ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2199
    Dolar
  • Euro
    34,7117
    Euro
  • Altın
    2.448,540
    Altın
  • Bist-100
    10.284,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Milyonluk hırsızlık... Çelik kasayı valize koyup çaldılar!
Milyonluk hırsızlık... Çelik kasayı valize koyup çaldılar!
Eski devlet bakanı Bekir Aksoy yaşamını yitirdi!
Eski devlet bakanı Bekir Aksoy yaşamını yitirdi!
Gölcük Tabiat Parkı'nın işletim hakları Bolu Belediyesi'nden alındı!
Gölcük Tabiat Parkı'nın işletim hakları Bolu Belediyesi'nden alındı!
Suriye ve Irak'ta 17 terörist öldürüldü!
Suriye ve Irak'ta 17 terörist öldürüldü!
4 Ekim 2021 Pazartesi - 12:42

Kani Beko: Borçlandırılan esnaf icra sarmalında!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Türkiye'nin Avrupa'nın Çin'i haline getirildiğini belirterek iktidara seslendi. Beko, "Borç sarmalına soktuğunuz halkı ve esnafları bankaların icra sarmalından kurtarın" ifadelerini kullandı.  DİSK eski Genel Başkanı ve CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, çalışma hayatında yaşanan sorunlara dikkat çekti. 

Kani Beko: Borçlandırılan esnaf icra sarmalında!

Ekonomik krizi sermayenin kazanması için fırsata çeviren Saray rejiminin, Türkiye'yi Avrupa'nın Çin'i haline getirdiğini belirten CHP'li Beko, "Ekonomik buhranı, vergi indirimleri, teşvikler vb. ile işten çıkartmalar, ücretsiz izinler gibi işçileri doğrudan etkileyen müdahalelerle büyük oranda hasarsız ve karlı olarak atlatan şirketler, bu dönemi aynı zamanda emek maliyetlerini aşağı çekmek için bir fırsat olarak kullandılar. Türkiye'yi Avrupa'nın Çin'i yaptılar. Bugün Çinli bir işçi Türk işçisinden çok daha iyi durumda. Yüksek ücretli işçilerin işlerine son verilerek, yerlerine asgari ücretle işçilerin alınması, işten çıkartmaların yarattığı korku ile yasal sınırları da aşan fazla ve yoğun çalışmalara boyun eğdirme, ücretsiz izinler, kısa çalışma ödeneği ile işsizlik fonundan karşılanan işçi ücretleri, ücretlerin kimi sektörlerde sadece reel olarak değil nominal düzeylerde de erimesine neden oldu. Bunun tek sorumlusu saplantılı ekonomi politikası olan Saray rejimidir" diye konuştu.


Çocuk işçi sorununa da dikkat çeken Beko;  "Aylık 1000 TL’ye (115 dolar) çalışan mültecilerle Çin’i bile geride bırakan Türkiye’nin şimdiki rakibi ise 95 dolarla dünyanın en düşük asgari ücretinin bulunduğu Bangladeş olmuştur. Bir taraftan sarayın verdiği talimatla TÜİK, milyonlarca işsizi rakamlar içinde kaybetmeye çalışırken diğer taraftan da işsizlik, adaletsiz gelir dağılımı, ekonomik kriz, kayıt dışı ekonominin ortaya çıkardığı koşullar çocuk işçiliğinin daha da artmasına sebep olmuştur.

Çocuk işçilerin yüzde 41,4’ü “hane halkı gelirine katkıda bulunmak”, yüzde 28,7’si “hane halkının ekonomik faaliyetine yardımcı olmak” amacıyla çalışmak zorunda olduğunu vurgularken, ne yazık ki bu çocukların büyük bir bölümü de çalışmak zorunda olduğu için okula devam edememiştir. Pandemide okullar kapanınca bu sayı daha da artmıştır. Okullarda olması gereken çocuklar, tarlada, şantiyede, inşaatlarda çalıştırılmışlardır, bu durum yasalara aykırıdır ve kabul etmek mümkün değildir. Okuldan çekilen bu çocukların okula dönüşlerinin sağlanıp sağlanmadığının kontrolü çok önemlidir. Unutulmasın ki; çocuk işçi çalıştırılması yasaktır. 4857 sayılı yasa da, ILO kararları da, Birleşmiş Milletler kararları da aynı kararlılıkla çocuk işçiliğini yasaklamaktadır" açıklamasında bulundu.

Gıda ve enerji fiyatlarına yapılan zamlar nedeniyle enflasyonun kontrol edilemez hale geldiğini, geliri reel olarak azalan yurttaşların açlık ve yoksulluk riskinin her geçen gün arttığını belirten CHP'li Beko, diğer taraftan halkın, esnafın icra sarmalında kurtarılması için yeni bir düzenlemenin zorunlu olduğunu vurguladı. BDDK’nın bankaların geri ödenmeyen alacaklarının yasal takibe intikal süresini 180 güne çıkaran düzenlemenin 30 Eylül’de sona erdiğini anımsatan CHP'li Beko, kamu bankalarından kredi alan yurttaşları icra korkusu sardığını ifade etti.

Ekonomi yönetimine seslenen Beko, şöyle konuştu:

"Buradan yetkililere sesleniyorum; Esnaf çok ciddi ciro kaybı ile karşı karşıya kaldı. Milyonlarca esnaf ödeme yapabilecek güçte değil. Bu şartlarda borçları ödeme imkanı kalmadı. Vatandaşların vadesinde ödeyemediği için bankalar tarafından icraya verilen takipteki borçların, 15.1 milyar lirası tüketici kredilerinden, 5.5 milyar lirası da kredi kartlarından olmak üzere toplam 20.6 milyar lira düzeyinde bulunuyor. Her geçen gün kepenk indiren, ekonomik kriz ortamında borçlandırdığınız halka ve esnafa, yeni bir yapılandırma süresi tanıyın ve icra sarmalından kurtarın."

Etiketler:
 
Engelli kadına dolandırıcı şoku!
 
O kadından kötü haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Engelli kadına dolandırıcı şoku!
İzmir'in Gaziemir ilçesinde yaşayan bedensel engelli Hanım Erdoğmuş (62), ...
Aidatları zimmetine geçirdi iddiası!
İzmir'in Güzelbahçe ilçesindeki bir sitenin kadın yöneticisi A.B. hakkında ...
Ayda ve Atakan'la hayata tutunuyor!
İzmir'de geçen yıl 6.6 büyüklüğündeki depremde 36 kişinin yaşamını yitirdiği ...
 
Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli'ne "Güvenli Seyahat Pulu"
Ramada Encore by Wyndham İzmir Oteli, Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi ...
Deniz Yücel: Süper güç derken süpermarket yaptılar!
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, Tarım Kredi Kooperatifi'nin satış mağazasına ...
Fatih Altaylı'dan anayasa tepkisi!
Eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi İsmail ...
 
İTB'den 40 bin TL ödüllü fotoğraf yarışması!
130 yıldır Türkiye’nin siyasi ve ekonomik hayatına tanıklık eden nadir ...
Dünya rekortmeni serbest dalışçıdan flaş iddia!
Dünya rekortmeni serbest dalışçı Fatma Uruk, sosyal medya hesabından "Milli ...
Emniyet Genel Müdürlüğü’nde Kılıçdaroğlu paniği!
Can Ataklı, bugün kaleme aldığı yazısında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri