ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3787
    Dolar
  • Euro
    35,0430
    Euro
  • Altın
    2.325,750
    Altın
  • Bist-100
    9,09
    Bist-100
  • ADANA
    14/26°
    ADANA
  • ANKARA
    12/20°
    ANKARA
  • ANTALYA
    17/24°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    13/19°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Erbakan'dan adayı çekmek için 3 şart!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Feci kaza: 46 kişiden sadece 8 yaşındaki çocuk kurtuldu!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Dünya Bankası'ndan Türkiye'ye 1.5 milyar dolar kredi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
Hiranur Vakfı'nın İBB'ye açtığı dava reddedildi!
18 Ocak 2023 Çarşamba - 14:34

Karaburun'da RES'e geçit yok!

Lodos Elektrik Üretim A.Ş.’nin Karaburun Yayla Mahallesi’ndeki RES'te kapasite artışı talebi ile ilgili toplantı, köylülerin ve çevreci yurttaşların yoğun protestosu üzerine yapılamadı. Belediye mülkü köy odası salonuna gelen firma görevlilerine Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan izin vermedi. 

Karaburun da RES e geçit yok!

87 olan türbin sayısını 128’e çıkarmak isteyen, bu girişimiyle geniş bir alanda binlerce  zeytin ağacının kesilmesine neden olacağı tahmin edilen firma görevlileri ve Yayla Mahallesi’ne gelen Bakanlık temsilcileri; çağrı ve toplantı yapamadan buradan ayrıldı. 

BAŞKAN ERDOĞAN İZİN VERMEDİ
Kapasite artışı talepli ÇED süreciyle ilgili olarak Karaburun Yayla Mahallesi’ne gelen Lodos Elektrik A.Ş. görevlilerini; ses düzeni, barkovizyon aparat-malzemeleriyle belediye mülkü köy odası salonundan çıkaran ve elektrik şalterlerini indirten Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, firma görevlilerinin ısrarı üzerine, “Burası belediyemizin mülkü ve halkımız bu toplantıyı istemiyor, izin vermiyor. Dışarı!” dedi. 

Firma görevlileri, toplantıyı köy odası bahçesinde ve cami yanındaki meydanda yapmak için hazırlık yapsa da direnişçi köylülerin ve çevrecilerin kararlılığı buna geçit vermedi. Karaburun Belediye Başkanı Erdoğan ve direnişçi köylülerin yanı sıra Kent Konseyleri, sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve çevreci yurttaşlar toplantıya izin vermeyeceklerini sloganlarla dile getirdi.

ÇAĞRI DA BİLGİLENDİRME DE YAPAMADILAR 
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı temsilcilerinin toplantı sahasına gelmesiyle, direnişçi köylüler ve çevreciler sloganlarla sesini daha da yükseltti, toplantı çağrısı yapılmasına engel olundu. ÇED Bilgilendirme için belirlenen saate kadar toplantı çağrısı yapılayınca, bakanlık temsilcileri ve firma görevlileri, halkın “RES’e Hayır”, “Yarımada Bizimdir” sloganları eşliğinde alandan ayrıldı.  

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, direnişçi köylüler ve çevreci yurttaşlar, toplantıyı yaptırmamaları ardından tutanağın herkesin gözü önünde hazırlaması konusunda ısrarcı oldu. Bunun üzerine bakanlık görevlilerince, “Halkın yoğun protestoları nedeniyle toplantı çağrısı yapılamadı” ifadelerinin yer aldığı resmi tutanak imza altına alındı. 

“KEÇİ İNADIYLA SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası bölgesinin Türkiye’de yenilenebilir-sürdürülebilir enerjide RES’ler ve GES’ler için tek adres olmadığını ve ülkenin çok farklı bölgelerinin buna uygun şartlar taşıdığını vurguladı. Başkan Erdoğan, çevreci nitelikli alternatif enerji kaynaklarına asla karşı olmadıklarını, hatta belediye olarak bir enerji kooperatifi hazırlığında bile olduklarını ifade ederek, “Doğru yer, doğal zenginliklere zarar vermeyen bir çerçevede bunu gerçekleştireceğiz. Ancak burada durum farklı.  Yarımada’nın verimli toprakları göz göre göre talan ediliyor. Özel doğası, endemik zenginliği, denizi, dağ keçisiyle, nergisiyle, zeytiniyle, verimli toprağıyla Karaburunumuz ve Yarımadamız korunması gereken bir zenginliğimiz. Biz bugün geleceğimize, Yarımadamıza sarılmak için buradayız. Toprağımıza keçi inadıyla sahip çıkıyoruz, çıkmaya da devam edeceğiz” dedi. 

“YARIMADA’DA RÜZGAR EKEN, FIRTINA BİÇER!” 
Yaylaköy’de yeni GES talepli ÇED sürecine Bakanlıktan toplantı izni çıkmadığını da duyuran Başkan Erdoğan şöyle devam etti:

“Firmanın kapasite artışı talebi, binlerce zeytin ağacını yok edecek, kıl keçilerimizi strese sokacak ve doğal yaşam dengelerini bozacak. Karaburun olarak RESti gördük, biz de RESte REST dedik. Bölgemizin dokusunu bozacak, talan edecek hiçbir çalışmaya izin vermeyeceğiz ve tüm gücümüzle karşısında duracağız. Öyle yağma yok, Karaburun’da ve Yarımada’da rüzgar eken fırtına biçer!”

Karaburun ile ilgili kamu kurumlarının da bilgisi dahilinde olan biyoçeşitlilik raporu sunumunda, bölgede yeterli derecede RES ve GES enerji yatırımı bulunduğunun; endemik zenginliğin korunmasının altının çizildiğine vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi: 

“Bu nedenle yatırımcılar artık yatırım adımlarını, Karaburun ve Yarımada bölgesi dışında, ülkemizin güzel coğrafyamızın başka köşelerine doğayı korumayı önceleyerek atmalılar. Toprağımızı, canlılarımızı, geleceğimizi koruma hassasiyetimize, bu raporların da vurguladığı gibi, saygı gösterilmesini istiyoruz.”

ÇED ZAFERİ İÇİN HARMANDALI
Başkan Erdoğan, İzmir Büyükşehir ve Karaburun Belediyeleri, İzmir Kent Konseyi, ilçe konseyleri, DİSK Emekli-Sen, Engelliler Meclisi ve çevreci platformlara, Yayla Mahallesi’ne sahip çıktıkları ve kötü havaya rağmen mücadelelerine destek verdikleri için teşekkür etti.  Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan,Yaylaköy’ün direnişçi kadınları ve çevreci yurttaşlarla birlikte ‘günün mücadele zaferi’ anısına harmandalı oynadı.

 
Karşıyaka'da Burak seferberliği!
 
Soba faciası... Anne ve iki çocuğu can verdi!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türkiye - İran sınırında 5,9 şiddetinde deprem!
Kandilli Rasathanesi verilerine göre Türkiye - İran sınırında 5,9 şiddetinde ...
İzmir için 2 günlük fırtına uyarısı!
İzmir'de yarından itibaren 2 gün boyunca fırtına beklendiği belirtilerek, ...
CHP'den Efes için dijital müze çağrısı!
CHP Efes Selçuk İlçe Başkanı Mehmet Karanfil, Efes Antik Kentinde yapılması ...
 
Erdoğan'dan seçim tarihi açıklması!
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin ...
Büyükşehir'den mezarlık açıklaması!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Buca Kırıklar’da, “halkın talepleri gözardı ...
Katip Çelebi Üniversitesi'ndeki yemek ihalesi meclis gündeminde!
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda ...
 
Dikili'de binlerce dönümlük arazi elektrik üretim tesisi olacak!
Milli Emlak, İzmir'in Dikili İlçesi'ndeki 2 bin 701 dönüm arazinin yenilenebilir ...
Serter'den YHT tepkisi: Vurgun kapısı oldu!
CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, 2007 yılından bu yana AK Parti iktidarlarının ...
Uzaktan erişimle 500 bin TL'sini çaldılar!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde işçi emeklisi Hanife Kandak'ın (45) mobil ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri