ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5004
    Dolar
  • Euro
    34,6901
    Euro
  • Altın
    2.496,860
    Altın
  • Bist-100
    9.693,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/25°
    ADANA
  • ANKARA
    8/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/20°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/16°
    IZMIR
  • KONYA
    10/20°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Mahkeme önünde dehşet... Kendini yaktı!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Erdoğan'dan flaş İran ve İsrail açıklaması!
Balık fiyatları fırladı!
Balık fiyatları fırladı!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
Türkiye'deki yabancı öğrenci sayısı belli oldu!
29 Aralık 2021 Çarşamba - 11:43

Kamyoncunun mazot, ayakkabıcının hammadde isyanı...

İzmir'de Ayakkabıcılar Sitesi ile Nakliyeciler Sitesi'nde esnafın derdini dinleyen CHP heyeti bir dokundu bin ah işitti.

Kamyoncunun mazot, ayakkabıcının hammadde isyanı...

- Kalabalık bir grupla CHP heyetinin etrafını saran kamyoncu esnafından biri, "Mazot 1 günde yüzde 100 katlandı. Bir gecede evimi, arabamı kaybettim" derken, bir başkası "Ankara'dan 2 bin 500 liraya geldim. Uyku uyumadım, kazancım 100 lira" dedi. Esnafın bu isyanı karşısında çileden çıkan CHP'li Bedri Serter ise "Akıllanacağız artık, 20 yıldır köhneleştik be kardeşim" dedi.

- Kayıt dışı çalışan Suriyeli mültecilerle rekabet edemediklerini söyleyen Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata ise "Suriyeliler'e ceza kesilmiyor" diye isyan etti. Ayakkabıcılar Sitesi Başkanı Süleyman Özcan, "16 liraya aldığımız deri 52 liraya çıktı. Fırsatçılık var" dedi. 

SONKALEİZMİR (ÖZEL)-CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, CHP İzmir Milletvekilleri Atila Sertel ve Bedri Serter, CHP Bornova İlçe Başkanı Ertürk Çapın ve partililer Bornova'da Ayakkabıcılar Sitesi ile Kara Nakliyeciler Sitesi'ni gezdi. 



"LASTİK, MAZOT, VERGİ, VİZE PAHALI"

CHP heyetinin ilk olarak dinlediği nakliyeci esnafı mazot fiyatlarına gelen zamlardan dert yandı. Nakliyeciler, "Vergi pahalı, mazot pahalı, vize pahalı, sigorta pahalı, lastik pahalı. Fatura kesiyoruz, vergi alıyorlar. KDV'den vergi, gelir vergisi, damga vergisi" diyerek AKP hükümetine tepki gösterdi. Bir nakliyeci, "Buradan İstanbul kaç lira yazıyor. 2 bin lira mazot yakıyorum, 800 lira kalıyor" dedi. Bir nakliye çalışanı ise "Ankara'dan 2 bin 500 liraya geldim, uyku uyumadım. 2 bin 500 liradan kazanacağım para 100 lira" dedi. Bir başka nakliyeci ise "Bir gecede dolar ve euro yüzde 100 yükseldi. Bir gecede evimi, arabamı kaybettim" diye tepki gösterdi. 



SERTER: "YAZIK BU MEMLEKETİN HALİNE"

Duydukları karşısında büyük üzüntü yaşayan CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter şöyle konuştu:

"Dolar 7.5'tan 18'e çıktı, şimdi geldi 12 liraya. Bunların yaptığı kasabı geçti, hepinizi doğruyor. Gerekeni yapacağız, çalışmalarız var. Kilometre hesabı önemli. Özel çalışmalar var. Ekonomi masasında beraberiz. Önlem alacağız. Ankara'ya giderken yollarda sizin lastiklerinizi çektim. Yemin ediyorum yüzde 90'ı kabak. Böyle iş mi olur, facia yani. Göstermelik Allah kitap yok bizde, kalbin yeter. Akıllanacağız ya. 20 yıldır köhneleştik be kardeşim. 20 yıldır buraya getirdiler bizi ya. Buna halen eyvallah mı diyeceğiz ya. Biz de gerildik artık, bildiğiniz gibi değil, bittik. 20 yıl önce doğan çocuk şimdi aranızda şoför oldu. Yazık bu memleketin haline. arkadaşlar bu iş değişmek mecburiyetinde."



"SURİYELİLER'E CEZA KESİLMİYOR"

CHP heyeti nakliyeci esnafının ardından Ayakkabıcılar Sitesi'ne geçti. İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata en büyük sıkıntılarının Suriyeli mülteciler olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Türkiye 10 milyona yakın mülteci bakıyor. Bunun da 5-5 buçuk milyonu Suriyeli. Göç İdaresi'nin açıkladığı rakamlara göre Işıkkent'te 5 bin 126 Suriyeli var. Bu sadece kayıtlı olan çalışan Suriyeli. En büyük problemimiz kayıt dışı. Vatandaşımız iş yeri açıyor. Sigortası, stopajı, vergisi var. Bütün vergilerini ödüyor bizim vatandaşımız. Ama diğer taraftan Suriyeli arkadaşlar burada iş yeri açıyorlar. Gelen  denetim memurları da bunları denetleyemiyor. Arkadaşlar şikayet ediyorlar. Genelde Suriyeliler'e ceza kesilmiyor. Kaçak çalışıyor adamlar. Ben ayakkabıyı 40 liraya mal ediyorum. O adam 35 liraya mal ediyor. Dolayısıyla rekabet edemez durumdayız. Aşağıya ineceğiz, göreceksiniz çalışan yok. Dövizdeki artış etkiledi. Fiyatlarda bir anormallik söz konusu. Maliyet yapmamız lazım. iki ay önce fuarımız vardı. Liste almıştık, şimdi liste yapamıyoruz."



"FIRSATÇILIK YAPIYORLAR"

Ayakkabıcılar Sitesi Başkanı, Bornova Belediyesi Meclis üyesi Süleyman Özcan da artan girdi maliyetlerini anlattı. Özcan şöyle konuştu: 

"18 liraya aldığım taban 48.50'ye, 16 liraya aldığım deri 52 liraya çıktı. 40 liraya aldığım yapıştırıcı 120 liraya çıktı, şimdi 160 lira. Bunlar çıkarken uçarak çıktı ama inme yok. Öyle bir duruma geldi ki fırsatçılık var. Derdimiz fırsatçılarla. Başka hiçbir derdimiz yok. Normal bir vatandaş olarak gidelim. 15-16'yla çarpıyorlar bize doları. Yüzde 50 asgari ücrete zam yaptın değil mi? Ben veriyorum abi o parayı. Yanlış anlamayın, ben kazanamazsam yanımdaki adamları nasıl çalıştıracağım. Hangi parayla alıp yapacağım. Benim üretmem lazım. İhracat yapıyorum, döviz getiriyorum. Biz tüccarız, iş yapamazsak kimse oturamaz. Herkes inmek zorunda. Şu anda gezelim siteyi. Bir dokun, bin ah işitirsin. Herkesin yanında çalışan var. Benim de dükkanım var. Kiralar arttı. Her şey arttı, kazancımız nerde? Ben iş üretmezsem para kazanamam. İşçimin parasını veremem. Üretebilmek için almam lazım. Hammadde almaya gittiğimde satmıyorlar. 'Sayım var' diyorlar, tezgah yapıyorlar. Deri siparişi verdim, gelmedi mal. Hep top taçta."

 

 

 
Narlıdere çocuk senfonisi orkestrası büyüledi!
 
Soyer'in gözlerini dolduran performans!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Deniz Poyraz'ın katilinin yargılaması başladı
İzmir'de HDP İl Binası'nı silahla basarak parti üyesi Deniz Poyraz'ı öldüren ...
Beydağ'da kaçak tütün operasyonu!
İzmir'in Beydağ ilçesinde bir iş yerine düzenlenen operasyonda 50 kilo ...
Kemalpaşa'da 2021 yılı raporu!
Kemalpaşa Belediyesi, yaklaşık 2.5 yıldır süren pandemi koşulları ve son ...
 
İzmir'de akılalmaz ölüm!
İzmir'in Selçuk ilçesinde bulunan Ephesus Hitit Otel'in Halkla İlişkiler ...
NASA imam arıyor!
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), diğer gezegenlerde uzaylı yaşamı ...
İzmir'de ulaşım zammı belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 2022 yılında toplu ulaşıma ...
 
Buca’da 2022 dayanışma yılı olacak!
İzmir’in nüfus bakımından en büyük ilçesi Buca’da, birbiri ardına hayata ...
İzmir'de jandarmadan operasyon!
İzmir'in 9 ilçesinde düzenlenen uyuşturucu ve kaçak içki operasyonlarında 18 kişi gözaltına alındı.
Botaş'ta skandal... Yöneticiler kendilerine para ödülü vermiş!
CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Atila Sertel, BOTAŞ’taki ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri