ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4246
    Dolar
  • Euro
    34,8147
    Euro
  • Altın
    2.399,950
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/28°
    ADANA
  • ANKARA
    11/17°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    12/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı!
Dehşet anları... Ailesini rehin aldı!
Dehşet anları... Ailesini rehin aldı!
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı!
Yolcu otobüsü şarampole devrildi: 2 ölü, 34 yaralı!
Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!
Benzin ve motorine zam, otogaza indirim!
27 Şubat 2022 Pazar - 11:00

İzmir'den Ukrayna savaşı uyarısı: GIDA FİYATLARI ARTACAK!

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Türkiye'ye gıda enflasyonu ve zam olarak yansıyacağını söyledi. Toprak, "İthal ettiğimiz ayçiçeğinin yüzde 54'ünü Rusya'dan, yüzde 13-14'ünü Ukrayna'dan alıyoruz. Buğdayın yüzde 64-65'i Rusya'dan, yüzde 13-14'ü de Ukrayna'dan geliyor. Bu iki ülkeye yaş sebze ve meyve ihraç ediyoruz. İthalatta ve ihracatta bu ülkelere bağımlı olmamız sıkıntı yaratacak. Fiyatlar artacak" dedi.

İzmir den Ukrayna savaşı uyarısı: GIDA FİYATLARI ARTACAK!

SONKALEİZMİR- TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Uğur Toprak, gıda maddeleri tedariği ekseninde Ukrayna- Rusya savaşını değerlendirdi. Toprak, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinin Türkiye'de ayçiçeği, buğday ve arpa ürünlerine ulaşımda sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

"LOJİSTİK SIKINTILARI DA ZAM OLARAK DÖNECEK"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Toprak, Türkiye'nin buğday ve ayçiçeğinin büyük bölümünü Rusya ve Ukrayna'dan ithal ettiğini belirterek şunları kaydetti:

"İthal ettiğimiz ayçiçeğinin yüzde 54'ünü Rusya'dan, yüzde 13-14 civarını da Ukrayna'dan alıyoruz. Buğdayın da yüzde 64-65'i Rusya'dan, yüzde 13-14'ü de Ukrayna'dan geliyor. Bu iki ülkeye özellikle yaş sebze ve meyve ihraç ediyoruz. İthalatta ve ihracatta bu iki ülkeye bağımlı olmamız sıkıntı yaratacak. Savaşın uzun sürmesi, oradaki toprakların ve tarım arazilerinin zedelenmesi bizim o ürünlere ulaşmamızda sıkıntı doğuracak. Dolayısıyla bu, gıda enflasyonu ve fiyat artışı olarak geri dönecek. Üretime dönmemiz lazım. Trakya, Konya civarında ayçiçeğini yetiştirebiliyoruz. Ancak ne yazık ki tarım arazilerinin ranta peşkeş çekilmesi, çiftçinin üretimden uzaklaşmasıyla her sene ay çiçeği ve buğday üretimimiz geriliyor. Her sene daha fazla ihtiyaç oluyor. Türk lirası değer kaybediyor. Ürünleri dolarla aldığımız için fiyatlar daha da artacak. Dolarla birlikte akaryakıtta da artış olacak. Bundan da en çok lojistik etkilendiği için dağıtım mekanizmasındaki zamlar da gıdaya eklenecek."

"YÜKÜ EMEKÇİ HALK ÇEKİYOR"

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın buğday ve ayçiçeği ithalatında yaşanabilecek sıkıntılara karşı açıklama yaptığını anımsatan Toprak, şöyle devam etti:

"Bakanlık 'Bu iki ülkeye bağımlıyız ama başka ülkelerden de ihraç edebiliriz' diye açıklama yaptı. 'Arzda bir sıkıntı yaşamayacağız' deniyor ama bunun garantisi yok. İthalatçı politikalardan uzak durmak gerekiyor. Sadece ithalatla yurt dışına bağımlı oluyorsunuz. Söyledikleri yerli ve milli söylemlerinin altını doldurmaları gerekiyor. Çiftçilerimize kazandırarak bu ülke topraklarında yetişebilen ürünleri kendimiz üretmeliyiz. Her geçen sene buğday üretimimiz azalıyor. İthalat miktarı ise artıyor. Bu zamlar ve savaşlar ülke ekonomisini etkiliyor. Yurttaşın alım gücü her geçen gün azalıyor. Savaşların tüm yükünü emekçi halk çekiyor. Ülkemizde, Rusya'da ve Ukrayna'da da böyle. Dünyada 13-14 ülke buğdayda Ukrayna'ya bağlı. Her savaş ne yazık ki bir gıda güvenliği ve gıda güvencesi problemi aynı zamanda. Tarım arazilerinin göreceği zarar, olası bir kimyasal bulaşı olacak mı? Tüm bunlar da gıda güvenliği ve gıda güvencesi anlamında ciddi bir sorun."

 

 
CHP'li Bakan'dan Karaburun kararına tepki: Bu basın ve ifade özgürlüğünün ihlalidir. kürsü dokunulmazlığına müdahaledir!
 
ÇİÇEK SATIP CANDOSTLARI BESLİYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
CHP'li Bakan'dan Karaburun kararına tepki: Bu basın ve ifade özgürlüğünün ihlalidir. kürsü dokunulmazlığına müdahaledir!
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, mahkemenin Karaburun Kaymakamı Serap ...
221 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı’nın 26 Şubat’a ilişkin koronavirüs verilerine göre; son ...
Zelenskiy’den Erdoğan’a teşekkür
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üçüncü gününde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ...
 
Menemen'deki saldırgan hakkında karar!
İzmir'in Menemen ilçesinde belediye binasına bıçakla girmek isteyince ...
İzmir'de Ukraynalılar'dan 'Savaşa hayır' eylemi...
İzmir'de yaşayan Ukraynalılar, Rusya'nın ülkelerine düzenlediği askeri ...
Türk şoförden 8 gündür haber yok!
İtalya'ya giderken, yangın çıkan feribotta kaybolan TIR şoförü Mehmet ...
 
Karaburun Kaymakamı'nın arazi alım satım haberine erişim engeli!
Karaburun Kaymakamı Serap Özmen Çetin'in ilçede "tarım alanı" vasfındaki ...
Meteorolojiden İzmir uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, yarın öğle saatlerinden itibaren İzmir genelinde ...
Şiddet mağduruydu, bağımlılara danışman oldu!
İzmir'de şiddet gördüğü dini nikahlı eşinin ailesi tarafından 2 yaşındaki ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri