ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5826
    Dolar
  • Euro
    34,9991
    Euro
  • Altın
    2.429,410
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/36°
    ADANA
  • ANKARA
    18/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    16/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/24°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
26 Temmuz 2022 Salı - 13:00

İzmir'den Bakanlığa asbestli gemi çağrısı: 'DURDURUN, GELMESİN'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu tarafından, Sao Paulo savaş gemisinin söküm için Aliağa'ya getirilecek olmasına karşı düzenlenen basın açıklamasına katıldı. Soyer, "Gemi ile ilgili bakanlığın açıklamaları hiç güven vermiyor. Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz neden alıyoruz? Gemi boyutu son derece şaibeli ve kafa karıştıran bir açıklama ile yürüyor. Bakanlığa çağrı yapıyoruz. Durdurun, bu gemi çıkmasın, gelmesin"

İzmir den Bakanlığa asbestli gemi çağrısı:  DURDURUN, GELMESİN

SONKALEİZMİR- Brezilya donanmasına ait, bünyesinde yüzlerce ton asbest barındırdığı iddia edilen Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa'da sökümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından izin verilmesi İzmir Mimarlık Merkezi'nde düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. Açıklamaya; İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Aykut Akdemir, TMMOB Mimarlar Odası İzmir Şubesi yöneticileri ve üyeleri katıldı.

"SÖKÜM FİRMALARINA ÇED MUAFİYETİ TANINMIŞ"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Sao Paulo gemisi ile ilgili yapılan açıklamaları eleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şöyle konuştu:

"Konunun iki ayrı boyutu var. Gelenin kendisi ve Aliağa'daki söküm tesisleri. Gemi ile ilgili bakanlığın açıklamaları hiç güven vermiyor. 'Gemiyi gezdiririz, herkes görsün' diyorlar. Geminin tehlikeli atık envanterini çıkaran firma gezilemeyecek yerler olduğunu söylüyor. Biz neyi göreceğiz? Geminin Hindistan tarafından kabul edilmemiş olması onur kırıcı. Hindistan'ın kovaladığı gemiyi biz neden alıyoruz? Gemi boyutu son derece şaibeli ve kafa karıştıran bir açıklama ile yürüyor. Aliağa'da 40 yıldır devam eden gemi söküm işlemleri var. 22 işletme var. 8'i Avrupa Birliği normlarına uygun işlem yapıyor. 3'te 2'sinin neye göre işlem yaptığı belirsiz. ÇED'den muafiyet tanınmış bu firmalara. Bir mandıra açarken 'ÇED olumlu' raporu almak zorundasınız. Binlerce tonluk gemilerin söküldüğü bir yerde yayılan emisyon, ortaya çıkan kirlilik... Bunların hiçbirinin ÇED mevzuatına tabi olmadığını görüyoruz. Kabul edilebilir değil. Mücadeleyi sürdüreceğiz.

"KİŞİSEL DAVA SÜRECİNİ BAŞLATMAYI DÜŞÜNÜYORUM"

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak mücadeleyi sürdüreceklerini vurgulayan Soyer şöyle devam etti:

"Aliağa ile ilgili yeni düzenlemelerin yapılmasının önünü açacak bu mücadele. Seferihisar'da bana orkinos çiftliklerine karşı mücadele ederken 'Ne yapıyorsun?' diye sorarlardı. Ben de 'Çevreyi, Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan korumak istiyorum' derdim. Bundan gurur duymuyoruz. Çevreyi, Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan korumak çok üzücü. Bakanlığı sağduyuya, basirete, çevre duyarlılığına, bu memleketin doğasına sahip çıkmaya davet ediyoruz. Bizimle beraber aynı kaygıyı taşımaya davet ediyoruz. Bunlar kabul edilemez. İzmirlinin görebileceği, içine sinebileceği, kimsenin kuşkuyla baş başa bırakılmayacağı bir süreç istiyoruz. Ben şahsen de Tunç Soyer olarak kişisel dava sürecini de başlatmayı düşünüyorum. Tüm İzmirlileri de bu dava sürecine katılmaya davet ediyorum. İzmirlilerin içi rahat olsun. İzmir sahipsiz değil . Zehirlerden korumaya, atıklardan, çöplük olmaktan korumak için elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz. Şu an gemi daha yola çıkmadı. Çıkıp buraya gelişi en az 45 gün. Bugün itibariyle bakanlığa, devlete çağrı yapıyoruz. 'Bu süreç böyle cereyan etmesin. Durdurun, bu gemi çıkmasın, gelmesin' diyoruz. Duyuyorlar, bekleyip göreceğiz. Biz burada İzmir'e sahip çıkmaya devam edeceğiz. İzmir'de sivil toplum kuruluşlarını tüm dernekleri vatandaşlarımızı bu mücadeleyi büyütmeye davet ediyoruz. Farkındalığı ne kadar büyütürsek o kadar hayırlı bir iş yapmış oluruz."

"MÜCADELEYİ ULUSLARARASI BOYUTA TAŞIYACAĞIZ"

Mücadeleyi uluslararası boyuta da taşımayı planladıklarını belirten Başkan Tunç Soyer, "Çevre duyarlılığını taşıyan bir çok kurulla istişare ediyoruz. Greenpeace ile temas halindeyiz. Onlar bir toplantı organize ediyorlar. Mümkün olduğunca uluslararası hale getireceğiz bu mücadeleyi. Çünkü bu sadece İzmir'in değil dünyanın meselesi. El birliği yapacağız" diye konuştu.

AYKUT AKDEMİR: "DAVA HAZIRLIĞIMIZ VAR"

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Aykut Akdemir, 15 aydır söz konusu gemi ile ilgili bazı belgeler talep ettiklerini anımsatarak, "Bu bugünün sorunu değil. 15 aydan bu yana değişen bir şey yok. O gün talep ettiğimiz hiçbir belge açıklanmadı. Bu gemi ilk değil. son da olmayacak. Göz ardı edilen her türlü kural bu ülkenin doğasına, suyuna zarar vermekte. Gemiyi durdurun, İzmir'e getirmeyin. Dava süreci hazırlığımız var. İzmir'de yereldeki tüm kurum, kuruluş ve örgütlere çağrı yapıyoruz. Bu mücadeleyi tekleştirmek ve büyütmek gerekiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN ATIK POLİTİKASI GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"

İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak da "Sadece bir gemi değil. Aliağa'daki gemi söküm alanının koşullarının da değerlendirilmesi gerekiyor. İnsan sağlığı için başta asbest ve radyoaktivite olmak üzere orada çalışan insanların sağlığına olumsuz etkiler yapacak maddelerin ülkemize girdiğini görüyoruz. Türkiye'de atık politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor" dedi.

"SİVİL İTAATSİZLİĞE İHTİYACIMIZ VAR"

İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel ise şunları söyledi:

"Baro olarak davalar açıyoruz. Yürütmeyi durdurma karaları da çıkıyor. Ama uygulayana kadar kaşla göz arasında gemiler sökülmüş oluyor. Yaşanacak felaketler yaşanmış oluyor. Bu alanda çalışan ülkelere baktığımızda Türkiye'nin içinde bulunduğu riski görmek mümkün. Çok az sayıda ülkede bu söküm işlemlerinin yapıldığını görüyoruz. Pakistan, Bangladeş ve Hindistan gibi. İdarenin pervasızlığı nedeniyle davalardan başka bir şeye ihtiyaç var. Sökülmesin istiyorsak daha kararlı bir mücadeleye ihtiyaç var. Ben Baro Başkanıyım, dava yolunu önermemiz gerekiyor ancak bu sefer ülkemizde farklı bir yol gösteriyoruz. Bu kez farklı bir yola ihtiyaç var. O tesise demir atan gemi sökülüyor. Sökülmesin istiyorsak bu kez daha büyük mücadeleye ve sivil itaatsizliğe ihtiyaç var. Etkileri çok uzun zaman devam edecek bir süreçten söz ediyoruz. Gaziemir'deki radyoaktif çöplük halen temizlenmiş değil. İktidar umursamıyor. İdarenin yurttaşların sağlığı ve çevre konusunda en ufak bir kaygı taşımadığını görüyoruz. Biz üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceğiz. Ölüm gemisinin Aliağa'ya yanaşmasına izin verilmemesi gerekiyor. Tüm yurttaşlarımızın o geminin limana yanaşmaması için harekete geçmesini umuyorum."

 

 
Altay'da Tolga ve Özgür'e yeni görev!
 
7 şirket hakkında soruşturma!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
O torunun cezası belli oldu!
İzmir'de, vefat eden annesinden miras kalan evin paylaşımı konusunda tartıştığı ...
Nine ve torununun can verdiği kazada yeni gelişme!
İzmir'in Tire ilçesinde, 55 yaşındaki kadın ile 6 yaşındaki torununun ...
Örnekköy'de 5. etap zamanı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Örnekköy Mahallesi'ndeki 5. etap ...
 
AK Partili belediye başkanı istifa etti!
Mardin'in Artuklu ilçesinin AK Partili belediye başkanı Abdülkadir Tutaşı, ...
Bayraklı'da sağlık hamlesi... Eşrefpaşa Hastanesi ile protokol yapıldı!
Sağlık alanındaki çalışmalarıyla fark yaratan Bayraklı Belediyesi, İzmir ...
Sibel Turnagöl'ün eşi dolandırıldı!
Sibel Turnagöl’ün iş adamı eşi Mehmet Çelik, 828 milyonluk arsasının bir ...
 
AK Partili Belediye'den 142 milyonluk araç kirası!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamunun araç kiralamasına kısıtlama genelgesini ...
Takla atıp otoparka düştü!
İzmir’in Konak ilçesinde, sürücüsünün kontrolünden çıkan otomobil, demir ...
Resmi Gazete'de yayımlandı: Bazı üniversitelerde yeni fakülteler kuruldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan kararla bazı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri