ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5350
    Dolar
  • Euro
    34,8608
    Euro
  • Altın
    2.440,970
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
24 Kasım 2023 Cuma - 19:26

İzmir'de avukatlardan şiddet protestosu: ''Erkek vuruyor devlet koruyor''

İzmir Barosu üyesi avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında basın açıklaması yaptı. "Erkek Adalet değil, gerçek adalet", "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" yazılı dövizler açan avukatlar, "Erkek vuruyor devlet onu koruyor! Buna karşılık siyasi iktidar, “Aile Şurası” düzenleyerek “Önemli olan ailedir; erkek döver de sever de; kadınlar eşlerini hoş tutmalı, şiddete katlanmalıdır.” mesajları iletmeye devam ediyor" açıklamasını yaptı.

İzmir de avukatlardan şiddet protestosu:  Erkek vuruyor devlet koruyor

İzmir Barosu önünde toplanan kadın avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla bir araya geldi. Ellerinde dövizlerle kadına yönelik şiddete karşı açıklama yapan avukatlar, hükümeti de eleştirdi. Basın açıklamasını İzmir Barosu Kadın Hakları Merkezi Üyesi Av. Elif Musluoğlu okudu. Açıklamanın tamamı şöyle:

"Bugün 25 Kasım 2023. 1940’tan 1961’e kadar Dominik Cumhuriyeti’ni yöneten diktatörlüğe karşı mücadele veren Mirabel Kardeşler, 25 Kasım 1960 tarihinde diktatörlüğün askerleri tarafından acımasızca katledilmiştir. Kardeşlerin ölümünden sonra direniş güçlenmiş, bir yıl sonra diktatörlük yıkılmıştır. İnsan hakları ve demokrasi mücadelesinde simgeleşen kadınlar olan Mirabel Kardeşler’in anısına Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında, 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslarası Mücadele Günü” ilan etmiştir. O günden bu güne yıllar geçse de,  diktatörlüklere ve onların eril zihniyetlerine karşı mücadeleler halen dünyanın her yerinde sürmektedir. Bugün hala kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddet, yakıcı bir sorun olarak karşımızda duruyor. Hala “Erkek vuruyor, devlet onu koruyor.” diye bağırmaya devam ediyoruz. Erkek vuruyor devlet onu koruyor! Buna karşılık siyasi iktidar, “Aile Şurası” düzenleyerek “Önemli olan ailedir; erkek döver de sever de; kadınlar eşlerini hoş tutmalı, şiddete katlanmalıdır.” mesajları iletmeye devam ediyor. 

Kadının evlilik birliği içerisinde uğradığı şiddeti yok sayarak bu şiddetten kurtulmasının önünde engel teşkil eden politikalar üreten devlet, tüm bu şiddetin failidir. Boşanma kararı verip kararını hayata geçirmek için adım atan kadının adliye koridorlarında vahşice öldürülmesinin faili olduğu gibi. Çünkü kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet temelli şiddetin önlenmesi, devletin yükümlülüğüdür. Ancak hiçbir koruyucu ve önleyici tedbir, gereği gibi uygulanmamaktadır. Bu yüzden “Boşanmayı değil şiddeti önle!” diyoruz. Boşanmayı değil şiddeti önle! Evlilik birliği içerisinde yaşanılan ekonomik şiddet, boşanma sonrasında insanca bir yaşam sürme imkânı olmayan miktarda nafakalarla devam ediyor. Bu durumu düzeltmek bir yana, boşanma nedeniyle yoksulluğa düştüğü için nafaka talep eden kadınları açgözlü olarak gören zihniyet besleniyor, nafaka hakkı yok edilmeye çalışılıyor. Böylece kadınlar şiddet içeren evliliklere hapsediliyor, kendi hayatlarına dair karar almalarının önüne geçiliyor ve kadınlar şiddet döngüsünden kurtulamıyor. Nafaka haktır. Vazgeçmiyoruz!

Evlilik birliği içinde ortak olan velayet boşanma gündeme geldiğinde erkek eş tarafından psikolojik ve ekonomik şiddet unsuru haline geliyor. Çocuklar, üstün yararları gözetilmeksizin velayet sürecinde şiddetin hem öznesi hem nesnesi haline getiriliyor. Velayet talebi bulunan kadınlar şiddet tehdidi ile yıldırılıyor, velayet talebi ortadan kalktığında ise “kötü anne” olmakla suçlanıyor. “Kadın cinayetleri politiktir.” Diyoruz. Çünkü biliyoruz; İstanbul Sözleşmesinden çıkıldığından beri 800’den fazla kadın öldürüldü. Son bir yıl içinde 240 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Siyasi iktidarın kitlesini ve en nihayetinde oylarını konsolide etme çabası, kadınların hayatlarına mal oluyor. Kadınlar her gün İstanbul Sözleşmesinden çıkılmasının verdiği güvenceye dayanan erkekler tarafından sokak ortasında, evde, hatta adliyede öldürülüyor. Failler yargılanması gerekirken yargılanan öldürülen kadınların kadınlığı, anneliği, namusu oluyor. Bu yüzden söylemeye devam ediyoruz: Erkek adalet değil, gerçek adalet istiyoruz. Erkek adalet değil, gerçek adalet! 

Eril zihniyetin tozunu bırakmayana dek mücadelemizi sürdürecek, kadın cinayetlerinin politik olduğunu, katledilen kadınların istatistiki veri değil birer can olduğunu, sadece kadın olmamızdan ötürü öldürüldüğümüzü haykırmaktan geri durmayacağız. Öldürülen kadınların hiçbirinin ismini unutmayacak, eril zihniyete de unutturmayacağız. Biz asıl faillerin kimler olduğunu çok iyi biliyoruz ve susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz! Dün İstanbul Sözleşmesi, bugün Medeni Kanun, yarın ne olacak?  Kadını ekonomik olarak güçsüz bırakarak, kadının rolünün ev işleri ve çocuk bakımından ibaret olmasını sağlayacak her ne sebep olursa olsun kadını evliliğini sürdürmeye mecbur kılacak yeni bir toplum modeli dizayn etmeye çalıştığınızın farkındayız. Kadınların kamusal alana çıkmasını engellemek, kadınları ömür boyu sürecek bir şiddet döngüsüne mahkûm etmek için attığınız cinsiyetçi adımları kabul etmeyeceğiz! İstanbul sözleşmesi yaşatır demeye de devam edeceğiz. İstanbul Sözleşmesi Yaşatır! Vazgeçmiyoruz! İzmir Barosu olarak tüm kadın cinayeti dosyalarında katılma talebinde bulunmaya, taleplerimiz kabul edilmediğinde dahi gözlemci olarak duruşma salonlarında öldürülen kadınların ailelerinin yanında, faillerinin karşısında olmaya; eril zihniyetin ürettiği politikalara karşı dimdik durmaya; 6284’ ü uygula demeye ve uygulatmak için gereken tüm hukuki sorunlarla baş etmeye, çözümler üretmeye devam edeceğiz. Çünkü asla yalnız kalmayacak, yalnız yürümeyeceğiz. Asla yalnız yürümeyeceksin! Haksızlığa uğrayan tek bir kadın dahi kalmayana dek direneceğiz. Yaşasın Kadın Dayanışması!"

 
AK Partili Kırkpınar'ın "Tek parti faşistleri" sözleri TBMM'yi karıştırdı.. "Atatürk mü faşist?"
 
Kuşadası'nda patili dostlara sağlık hizmeti...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Takas başladı... 13 İsrailli Kızılhaç'a teslim edildi
İsrail'den yapılan açıklamada, ilk İsrailli esir grubunun Uluslararası ...
AK Parti'li Çankırı, şiddet mağduru kadınların istihdam edildiği işletmeyi ziyaret etti!
AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir’de şiddet mağduru ...
İzmir'de jeotermal sondaj başvurusu!
İzmir'in meşhur bardacık inciri için kötü haber geldi. İzmir'in Güzelbahçe ...
 
İzmir için 'fırtına' uyarısı....
İzmir'de, yarından itibaren fırtına beklendiği ve olumsuz hava koşullarına ...
Mustafa Kayalar davasında 'Soruştarma genişletilsin' talebi...
Menderes Belediyesi'nde 'İhalelerde usulsüzlük' ve 'Rüşvet' soruşturması ...
Erdoğan talimat verdi... Çalışan emekliye ikramiye!
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ...
 
Dilan ve Engin Polat soruşturmasında bir tutuklama daha!
Dilan-Engin Polat soruşturması kapsamında gözlatına alınan ve Engin Polat'ın ...
Ateş Ünal Erzen son yolculuğuna uğurlandı!
Bakırköy eski Belediye Başkanı ve Galatasaray yöneticisi Ateş Ünal Erzen, ...
IF Wedding Fashion İzmir’de moda rüzgarı esti!
IF Wedding Fashion İzmir - Gelinlik, Damatlık ve Abiye Giyim Fuarı, ticari ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri