ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Ünlü fenomen öldürüldü!
Ünlü fenomen öldürüldü!
11 Temmuz 2023 Salı - 13:49

İzmir'de patates soğanlı maaş zammı tepkisi!

İzmir'de sağlık çalışanları, beklentilerini karşılamayan maaş zammını protesto etti. Alsancak'ta temsili tezgah kurarak papates, soğan ve simit satan memurlar, yoksulluk sınırının altındaki maaşa tepki gösterdi. Seyyanen zammın emekliliğe yansıması, vergi dilimlerinin yüzde 15 ile sınırlanması için hükümete çağrı yapan memurlar, "En düşük dereceli memur maaşı yoksulluk sınırı olan 33 bin 500 TL'ye çıkarılmalıdır" açıklamasını yaptı.

İzmir de patates soğanlı maaş zammı tepkisi!

SONKALEİZMİR-BASK Konfederasyonu'na bağlı Birlik Sağlık Sen ile Hekimsen, Anadolu Sağlık Sen, Hürriyetçi SAğlık Sen, Sağlık Hak Sen, Bağımsız Sağlık Sen üyesi sağlık çalışanları memur maaş zammlarını protesto etmek için Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. "Memurun Tezgahı' başlığıyla tezgah açan memurlar, verginin ağır bastığı vergi ve maaş zammı yazılarını tartıya koydu. Memurlar ayrıca patates, soğan ve simit satarak hükümete tepki gösterdi. 



"TÜM ÖDEMELER EMEKLİLİĞE YANSIMALI"

Sağlık çalışanları adına basın açıklamasını Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol yaptı. Açıklamanın tamamı şöyle:

"15 Temmuz tarihinde memur maaşlarına yapılan zam memurların beklentileri karşılamaktan uzak olduğu gibi reel ekonomik gerçeklilikten de uzaktır! Biz memurlar olarak en düşük memur maaşı olan 22 bin TL’yi kabul etmiyoruz. Zamlı maaşları almadan, milletin sırtına yüklenen vergi yükünü kabul etmiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının seçimden önce vermiş olduğu sözlerden biri de, en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşından az olmayacağıdır. Bu söz verildiğinde asgari ücret 8500 TL idi. Yani en düşük memur maaşı asgari ücretin 2.58 katı olacaktı. Ancak bu gün asgari ücret 11.402 TL’dir. Söz verilen tarihe göre en düşük memur maaşının bu gün 29.400TL olması gerekmektedir. Emekliliğe yansımayan zam zam değildir. Kabul etmiyoruz. Seyyanen verilen 8 bin 77 TL’lik artışın taban aylığa yapılmak yerine, ilave ek ödeme adı altında verilmesi ve emekli ikramiyesine ve maaşlarına yansıtılmayacak olması, görevdeyken alınan maaş ile, emekli maaşları arasındaki uçurumu daha da büyütecektir. Memura yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.



"ÜZÜCÜ VE DÜŞÜNDÜRÜCÜ"

Memur maaş artışları yapılırken, en düşük memur maaşının en düşük işçi maaşının altında olmayacağı sözü ne kadar acıdır değil mi? Elbette bunu söylerken işçi kardeşlerimizin aldığı maaşın çokluğunu, ya da yaptıkları işi küçümsemiyoruz. Ancak, genel itibarıyla üniversite mezunu olan, pek çoğunun ömrü okullarda geçmiş olan, yüksek lisans mezunu, doktor olan, profesör olan memur maaşında kriterin en düşük işçi maaşının olması üzücü ve düşündürücüdür. İşçi maaşlarına yapılan artış Ocak 2023’ten itibaren geçerlidir ve bütün ödemeleri emekliliklerine de yansımaktadır. Temmuz itibarı ile 22 bin TL olacak olan en düşük dereceli memur maaşının yaklaşık yarısının (10 bin TL)  emekli aylığı ve ikramiye hesabında dikkate alınmayacak olması, kaynağı belli olmayan cep harçlığı gibi verilmesi olayın vahametini de ortaya koymaktadır.  



"33 BİN 500 TL OLMALI"

BİRLİK SAĞLIK SEN olarak bu kadar adaletsiz bir ücret sistemini kabul etmemiz mümkün değildir. TBMM meclisinde bu yanlıştan dönülmelidir. Kanun teklifi TBMM’de revize edilerek, en düşük dereceli memur maaşının yoksulluk sınırı olan 33.500 TL seviyelerine getirilmelidir.  ?Memur maaş artışlarında en büyük sıkıntılarımızdan biri de maalesef inandırıcılığını yitirmiş olan TÜİK’in enflasyon verileridir. Memur maaş artışlarında enflasyon verilerinin temel unsur olarak alınması ve enflasyon verilerini açıklayan resmi kurum TÜİK’in  haziran ayı enflasyon rakamlarını yıllık, yüzde 38,21 olarak açıklarken, bağımsız bir araştırma, yıllık %108.58 açıklamasını kim nasıl izah edebilir? Yıllık enflasyon oranının %38.21 olduğunu hükümet ve TÜİK yetkilileri inanıyor mu ki memur ya da vatandaş inansın. Enflasyon verileri konusunda TÜİK maalesef inandırıcılığını yitirmiştir. Memurlarımızın da yıllık enflasyonun %38,21 olduğuna inanıyor olmasını beklemek gülünçtür."
"VERGİ DİLİMİ YÜZDE 15 İLE SINIRLANDIRILMALI"

Taleplerin de sıralandığı açıklama şöyle devam etti:

"1 saatlik fazla mesai karşılığı ücretinde hemşire 39 lira, hekim 58 lira, uzman hekim 68 lira, öğretmenin ek ders ücreti 48,5 lira iken, asgarî ücretlimizin saat karşılığı 66.72 lira, kamuda çalışan güvenlik ve temizlik işçimizin 1 saat karşılığının144 TL, olmasını hangi bakan, bürokrat, milletvekili izah edebilir? Ortalama ev kirasının 10 bin lira olduğu şu ortamda, elbette işçilerimiz aldığı ücrette yeterli değildir. Ancak işçilerimizin memurumuzun iki katı, hatta bazı işçilerimizin memurlarımızın 3-4 katına kadar maaş aldığını şahit olmak, memurun gözden çıkarıldığını göstermektedir. Memura22 bin liralık maaş vaadinde bulunulduğunda, 1 gr altın 1267 TL idi, şu an 1598 TL. 1 Dolar 19,57 TL idi.  Bu gün dolar  26,05 TL. 1 Euro 21,50 TL idi bu gün 28,50 TL. seviyelerinde.  Yani 22 bin TL maaş sözünün bu yana, yaklaşık iki ayda köprünün altından çok sular aktı. Bu gün TBMM görüşülecek olan memur maaşlarında en düşük memur maaşı yoksulluk sınırı olan 33.500 TL seviyelerine getirilmelidir.

Memur maaşlarında vergi oranları %15 ile sınırlandırılmalıdır. Mevcutta 5 kalem olan memur maaşları tek kalem olmalı ve memura ödenen tüm ödemeler emekli ikramiye ve emekli maaşına yansıtılmalıdır. Memur maaşları eşel-mobil sistemine göre reel enflasyon ve huzur payı olarak ödenmelidir. Meslekler, unvanlar arasında bu kadar adaletsizlik varken paydaşlar ile bir araya gelip kökten çözüm günü yerine günü geçiştirmeye çalışmak doğru değildir."

 

 

 
Buca'da hüzünlü anma!
 
Sıcaklık uyarısı yapılan İzmir'de Kordon boş kaldı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İYİ Parti'den İzmir'i de ilgilendiren çok ilginç yerel seçim çıkışı...
Meral Akşener'e yakın isimlerden İYİ Parti Ankara Milletvekili Adnan Beker, ...
AK Partili isme silahlı saldırıda yeni gelişme!
İzmir'de Çiğli Belediyesi Meclis Üyesi AK Parti'li Nedim Aslan'ın silahlı ...
Batuhan'ı öldürülen Suriyeli'ye 'iyi hal' indirimi!
İzmir'in Torbalı ilçesinde Batuhan Barlak’ı öldürmekle suçlanan Suriye ...
 
Emniyetten Halil Falyalı uyarısı!
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün raporuna göre, Kıbrıs’ta öldürülen yasa dışı ...
İzmir'de 58 operasyon, 40 tutuklama!
İzmir'de gerçekleştirilen 58 uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan ...
Devlet Bahçeli'den emekli maaşı çıkışı!
MHP lideri Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında ekonomik gelişmelere ...
 
Elektrikten ‘çifte ödül’ geldi...
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), GDZ Elektrik ve Genç İşi Kooperatif’in iş ...
İller Bankası'ndan 9 ilde arazi satışı!
İller Bankası, 9 ilde 27 arsayı satışa çıkarıldı. Satılması planlanan ...
Kılıçdaroğlu, Can Atalay'ı ziyaret edecek!
CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri