ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5585
    Dolar
  • Euro
    34,9022
    Euro
  • Altın
    2.433,630
    Altın
  • Bist-100
    9.645,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/30°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    19/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    16/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/21°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    17/29°
    IZMIR
  • KONYA
    13/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Özgür Özel, Erdoğan görüşmesi için tarih verdi
Özgür Özel, Erdoğan görüşmesi için tarih verdi
Erdoğan'dan 'kayyum' sinyali
Erdoğan'dan 'kayyum' sinyali
CHP'li Nalbantoğlu: Mali müşavirleri canından bezdirdiniz!
CHP'li Nalbantoğlu: Mali müşavirleri canından bezdirdiniz!
6 gün sonra cansız bedeni bulundu!
6 gün sonra cansız bedeni bulundu!
31 Ocak 2023 Salı - 16:51

Karabağlar-Gaziemir Metrosu tanıtıldı...YENİ BİR REKOR!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 32.6 kilometre uzunluğunda ve 24 istasyonlu Karabağlar-Gaziemir Metro Hattı Projesi'nin tanıtımı yapıldı. Buca Metrosu'nun maliyetinin 765 milyon euro olduğunu anımsatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Karabağlar-Gaziemir Metrosu'nun toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon euro. Yani İzmir tarihinde yapılmış en büyük yatırım rekorunu yeniden kırmış olacağız” dedi.

Karabağlar-Gaziemir Metrosu tanıtıldı...YENİ BİR REKOR!

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçireceği Karabağlar-Gaziemir Metrosu Projsei'nin tanıtımı Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapıldı. Tanıtım törenine Başkan Soyer'in yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Menderes Belediye Başkanvekili Erkan Özkan, CHP il ve ilçe yöneticileri ve yurttaşlar katıldı.



"İZMİR'İ DEMİR AĞLARLA ÖRÜYORUZ"

İzmir'de hayata geçirdikleri yatırımları anlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şöyle konuştu:

"Heyecanımız çok büyük. Gerçekten bizim için tarihi bir an. İçinde bulunduğumuz konjonktürü düşünürsek ne kadar tarihi olduğu daha iyi anlaşılır. Ok yaydan çıktı, hedefimize ilk adımı atıyoruz. Üç yıl önce göreve geldiğimizde çalışma arkadaşlarıma, ‘İzmir’i demir ağlarla öreceğiz’ demiştim. Ülkemizin kurucu iradesinin bu evrensel vizyonuna sadık kalarak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında İzmir’i iki yeni metro hattı ile kavuşturuyoruz. Karşıyaka’yı Çiğli’ye bağlayan 11 kilometrelik, 14 istasyondan oluşan hattımızın yapım çalışmalarına bu dönemde başladık ve tamamladık. Çiğli Tramvay Hattı'nı önümüzdeki aylarda İzmir’in hizmetine sunacağız. Görevi devraldığımızda yüzde 12’si yapılmış olan Fahrettin Altay-Narlıdere Metrosu'nda da sona yaklaştık. 7.2 kilometrelik Narlıdere Metrosu'nu cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında İzmir’e ve ülkemize kazandıracağız. İzmir tarihinin en büyük yatırımı olan Buca Metrosu için inşaata başladık. Tamamladığında her gün İzmir nüfusunun onda birini, yani 400 bin kişiyi taşıyacak. Buca’nın en uzak mahallesi Çamlıkule ile İzmir Körfezi arasındaki ulaşım süresi 15 dakikaya inecek. Karşıyaka Tramvayı ile bağlantılı olacak Örnekköy Tramvay Hattı için de ihale sürecine yaklaşıyoruz. Otogar- Kemalpaşa Metro Hattı için de hazırlıklarımız sürüyor. Tüm hatlardaki yoğunluğu karşılamak üzere 26 adet tramvay aracı daha aldık. Özetle İzmir’in her karışını demir ağlarla örüyoruz."

Başkan Soyer sözlerine şöyle devam etti:

"Karabağlar-Gaziemir Metro Metrosu İzmir Hafif Raylı Sistemi’nin altıncı aşaması. 32.6 kilometrelik bu hat tamamlandığında İzmir’in en uzun metro hattı olacak.  Tamamı yer altında hizmet verecek bu hatta 24 istasyon yer alacak. Bu istasyonlardan üçü Menderes sınırları içinde kent merkezi ile Menderes arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak. Karabağlar-Gaziemir Metro hattıyla günde 340 bin yolcu taşımayı öngörüyoruz. Buca metrosu 765 milyon euro ile İzmir tarihinin en büyük yatırımı olmuştu.  Karabağlar-Gaziemir Metro hattının toplam maliyeti 2 milyar 105 milyon euro. İzmir tarihinde yapılmış en büyük yatırım rekorunu böylece yeniden kırmış olacağız. Bunu da baştan sona İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kendi kaynaklarıyla başaracağız. Karabağlar-Gaziemir Metrosu’nun Konak bağlantısını da sağlayacağız. Bunun için Konak’ta ayrı bir istasyon inşa edeceğiz. Yolcular, bu hatta inşaatı devam eden Buca Metrosu’nun General Asım Gündüz İstasyonu’na bağlanabilecek. Buradan Buca-Üçyol Metrosu’na ve Konak Kılçık Hattı’na geçiş yapılabilecek. Hattın bir diğer özelliği ise İzmir’in uluslararası ticaret merkezi Fuar İzmir’i kent merkezine bağlayacak olması." 



İSTASYON İSİMLERİNİ AÇIKLADI

Başkan Soyer metro hattı boyunca yer alacak istasyonların isimlerini de şöyle açıkladı:

"Menderes, Görece, Sanayi, Adnan Menderes Havalimanı, Gaziemir Güven Park, Gaziemir Stadyum, Abdullah Arda, Gaziemir Eski Kaymakamlık, ESBAŞ, Fuar İzmir, Altan Aydın, Atatürk A.T.M.L, Dostluk Bulvarı, Seniha Mayda, Eski İzmir, Çalıkuşu, General Asım Gündüz / Kılçık Hattı, Yeni Yol, Gürçeşme, İstikbal, Tepecik, Gıda Çarşısı, Halkapınar, Konak…"

HÜKÜMETİ ELEŞTİRDİ: "BİR TANE U YOK" 

Başkan Soyer, Türkiye'nin ekonomik koşullarına da değinerek şunları söyledi:

“Tüm bu ekonomik koşullar altında dolar, euro başını alıp gitmişken biz çalışmaya devam ediyoruz. Hükümetin 2023 yılı Yatırım Programında Otogar-Halkapınar metrosu için 9’ncu kez 3 bin liralık bir bütçe belirledi. Sadece bu hatta değil Selçuk-Ortaklar, Ödemiş-Kiraz demiryolu projelerine de ayrılan bütçeler biner lira. İzmir merkezi bütçeye 40 koyuyor fakat sadece 1 alıyor.  Hiç merak etmeyin. İzmirlinin hak ettiği kent yaşamını kurmak için kaynağı nerede olursa olsun bulup İzmirlilere hizmet etmeye devam edeceğiz. Kaybedilen yılları telafi etmek için varımızı, yoğumuzu ortaya koyuyoruz. Gururla söylüyorum; İstanbul’da birçok metronun girişinde U harfi yazıyor. Bunlar, Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı hatlar. İzmir’de ise hükümetin 1 metre dahi U’su yok.  İşte bu yüzden bizim için, çıktığımız bu yoldan geri dönüş yok.” 

NEŞET ERTAŞ İSMİ YAŞATILACAK

Başkan Tunç Soyer, Karabağlar'de uzun yıllar yaşamış olan merhum sanatçı Neşet Ertaş'ın isminin de bir istasyona verileceğini sözlerine ekledi.



HALİL ARDA: "GAZİEMİR ALTIN ÇAĞINI YAŞIYOR"

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda da gururlu olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına yakışacak. İzmir’in en büyük yatırımı. Tarihi bir an... Gaziemir ilçesi Tunç başkanla altın çağını yaşıyor. Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşüm temel atma töreninde yaptığım konuşmada, ‘Bugünün en mutlusu benim’ demiştim. Çok mutlu olup çok gurur duymuştum. 2019 yerel seçiminden yaklaşık 1 ay sonra Tunç başkanım ziyaretime geldiğinde ‘Bir numaralı projen ne?’ demişti, ben de ‘Gaziemir metrosu’ demiştim. Başkanımızın vizyonu, öngörüsü, çevreci yaklaşımı o kadar önemliydi ki… Tunç başkanım notunu aldı, 1 hafta sonra ‘Gaziemir metrosu geliyor’ diye bir açıklama yaptı. O gün çığlık attım, çok mutlu oldum. Metro bugün, kesin proje aşamasına geldi. Dedemin adını taşıyan Abdullah Arda Meydanı’nın altından metro geçecek. Buna sadece bir ulaşım projesi olarak bakmamak gerekiyor, bu proje birçok aracın trafikten çekilmesinde, karbon salınımının azalmasında etkili olacak.iç hayal etmediğim bir hızla ilerleyen bir proje. 'Bir gün öne alabilirsek kendimi başarılı sayıyorum’ demiştim. Şu an büyük bir hızla geliyor. Yakında iktidar değişimi de yaşayacağız. İzmir’e 1 metre metroyu hak görmeyenler, sandıkta cevabını alacak." 

İLÇEYE DEĞER KATACAK

Menderes Belediye Başkanvekili Erkan Özkan da projenin ilçeye değer katacağını vurgularken, "Bu mutluluğu ve gururu bize yaşattığı için, tüm kısıtlamalara rağmen İzmir’i demir ağlarla örmeye devam ettiği için İzmir Büyükşehir Belediye  Başkanımız Sayın Tunç Soyer’e inancımızın tam olduğunu belirterek teşekkür ediyorum. Emeğe geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

SELVİTOPU: "KARABAĞLAR İYİ YOLDA"

Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ise şunları kaydetti:

"Göreve başladığımda Karabağlar’ın dört temel sorunun tespit etmiştik. Bunlar; ulaşım, kentsel dönüşüm, mevcut plan revizyonu ve Karabağlar’ın sosyal yardım ihtiyacıydı. Karabağlar’ın dört temel sonunu o günden bu güne çözümü için İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi var gücüyle çalışıyor. Kentsel dönüşümde Karabağlar’ın 2040-2050 yıllarına kadar yürüyeceği yol belli. Büyükşehir’in kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmaları hızla devam ediyor. Bakanlığın yönetti alan ile ilgili somut bir adım atılmadı. Umuyorum orası için mayıs ayına kadar sağlıklı bir atım atılacak ve sağlıklı bir dönüşüm yaparız. Kenti dönüştürecek bir nokta Karabağların iç ulaşımını yapmak. Metronun Karabağlar’a gelmesidir. Kentin dönüşümünü, gelişimini hız kazandıracak bir proje. Bu sade ulaşım projesi değildir. Aynı zamanda dönüşüm kentin gelişim projesi olarak kabul etmek gerekir.  Karabağlar’ın kent içerisinde açılması gereken birkaç nokta var. Büyükşehir Belediyesi bu konuda çalışıyor. Sırrı Atalay projesi devam ediyor. Yine bir diğer konu Eskiizmir caddesinin dostluk caddesine bağlanması. Bu proje de tamamlandığı zaman Karabağların iç ulaşımı tamamlamış olacak. Bu projelerin önemi çok büyük. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımıza da hızlandırdığı ayrıca teşekkür ediyorum. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı sosyal yardımda yaptığı çalışmalar için de çok teşekkür ediyorum. Karabağlar iyi yolda. Bütün ilçelerimizle birlikte kenti dönüştürmeye devam ediyoruz.”

GÜNDE 340 BİN YOLCU

İzmir Ulaşım Ana Planı’na uyumlu şekilde hazırlanan hatta,  2030 yılında günlük 340 bin yolcu taşınması hedefleniyor. Anketler yapılarak ve nüfus yoğunluğu fazla bölgeler belirlenerek çizilen hatla özellikle Karabağlar ilçesinin Eskiizmir, Bozyaka semtleri ile Gaziemir bölgesindeki ulaşıma ve trafiğe nefes aldırılması amaçlanıyor.

İSTASYONLAR NEREDE OLACAK?

24 istasyona sahip proje güzergahı mevcut metro hattının Stadyum İstasyonu'na entegre edilerek, bağımsız istasyonla başlayacak. Yeni metro hattı sırasıyla Konak, Halkapınar, Gıda Çarşısı, Tepecik, İstikbal, Gürçeşme, Yeni Yol, General Asım Gündüz, Çalıkuşu, Eski İzmir, Seniha Mayda, Dostluk Bulvarı, Atatürk A.T.M.L., Altan Aydın, Fuar İzmir, ESBAŞ, Gaziemir Eski Kaymakamlık, Abdullah Arda, Gaziemir Stadyum, Gaziemir Güvenpark, Adnan Menderes Havaalanı, Sanayi, Görece ve Menderes olacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Karabağlar-Gaziemir Metrosu için hazırladığı projeyi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Altyapı Genel Müdürlüğü’nün onayını sundu. Onayın ardından Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na yatırım programına girmesi için gönderilecek ve yapım ihalesi hazırlıkları başlayacak.
 

 
Hakimden belediye istiraki ve temsilcisi hakkında suç duyurusu!
 
Kore'den Türkiye'ye nükleer teklif
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kuşadası'nda doğalgaz yatırımları rekora koşuyor!
Kuşadası’nda, Belediye Başkanı Ömer Günel’in göreve gelmesinin ardından ...
Konak’ta bir asırlık acıya duygusal anma!
Ege’nin her iki yakasında derin izler bırakan nüfus mübadelesi 100’üncü ...
Menemen Belediyesi, AGROEXPO'da fark yaratacak!
Menemen Belediyesi, yarın açılacak Türkiye’nin en büyük Uluslararası Tarım ...
 
İzmir İtfaiyesi'nden bir yılda 12 bin 500 kişiye eğitim...
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, özel sektörde ...
‘TV BEK’ eğitime ışık oldu!
Bayraklı Belediyesi'nin pandemide hayata geçirdiği ve sonrasında Youtube ...
Karşıyaka'da 4-5 Şubat çocuklara ait olacak
Karşıyaka Belediyesi tarafından 4-5 Şubat günlerinde düzenlenecek etkinlikler ...
 
Mübadelenin 100'üncü yılında Koridor açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mübadelenin 100'üncü yıl dönümünü ...
Yukarıköy'ün çehresi değişiyor!
Narlıdere Belediyesi, ilçenin tarihi dokusunu korumak için hayata geçirdiği ...
Bornova'da ağaçlar sahipsiz değil!
Kişi başına düşen yeşil alan miktarını her geçen gün artıran Bornova Belediyesi, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri