ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5539
    Dolar
  • Euro
    34,8382
    Euro
  • Altın
    2.430,610
    Altın
  • Bist-100
    9.722,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/36°
    ADANA
  • ANKARA
    17/28°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/27°
    ANTALYA
  • BURSA
    19/28°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/22°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    19/27°
    IZMIR
  • KONYA
    17/29°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Erdoğan'dan İsrail'le ticaret açıklaması!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Eski bakan Mehmet Ali Yılmaz evinde ölü bulundu!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Yargıtay'daki düğüm yine çözülmedi!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
Tıraş ücretini fazla bulup berberi kurşunladı!
16 Mart 2023 Perşembe - 09:59

İzmirli taksiciler için global şirketler masada... Başkan Anık: Kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi...

EnTAKSİ uygulamasıyla teknolojik atılım yapıp organize hareket etme kabiliyetini üst seviyeye çıkaran İzmir Şoför ve Otomobilciler Esnaf Odası, global şirketlerin radarına girdi. İzmir Şoför ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, global firmalardan kendilerine teklifler geldiğini belirterek, "O firmalarla başa çıkmak çok zor. Pastadan pay almak istiyorlar. İşimize gelirse işbirliği de yapacağız. Bunu kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi" dedi. 

İzmirli taksiciler için global şirketler masada... Başkan Anık: Kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi...

SONKALEİZMİR- İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, SONKALE TV canlı yayınında Gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı. Deprem felaketi nedeniyle başsağlığı dileklerini ileten Başkan Anık, afet bölgesine 500 bin TL maddi yardım yaptıklarını anımsattı, ihtiyaçlar konusunda da taksi duraklarını merkez haline dönüştürdüklerini söyledi.

 "GLOBAL FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ"

İzmir'deki EnTAKSİ uygulaması ve teknolojik yeniliklere değinen Başkan Anık, global firmalardan kendilerine teklifler geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Global firmalar girmeye çalışıyor. Bize teklif getirenler de oldu. Bir sistem üzerinden çalışıyorlar. İşbirliği de yapabiliriz. Görüşme yapıyoruz. Zaten 3 büyük firma var. 'Sizin sistem üzerinden çalışalım' diyorlar. Bizdeki birlik ve beraberlik hiçbir ilde yok. UBER olabilir, GETİR olabilir, bir başka firma olabilir. Onlar burayı bir sıçrama tahtası olarak görüyorlar. 'İzmir'den başlatırsam diğer taraflarda da başarılı olurum' düşüncesindeler. Biz de düşünüyoruz. Bu global firmalarla başa çıkmak çok zor. İşimize gelirse işbirliği de yapacağız. Teknolojik altyapımız var. Onu entegre edebiliriz. Ya da farklı bir şey olabilir. Biz ne kadar iyi yaparsak yapalım o bir taraftan girmeye çalışıyor. Pastadan pay almak istiyorlar. Bunu kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi."

"KORSAN TAKSİ SIKINTISI VAR"

İzmir'deki taksi ücretleri ile ilgili vatandaşın memnuniyetini anlatan Başkan Anık şöyle devam etti:

"İndi bindi 30 TL. Vatandaş alıştı. Mevcut şartlara göre bir fiyat ayarlaması yaptık. Akaryakıt ikinci sıraya düştü yaptığımız işte. Diğer giderlerimiz arttı. Yedek parça maliyeti inanılmaz boyutta. İşçilik de öyle. Geçen yıla göre yüzde 300 fark var. Bizim aylık ortalama 3 bin liraya yakın sigorta primimiz var. En kötü bir taksinin trafik sigortası 25-30 bin lira. Kasko yaptıracağım dersen 40-50 bin lira. Birçok arkadaşımız kasko yaptırmıyor. Trafik sigortası ile idare ediyor. Maliyetler inanılmaz arttı. Bunlar bizi zorluyor. Yolcuların araca binemeyecekleri şekilde fiyat artışı da doğru değil. Yolcu başka tarafa yöneliyor. Toplu taşımaya ya da korsana. Korsan sıkıntımız var. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu yasal değil. Ucuz taksi diye sosyal medyaya ilan veriyorlar. Vatandaş da buna yöneliyor. Ancak özel araba ile yolculuk yapıyorsunuz. Yoldayken yakalansa 'Yakınım' diyor. Hiçbir yasal güvenceniz yok."

ARAÇ SIKINTISI VE 'ÖTV İNDİRİMİ' ÇAĞRISI 

Taksici esnafının araçlarını yenileyemediğini vurgulayan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, hükümete ÖTV indirim çağrısını da yineledi. Anık şunları söyledi:

"Taksiye koyabileceğimiz yeni bir araç yok. Taksi grubu araçları bin motor olarak çıkıyor. Hep ikinci el taksiler var. Fiyatları 550-600 bin liraya dayanıyor. Uygun araba yok. Biraz üst segmente baksak fiyatlar uçuyor. Arayış içerisindeyiz. Arkadaşlarımız ikinci el araba kullanıyor. Yeni çıkan aracı alamıyoruz. Çok çağrı yaptık. Ümitliydim ama depremden sonra olabilirliği azaldı. Biz çok yüksek ÖTV ödüyoruz. Yüzde 45. Yolcu taşıyan minibüs, otobüs gibi hepsi yüzde 4 ile 8 ödüyor. Gerçekten de bu bir haksızlık. Verdiğiniz 100 bin TL'nin 45 bin lirası ÖTV'ye gidiyor. Artı yüzde 18 de vergi var. Yüzde 63'e yakın vergi ödüyorum. Karşımdaki grup yüzde 4 ödüyor. 'Bana yüzde 4 vermeyin. Beni yüzde 10-15 yap, sürekli olsun' Daha önce 2016'da bir seferlik indirim yaptılar. 3 yıllık süre verdiler. Değiştirdik. Kaza yaptı, geri ödedik. Sattık, ÖTV'yi geri verdik. Bizim derdimiz sıfır ÖTV'den ziyade makul fiyatlara çekmek.

"KİMSE SUİSTİMAL ETME DERDİNDE DEĞİL" 

Biz otomobil grubundayız. 'Siz lüks otomobil grubundasınız' deniliyor. Bunun çaresi var. Bize '3 yıl otomobilinizi satamazsınız' dediniz. Zaten bir otomobilimiz 3 yılda 500 bin kilometre yol yapıyor. Bu saatten sonra o arabayı satsam zaten kar edemem. Kaza yaptın, araban pert oldu. ÖTV'yi geri alıyor. O kazayı isteyerek yapmadım ki. Bu işi kimse suistimal etme niyetinde değil. Siz kamuya hizmet ediyoruz. Bir arabayı değiştiremiyorsam, ben buna ne kadar masraf edersem edeyim istediğim randımanı alamam. 3-4 senede taksi değiştirmeliyim. Değiştiremiyorsan masraf dönemin başlamıştır. Bir araba almaya kalksak 700 bin TL'ye kadar gidiyor. Alacak araba bulamıyorsun, mecburen 2. el alıyorsun. Hem yedek parçada hem de ikinci elde çok güzel bir pazar oluşacak. ÖTV konusunda inşallah sesimizi duyarlar."

"TOGG ARAÇLAR UYMAZ, ELEKTRİK PROBLEMİ VAR"

TOGG'un taksiciler için bir kurtuluş olup olmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Anık sözlerini şöyle sürdürdü:

"TOGG fiyat olarak 953 bin TL deniyor. Bugün yeni bir araba almaya kalksak ondan aşağısı yok. Ancak bir elektrik problemi var. Elektrikli istasyonların çoğalması lazım. Dizel araba çıkmıyor, fosil yakıttan dolayı. İlerde Avrupa tamamen elektriğe dönmek için işlem yapıyor. Bizde elektrikli araç kullanan yok. Hibrit alan var tek tük. Eninde sonunda elektriğe dönüş olacak. Ancak en büyük sorun batarya. Ömür boyu kullanamıyorsun. 3-4 yıl sonra bataryayı değiştirmen gerekiyor. Çok pahalı."

"BELEDİYE RUHSATINI ALIN" ÇAĞRISI 

İzmir'de plakaları sabitleyerek düzeni iyileştireceklerini belirten Başkan Anık, tüm taksici esnafına da belediye ruhsatlarını almaları konusunda çağrı yaptı. Anık, "Arkadaşlarımızın mutlaka belediye ruhsatlarını almaları gerekiyor. Şoför çalışma belgelerini yenilemeleri gerekiyor, zamanı dolmuşsa.  Maliyeti 20 lira. Olmadığında trafik sizi durdurursa 'Araç ruhsatını ver' demiyor. Sizde belediye ruhsatı varsa her şeyiniz tamamdır. Yoksa, tarihi geçmişse, yoksa arabanı kapatıyor. 'Git bu ruhsatını al, gel arabanı al' diyor. Eğer ruhsatın yoksa ceza 1280 lira. Başka bir eksik bulursa aracında bundan da işlem yapabilir" dedi.

MARTI TAG YORUMU: YASAL DEĞİL 

Başkan Celil Anık, son dönemde gündeme gelen Martı TAG uygulaması ile ilgili de " Bunların yaptığı bir yazımla ücretsiz taşıma diye bir şey var. Kendi arabanız var, yanınıza 3 kişi alıp yolculuk edeceksiniz. Niye alasınız? Bir kişi alırsa 10'u kabul etmez. İstanbul'da bunların erişimi ile ilgili dava açıldı. Kapatma kararı alındı. Tamamen yasal olmayan bir şey" diye konuştu.

 
Batur’dan Gıda Çarşısı esnafına destek teşekkürü!
 
Çocuklar ve anneleri ahtapot atölyesinde buluştu!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir GES girişimi daha... Bu kez Aliağa!
D-Solar isimli şirket İzmir'in Aliağa İlçesi'ndeki tarım arazisine Güneş ...
Narlıdere'deki Yaşam Vadisi projesi hız kazandı
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, ilçeye değer katacak ve ‘Yeşil Narlıdere’ ...
İncirin vatanına RES... Bakanlık onayladı!
Sabancı Holding bünyesindeki Enerjisa Enerji Üretim A.Ş'nin  Aydın'ın ...
 
MSB'den helikopter açıklaması!
Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bazı internet siteleri ...
Gülsün Bilgehan: Yeni bir ülkeyi kurmak elimizde
15-21 Mart’ta “Yeniliğe Davet” sloganıyla tüm Türkiye’yi geleceği inşa ...
Geleceğin Şehirleri buluşmasında dirençli kentler konuşulacak
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında düzenlenen etkinliklerden ...
 
Prof. Dr. Gürkaynak: Ülke biz değiştikten sonra değişecek
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nde konuşan iktisat profesörü Refet Gürkaynak, ...
Muharrem İnce'den Elon Musk'a çağrı!
Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, Twitter'ın sahibi Elon Musk'tan, ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret iddiasıyla yargılanan İYİ Partili Aksoy: Yargı mensuplarına inancım tam
İYİ Parti İzmir Eski İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Eski İl Başkan Danışmanı ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri