ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    11/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
Yeni salgın paniği: İneklerden insanlara geçiyor!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
22 Şubat 2023 Çarşamba - 16:21

İzmir'deki okullarda deprem bilmecesi... DAHA KAÇ RİSKLİ OKUL VAR?

İzmir Valiliği, 30 Ekim depreminin üzerinden 2 yıl 3 ay geçtikten sonra 8 okulla ilgili daha "depreme dayanıksız olduğu" gerekçesiyle tahliye kararı verdi. Yıllar sonra gelen bu karar, "acaba kentte riskli kaç okul daha var" şüphesini getirdi. Eğitim sendikaları, Valiliğe "acilen tüm okulları inceleyip şeffaf bir şekilde kamuoyunu bilgilendirin" çağrısı yaptı.

İzmir deki okullarda deprem bilmecesi... DAHA KAÇ RİSKLİ OKUL VAR?

SONKALEİZMİR- Türkiye'yi yasa boğan, Kahramanmaraş merkezli, 11 kenti etkileyen depremlerin ardından İstanbul Valiliği, İstanbul'daki 93 okulu boşaltma kararı aldı. Bu karar, 2 yıl önce depremin vurduğu İzmir'de de yankı buldu. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de 2022-2023 eğitim öğretim yılının ikinci yarısı öncesi, kentteki riskli bulunan 8 okulun daha boşaltılacağını açıkladı. Vali Köşger, depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle boşaltılacak okullarla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"26 derslik ve 797 öğrenci kapasiteli Aliağa'daki Şehit Oğuz Özgür Anadolu Lisesi, 22 Şubat tarihinde Şehit Bahattin Elden Anadolu İmam Hatip Lisesine, 6 derslik 110 öğrenci kapasiteli Aliağa'daki Hasbi Şengül İlkokulu (A Blok) aynı tarihte Hasbi Şengül İlkokuluna (B Blok), 9 derslik 336 öğrenci kapasiteli Çiğli'deki Sasalı İlkokul/Ortaokulu, Kaklıç İlkokulu/Ortaokuluna, 13 derslik 309 öğrenci kapasiteli Foça'daki Reha Necla Midilli Ortaokulu yarın itibarıyla Reha Necla Midilli İlkokuluna, 17 derslik 470 öğrenci kapasiteli Kemalpaşa'daki Armutlu Ortaokulu yarın itibarıyla Veli Üzümcü İlkokulu ve Armutlu İlkokuluna, 10 derslik 150 öğrencili Kemalpaşa'daki Halilbeyli Hatice Ali Katrancı İlkokulu yarın itibarıyla Aliya İzzetbegoviç Ortaokuluna, 10 derslik 833 öğrencili Kemalpaşa'daki Faruk Ergüden Mesleki Eğitim Merkezi, İbrahim Polat - Ege Seramik Meslek Lisesi ve Teknik Anadolu Lisesine, 8 derslik 22 öğrenci kapasiteli Urla'daki Esrar Koman Sümen Özel Eğitim Uygulama Okulu (1-2 Kademe) 22 Şubat tarihinde Urla Ayşe Hafsa Sultan Özel Eğitim Anaokuluna taşınacak."

İzmir'de yıkım kapsamındaki 128 okuldan 36'sının yapımının tamamlanıp eğitim-öğretime kazandırıldığını, 47'sinde ise halen yapım çalışmalarının devam ettiğini aktaran Köşger, "Kalan 45 okuldan 20 okulun projelendirme işlemleri tamamlanmış olup ihale süreçleri başlamıştır. 25 okulun proje çalışmaları ise devam etmektedir" dedi.

(İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger)

Yıkılıp yeniden yapılacaklar haricinde de 64 okulun 2017-2022 yılları arasında eğitime kazandırıldığını belirten Köşger, yık-yap kapsamında 15 okulun yapımına devam edildiğini, 7 okulun projelendirme işlemlerinin ise tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

(Adem Yıldırım)

"ACABA KAÇ OKULUMUZ DAHA RİSK ALTINDA?"

Ancak, Kahramanmaraş depreminin hemen arkasından gelen 8 okulla ilgili yeni tahliye kararı akıllarda soru işareti bıraktı. İzmir depreminden 2 yıl 3 ay sonra gelen bu karar, faaliyetteki başka okulların da depreme dayanaksız olabileceği şüphesini uyandırdı. Eğitim- İş  İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Adem Yıldırım, "Bu durum 30 Ekim sonrası okullarımızda ciddi şekilde inceleme yapılmadığını ve çok daha fazla depreme dayanıksız okul olma ihtimalini ortaya koyuyor. Acaba şu an İzmir'de kaç okulumuz daha risk altında? Bunu bilmiyoruz. Acaba bu okullara ilişkin tespit süreci daha ne kadar uzayacak? Bu konuda çekincelerimiz var. Acilen kentteki devlete ait ve özel sektöre ait tüm okulların incelenmesi gerekiyor. Ayrıca, İzmir Valiliği'nin bu konuda tüm kamuoyunu şeffaf bir şekilde bilgilendirmesi lazım" dedi.

"RESMİ YAZIMIZA BİLE YANIT VERMEDİLER"

Geçen yıl mart ayında Eğitim- İş olarak 81 kentteki tüm valiliklere yazı yazdıklarını ve okulların depreme dayanıklılık durumunu, fiziki yeterliliklerini sorduklarını anımsatan Yıldırım, "Fakat bu 81 valilikten 8- 10 kadarı bize bir yanıt vermedi. Bunlardan biri de İzmir Valiliği idi. Biz de bu kez bilgi edinme kanunu kapsamında hakkımızı kullanıp İzmir Valiliği'ne ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yazı yazdık. Halen bir yanıt vermediler. Biz okullarımızın akıbetini bilmek istiyoruz" diye konuştu.

(Necip Vardal)

Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal da okulların fiziki yapısına ilişkin net bilgi alamamaktan yakındı. İzmir'de bakanlığa bağlı 2 bin 496 okul ve eğitim kurumu bulunduğunu belirten Vardal, "Bunun kaçı depreme dayanıklı. Kaçına performans testi uygulandı. Kaçı 1999 depreminden önce yapıldı. Kaçı sonra yapıldı" diye sordu.

"MARAŞ DEPREMİ OLMASA BOŞALTILACAK MIYDI?"

Vardal, şöyle devam etti: "Kahramanmaraş'tan hemen sonra İstanbul ve İzmir'de okulların tahliye edilmesi akıllarda soru işareti bırakıyor. Bu deprem olmasa bu okullar tahliye edilecek miydi? Bu performans analizleri ne zaman yapıldı? Valilik bu soruların cevabını vermeli. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve veliler, bir dizi kaygı taşıyor. Bu kaygıların giderilmesi ve güvenli okullar oluşturulması lazım. Yıpranmış ve yorgun düşmüş eski okullar acilen güçlendirilmeli."

(İzmirli veliler, tamamlanamayan okullarla ilgili tepkilerini dile getirmişti)

"BU OKULLAR NEDEN TAMAMLANMIYOR"

Okulların depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda hızlı hareket edilmediğini, İzmir depreminin üzerinden 2 yıl 3 ay geçmesine rağmen yıkılan birçok okulun halen ihalesine dahi çıkılmadığını, pandemideki eğitime ara verilen dönemin de iyi kullanılmadığını savunan Vardal, "Uzun bir süredir bu okulların inşaatlarının tamamlanamamış olması bir incelemeye tabi tutulmalı. Nereden kaynaklanıyor bu. Kurumlardaki yöneticilerin yetersizliği mi, liyakatsızlığı mı, kaynak sıkıntısı mı var? Yoksa başka bir şeyden mi kaynaklanıyor bu gecikme? Bu gecikmenin hesabının verilmesi, soruların yanıtlanması gerekiyor" dedi.

(İzmir depremi sonrası bazı okullarda ikili, hatta üçlü öğretime geçilince bu manzaralar oluşmuştu)

İKİLİ EĞİTİME GEÇİLDİ, DEPREMZEDE ÇOCUKLAR DA GELDİ

Diğer yandan, tahliyeler nedeniyle birçok okulda sabahçı/öğleci olmak üzere ikili eğitime geçilirken, birçok bölgede sınıf mevcutları da kalabalıklaştı.

Kahramanmaraş depremi sonrasında ise bölgeden çok sayıda öğrenci de İzmir'e nakledildi.

 

 
Egepark AVM'ler kurtuldu!
 
Başkan Soyer duyurdu...Bob Geldof gitarını bağışladı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Egepark AVM'ler kurtuldu!
İzmir'den gittiği ABD'de emlak kralı olan ve geçtiğimiz günlerde İzmir'de ...
RTÜK yine ceza yağdırdı!
RTÜK, deprem yayınları nedeniyle FOX TV, Halk TV ve Tele1'e ceza verdi. 
Aslanoğlu'dan spor kulüplerine teşekkür ziyareti!
CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Kahramanmaraş depremleri sonrasında ...
 
İhsan Eliaçık’ın kitabı için toplatma kararı!
İlahiyatçı yazar İhsan Eliaçık'ın 'Yaşayan Kur'an Türkçe Meal-Tesfir'i ...
Ziyaret kriz çıkarmıştı... CHP'den flaş Yaşar Okuyan kararı!
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı ...
Fenomen davulcunun yanmış cesedi bulundu!
Davul çalarken çekilmiş videolarıyla sosyal medyada fenomen olan 46 yaşındaki ...
 
Başkan Batur’dan deprem reçetesi!
Deprem önlem ve tedbir listesi hazırlayarak atılması gereken adımları ...
AK Partili yöneticinin sağlam villasının bahçesine AFAD çadırı!
Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıktığı kentlerde çadır yetersizliği ...
AK Partili Sürekli'den birlik çağrısı!
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, İzmir’de yaşayan Hatay ve ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri