ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5687
    Dolar
  • Euro
    43,6369
    Euro
  • Altın
    4.018,460
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    10/15°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/22°
    ANTALYA
  • BURSA
    9/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/24°
    IZMIR
  • KONYA
    9/15°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Ünlü iki su markasına dev ceza
Ünlü iki su markasına dev ceza
6 Mart 2024 Çarşamba - 11:51

İzmirli sahaf ve Hermes arasında isim davası!

İzmir'de ikinci el kitapları 'Hermes Sahaf' adını verdiği iş yerinde satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar'ın (51) tescil talebi, dünyaca ünlü Fransız lüks moda markası Hermes’in Türkiye’deki avukatlarının ‘ticari isim ihlali itirazı’ üzerine Türk Patent Kurumu tarafından reddedildi. Nar, ret kararı sonrası Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'nde Hermes'e karşı dava açtı. 

İzmirli sahaf ve Hermes arasında isim davası!

Güzelyalı Semti'nde ikinci el kitap satan 16 yıllık sahaf Ümit Nar, 30 Aralık 2021'de, 'Hermes Sahaf' olan iş yerinin ismini tescil ettirmek amacıyla Türk Patent Kurumu'na başvurdu. Sahaflar Derneği Başkanı da olan Nar, tescil talebi için beklemeye başladı. Fransız lüks moda markası Hermes'in Türkiye'deki avukatları, ticari isim ihlali iddiasıyla itirazda bulundu. Türk Patent Kurumu'nda Nar'ın talebi reddedildi. Bunun üzerine Nar, Türk Patent Kurumu'nun kararıyla Fransız lüks moda markası Hermes'e karşı; Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesinde dava açtı. Davanın 2'nci duruşması, 27 Mart'ta görülecek.

'ONLAR LÜKS ÇANTA, BEN İKİNCİ EL KİTAP SATIYORUM'

Hermes ismini neden tercih ettiğini anlatan Ümit Nar, "2008'den beri ben bu işi yapıyorum. 4 yıldır İzmir'deyim. Öncesinde İstanbul Beyoğlu'ndaydım. Hermes, önemli bir kültürel karakter. Haberci bir tanrı. En son Yunan mitolojisinden hareketle söylersek. Olimpos'tan haber alır: sanatçıları koruyan ve insanlarla tanrılar arasında habercilik yapan bir karakter. İslam kaynaklarında İdris Peygamber'e denk geliyor. Mısır kaynaklarında Toth'a denk geliyor. Bizim işimiz de bir nevi kültürel köprü vazifesi görmek. Bu nedenle ismi tercih ettim. 2008'den beri de kullanıyorum. Markayı tescil ettirmeye karar verdim. Başvuru yaptım. Firmanın avukatları tarafından talebime itiraz edildi. Benzerlik, karıştırma, tanınırlık ve kötü niyet gibi başlıkları altında. Patent kurumu, benzerlik ve karıştırma dışındaki konularda beni haklı buldu. Bu nedenle hukuki süreç başlattık. Logolarımız benzemiyor. Markalarımızın telaffuzları benzemiyor. Markalarımızın alanları benzemiyor. Onlar lüks dediğimiz ve 5 yıl sıra beklenen çantalar satıyor, ben ikinci el kitap. Alanlarımız benzemiyor" dedi.

'KÜLTÜREL KARAKTER ÜZERİNE TAHAKKÜM KURULUYOR'

Ümit Nar, "Bana bu durum komik geliyor. İzmir'de şubesi olmayan, dünya çapında çok yüksek gelir kategorisindeki bir kesime hitap eden firmayla benim karıştırılma ihtimalim yok denecek kadar az. Bazı iletişim, çevre danışmanlığı, arkeoloji veya tercüme firmaları da aynı isme sahip. Ayrıca bunlar tescil edilmiş. Yani ya patent kurumu ya mahkeme bu firmaları haklı bulmuş. Ben de bu hukuki sürecin sonunda haklı bulunarak markamı tescil ettireceğime inanıyorum. Hermes dediğimiz karakter 5- 10 bin yıllık insanlık tarihine mal olmuş karakter. 150-200 yıllık bir firma, bu kültürel karakter üzerine tahakküm kurmaya çalışması çok yanlış. Ben biraz da bunu korumaya çalışıyorum, bunun için uğraşıyorum" dedi.

'ANLAMSIZLIĞI VE MANTIKSIZLIĞI ORTAYA KOYMAK İSTİYORUM'

Amacının kamuoyu yaratmak olduğunu vurgulayan Ümit Nar, "Çünkü bilirkişi ya da mahkeme bunları bilmiyor olabilir. Yani daha doğrusu daha kağıt üzerinden değerlendiriyor olabilir. Derdimi anlatmış oluyorum. Buradaki anlamsızlığı ve mantıksızlığı ortaya koymaya çalışıyorum. Bunun için uğraşıyorum" dedi. 

 
Depremzedenin sergisi... Geliri bölgeye gönderilecek!
 
Menemen'de Pehlivan'dan hizmet ve proje sunumu...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Göztepe taraftarı ölmüştü... Davada yeni gelişme!
İzmir'in Karaburun ilçesinde yolun karşısına geçmeye çalışan Göztepe taraftarı ...
CHP Bayraklı örgütü tek yumruk!
CHP Bayraklı İlçe Başkanlığı tarafından düzenlenen örgüt buluşmasına iktidar ...
Kemalpaşa Adayı Türkmen: Tarih yazacağız!
Cumhuriyet Halk Partisi Kemalpaşa İlçe Başkanlığı tarafından, Ulucak’da ...
 
Karşıyaka Adayı Çiftçioğlu'dan kreş sözü!
Karşıyaka Belediye Başkan Adayı İsmail Çiftçioğlu, vatandaşlarla buluştu ...
Cemil Tugay: İzmirli bir yurttaş olarak AKP'li birinin gelip de bizi mahvetmesini istemem!
CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Dr. Cemil Tugay, Ortadoğu ...
PKK'nın kritik ismi Süleymaniye'de öldürüldü!
MİT, terör örgütü PKK'nın Süleymaniye sorumlularından Hüsnü Kümek'i, Süleymaniye'de ...
 
CHP Konak Adayı Mutlu: Herkes söz sahibi olacak!
Seçim çalışmalarını yoğun bir tempoda sürdüren CHP Konak Adayı Nilüfer ...
CHP Adayı Işık: Gaziemir'deki trafik sorununu çözeceğiz!
CHP Gaziemir Belediye Başkan Adayı Ünal Işık yeni dönemde yayalaşan yollar, ...
Özgür Özel'den İzmir yorumu:Risk veya kriz yok!
CHP Genel Başkanı Özgür Özel katıldığı canlı yayında İzmir'deki yerel ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 33 12 7 14 41 45 -4 43
10 Onvo Antalyaspor 32 12 7 13 35 55 -20 43
11 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
12 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
13 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri