ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5350
    Dolar
  • Euro
    34,8608
    Euro
  • Altın
    2.440,970
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
22 Aralık 2023 Cuma - 14:07

İzmir'de hukukçular Can Atalay için ses yükseltti

Avukatların yer aldığı Adalet İçin Hukukçular Oluşumu, Anayasa Mahkemesi'nin ikinci kez "Seçilme hakkının ve kişi hakkının ihlal" edildiğine karar verdiği  TİP milletvekili Can Atalay'la ilgili İzmir'de basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına uyulmaması hukuken mümkün değildir. Ancak yargı, hukuk düzeninde yaşamadığımızı bir kez daha ilan etmiştir. Yargıtay darbesine ve paralel yargıya geçit vermeyeceğiz" denildi.

İzmir de hukukçular Can Atalay için ses yükseltti

SONKALEİZMİR-İzmir Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasına TİP'li avukatlar ile Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği ve Yurtsever Hukukçular destek verdi. "Can Atalay'a özgürlük" yazılı pankart açan avukatlar adına basın açıklamasını Av. Çağan Akyürek okudu. Açıklama şöyle:

"Yargıtay darbesine ve paralel yargıya geçit vermeyeceğiz. Anayasa Mahkemesi, 25 Ekim 2023 tarihli kararında Hatay Milletvekili meslektaşımız Av. Şerafettin Can Atalay’ın tutsaklığının Anayasa’nın 19. ve 67. maddeleri ile güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine oy çokluğuyla karar vermiştir. Mahkeme bu kararında, yoruma mahal vermeksizin, ilk derece mahkemesinin Can Atalay’ın tahliyesini sağlamasını ve Anayasa’nın 83. maddesinde düzenlenen yasama dokunulmazlığının gereği olarak, vekilimiz hakkındaki haksız yargılamanın durdurulmasını hükme bağlamıştır. Anayasa’nın 153. maddesine göre Anayasa Mahkemesinin kararları kesin olmakla birlikte yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar. Bu hükmün bir istisnası bulunmamaktadır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesinin kararlarına uyulmaması hukuken mümkün değildir. Ancak yargı, hukuk düzeninde yaşamadığımızı bir kez daha ilan etmiştir.

"YARGI DARBESİNE HAYIR"

İlk derece mahkemesi, kendisine gönderilen kararın gereğini günlerce yerine getirmemiş adeta odasına çekilerek sessizce kendisine gelecek talimatı beklemiştir. Verilen ilk ihlal kararının ardından ülkedeki paralel yargı gün yüzüne çıkmış, ilk derece mahkemesinin konuyu Yargıtay’a havale etmesinin ardından Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi kararını yok saymış ve hatta mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına karar vermiştir. Hukuken yok hükmünde olan bu karara karşı itiraz yoluna gidilmiş ve Yargıtay 4. Ceza Dairesi bu itiraz hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar vermiştir. Bu karar dahi, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin vermiş olduğu kararın hukuk düzleminde bir karşılığının olmadığını, bir karşılığı olmayan karara karşı kanun yolu incelemesinin de yapılamayacağını göstermiştir.
Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmaması ve halkın iradesinin yok sayılmasına karşı yapılan ikinci başvuru da 21.12.2023 tarihinde Anayasa Mahkemesi tarafından görüşülmüş ve Can Atalay hakkında ikinci kez hak ihlali kararı verilmiştir. Anayasa’nın 67. Maddesinde güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ve Anayasa’nın 19. Maddesinde güvence altına alınan kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine 3 karşı oy ile OY ÇOKLUĞUYLA karar vermiştir. Ancak Can Atalay’ın bireysel başvuru hakkının ihlal edildiğine oybirliğiyle karar vermiştir. Yani, Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edilmediğini düşünen üyeler dahi Anayasa Mahkemesi kararının uygulanmamasını kabul etmemişlerdir. Bu üyeler de Yargıtay 3. Ceza Dairesi ve ilk derece mahkemesi hakimlerinin yapmaya çalıştıkları yargı darbesine hayır demişlerdir.

"TAHLİYE ETMELERİ ZORUNLULUKTUR"

Yargıtay’da birkaç gün görev yapan bir hakimi Anayasa Mahkemesine üye seçen Yargıtay’a sadece bu utancın bile fazla gelmesi gerekirken hukuk bilmez bir tavırla Anayasa’yı yok saymaları tarihte Yargıtay’ın bir başka utanç eylemi olarak yerini alacaktır. Anayasa Mahkemesinin 21.12.2023 tarihinde vermiş olduğu karar neticesinde ilk derece mahkemesinin Can Atalay’ı derhal tahliye etmesi zorunluluktur.
Hakimlerden cesaret beklemiyoruz. Anayasa’ya uymalarını bekliyoruz. Anayasa’ya uymayan bir yargının olduğu düzene yargı düzeni denmeyeceğini biliyoruz. Hukukun yok sayıldığı, yargının devletin 3 temel erkinden biri olmaktan çıkartıldığı bu düzen çete düzenidir. Bugün, Anayasa Mahkemesi’ni hakimlere ve savcılara karşı korumak ve savunmak hukuk devletine olan inancımız gereği tarihsel bir sorumluluk halini almıştır. Bu tarihsel sorumluluğu yargının diğer unsurlarının da üstlenmeleri, kendi mesleklerinin geleceği ve hukuk güvenliği için bir zorunluluktur. Bizler bu karanlık düzende demokratik kurumlar tek tek yok edilirken nasıl ses çıkarıyorsak Anayasa Mahkemesi’ne karşı yürütülen darbe girişimine de karşı olduğumuzu bildiriyoruz.
Anayasa Mahkemesinin kararına ilk derece mahkemesi tarafından uyulmaması toplumun yargıya ve hukuk düzenine inancını ortadan kaldıracaktır. Bu duruma en çok da yargıçların ve savcıların itiraz etmesi gerekmektedir. Aksi durumun kendi kendilerini yok saymak anlamına geldiğini görmeleri gerekmektedir. 

"HALKIN İDARESİ DİNLENMELİ"

Anayasa Mahkemesi kararına uyulmaması, yargılama faaliyetini bir tiyatro oyunu, yargının sujelerini de oyuncu haline getirmek demektir. Bu duruma bizlerle birlikte yargının diğer unsurları da dur demelidir. Hukuk düzeni ile çete düzenini ayıran ince çizginin demokratik laik hukuk düzeni olduğunu hatırlatıyoruz. Geçmişte olduğu gibi bugün de kanunları eğip bükenlerin, hukuku hiçe sayanların yargı önünde hesap vereceklerini biliyoruz, temenni ediyoruz. Can Atalay’ın, hakkında verilen Anayasa Mahkemesi ihlal kararının gereği olarak derhal tahliye edilmesi gerekmektedir. Yargı mercilerinin önceki tutumlarını devam ettirmeleri, yargı darbesinin tescillenmesi olacaktır. Bu durumun hukuk devletinin tasfiyesi anlamına geleceği açıktır. Hakimlerin siyasi hamileri yerine hukuku ve Hatay halkının iradesini dinlemelerini ve Anayasa Mahkemesi kararına uyarak milletvekili meslektaşımızı derhal serbest bırakmalarını bekliyoruz."

 
İzmir'de makaron baskını!
 
İzmirli firmalar Hintli firmalarla buluştu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de makaron baskını!
İzmir İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin düzenlediği operasyonda ...
İYİ Parti'de bir ilçe başkanı daha görevden alındı!
Ankara'da dün 4 ilçe başkanı ile yollarını ayıran İYİ Parti yönetimi bugün ...
Fon vurgununda yeni mağdurlar ortaya çıktı!
Yüksek kâr vaadiyle futbolcular dahil çok sayıda kişinin dolandırıldığı ...
 
Soyer, soruşturma açılan sözlerini tekrarladı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “100. Yılda Laik Cumhuriyet, ...
Aslanoğlu'dan Bakan Tekin'e sert sözler: İstifa et!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in ...
Müstehcen çocuk görüntüsü operasyonunda 19 tutuklama!
Eskişehir merkezli aralarında İzmir'in de olduğu 14 şehirde çocukların ...
 
Emniyette Dilan Polat krizi... Açığa alındılar!
Dilan Polat soruşturmasında gözaltına alınan bir şüphelinin Emniyet'te ...
Halil Konakçı yine Atatürk'ü hedef aldı!
ÇEDES programı kapsamında imamların okullarda eğitim vermesini savunan ...
DEAŞ operasyonu: 304 şüpheli yakalandı!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, DEAŞ terör örgütüne yönelik eş zamanlı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri