ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    43,9571
    Dolar
  • Euro
    52,0001
    Euro
  • Altın
    7.394,260
    Altın
  • Bist-100
    13.718,00
    Bist-100
  • ADANA
    4/14°
    ADANA
  • ANKARA
    -1/4°
    ANKARA
  • ANTALYA
    6/13°
    ANTALYA
  • BURSA
    2/6°
    BURSA
  • ISTANBUL
    4/6°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    1/11°
    IZMIR
  • KONYA
    -2/2°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE RESMİ REKLAM
Metehan Baltacı ve Mert Hakan Yandaş'ın da aralarında olduğu 34 kişi hakkında iddianame hazırlandı
Metehan Baltacı ve Mert Hakan Yandaş'ın da aralarında olduğu 34 kişi hakkında iddianame hazırlandı
Özgür Çelik'ten 'Aziz İhsan Aktaş' davası tepkisi:  'Çürük, içi boş ve utançla anılacak bir dava'
Özgür Çelik'ten 'Aziz İhsan Aktaş' davası tepkisi: 'Çürük, içi boş ve utançla anılacak bir dava'
Murat Emir'den ihraçlara açıklama: 'İktidarın CHP'de bir tartışma yaratma çabası'
Murat Emir'den ihraçlara açıklama: 'İktidarın CHP'de bir tartışma yaratma çabası'
Yaren leylek ve Adem amca 15. yılda da buluştu
Yaren leylek ve Adem amca 15. yılda da buluştu
18 Aralık 2019 Çarşamba - 10:51

İzmir’in ‘Dipsiz Göl’ü’ İris, eski haline getirilecek

İzmir’de Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olan ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapan, 358 dönümlük alan üzerindeki doğal İris Gölü’nde açılan kanallar çevrecilerin tepkisine neden oldu. Tepkiler üzerine harekete geçen Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, İris Gölü’nde incelemelerde bulunup rapor hazırladı.

İzmir’in ‘Dipsiz Göl’ü’ İris, eski haline getirilecek

İl Müdürü Ömer Albayrak, alanın özel şahsa ait olduğunu, kazıların da 3-4 hafta önce yapıldığını açıkladı. Albayrak, gölün SİT alanı içerisinde bulunduğunu, izinsiz herhangi bir işlem yapılamayacağını belirterek, mülk sahiplerine 2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu çerçevesinde işlem başlattıklarını söyledi. Müdürlük, mülk sahiplerinden kanalların kapatılarak gölün eski haline getirilmesini de isteyecek.

Cumhurbaşkanlığı kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKA) ilan edilen Karaburun’da, doğal güzellikleri ile ön plana çıkan ve nesli tükenme tehlikesi altında bulunan birçok kuşun da üreme alanı olan İris Gölü’ne, kepçelerle dev kanallar açıldı. Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olan ve göçmen kuşlara ev sahipliği yapan, aynı zamanda önemli bir biyoçeşitliliği de içerisinde barındıran gölün suyunun tahliye edilerek, bölgenin imara açılmaya çalışıldığını ileri süren Karaburun Kent Konseyi, İris’in Dipsiz Göl gibi olmaması için buranın kamulaştırılarak koruma altına alınmasını istedi. Gölde dev kanalların açılmasının tepki çekmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü, bölgede inceleme yapması için ekip görevlendirdi. İris Gölü’nde inceleme yapan ekipler, rapor hazırlayarak İl Müdürlüğü’ne sundu. Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürü Ömer Albayrak, alanın özel şahsa ait olduğunu, kazıların da 3-4 hafta önce yapıldığını açıkladı. Albayrak, "Ama gelen tepkiler üzerine kazılar durmuş. Yer ne kadar özel mülkiyet olsa da, İris Gölü ÖÇKA alanında, SİT alanı. Bu özel mülkiyetin sahipleri hakkında 2866 sayılı kanun çerçevesinde işlem başlattık. Yapılacak ilk komisyon toplantısında gündeme alınacak" dedi.

'KORUNMASI GEREKEN BİR ALAN'

İşlemlerin ardından buranın eski haline getirilmesi için ilgili mülk sahiplerine tebligat göndereceklerini de söyleyen Ömer Albayrak, "Burası SİT alanı, yani aslında koruma altında. Bir şey yapılmaması lazım. Yapılacak bir çalışma için de izin alınması gerekiyor. Müdürlüğümüzden alınan bir izin de söz konusu değil" diye konuştu.

Türk Mühendis ve Mimar Odalarına (TMMOB) bağlı Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da İris Gölü’ndeki gelişmelerin takipçisi olduklarını söyledi. Bölgenin doğal SİT alanı olduğunu anımsatan Kınay, "Karaburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ve zaten doğal yapısı, fauna ve flora yapısı ile özel bir alan. Korunması gereken bir alan. Son yıllarda madencilik, enerji faaliyetleri, yapılaşma ile ilgili baskılardan dolayı ciddi bir tehdit altında. O nedenle bu alanın çok özel planlanması ve korunması gerekiyor. Hele ki böyle doğal bir alanda, izinsiz yapılan bu tarz, kontrolsüz ve plansız çalışmaların geri dönülmeyecek sonuçları oluyor. Dipsiz Göl örneğinde olduğu gibi. Zaten doğal SİT alanında böyle bir çalışmanın yapılması mümkün değil. Böyle bire çalışmanın izinli yapılması da mümkün değil. Kurumlar böyle bir çalışmaya normal şartlarda izin vermez" dedi.

Çevreciler, şimdi gölün eski haline getirilmesini bekliyor.

 

 
Karşıyaka'da mobil dönem!
 
Ankara'daki Urla zirvesinde tepki... İTİRAZI BİLE BEKLEMEDİLER!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de su baskını riski!
İklim değişikliği üzerine çalışan bilim insanları, aralarında İstanbul ...
Plastik saklama kaplarında büyük tehlike
İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik ...
Cezaevinden çıkan 'kedicik' Adnan Oktar'ı savundu!
Kartal'da bir villada kalan kadınlardan örgüt içinde 'Bacı' olarak tanınan ...
 
AVM'de vinç faciası: 1 ölü, 3 yaralı!
Muğla'nın Bodrum ilçesinde, bir alışveriş merkezinin dış cephesinde yılbaşı ...
Birlikte yaşadığı adam pompalı tüfekle öldürdü!
Balıkesir'in Edremit ilçesinde, boşanma aşamasında olan iki çocuk babası ...
Fidan ailesinin acı günü... Siyah-beyaz formasıyla uğurlandı
Bornova siyasetinin önemli ismi Zeynel Abidin Fidan'ın kardeşi, Beşiktaş ...
 
Köyleri işgal edilen Ezidiler yine saldırıya uğradı
Batman'da 1992'de, arazilerini ve mülklerini aşiret liderlerine teslim ...
CHP'li vekillerden Vali Ayyıldız'a "kayyum" ricası!
Urla Belediye Başkanı Burak Oğuz’un, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileriyle ...
Burak Oğuz'dan mesaj var... Bağlı olduğum tek örgüt CHP
CHP İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Murat Bakan'ın cezaevinde ...
 
urit, urla,
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 23 17 4 2 55 17 38 55
2 Fenerbahçe 23 15 8 0 52 21 31 53
3 Trabzonspor 24 15 6 3 48 28 20 51
4 Beşiktaş 23 12 7 4 44 29 15 43
5 Göztepe 23 11 8 4 27 16 11 41
6 Rams Başakşehir 24 11 6 7 42 26 16 39
7 Samsunspor 23 7 10 6 25 27 -2 31
8 Kocaelispor 23 8 6 9 21 24 -3 30
9 Gaziantep FK 23 7 7 9 30 40 -10 28
10 Corendon Alanyaspor 23 5 11 7 25 27 -2 26
11 Çaykur Rizespor 23 5 9 9 28 35 -7 24
12 Natura Dünyası Gençlerbirliği 23 6 5 12 28 34 -6 23
13 Tümosan Konyaspor 24 5 8 11 27 37 -10 23
14 Hesap.com Antalyaspor 23 6 5 12 22 36 -14 23
15 ikas Eyüpspor 23 5 6 12 19 35 -16 21
16 Kasımpaşa 23 4 8 11 20 32 -12 20
17 Zecorner Kayserispor 23 3 10 10 18 43 -25 19
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 24 3 4 17 21 45 -24 13
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri