ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5178
    Dolar
  • Euro
    34,9097
    Euro
  • Altın
    2.432,400
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
6 Temmuz 2023 Perşembe - 13:33

İzmir'de avukatların 'Yoksulluk' isyanı...

İzmir Barosu üyesi avukatlar, mesleğin itibarsızlaştırıldığı ve avukatların giderek yoksullaştığı gerekçesiyle  "Söyleyecek sözümüz, hakkımızı alacak gücümüz var” sloganıyla sahaya indi. İktidara çağrı yapan avukatlar adına basın açıklamasını okuyan İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, "Ayakta kalmakta güçlük çekiyoruz. Avukatız, buradayız. Mesleğimizi savunuyoruz" diyerek talepleri sıraladı.

İzmir de avukatların  Yoksulluk  isyanı...

SONKALEİZMİR-İzmir Barosu üyesi avukatlar, Bayraklı Adliyesi önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. İktidara çağrı yapan ve taleplerini sıralayan avukatlar adına basın açıklamasını İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz okudu. Açıklama şöyle:

"Biz avukatlar, bir hakkın tespiti, bir hakkın teslimi için görevimizi yaparken, hukuk düzeni içinde, yargılama süreçlerinde müvekkillerimizin hakları için mücadele ederken, Cumhuriyetimizi ve cumhuriyet değerlerini savunurken, kendi haklarımızı ve mesleğimizi de korumak ve savunmak durumundayız. Bu onurlu mesleği seçerken, sürdürürken yaşadığımız zorluklara karşı sessiz kalmamız elbette ki mümkün değil.
Ne dün sustuk, ne bugün susuyoruz, ne de yarın susacağız. Bugün, avukatlar  itibarsızlaştırılırken,  bir taraftan fiziksel şiddet hedefi haline gelmiş diğer taraftan ise ekonomik olarak da güçsüzlestirilmiştir. Avukatı bir kamu hizmetinin öznesi olarak görmeyen ve topluma bu şekilde yansıtan anlayış, yeterli ve gerekli eğitimin verilemediği çok sayıda hukuk fakültesinin açılmasına yol vermekle kalmadı, meslek tekelimizi daraltarak, avukatın görev aldığı yargı süreçleri ve işlemlerde başka meslek mensuplarına yetki vererek yaşamımızı daha da zorlaştırdı. Ülkemiz ekonomisinde bugüne dek benzeri görülmemiş olumsuzluklar, avukatın iş alanlarının daraltılmasıyla birleştiğinde ayakta kalmakta güçlük çekiyoruz. Özellikle genç meslektaşlarımız, ekonomik düzenin yarattığı zorluklarla karşı karşıya geldiğinde, mutsuzluğun ve umutsuzluğun sürüklediği bir zeminde var olma savaşı veriyor."

TALEPLERİ SIRALADILAR!

Artık nefes almakta zorlandığımız bu süreçte, aşağıda sıraladığımız taleplerin kabulü ve yerine getirilmesi için birlikte, yeni bir yol açıyoruz. 

* Adli Yardım ve CMK ücretleri, verilen kamu hizmetinin değeri ve saygınlığı ile orantılı olarak artırılmalıdır. Bu hizmetlere ilişkin ücretler, gecikmeksizin, zamanında ve eksiksiz olarak ödenmelidir. 

*Avukatlık hizmeti, kuvvetler ayrılığının yargı ayağında verilen, temel insan hakları kapsamındaki savunma hakkı kapsamında verilen bir kamu hizmetidir. Bireyın ve toplumun temel bir ihtiyacı avukatlar tarafından karşılanmaktadır. Bu kapsamda elde edilen kazancın vergilendirilmesinde bu husus dikkate alınmalı, başta Adli Yardım ve CMK olmak üzere, avukatlık ücretinden alınan KDV %1'e indirilmeli, gelir vergisi oran ve miktarlarında iyileştırmeler yapılmalıdır.

*Asgari ücretie, emekli ve memur maaşlarına oransal olarak büyük artışlar getirildiği şu günlerde, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi yeniden ve ivedilikle düzenlenmeli ve iyileştirmeler yapılmalıdır.

*Avukatlık ücreti alacağına, bankalarca uygulanan en yüksek mevduat faizine tabi tutulmalıdır.

*Bağlı çalışan avukatın alacağı asgari ücret, mesleğin onuruna yaraşır bir şekilde belirlenmeli, yazılı sözleşme zorunluluğu getirilmeli ve bu sözleşmeler barolar tarafından denetlenmelidir.

*Satjyer avukatlar, staj dönemlerinde, sigortalanarak, staj yapıl süre boyunca asgari ücretten az olmayacak şekilde devlet tarafından ücret verilmeli, özlük hakları düzeltilmeli


 
* İnsan ve meslek onuruna yaraşır staj ortamı sağlanmalıdır.

*Avukatlığın bir kamu hizmeti olduğu gerçeğinin, serbest meslek niteliğinin altında ezilmesine izin verilmemeli, yargıda savunmayı temsil eden avukatlar “serbest rekabet” koşullarına mahkum edilmemelidir.

*Serbest çalışan avukatlar teşvik edilmeli, emeklilik için gerekli gün sayısı 9000’den en az 7200’e indirilmeli, aylık sigorta prim miktarları düşürülmelidir.

*Yeni hukuk fakülteleri açılmamalı, var olan fakültelerin kontenjanları azaltılmalıdır. Son yıllarda sayıları giderek artan yenileriyle birlikte, tüm hukuk fakültelerinde nitelikli eğitimin verilmesi için düzenlemeler yapılmalı, akademik yapıları güçlendirilmeli ve hukuk fakültelerine kabul için  ilk 50.000  sınırlaması getirilmelidir.

*Özel hukuk alanında resmi şekil şartına tabi olan tapu işlemleri, noter işlemleri gibi her türlü işlemlerde, zorunlu avukatlık temsili sağlanmalıdır.

  *Belirli bir meblağı aşan (kira kontratı dahil) ve meblağına bakılmaksızın resmi şekil şartına tabi olan tüm sözleşmelerin (arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri, satış sözleşmesi, vasiyetname düzenlenmesi, vekaletname düzenlemesi vb.) avukat aracılığıyla düzenlenmesi zorunluluğunun getirilmelidir.

*Avukatlık Kanunu’nun 35. maddesine göre yapı kooperatifleri ile anonim şirketler yönünden zorunlu tutulan sözleşmeli avukatlık kapsamı, sermayesine bakılmaksızın Türk Ticaret Kanunu’nda yer alan diğer şirketler ile üye sayısı 30 ve üzeri olan tüm kooperatifleri kapsayacak şekilde genişletilmelidir.

*Avukatların kendi bürolarından ya da barolardan, e-imzaları ile daha ucuz ve kolay bir şekilde ihtarname veya ihbarname ve evrak gönderilmesine olanak sağlanmalıdır.

*Avukatlık Kanunu m.35/A uzlaşması geliştirilmeli ve yaygınlaştırılmalı, yurttaşların hak arama özgürlüğüne ve bu kapsamda adalete erişim hakkına doğrudan müdahale anlamına gelen, Anayasa ve temel hukuk ilkelerine aykırı olan ‘Dava Şartı Arabuluculuk’’ kaldırılmalı, devam eden süreçte tarafların avukat ile temsil edilmesi zorunluluğunu getirilmelidir.

*Avukata yönelik fiziksel şiddetin önlenmesi için gerekli önlemler alınmalı, adliyelerde, keşif ve haciz mahallerinde emniyet güçleri bulundurulmalıdır.

"AVUKATIZ, BURADAYIZ"

Açıklama şöyle devam etti:

"Biz avukatlar, avukatın gereksiz görülmediği, savunmanın yok sayılmadığı bir yargı düzeni istiyoruz. Sahip olduğumuz donanımın, en önemlisi emeğimizin karşılığı olan, hak ettiğimiz koşullarda, onurlu bir şekilde yaşamak ve mesleğimizi sürdürmek istiyoruz. İzmir Barosu olarak taleplerimizi gündemde tutmak, yaşama geçirilmesini sağlamak için, siz değerli meslektaşlarımızla omuz omuza, yan yana durarak her zeminde, yılmadan, usanmadan çalışacağımıza, engelleri aşmak için birlikte mücadeleye devam edeceğimize; söz veriyoruz. Ve buradan sesleniyoruz; Avukatlığı itibarsızlaştırmanıza, avukatları yoksullaştırmanıza karşı söyleyecek sözümüz, hakkımızı alacak gücümüz var. Avukatız, buradayız. Mesleğimizi savunuyoruz."

 
Belediye işçileri iş bırakıyor!
 
Altınordu, Çağlar Söyüncü'den bu kez kazanamadı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye işçileri iş bırakıyor!
DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası, belediye işçilerinin ücretlerinin iyileştirilmesi, ...
Erdoğan’ın afişine bıyık çizen çocuğa hapis cezası!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın asılı bulunan afişine bıyık yaptığı ...
Merdivenden düştüğünü söylediler... Korkunç gerçek ortaya çıktı!
Denizli’de merdivenden düştüğü söylenen 4 yaşındaki çocuğun, dayısının ...
 
Soyer'den sivrisinek açıklaması: Bu işi çözmekte kararlıyız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, son dönemde popülaasyonu ...
5 kişi can vermişti... Tüm kusur onda!
İzmir'de, hafif ticari aracın çarpmasıyla refüjü aşan otomobilin, karşı ...
CHP'li Arslan: İzmir'e yapılacak en büyük kötülük!
CHP PM Üyesi ve İzmir Milletvekili Ednan Arslan, AK Parti iktidarı tarafından ...
 
Mimarlar Odası'ndan ''Kemeraltı Yatırım Fonu'' tepkisi: ''Plana aykırı, tehlikeli''
TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Kemeraltı ve çevresi adına ...
Türkiye için kritik uyarı: 50 derecenin üstünü göreceğiz!
Boğaziçi Üniversitesi İklim Politikaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. ...
Sporcuları taşıyordu... TIR'a çarptı!
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde, güreş müsabakasına giden sporcuları taşıyan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri