ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2342
    Dolar
  • Euro
    34,7513
    Euro
  • Altın
    2.397,490
    Altın
  • Bist-100
    10.277,00
    Bist-100
  • ADANA
    12/24°
    ADANA
  • ANKARA
    4/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    4/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/25°
    IZMIR
  • KONYA
    6/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
TRT'nin Kıbrıs Temsilcisi tutuklandı!
TRT'nin Kıbrıs Temsilcisi tutuklandı!
Erdoğan'dan Cumhur İttifakı'na değişim mesajı
Erdoğan'dan Cumhur İttifakı'na değişim mesajı
Hatay'da yurttaşlar sandık başına gitti
Hatay'da yurttaşlar sandık başına gitti
100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyorlar!
100 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyorlar!
21 Mayıs 2019 Salı - 11:03

İzmir'de yeni bir kuş türü

UNESCO Kültür Mirası'na alınması hedeflenen İzmir'deki Gediz Deltası’nda sürdürülen biyolojik çeşitlilik izleme çalışmaları sırasında, Kuzey Amerika, Avrupa kıyıları ve Sibirya’nın doğu kıyılarında yaşamlarını sürdüren, Türkiye’de ender görülen pufla kuşu tespit edildi.

İzmir de yeni bir kuş türü

Merkezi İzmir’de bulunan Doğa Derneği üye ve gönüllüleri, binlerce canlı ve cansız varlığa ev sahipliği yapan Gediz Deltası’nda sürdürdükleri biyolojik çeşitlilik izleme çalışmaları sırasında delta için yeni bir tür olan pufla olduğunu gözlemledi. Dünyada 'Nesli tehlikeye düşebilir' olarak sınıflandırılan, Türkiye’de oldukça nadir görülen kuş türü olan puflaya ait gözlem kayıtlarının daha çok kış aylarında bulunduğu ifade edildi. Gediz Deltası için yeni bir tür olan puflanın, burada bugüne kadar görülen 297’nci kuş türü olduğu belirtildi. Doğa Derneği’nin Gediz Deltası Proje Sorumlusu Eyüp Fatih Şimşek, Gediz Deltası’nda yaşayan yüzlerce canlıyla beraber korunması için 'gedizmirasimizdir.org' adresinde Şubat ayında başlattıkları imza kampanyasına her kesimden destek olunmasını istedi.

İZMİR'İN TEK SULAK ALANI 

Gediz Deltası’nın İzmir gibi nüfusu 4 milyonu aşan bir metropolün içinde yer alan yeryüzünün tek sulak alanı olduğu ifade edilirken, UNESCO’nun dört Dünya Doğa Mirası kriterinin tümüne sahip olduğu ifade edildi. Dünyanın önemli doğa alanı ve önemli kuş alanı olarak bilinen Gediz Deltası’nda flamingoların dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 10’luk bölümünün burada yaşadığı kaydediildi. Delta, nesli tehlike altında olan tepeli pelikan, Akdeniz foku ve Caretta caretta deniz kaplumbağasının birlikte yaşadığı nadir alanlardan biri olduğu ifade edilirken, yeryüzünün en çok tehlike altındaki 422 kuş alanı arasında bulunuyor.

PUFLA KUŞU

Pufla kuşu Amerika, Avrupa ve Asya’nın karlı buzlu, zorlu kuzey topraklarında hayatta kalmayı başarırken, çetin iklim koşullarına uyum sağlar. İnce, sık dokulu, yoğun havlı, kanca şeklindeki kahverengi tüyleri, birbirine kenetlenip yumak oluşturur. Bu yumaklar ona güçlü bir koruma sağlar. Günümüzde nesilleri giderek tükeniyor. Pufla genelde istiridye,yengeç ve derisi dikenli hayvancıklarla beslenir. Derin sularda dalarak, sığ sularda başını su altında tutarak avlanıyor ancak balık yemeyi fazla sevmez. Ortalama 15-20 yıl ömre sahip.

İMZA KAMPANYASI

Gediz Deltası Proje Sorumlusu Eyüp Fatih Şimşek, dernek olarak Gediz Deltası’nın UNESCO Dünya Doğa Mirası ilan edilmesi ve içerisindeki binlerce canlıyla beraber hiçbir zarar görmeden yaşamaya devam etmesi için bir imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Prof. Dr. Ahmet Karataş, Dr.  Erol Kesici ve Doğa Derneği Koruma Programı Koordinatörü Levent Erkol’un hazırladığı rapora göre, Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğa Mirası için belirlenen 4 kritere sahip. Bu kriterler; eşsiz doğal güzellik ve estetik öneme sahip olmak, önemli fizyografik özellikler göstermek, kara, tatlı su, kıyı ve deniz ekosistemleri ile canlı topluluklarının gelişiminde önem taşımak ve tehlike altındaki türleri içeren yaşam alanlarına sahip olmak olarak sıralandı. Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü ve İzmir Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm ilgili kurumlardan Gediz Deltası’nın UNESCO listesine alınması için gerekli başvuruları yapmalarını istedi.

 
Bahçeşehir Koleji'nden Samsun çıkarması
 
Resmen açıklandı.. Yatırımlar sürecek
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Belediye başkanı paraşütle atladı
İzmir'de Selçuk Belediye Başkanı CHP'li Filiz Ceritoğlu Sengel, 19 Mayıs ...
Torbalı Simge ile coştu
Torbalı Belediyesi tarafından 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor ...
İzmir'de Pink Martini rüzgarı
Türkiye turnesinin üçüncü konserini İzmir'de veren Amerikalı ünlü müzik ...
 
"Ölürüm Türkiyem" dedi, oğlunu bedelli yolladı
Ölürüm Türkiyem’ şarkısıyla tanınan Mustafa Yıldızdoğan'ın oğlunun da ...
Hayko Cepkin'den 19 Mayıs atlayışı
Rock müzik şarkıcısı Hayko Cepkin, 100. yılı kutlanan 19 Mayıs Atatürk'ü ...
'Göz'ler onların üzerinde
İzmir'de doğuştan bir gözü yeşil, bir gözü kahverengi olan Simay Şen (19) ...
 
Dikkat! At çıkabilir..
İzmir Karşıyaka'da çok sayıda başı boş atın mahalle aralarında koşturup ...
Ekibi de Tunç Soyer'e uydu.. Bisiklet modası yayılıyor
Göreve geldiğinden bu yana "farklı bir belediye başkanı" portresi çizen ...
Yunuslar balıkçı teknesiyle yarıştı
İzmir'in Menderes ilçesinde, balıkçı teknesiyle birlikte yüzen yunuslar, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri