ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    20/35°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/27°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Ünlü fenomen öldürüldü!
Ünlü fenomen öldürüldü!
18 Eylül 2023 Pazartesi - 20:10

İzmir'in Çernobili tartışmaları yeniden... İBB, suya arsenik karıştığı iddiası yalanladı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, "İzmir'in Çernobili" olarak bilinen ve yıllardır temizlenmeyen Gaziemir Emrez'deki radyoaktif atıkların bulunduğu alanla ilgili eleştirileri yanıtladı. Bakanlığın sorumluluğunun İBB'nin üzerine atılmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, "Yetkili ve sorumlu kuruluşları 2012 yılından beri seyirci kaldıkları bu hayati meseleyi çözme konusunda bir kez daha göreve davet ediyoruz" denildi. İBB, bölgede suya arsenik karıştığı iddiasını ise yalanladı.

İzmir in Çernobili tartışmaları yeniden... İBB, suya arsenik karıştığı iddiası yalanladı!

SONKALEİZMİR- Gaziemir Emrez'deki eski kurşun fabrikasının bulunduğu alanla ilgili tartışmalar yeniden başladı. Yıllardır temizlenmeyen radyoaktif atıklarla dolu alanla ilgili sorumluluğun Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Enerji Nükleer ve Maden Araştırmaları Kurumu'nda olduğunu vurgulayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yapılan maksatlı yayınlara tepki gösterdi.

İBB'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Yanlı ve spekülatif yayınlarıyla bilinen bir basın grubuna ait gazetede 18 Eylül 2023 tarihinde yine yanıltıcı bir habere yer verilerek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu’nun görev ve sorumluluk alanında yer alan bir konu İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilendirilmeye çalışılmıştır.

Gaziemir Emrez Mahallesi’nde bulunan atıl durumdaki akü geri kazanım fabrikası sahasındaki radyoaktivite bulaşmış cüruf atıkların temizlenmesi konusu yıllardır sorumlu merkezi yönetim birimleri tarafından görmezden gelinmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak, Gaziemir Belediye Başkanlığı ile birlikte konuya duyarlı çevre örgütleri ve 4,5 milyon İzmirli adına uzun süredir dikkat çektiğimiz, ilgili bakanlık ve kuruluşları göreve davet ettiğimiz bu önemli çevre sorununun farklı maksatla da olsa gündeme getirilmesinden memnuniyet duymaktayız.

Bu fırsatla bir kez daha hatırlamak isteriz ki, radyoaktif atıkların yönetiminin Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) tarafından yapılması, radyoaktif kirliliğe maruz kalmış alanların kirlilikten arındırıldıktan sonra çevresel iyileştirmesine ilişkin iş ve işlemlerin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile işbirliği yapılarak yürütülmesi ve tüm masrafların kirleten tarafından karşılanması gerektiği ilgili yasada yer almaktadır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın geçmişte yaptığı “5 milyon lira ceza kesildi, suç duyurusunda bulunuldu” şeklindeki açıklamaların yanı sıra alanın temizliği için ÇED raporu dahi verilmesine rağmen hala bir sonuca ulaşılamamış olması hafızalarda yerini korurken konunun tekrar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanma çabası olsa olsa bir kara mizah örneğidir.

Öte yandan söz konusu gazetenin haberinde “Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan incelemede bölgedeki su kaynaklarında arsenik, kurşun ve çinko olduğu ortaya çıktı” şeklinde asılsız bir ifade yer almaktadır.

Oysa bahsi geçen arazide şebekeye verilen bir yeraltı kaynağı bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili Valilik tarafından oluşturulan bir komisyonda İZSU Genel Müdürlüğü de yer almış, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) tarafından yürütülen araştırma İZSU tarafından finanse edilmiştir.

Dolayısıyla böylesine önem arz eden konulara ilişkin açıklama ve yayınların sorumluluk çerçevesinde ele alınması gerektiğini hatırlatıyor, bu vesileyle yetkili ve sorumlu kuruluşları 2012 yılından beri seyirci kaldıkları bu hayati meseleyi çözme konusunda bir kez daha göreve davet ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İzmir Büyükşehir Belediyesi

DURAN ADAM EYLEMİ YAPILMIŞTI

Etrafındaki yerleşim yerlerinde oturanlar için kanser riski taşıyan radyoaktif atıkların bir an önce kaldırılması için Gaziemir Belediye Başkanı CHP'li Halil Arda önderliğinde duran adam eylemleri yapılmıştı. Başkan Arda, her hafta aynı gün alana gidip sessizce durarak yetkilileri göreve davet etmişti. Civarda oturan çok sayıda yurttaş da tehlikeli atıkların acilen kaldırılmasını istemişti.  

 

 
İYİ Parti'den seçim işbirliği açıklaması...
 
18 yaşındaki Melisa, temizliğini yaptığı tıp fakültesini kazandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sözcü TV'den Ersan Şen kararı!
Ekol TV adlı yeni bir televizyon kanalı kurmak için hazırlıklara başlayan ...
Şaşal Su, 22 Eylül’de Türkiye ile buluşuyor!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin özlediği Şaşal Su’yu İzmirlilerle ...
Alsancak Atatürk Yüzme Havuzu otopark oldu!
İzmir'de geçen Şubat ayında yıkılan, kentin 56 yıllık simge tesisi Alsancak ...
 
O şirketten iki ilçede GES başvurusu!
Volt Elektrik Motor isimli firma, İzmir'in Karaburun ve Menemen ilçelerindeki ...
Saldırı hazırlığındaki teröristler öldürüldü!
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'nin kuzeyindeki Fırat Kalkanı bölgesinde, ...
İzmir emniyetini sarsan ölüm!
Tire İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde Komiser Yardımcısı olarak görev yapan ...
 
Etkin pişmanıktan yararlanıp 254 FETÖ'cüyü teşhis ettiler!
İzmir'de FETÖ'ye yönelik operasyonda gözaltına alınan 9 şüpheliden 1'i ...
Güzelbahçe Belediyesi'nden 21 milyonluk satış!
Güzelbahçe Belediyesi, mülkiyeti belediyeye ait henüz tamamlanmamış 4 ...
Diyanetten Fatih Altaylı'ya ''sapık'' davası!
Diyanet'in "Evlat edinen ile evlatlık arasında evlenme engeli doğmaz" ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri