ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5257
    Dolar
  • Euro
    34,7493
    Euro
  • Altın
    2.492,200
    Altın
  • Bist-100
    9.525,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/30°
    ADANA
  • ANKARA
    12/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/23°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    16/24°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Tokat'ta 5.6 büyüklüğünde deprem!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Mahkemeden Mesut Kocagöz kararı!
Et fiyatlarına büyük zam!
Et fiyatlarına büyük zam!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
Müşterilerin hesabından 205 milyon TL çaldılar!
26 Ocak 2023 Perşembe - 11:07

İzmir’den Aydın’a ‘tarihi yaşatacak’ adım....

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı öğrencileri, Aydın’ın Germencik ilçesinde atıl durumda bulunan yaklaşık 160 yıllık Taxiarchis Kilisesi’ni turizmin odak noktası haline getirmek için harekete geçti. Tarihi kilisenin gastronomi merkezi ya da mübadele müzesi haline getirilebileceği fikrinden yola çıkan gençler, 4 ay süren titiz çalışmalar sonunda toplam 24 proje hazırladı.

İzmir’den Aydın’a ‘tarihi yaşatacak’ adım....

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Programı öğrencileri, Aydın’ın Germencik ilçesinde atıl durumda bulunan yaklaşık 160 yıllık Taxiarchis Kilisesi’ni turizmin odak noktası haline getirmek için harekete geçti. Tarihi kilisenin gastronomi merkezi ya da mübadele müzesi haline getirilebileceği fikrinden yola çıkan gençler, 4 ay süren titiz çalışmalar sonunda toplam 24 proje hazırladı. İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, “Tarihi yapı, geçtiğimiz dönemde maalesef düğün ve sinema salonu olarak bile kullanılmış, ardından da kaderine terk edilmiş. İnanıyorum ki öğrencilerimizin hazırladığı projeler, Germencik’e ve bölgeye yeni cazibe merkezi kazandırılmasına vesile olacak” dedi.

(Burçin Önder ve Sabriye Kocabalkan)

İEÜ Mimari Restorasyon Programı öğrencilerinin; 12’si gastronomi merkezi, 12’si de mübadele müzesi olmak üzere hazırladığı birbirinden özel projeler, Germencik Mursallı Köyü’ndeki Taxiarchis Kilisesi’nde düzenlenen etkinlikle tanıtıldı. Aydınlı iş insanı Tansel Önder’in katkılarıyla gerçekleşen programa, Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Gün boyu devam eden etkinlikte İEÜ’lü gençler, hayata geçirdikleri projeleri 9 kişilik uzman jüriye sundu. Sabriye Kocabalkan, Mahir Kaplan, Mustafa Teksoy, Betül Elif Maraş, Duygu Aksoy, Burçin Hancı Geçit, Burcu Kaplan, Elza Gabbai ve Yusuf Çetin Koçkar’dan oluşan jüri, projeleri detaylıca inceleyerek gençlerle önerilerini paylaştı. Tarihi yapının temel dokusunun bozulmamasına özen göstererek projelerini tamamlayan öğrenciler, hem rölöve çalışmaları hem de ortaya koydukları yaratıcı fikirlerle büyük beğeni topladı.

(Başkan Fuat Öndeş ve Burçin Önder)

ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ

Germencik Belediye Başkanı Fuat Öndeş, tarihi kiliseyi atıl durumdan kurtarmak istediklerini ve öğrencilerin yaptığı çalışmaların bu noktada çok değerli olduğunu söyleyerek, “İlçemiz, sadece tarımla değil aynı zamanda tarihsel zenginlikleriyle de ön plana çıkıyor. Bu anlamda çok kıymetli bir hazinenin üzerindeyiz. Yaklaşık 160 yıllık geçmişe sahip Taxiarchis Kilisesi de bunlardan biri. Belediyecilik, sadece yol ve kaldırım yapmakla olmuyor. İnsanların yaşamını kolaylaştıracak adımlar atarken tarihe sahip çıkmak, kültürel mirasımızı geleceğe aktarmak da çok önemli. Çok değerli mimarlarımız, akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz, tarihi kiliseyi yeniden günümüze kazandırmak hedefiyle bir araya geldi. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin emekleriyle tarihi kilise, yeniden hak ettiği duruma gelecek. Kendi adıma elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” dedi.

TARİHİ BİR GÜNDÜ

İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder ise, bölge halkı için çok önemli, tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, “Mursallı Köyü, çok sıcak ve içten insanların yaşadığı, özel bir bölge. Taxiarchis Kilisesi de köyün en önemli tarihsel zenginliği. Maalesef kilise, son dönemde tamamen atıl hale gelmiş. Sinema solunu, düğün salonu olarak kullanılmış hatta arabaların boyandığı mekan haline bile gelmiş. Biz de öğrencilerimizle birlikte bu tarihi yapıyı yeniden nasıl ayağa kaldırabileceğimiz üzerine yoğunlaştık. Öğrencilerimiz, defalarca buraya geldi, mekanı inceledi ve gerçekten en iyisini yapmak için çalıştı” diye konuştu.

BÖLGEYE GÜÇ KATACAK

Tarihi kilise için hazırlanan projelerin ‘gastronomi merkezi’ ve mübadele müzesi’ olmak üzere iki temel düşünce üzerinde şekillendiğini dile getiren Önder, “Aydın; inciri, pamuğu ve zeytinyağı ile ünlü bir şehrimiz. Kilisenin gastronomi merkezi haline getirilmesinin, burada tadım etkinliklerinin ve ürün tanıtımlarının yapılmasının, turistlerin bölgeye getirilmesinin hem Aydın’a hem de Germencik’e güç katacağını düşündük. Ayrıca, ‘Türkiye’de 3 mübadele müzesi var, neden dördüncüsü Mursallı’da olmasın?’ fikrinden yola çıkarak tarihi kilisenin müze olarak işlev kazanması için de projeler gerçekleştirdik. Öğrencilerimiz gerçekten harika çalışmalara imza attı. Emek verdiler, yoruldular ama tüm bunlara değdi. Her bir öğrencimizi yürekten kutluyorum” dedi.

KORUMA PROJELERİ DEVAM EDECEK

İEÜ Mimari Restorasyon Programı Öğretim Görevlisi Yarkın Üstünes ise, önümüzdeki süreçte mimari kimliği ile öne çıkan yerleşim yerlerinde koruma projeleri gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyleyerek, “Mursallı ve çevresi,  Ege Bölgesi’nin gastronomik zenginliğini ve mübadelenin kentsel ölçekte yarattığı değişimleri eş zamanlı inceleyebileceğiniz ender noktalardan biri. Bölgenin zengin kültürel yapısı sayesinde Türk ve Rum halkının toplumsal alışkanlıklarını ve mimari özelliklerini, yaptığınız çalışmalar ile belgeleyebiliyoruz. Öğrencilerimiz, Mursallı’daki önemli kültür varlıklarından biri olan Taxiarchis Kilisesi’nin yeniden işlevlendirilmesi konusunda fikir projeleri gerçekleştirdi. Bu çalışma ile yüzyıllardır süregelen bilginin kaybolmamasını ve kültürel zenginliğin korunmasını sağlayarak toplumda bir farkındalık oluşturmayı hedefledik. Gelecek dönemde yapacağımız çalışmalarla Ege havzasının mimari ve kültürel değerlerinin ortaya çıkmasına katkı koymaya devam edeceğiz" diye konuştu.

GEÇMİŞİN İZLERİNİ TAŞIYOR

Jüri üyelerinden Sabriye Kocabalkan ise, “Ege, ne ararsanız onu bulabileceğiniz ender bölgelerden birisi. Geçmişi ise tartışmasız. Çok katmanlı, çok kültürlü. Çünkü toprakları bereketli. Doğal ortamında kendiliğinden yetişen incirleri, zeytinleri var. Kestaneyi de unutmadan söylemeliyim. Romalılar, Selçuklular, Osmanlılar ve birçok imparatorluğun izlerini taşıyor. İçinde bulunduğumuz kilise, Roma döneminden başlayan, Cumhuriyetle devam eden ve mübadele sonucu göçle birlikte bizde kalan tarihi yapılardan birisi. Gördüğünüz üzere halen yaşıyor ve yaşamaya devam edecek. Mursallı’daki tarihi kilisenin yeniden günümüze kazandırılması için bir ara geldik. Buranın hem geçmişini hem geleceğini konuştuk. Bu anlamlı programda yer almak beni fazlasıyla mutlu etti” ifadelerini kullandı.

 
İzmir Metro A.Ş.’den 45 milyon liralık tasarruf
 
Başkan Sandal'dan AK Partili Kaya'ya yanıt: 'Deprem konutları bir siyasi partinin projesi değil, bir kamu yatırımıdır'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de 11 yıllık borç sorunu bitti... ZORLU TEK KALEMDE ÖDEDİ!
Mazhar Zorlu Holding ve Egeplast Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Zorlu ile ...
Sedat Peker'in basın danışmanı ile ilgili yeni gelişme!
Sedat Peker'in 'basın danışmanı' olduğu iddia edilen ve dün İstanbul Anadolu ...
Finlandiya'dan Türkiye için flaş silah satışı kararı!
İsveç'in başkenti Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği yakınlarında Kuran ...
 
Türkiye'nin ilk iklim davasında karar çıktı
Manisa'da yüzde 98,18'i kuruyan Marmara Gölü'ndeki balıkçı kooperatifine ...
SMA'lı Azra'nın zamanı daralıyor!
Torbalı'da yaşayan Hakan ve Duygu Güngör çiftinin Spinal Musküler Atrofi ...
Taksicilerin başkanından Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ÖTV çağrısı: ''SESİMİZİ DUYUN''
İzmir'in birçok bölgesinde taksici esnafını ziyaret ederek sıkıntıları ...
 
İzmir Atatürk Yüzme Havuzu yıkılıyor
İzmir'in 56 yıllık simge tesisi Atatürk Yüzme Havuzu'nda yıkım süreci ...
Kamuda çalışan sözleşmelilere kadro
Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini öngören Devlet ...
Erdoğan 2 emekli paşanın cezasını kaldırdı
Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yer alan Cumhurbaşkanı kararlarına ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri