ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2247
    Dolar
  • Euro
    34,7883
    Euro
  • Altın
    2.422,120
    Altın
  • Bist-100
    10.056,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/26°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Bir kadın daha katledildi!
Bir kadın daha katledildi!
Ayten Gökçer yaşamını yitirdi!
Ayten Gökçer yaşamını yitirdi!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Düşük not aldığı için öğretmenini bıçakladı!
Bir sigara grubuna daha zam!
Bir sigara grubuna daha zam!
7 Kasım 2021 Pazar - 12:14

İzmir'de önemli keşif!

İzmir'in Menemen ilçesinde yer alan ve M.Ö. 3000'den Bizans dönemine kadar yerleşim alanı olarak kullanıldığı tahmin edilen Panaztepe'de bu yıl yapılan kazı çalışmalarında kentin en eski dönemine ait olduğu değerlendirilen yapılara ulaşıldı. Kazı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır, "Panaztepe'nin en erken dönemine ait yerleşim alanını bulduğumuzu söyleyebiliriz. Yani burası günümüzden 5 bin yıl öncesine ait bir yerleşim alanı" dedi.

İzmir de önemli keşif!

Prof. Dr. Armağan Erkanal'ın öncülüğünde 1985 yılında Maltepe Mahallesinde başlatılan kazı çalışmaları, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Ümit Çayır başkanlığında devam ediyor.

Günümüzde kıyıdan yaklaşık 10 kilometre içeride kalmasına rağmen tunç çağında bir ada yerleşimi ve liman kenti olduğu düşünülen Panaztepe, yeni buluntularla tarihsel önemini artırdı.

Kazı başkanı Çayır, AA muhabirine, Doğu Akdeniz, Batı Ege hatta Kafkaslar'a uzanan bağlantılarıyla Panaztepe'nin özellikle M.Ö. 2 binli yıllarda bölge için önemli bir merkez olduğunu, batıda Miken ve doğuda Hitit medeniyetleri arasında kesişim noktasında yer aldığını belirtti.

Kazılarda dönemin kültürel yapısını anlatan verilere ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Çayır, bu yıl Erken Tunç Çağı'ndan klasik dönemlere uzanan yerleşim tabakaları ile karşılaştıklarını ifade etti.

Panaztepe'de Erken Tunç Çağı olarak tabir edilen döneme ait kalıntıların bilindiğini ancak bir yerleşim olduğunu gösteren mimari kalıntılara daha önce ulaşılamadığını aktaran Çayır, şöyle konuştu:

"Biz orada yaptığımız çalışmalarda aslında bir mezarlık alanı bulmayı bekliyorduk. Çünkü orada 2014 yılında kaçak kazıcılar tarafından tahrip edilmiş bir mezar açığa çıkartıldı. Yüzey araştırmaları ve jeofizik-jeoradar ölçümlerinden o bölgede bir antik dönemin varlığı öngörülüyordu. Bu doğrultuda söz konusu alanda bir yerleşim ya da mezarlık alanı olabileceği anlaşılmaktaydı. Biz de ilk olarak 2020 yılında bu alanda kazı çalışmalarımıza başladık. İlginç bir durumla karşılaştık. Orada yine geç dönemlere ait bir yerleşim alanı mevcut. Onun altında Orta veya Geç Tunç Çağı'na ait olabilecek yapı katları ve onların da altında Erken Tunç Çağına ait bir yerleşim alanıyla karşılaştık. O yüzden bu çalışmalarımız çok önemliydi. Çünkü Panaztepe'nin en erken dönemine ait yerleşim alanını bulduğumuzu söyleyebiliriz. Yani burası günümüzden yaklaşık olarak 5 bin yıl öncesine ait bir yerleşim alanı. Çalışmalarımızı hem yeni kazdığımız alanda hem de akropol ve eteklerinde devam ettirmeyi düşünüyoruz."

Kazı Başkanı Çayır, ova kesiminde Erken Tunç Çağı yerleşimini bulmalarının hem Panaztepe için hem de bölge arkeolojisi için çok önemli neticeler doğuracağına inandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Erken Tunç Çağı'na ait mimari kalıntılarla yerleşim alanının tespit edilmiş olması bölgenin kültür tarihine yeni bir boyut kazandırmaya adaydır. Söz konusu dönemin konutlarına ait duvar kalıntıları ve seramik buluntularla birlikte tespit edilen taştan yapılmış balık ağı ağırlıkları yerleşimin bu dönemde ve muhtemelen sonraki dönemlerde de bir liman kenti olduğunu göstermektedir. Bölgede ve Panaztepe'de yapılan coğrafik çalışmaların ön raporları da bunu desteklemektedir."

Çayır, gelecek yıllarda söz konusu dönemlere ait yerleşimlerin boyutları ve niteliğinin anlaşılmasına yönelik önemli sonuçlarla karşılaşmayı umut ettiklerini sözlerine ekledi.

 
Altınordu'da hava bozuk
 
İzmir'de cinayet... Eğlence sonrası vuruldu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye başkanı yurttaşı şehirden kovdu!
Çankırı'nın Eldivan ilçesinde AK Partili Belediye Başkanı Mustafa Lafcı, ...
Kara kışa girerken kara kirlilik!
Doğalgaz, LPG, akaryakıt gibi ürünlere zam yağmuru altında karakış yaklaşırken ...
Çiğdem Aydın yaşamını yitirdi!
KADER, AÇEV gibi çeşitli kurumlarda görev yapan kadın hakları savunucusu ...
 
AKUT'tan İzmir'de hazırlık!
Arama Kurtarma Derneği (AKUT), Tekirdağ'da yapılacak AB-Modex Saha Tatbikatı'nın ...
AK Partili Yavuz: ''İdam sehpasına gitmeyi göze almış bir liderimiz var''
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, “2007 gibi Milli Güvenlik ...
203 can kaybı daha
Sağlık Bakanlığı’nın 6 Kasım’a ilişkin koronavirüs verilerine göre; son ...
 
Vergiler Diyanet'in dergilerine! Arapça iki yeni dergi daha çıkarıyorlar...
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın süreli ...
Sevgilisini öldürüp intihar etti!
Antalya'da tartıştığı sevgilisi Ayşegül Sert'i (45) tabancayla vurarak ...
Polislerin arazi kavgası kanlı bitti!
Osmaniye’nin Sumbas ilçesinde polis memuru M.U. (47), arazi meselesi yüzünden ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri