlı ...
İzmir'de silahlı şaka ölümle bitti!
İzmir Bergama ilçesinde yaşanan talihsiz olay, bir genci hayattan kopardı. ...
İzmir'de akaryakıt operasyonu...
İzmir'in Bornova ilçesinde, polis ekiplerince depoya düzenlenen operasyonda, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri