ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4246
    Dolar
  • Euro
    34,8147
    Euro
  • Altın
    2.399,950
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Dehşet anları... Ailesini rehin aldı!
Dehşet anları... Ailesini rehin aldı!
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı!
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı!
Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!
Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!
14 Şubat 2022 Pazartesi - 18:31

İzmir'de tarihi tören... Buca Metrosu'nun temeli atıldı!

İzmir tarihinin 12 milyarlık maliyetiyle en büyük yatırımı olacak Üçyol-Buca Metrosu'nun temel atma töreni binlerce yurttaş ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılımıyla yapıldı. "Hükümet istifa" sloganlarının atıldığı törende hükümeti eleştiri yağmuruna tutan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Ankara'ya seslenmek istiyorum. İzmir bu ülkede değil mi? İzmirliler Türkiye vatandaşı değil mi?' dedi.

İzmir de tarihi tören... Buca Metrosu nun temeli atıldı!

Buca'nın Şirinyer semtindeki ESHOT Garajı’nda yapılan temel atma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, CHP Genel Başkan Yardımcıları Seyit Torun, Ahmet Akın ve Yüksel Taşkın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Aziz Kocaoğlu, İZTO Başkanı Mahmut Özgener, EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, partililer ve binlerce yurttaş katıldı.

"HÜKÜMET İSTİFA" SLOGANLARI ATILDI

İzmir'in en büyük ilçesi Buca'da yapılan temel atma törenine yurttaşlar, hafta içi olmasına rağmen büyük ilgi gösterdi. Alanda hükümeti eleştiren pankart ve dövizler kaldırıldı. Sadece CHP bayrakları ve Atatürk posterlerine izin verildi. Yurttaşlar zaman zaman "Hükümet istifa" sloganları attı.

"765 MİLYON EUROYA TAMAMLANACAK"

Buca Metrosu'nda geçmiş dönem başkanlarının önemli katkılarının olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nden alıntılar yaparak şöyle konuştu:

"Tarihinin en zor günlerini yaşıyor. Milletimiz harap ve bitap düşmüş vaziyette. Burada namüsait vaziyet, ahval ve şeraitte İzmir'in kaderini değiştirecek Buca Metrosu'nun temelini atıyoruz. Vazifemizi yerine getiriyoruz. Ekonomik krizin ortasında İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatıyoruz. İzmir'in gecikmiş en önemli toplu ulaşım projesi Buca Metrosu'nun yolculuğu bugün burada başlıyor. Buca Metrosu her gün İzmir nüfusunun 10'da birini taşıyacak. Her gün 10 İzmirli'den biri, yani 400 bin İzmirli bu hattı kullanacak. Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek. Metro 90 saniyede bir hareket edecek. Hat üzerinde her biri 6 vagondan oluşan 20 tren çalışacak. Bu devasa yatırımı merkezi hükümetten tek kuruş almadan tümüyle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin imkanlarıyla yapıyoruz.

Doğru ve şeffaf finansal yönetim nedeniyle İzmir Büyükşehir'in uluslararası kredi notu üç A. Yani en üst düzeyde. 490 milyon euroluk uluslararası yatırım kredisi temin ettik. 4 sene ana para geri ödemesiz olmak üzere 12 yılda ödeyeceğiz. Trenleriyle beraber 765 milyon euroya mal olacak. Yıllık işletme geliri ise yaklaşık 45 milyon euro. Buca Metrosu dünyanın fizibilitesi en büyük yatırımlarından biri. Dünya üzerinde metronun kendi finansmanını karşılaması 30 yıl iken, biz bunun yarı yılında tamamlayacağız Her bir yolcu için belediye bütçesinden günde yaklaşık 5 lira ilave yapıyoruz. Raylı sistemde çok düşük olduğu için bu desteğe Buca Metrosu'ndan sonra ihtiyaç duyulmayacak."

"İZMİR BU ÜLKEDE DEĞİL Mİ?"

Buca Metrosu ile belediyenin 48 milyon euro tasarruf edeceğini söyleyen Soyer, AK hükümetini yatırımlar üzerinden şöyle eleştirdi:

"Buca Metrosu ile soluduğumuz hava temizlenecek. Kendi maliyetini karşılayan zekice yürüttüğümüz bir tasarruf projesidir. Bu yalın hesap kamunun tüm kaynaklarını elinde tutmasına rağmen Buca Metrosu'nu yıllarca getirmeyen hükümete İzmir'in güçlü bir cevabıdır. Türkiye 81 ilden oluşan bölünmez bir bütündür. İzmir bunun ayrılmaz bir parçasıdır. 4.5 milyon kişinin yaşadığı şehir cumhuriyetin kalesidir. Ankara'ya seslenmek istiyorum. İzmir bu ülkede değil mi? İzmirliler Türkiye vatandaşı değil mi? Biz İzmir'i demir ağlarla örüyoruz. Narlıdere Metrosu'nu, Çiğli Tramvayı'nı bitirmek üzereyiz. Hükümetin 4 buçuk kilometrelik Halkapınar-Otogar projesi nerede? 7 senedir yatırım planında neden bir adım atmadığınız? Depremzedeler için bulduğumuzu krediyi, tek imzayı bekleyen onlarca projeyi ne zaman onaylayacaksınız? İzmir 2021'de 133 milyar vergi ödemesine rağmen merkezi yönetimden sadece 3.5 milyar liralık yatırım aldı. 40 verdi, 1 aldı. Asla kabul edilemez. İzmirliler'in şunu bilmesini istiyorum. Bu durum bizi asla yıldırmadı, asla yıldırmayacak. Aksine yeni yatırımlar için kararlılığımızı daha da artırdı. Sadece 3 yılda 2019'dan bu yana İzmir'de yaptığımız yatırım tutarı 11 milyar lirayı aştı. İzmir tarihinin en büyük yatırımını başlatmamız işte bu kararlı duruşumuzun sonucudur. İzmir'in refahını büyütmeye ve adil dağıtmaya devam edeceğiz. İzmir buna muktedirdir."

"TRAFİĞİ RAHATLATACAK"

Buca Metrosu projesinin sadece ulaşım projesi olmadığını aynı zamanda büyük bir istihdam sağlayacağını dile getiren Tunç Soyer konuşmasını şöyle tamamladı:

"Genç mühendis istihdamını zorunlu kılıyoruz. 2500 personel çalışacak. Bölgedeki esnaf, imalat ve hizmet sektörünün tamamı bu yatırımdan faydalanacak. Metro yatırımı bu zor dönemde İzmir ekonomisine can suyu olacak. İlk sürücüsüz raylı sistemlerden Buca Metrosu İzmir trafiğine rahat nefes aldıracak. Trafikte yüzde 75 rahatlama olacak. İzmir'in kentsel gelişimi açısından da tarihi bir proje. Narlıdere Bornova metro hattıyla Üçyol'da, İZBAN'la Şirinyer'de, önümüzdeki günlerde yapacağımız Karabağlar Gaziemir Metrosu'yla birleşecek. İzmir'i demir ağlarla örüyoruz. Kara kışta hiçbir İzmirli'yi yoksulluğa ezdirmeyeceğiz. Kimsenin yatağa aç girmesine izin vermeyeceğiz. Aynı anda da yatırımları teker teker hayata geçirmeye devam edeceğiz. İzmir'e 4 yılda kazandıracağız Buca Metrosu'nu. Yoksulluğu tarihe gömmek için göğsünü siper eden Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'na sonsuz teşekkür ediyorum."

KILIÇ: "BUCALILAR'IN HAYALİ GERÇEK OLUYOR"

Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç ise şunları kaydetti:

"Tarihsel zenginliğin, kardeşlik kültürünün merkezi Buca'da tarihi bir ana tanıklık etmek için bir aradayız. Bucalıların hayali artık gerçek oluyor. Gururluyuz, heyecanlıyız ve çok mutluyuz. İzmir'in amiral gemisi Büyükşehir Belediyesi'nin kentimize kazandıracağı Buca Metrosu Türkiye'nin birçok şehrinden daha büyük olan Buca'mıza çağ atlatacak. Metronun yanı sıra altyapı, rekreasyon alanları ve ulaşımı kapsayan birçok projede Buca Büyükşehir Belediyesi'nin desteğini yakından hissediyor. Bunun en büyük örneklerinden biri birlikte yaptığımız temizlik devrimidir. 28 temizlik aracının hibe edilmesi ile önemli bir tasarruf gerçekleştirdik. Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer'e Buca halkı adına sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum."

12 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Üçyol–Buca Metro hattı için Temmuz ayında Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Kasım ayında da Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) ile toplam 250 milyon Euro’luk dış finansman sözleşmesi imzaladı. Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) ile 125 milyon Euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) ile de 115 milyon Euro tutarında bir yetkilendirme anlaşması imzalandı. Böylelikle 490 milyon Euro tutarında uluslararası yatırım kente kazandırıldı. Çok sayıda firma ve konsorsiyumun Buca Metrosu’nun yapımı için yarıştığı ihalede Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. 3 milyar 921 milyon 498 bin TL teklif vererek tünel ve istasyonların yapım işini üstlendi. Hatta çalışacak trenlerle birlikte 765 milyon Euro’ya mal olması planlanan Buca Metrosu yaklaşık 12 milyar liralık maliyetiyle raylı sistemler alanında kent tarihinin en büyük yatırımı olacak.


 

 
Sedef Kabaş hakkında yeni gelişme!
 
Kılıçdaroğlu İzmir'den iktidar mesajı verdi!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ali Gemicioğlu 14 Şubat 2022 Pazartesi 21:21

Buca ve İzmir halkına hayırlı olsun

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sedef Kabaş hakkında yeni gelişme!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik sözleri nedeniyle 'Cumhurbaşkanı'na ...
İlaçlara dev kur zammı!
Tüm ilaçlara euro kuru güncellemesiyle yüzde 37,43 oranında zam geldi. ...
İzmir'deki polis baskınında bulundu!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon ...
 
Duygu'nun sır ölümünde yeni gelişme!
İzmir'in Ödemiş ilçesinde bir evde fenalaşıp kaldırıldığı hastanede yaşamını ...
Kılıçdaroğlu genç çiftin nikah şahidi oldu!
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Buca Belediyesi'nin, Gediz Mahallesi'nde ...
Yeni nesil kriminal inceleme aracı!
Yeni nesil kriminal inceleme aracı "Kıraç" ile 13 olay yeri inceleme aracı ...
 
Kılıçdaroğlu İzmir'de!
Bir dizi peograma katılmak üzere İzmir'e gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
Fırat Çakıroğlu davasında karar!
Ege Üniversitesi (EÜ) öğrencisi Fırat Yılmaz Çakıroğlu'nun öldürülmesine ...
Manisa’nın kuş cenneti Marmara Gölü kuruyor!
Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’ne göre 2017 yılında Ulusal Öneme ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri