ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/32°
    ADANA
  • ANKARA
    15/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    13/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
Polisten kaçtı, vurularak yakalandı!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
17 gündür aranıyordu... Acı haber geldi!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Külünk'ten flaş iddia: Erdoğan'a sahte anketler sunuldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
Karakolda dehşet: 2 polis şehit oldu!
21 Mayıs 2021 Cuma - 14:02

İzmir'in Çernobili'ne karşı ''Duran Adam'' eylemi

Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil Arda, "İzmir’in Çernobili" olarak bilinen Gaziemir'deki eski kurşun döküm fabrikasında gömülü atıkların temizlenmesi için "Duran Adam" eylemi başlattı. Atıkların bulunduğu Emrez Mahallesi'ndeki alanda 11 dakika boyunca hareketsiz duran Başkan Arda'ya CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir milletvekilleri Tacettin Bayır, Özcan Purçu ve Kani Beko'nun yanı sıra siyasi parti temsilcileri ile yurttaşlar da eşlik etti. 

İzmir in Çernobili ne karşı  Duran Adam  eylemi

SONKALEİZMİR- İzmir'in Gaziemir ilçesine bağlı Emrez Mahallesi'nde nükleer atıkların bulunduğu alanın temizlenmesi için Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda tarafından başlatılan "Duran Adam" eylemine CHP İzmir Milletvekilleri Tacettin Bayır, Özcan Purçu ve Kani Beko’nun yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP Gaziemir İlçe Başkanı Kasım Özkan, İYİ Parti Gaziemir İlçe Başkanı Sedat Dağ, çevreciler ve yurttaşlar katıldı.



EYLEM 3 AY BOYUNCA HER CUMA SÜRECEK

Başkan Arda ve beraberindekiler 11 dakika boyunca alanda hareketsiz dururken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na "Burayı temizleyin" çağrısı yaptı. Başkan Arda'nın eylemine her hafta farklı milletvekilleri ve belediye başkanlarının destek vereceği belirtildi.  "Duran Adam" eylemini 3 ay boyunca her cuma günü sürdüreceğini vurgulayan Başkan Halil Arda, "Bugün sözün bittiği noktadayız. Bu alanda 2007'de Türkiye'de olmayan ancak nükleer santrallerde kullanıldığı bilinen europium 152-154 izotoplar kaçak bir şekilde Türkiye’ye getirilip buradaki kurşun fabrikasının üzerine gömülmüş. 14 yıldır burası temizlenmedi. İki yıldır belediye başkanı olarak buradaki tehlikeyi dile getiriyorum. Artık burayı temizleyin" dedi.

"TÜRKİYE'DE OLMAYAN ATIKLAR NEREDEN GELDİ"

Konuyla ilgili İzmir Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'yle temaslarda bulunduğunu kaydeden Başkan Arda şunları söyledi: 

"Tehlike çok büyük. Buradaki atıkların normal değerlerin 219 katı yüksek olduğu tespit edilmiş. Bilim insanlarıyla yaptığım görüşmelerde her gün yeni şeyler öğreniyorum. Türkiye'yi nükleer atık çöplüğü haline getirmeye çalışıyorlar. Bu ülkede bulunmayan atıkların nasıl ve kimler tarafından getirildiğini biz bilmiyoruz. Ancak bunu fabrika sahipleri çok iyi biliyor. Bu tehlikenin boyutunu onlar biliyor. İki yıldır buraya devletin el koyması gerektiğini ifade ediyorum. Devlet buraya el koyacak, koruma altına alacak sonra da bilimsel yöntemlere temizleyecek. Bu bölgede yaşayan vatandaşlarımızın sağlık sorunlarının neler olduğunu ben biliyorum. Bu mücadeleyi sadece Gaziemir’de ve Türkiye’de değil dünyaya taşımaya kararlıyım.” 

"SÖZ VERİYORUM, TEMİZLENİNCEYE KADAR BURADAYIM"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıda bulunan Başkan Halil Arda şöyle konuştu: 

"Buraya el koyun ve temizleyin. Bilimsel yöntemlerle bunun mümkün olduğunu biliyoruz. Türkiye’de bu işi yapan bir firma yok. Çünkü Türkiye’de daha önce tespit edilmiş bir nükleer atık yok. Dünyada bu konuda uzman firmalar var. Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın bu firmalarla anlaşıp halkımızın sağlığını tehdit eden bu tehlikeyi ortadan kaldırmasını talep ediyorum. Her cuma günü 11 dakika burada durmaya devam edeceğim. Burası temizleninceye kadar söz veriyorum, namusumla burada olacağım."

CHP'Lİ BAYIR: ÖNERGELERİMİZ YANITSIZ KALDI

Eyleme destek veren isimlerden CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdiğini hatırlattı. Bayır, "Türkiye artık nükleer atık ithal etmeye başladı. 14 yıl önce üzerinde bulunduğumuz alana ciddi miktarda yurt dışından getirilen kurşun gömüldü ve üzeri betonlanarak toprakla kapatıldı. Ancak buradan birtakım sızmalar oldu ve bunların insan sağlığını tehdit ettiği de ortada. Buradan sesleniyoruz. Ben TBMM’ye bununla ilgili bir araştırma bir de soru önergesi verdim. Henüz yanıt alamadım. Sağlık Bakanlığı'nı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'nı göreve davet ediyorum” diye konuştu.

KORKUNÇ GERÇEK 2007'DE ORTAYA ÇIKTI

Gaziemir'in Akçay Caddesi üzerindeki 1940 yılında kurulan  Aslan Avcı'ya ait kurşun ve döküm fabrikasındaki korkunç gerçek 2007 yılında ortaya çıkmıştı. Fabrika alanında, rastgele etrafa atılmış nükleer çubuklar tespit edilmişti. Olaya el koyan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) 70 dönümlük arazide radyoaktif ve tehlikeli atık miktarının yaklaşık 100 bin ton olduğunu açıklamıştı. Bölgedeki radyasyon miktarının, normal değerin 219 kat üstünde olduğu ifade edilmişti.

 
Bayraklı'daki o inşaat durduruldu!
 
Kültür Zirvesi uluslararası alana taşınıyor!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göztepe A.Ş. yerine vatandaş A.Ş oldu!
Arazilerine buğday eken Torbalı Belediyesi hasat hazırlıklarını tamamladı. ...
İzmir'de Sanal Kitap Günleri!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in kültürel devamlılık ilkesi ...
AÇEV'den Bornovalı babalara eğitim!
Kuruluşundan bu yana çocuk gelişimi konusunda babalara da eğitimler vererek ...
 
Bayraklı'da gündem ''Kentsel Dönüşüm''
Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Fuat Edip Baksı, Cengizhan ve ...
Karabağlar’dan Uygur Türklerine destek
Millet İttifakı’nın Karabağlar Belediye Meclisi üyeleri, Çin Halk Cumhuriyeti’nin ...
19 Mayıs coşkusuna İzmirli müzisyenler de katıldı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ...
 
Büyükşehir'den farkındalık etkinliği!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
Soyer: Kemeraltı'nı dünyanın vitrinine koyacağız!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hem altyapısı hem de görüntüsüyle ...
Kuşadası'nda vektörel mücadele!
Koronavirüs salgınına karşı dezenfekte çalışmalarını aralıksız sürdüren ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri