ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    46,6727
    Dolar
  • Euro
    53,1935
    Euro
  • Altın
    5.968,918
    Altın
  • Bist-100
    14.194,89
    Bist-100
  • ADANA
    22/34°
    ADANA
  • ANKARA
    20/31°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    20/32°
    BURSA
  • ISTANBUL
    23/32°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    23/35°
    IZMIR
  • KONYA
    18/32°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Japonya yine şiddetli depremle sallandı!
Japonya yine şiddetli depremle sallandı!
YKS AYT’de bir soru iptal edildi, bir cevap değişti!
YKS AYT’de bir soru iptal edildi, bir cevap değişti!
En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?
En düşük emekli aylığı ne kadar olacak?
Deniz Akkaya gözaltına alındı!
Deniz Akkaya gözaltına alındı!
4 Ocak 2022 Salı - 10:05

İzmir'den flaş gıda enflasyonu tepkisi: KITLIK!

Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, TÜİK'in yüzde 43.8 olarak açıkladığı gıda enflasyonu ile ilgili, "Gıda fiyatları artık tüketicinin alamayacağı bir noktaya geldi. Ürün yokluğu kıtlıktır ama ürün var ancak tüketici alamıyorsa bu da bir kıtlıktır. Bu tablonun sorumlusu ülkeyi yönetenlerdir. Üretim azalacak, fiyatlar yükselecek. Fiyatlar yükselince tekrar ithalat denilecek. İthalat ucuz değil, dolayısıyla sadece çiftçinin değil tüketicinin de işi 2022’de çok zor olacak" dedi.

İzmir den flaş gıda enflasyonu tepkisi: KITLIK!

SONKALEİZMİR (ÖZEL) - Türkiye İstatistik Kurumu (TİÜK) yıllık enflasyonu yüzde 36.08, gıda enflasyonunu ise 43.08 olarak açıklarken, Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım tarımsal üretimdeki sıkıntılara dikkat çekti.

SONKALE'ye konuşan Yıldırım, üretim yerine ithalata yönelmenin sıkıntılı sonuçlar doğurduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Çok güvenilir olmamasına rağmen TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamları bile çok yüksek. Özellikle gıda enflasyonu yüzde 43,80. Yıllık bazda tüketicinin hissettiği gerçek enflasyon daha yüksek. TÜİK'in açıkladığı rakamlar bile tepki gösterilebilecek düzeyde. Bunun temel nedeni tarımsal üretimdeki sıkıntılar. Eğer siz üretim yapmazsanız, 'Ben bu işi ithalatla çözerim' derseniz geleceğiniz nokta burası. Bir yandan mazot, gübre, ilaç, tohum gibi girdi fiyatları artıyor. Diğer taraftan lojistik gibi bütün maliyetleri eklediğimizde gıda fiyatları artık tüketicinin alamayacağı bir noktaya geldi. Tarım Bakanı pandemi döneminde ‘Çok şükür bizim raflarımız yağmalanmadı, hiçbir zaman boş kalmadı’ dedi. Evet raflar boş değil ama insanlar eğer raflardaki ürünleri alamıyorlarsa bu da bir nevi kıtlık demektir. Ürün yokluğu kıtlıktır ama ürün var tüketici alamıyorsa bu da bir kıtlıktır. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Bu tablo uygulanan yanlış tarım politikalarının sonucu. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' diyoruz. Tek kişi karar veriyor. Dolayısıyla eğer gıdada enflasyon bu rakamlara gelmişse sorumlu ülkeyi kim yönetiyorsa odur."

"ÇİFTÇİ ELEKTRİK PARASINDAN SULAMA YAPAMAYACAK"

Tarımda girdi maliyetlerinin arttığını vurgulayan Yıldırım şunları kaydetti:

"Şimdiye kadar hep 'Gübre, mazot fiyatları arttı, dövizdeki artış' deniliyordu ama bu yıla başlarken daha yılbaşı gecesi elektrik, doğalgaz, motorin gibi ürünlere zam geldi. Burada fahiş fiyat artışı var diye marketlere baskınlar yapılıyordu. Şimdi baskın nereye yapılacak? Zaten zammı yapan hükümetin kendisi. Dolayısıyla bu yeni zamlarla birlikte gözden kaçan bir konu var. Çiftçi, bu yeni elektrik fiyatlarıyla sulama yapamayacak noktaya geliyor. Su var ama kuyudan suyu çekecek elektrik o kadar pahalı ki üretici bu suyu çekip sulama yapamayacağı için üretimde düşüş olacak. Yine önümüze fiyat artışı çıkacak. Sadece su değil, kışlık ekim dediğimiz buğday, arpa gibi ürünlerde üretici gübre ve mazot pahalı diye ekim yapamadı. Bir bölümü ekim yaptı ama gübre kullanamadı. Çiftçinin hedefinde baharda ekim yapmak vardı. 'İlkbaharda ekim yapar sonra başka ürün ekerim' diyordu ama bu yıl başında gelen zamlarla bu umutlar da suya düştü. Artık baharda da ekim yapılması çok zor. Mazotun litresi 13 liraya dayanmış. Ortalama kilosu 14-15 liraya dayanmış gübre fiyatı ile ürünü ne kadar üretecek, kaça mal edecek ve kaça satacak. Üretici üretim yapamaz hale geldi. Üretim azalacak, üretim azalınca fiyatlar yükselecek. Fiyatlar yükselince de tekrar ithalat denilecek. İthalat da ucuz değil, dolayısıyla sadece çiftçinin değil tüketicinin de işi 2022’de çok zor olacak." 

 
''Türk kadınlarına tecavüz edeceğiz'' diyen Suriyelilere gözaltı!
 
Altında 6 haftanın en büyük düşüşü!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
''Türk kadınlarına tecavüz edeceğiz'' diyen Suriyelilere gözaltı!
Sosyal medyada görüntülü konuştuğu kişiye Türk kadınlarına yönelik ağza ...
Pamukova faciası hakkında 18 yıl sonra karar!
Anayasa Mahkemesi , 41 kişinin öldüğü 89 kişinin yaralandığı 2004 yılında ...
Nişanlısıyla kavga edip yaşamına son verdi!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk Eğitim ve Araştırma ...
 
Çaldı, bıçakladı, kaçarken kaza yaptı: 1 ölü, 2 yaralı!
İzmir’in Buca ilçesinde yemek siparişi verilen iş yerinin önündeki motosikleti ...
Vaka sayısı 50 bine yaklaştı!
Sağlık Bakanlığı’nın 3 Ocak’a ilişkin koronavirüs verilerine göre; son ...
Memur ek zam alacak, emekliye taban maaş!
Beştepe'de gerçekleştirilen kritik toplantı sonrası Cumhurbaşkanı Recep ...
 
CHP'den Tanju Özcan ve Alim Karaca kararı!
CHP'de toplanan Yüksek Disiplin Kurulu (YDK), Bolu Belediye Başkanı Tanju ...
HDP saldırganı serbest bırakıldı!
HDP Bahçelievler İlçe Binasına saldıran Muhammed E.S. tutuklanma talebiyle ...
Öldü denilip anne karından alınan bebek yaşıyormuş!
Adana'da  5 aylık hamileyken sancı ve kanama şikayetiyle gittiği Seyhan ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 34 24 5 5 77 30 47 77
2 Fenerbahçe 34 21 11 2 77 37 40 74
3 Trabzonspor 34 20 9 5 61 39 22 69
4 Beşiktaş 34 17 9 8 59 40 19 60
5 Rams Başakşehir 34 16 9 9 58 35 23 57
6 Göztepe 34 14 13 7 42 32 10 55
7 Samsunspor 34 13 12 9 46 45 1 51
8 Çaykur Rizespor 34 10 11 13 46 52 -6 41
9 Tümosan Konyaspor 34 10 10 14 43 50 -7 40
10 Kocaelispor 34 9 10 15 26 38 -12 37
11 Corendon Alanyaspor 34 7 16 11 41 41 0 37
12 Gaziantep FK 34 9 10 15 43 58 -15 37
13 Kasımpaşa 34 8 11 15 33 49 -16 35
14 Natura Dünyası Gençlerbirliği 34 9 7 18 36 47 -11 34
15 ikas Eyüpspor 34 8 9 17 33 48 -15 33
16 Hesap.com Antalyaspor 34 8 8 18 33 55 -22 32
17 Zecorner Kayserispor 34 6 12 16 27 62 -35 30
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 34 8 6 20 31 54 -23 30
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri