ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2779
    Dolar
  • Euro
    34,9570
    Euro
  • Altın
    2.446,130
    Altın
  • Bist-100
    10.173,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    3/14°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    7/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    9/24°
    IZMIR
  • KONYA
    6/16°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Sinan Ateş cinayetinde yeni gelişme!
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Erdoğan: Yeni isimlerle yola devam edeceğiz
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Akaryakıtta tek fiyat dönemi başlıyor
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
Muhabir canlı yayında ceset buldu!
19 Mart 2022 Cumartesi - 10:24

İzmirli gezgin bisikletle dünya etrafında 3 tur attı!

ABD'de okuyup iş hayatına atılan ve emekli olan İzmirli 63 yaşındaki Fatih Aksoy, 35 yılda 5 kıta ve 83 ülkeyi bisikletiyle gezerek 121 bin kilometre kat etti. Eski 16 derece soğukta karlı dağlarda pedal basan, ayı, kurt gibi vahşi hayvanlarla karşılaşıp farklı ülkelerde 8 kez hırsızların saldırısına uğrayan Aksoy, "Dünya etrafını 3 kez bisikletle gezdim. Herkese tavsiye ederim. Sizi açık fikirli, açık görüşlü yapıyor. Dünyamız çok güzel. Muhteşem yerler var" dedi.

İzmirli gezgin bisikletle dünya etrafında 3 tur attı!

SONKALEİZMİR (ÖZEL) - İzmir'den eğitimi için 1977 yılında gittiği ABD'de kalıp farklı firmalarda müdürlükler yapan Fatih Aksoy, hızla akıp giden hayatında bisikletiyle bambaşka bir sayfa açtı. Küçüklüğünden beri dünyayı gezme hayali olan Aksoy, ABD'de çalışırken sırt çantasıyla farklı ülkelere gitmeye başladı. Gittiği yerleri hızlı ulaşım araçları nedeniyle yakından göremeyen 63 yaşındaki Fatih Aksoy, Vietnam'da Avustralyalı bir bisikletli ile tanıştıktan sonra pedal basmaya başladı.



35 yılda Antartika ve Afrika haricinde 5 kıtada 83 ülke gezen Aksoy 121 bin kilometre kat etti. Çıktığı her turu kamera ve fotoğraflarla ölümsüzleştiren Aksoy, yaptığı kilometreyi de kaydetti. Etrafı 40 bin kilometre tutan dünyayı 3 kez turlayan, eksi 16 derece soğukta, haftalar süren yağmurlarda pedallayan, vahşi doğada ayılarla karşılaşan, farklı ülkelerde insanların saldırısına uğrayan Aksoy, hikayesini SONKALE'ye anlattı.



5 KITA, 83 ÜLKE VE 121 BİN KİLOMETRE YOL!

Küçüklüğünden bu yana dünyayı gezmek istediğini belirten Aksoy bisikletle tanışmasını şöyle anlattı:

"1987 yılına kadar sırt çantasıyla dünyayı geziyordum. Öncesinde Amerika'da üniversite okudum. Sonra iş hayatına girdim. Senenin 2-3 ayı da dünyayı geziyordum. Bisiklet daha ortada yoktu. Trenle çok güzel yerlerden geçiyordum fakat duramıyordum. Güzel yerleri kaçırıyordum. 'Bu böyle olmayacak' dedim. 'Başka bir seyahat tarzına geçmem lazım ki buraları yakından göreyim' diye düşündüm. Vietnam'daydım sırt çantasıyla. Orada bir bisikletçi ile tanıştım. Avustralyalı'ymış kendisi ve Asya'yı geziyordu. Onunla sohbet ettim. Daha sonra bisikletle gezmeye karar verdim. Afrika ve Antartika haricinde bisikletle 5 kıta gezdim. 121 bin kilometre yaptım, 83 ülke gördüm. Dünya etrafı 40 bin kilometre olduğu için 3 kez gezmiş oldum. 9 uluslararası tur yaptım. Turlarım 3 aydan 8 aya kadar sürebiliyor. Avrupa'yı 4 kez turladım. Asya'yı ise 2 kez. Bunun içerisinde Himalaya ve Karakoram sıra dağları da var."



"KAR FIRTINASI NEDENİYLE 4 GÜN ÇADIRDAN ÇIKAMADIM"

Bisiklet yolculuklarında yaşadıklarını anlatan Aksoy şöyle devam etti:

"Kolay değil, ben 'İşkence' diyorum. Ancak gördüğümüz manzaralar, yaşadığımız olaylar unutturuyor zorluğu. Çok şiddetli rüzgarlı günler oluyor. Pedallayamıyorsunuz, yürüyemiyorsunuz bile. Karlı havalar, 35 gün yağmurda gittiğim günler oldu. 4 gün kar fırtınasına tutundum, çadırımdan çıkamadım. Yemek de yoktu, sırf kar suyu içerek kendime baktım. Başım döndü açlıktan. Zorlukları çok. Bazen saldırıya uğruyorsunuz, bisikletinizi çalmaya çalışıyorlar. 8 kez saldırıya uğradım. Çok şanslıyım sadece telefonumu çaldılar. Dayak yiyorsun, atıyorsun da. Geçtiğimiz turda iki kez kaburga kemiklerim kırıldı. Panama'da oldu, iki kişi saldırdılar. Zaten polis yakaladı sonra onları. Hindistan'da saldırdılar, Arjantin'de Brezilyalı bir çetenin saldırısına uğradım. Hayvanlarla da karşılaşıyorsunuz. Kanada, Alaska, Amerika'nın kuzeyi Montano, Colorado ayı dolu. Ayı koridoru denilen bir yol bile var. Her yer ayı. Çadırda yemek bulundurmanız çok tehlikeli. Uzaktan kokluyorlar, geliyorlar. Tilkilerle, kurtlarla karşılaşıyorsunuz. Güney Amerika'da 32-35 köpek kovaladı beni. Duracaksınız yoksa yakalarlar sizi. Onları korkutacaksınız. Ayılarla iyi geçindik. Çok nezaketli hayvanlar aslında. Seni görüyorlar saygı duyuyorlar, yönünü değiştiriyorlar. Yanında yavruları varsa sakın yaklaşmayın, öldürürler."



"DÜNYAMIZ MUHTEŞEM BİR YER"

Sosyal medyada geniş bir izleyici kitlesi olduğunu söyleyen Aksoy şunları söyledi:

"Himalayalar'da eksi 16'da bulundum. Geceleri uyumak çok zor oluyor. Eksi 20 uyku tulumum var fakat çadırı kurarken falan bayağı üşüyorsunuz. Gece kalkıp titriyorsunuz. Kanada ve Alaska'da da çok soğuklar çektim. Nepal ve Hindistan'da Himalayalar'da eksi 16, Pamirler'de eksi 14 gördüm. Yağmur kötü. Geçtiğimiz turda 35 gün Kanada'da yağmur yağdı. Her gün yağmur rüzgar artık buranıza geliyor. Herkese tavsiye ederim bisikletle dünya gezmelerini. Sizi açık fikirli, açık görüşlü yapıyor. Dünyamız çok güzel. Muhteşem yerler var. Oraların kültürlerini, yemeklerini dillerini öğrenmek farklı. Dünyaya bakış açınız değişiyor. Çok güzel bir tecrübe. Bisikletle gezmek en iyi yol. Çünkü her şeyi yakından görüyorsunuz."

 

 

 

 
Başkan Soyer'den döngüsel kültür mesajı...
 
Buca'da Çanakkale ruhu
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Cml Bgl 22 Mart 2022 Salı 19:40

Bisiklet turculuğu bir aşk...Fatih Aksoy'da bu işin üstadı... Turculukta kullanılan rotalar ve konaklama tipi bakımından seçilen tarzlar oluyor... Fatih Aksoy Dağları/Doğayı seviyor...geceleri ya çadırda ya da açık havada uyuyarak geçiriyor ve bu da benim için turun en güzel yanı... kitap ve videolarını bekliyoruz...

Yorumu oyla      0      0  
Gurgle Shepherd 19 Mart 2022 Cumartesi 14:31

Kendisine bol keyifli turlar diliyoruz. Gezerken paylaştığı fotoğraf ve videolarla bizler de heyecana ortak oluyoruz.

Yorumu oyla      0      0  
Hamit Bunyat 19 Mart 2022 Cumartesi 12:40

Fatih abim , beraber calışma firsatimiz olmustu, New York da... Sevgiler ...

Yorumu oyla      0      0  
Sabit Alagözlü 19 Mart 2022 Cumartesi 12:14

Yabancı bir vatandaş olsa, bütün belgesel kanallar sponsor olurdu. Maalesef ülkemiz bu konuda çok zayıf...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
123 kişi hayatını kaybetti
Sağlık Bakanlığı’nın 18 Mart’a ilişkin koronavirüs verilerine göre; son ...
İzmir'de miras kavgası can aldı!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde iddiaya göre miras tartışması sonucu iki kardeş ...
Tersane faciası davasında karar!
İzmir'de 8 sene önce TCG Değirmendere gemisinin bakım için getirildiği ...
 
7 personel yaralanmıştı... ESHOT’tan suç duyurusu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, 24 Şubat’ta meydana ...
İzmir için fırtına uyarısı!
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İzmir ve çevre iller için fırtına uyarısı ...
İzmir'de araba vapuru seferleri iptal edildi!
İzmir'de olumsuz hava koşulları nedeniyle araba vapuru seferleri geçici süreyle iptal edildi. 
 
Saran Group'tan yayın ihalesi açıklaması!
Saran Group, Süper Lig yayın ihalesi için açıklama yaptı. Açıklamada, ...
İzmir'de Fatura Ödeme Merkezi vurgunu!
İzmir'in Bornova ilçesinde faaliyet gösteren bir fatura ödeme merkezi ...
EPGİS Başkanı Aktaş'a dava!
Enerji Petrol Gaz İstasyonları Sendikası (EGPİS) Başkanı Fesih Aktaş hakkında ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri