ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4082
    Dolar
  • Euro
    34,7881
    Euro
  • Altın
    2.400,560
    Altın
  • Bist-100
    10.209,00
    Bist-100
  • ADANA
    17/27°
    ADANA
  • ANKARA
    10/15°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/26°
    IZMIR
  • KONYA
    10/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
CHP'li Nalbantoğlu mali müşavirlerin sorunlarını meclise taşıdı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Erdoğan-Özel görüşmesinde boş koltuk detayı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Boğazına simit takılan öğrencisini ‘Heimlich’ manevrasıyla kurtardı!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
Kayıp olarak aranıyordu... Toprağa gömülü bulundu!
3 Haziran 2020 Çarşamba - 09:53

Karaburun'da RES tepkisi... 'Yargı iptal ediyor, Bakanlıklar yeniliyor'

Karaburun'a bağlı Yayla Köyü’nde 37 adet daha RES kurmak isteyen şirketin temyiz başvurusunun Danıştay tarafından kabul edilmesi tepkilere neden oldu. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, RES'lerin Yarımada yüzölçümünün yüzde 71'ine ulaşmasının mantıklı bir izahı olmadığını belirterek, "ÇED olumlu kararı iki kez, üretim lisansı ise bir kez iptal edildi. Ancak Bakanlıklar izinleri yeniledi. Bölge halkı kendi üzerinde fır fır dönen santraller hakkında görüş ifade edemeyecek mi! dedi

Karaburun da RES tepkisi...  Yargı iptal ediyor, Bakanlıklar yeniliyor

İzmir’in Karaburun ilçesi son yıllarda sayıları hızla artan Rüzgar Enerji Santrallerinin (RES) adeta istilası altında. İzmir’in bin 550 Megavat RES kurulu gücü içinde Karaburun Yarımadası’nın payı 450 Megavata ulaşıyor. İlçeye bağlı Yayla Köyü’nde 50 türbinden oluşan 120 MW kapasiteli enerji santrali olan bir şirketin, 37 türbin daha ekleyerek kapasitesini 129 MW artırmasına ilişkin davada Danıştay 6’ıncı Dairesi ilçe halkını üzen bir karar verdi.
Yatırımın ÇED raporunu iptal eden İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozan Danıştay’ın kararını yorumlayan Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, ilçede RES’ler için tahsis edilen proje sahalarının toplamının, yarımada yüzölçümünün %71’ini kapsamasının hiçbir mantıklı izahı olamayacağını söyledi.

"YARGI İPTAL EDİYOR, BAKANLIKLAR YENİLİYOR"
Adı geçen şirketle yapılan hukuk mücadelesinin beş yılı geride bıraktığını hatırlatan Erdoğan, “Bu davalarda ÇED olumlu kararı iki kez, üretim lisansı ise bir kez iptal edilmesine rağmen, ilgili Bakanlıklar izinleri yeniledi. RES yatırımlarında yerel yönetimlerin ve bölge halkının süreçlerin daha fazla içinde olduğu bir model benimsenmeli. Bakanlıklar ihaleleri açıyor, tahsisleri yapıyor, lisansları ve ÇED Olumlu raporunu veriyor, olan buradaki vatandaşımıza oluyor. Mülkiyet hakkının hiçe sayan, yerel yönetimlerle ilişki kurma gereği bile duymayan yatırımcılar yurttaşlarımızı isyan noktasına getiriyor. Hani nerde kaldı milli irade? Bölge halkı, kendi tarlası üzerinde ya da yakınında fır fır dönen santraller hakkında bir görüş ifade etmeyecek mi? Bu mu demokrasi?” dedi.

İZMİR’DEKİ HER 4 RES’TEN BİRİ KARABURUN’DA

Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarına karşı olmadıklarını, ancak dar bir alana bu kadar yüksek sayıda santral inşa etmenin yanlış olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Bakanlıklar ve yatırımcı şirketler tarafından yapılan hataların vatandaşları yenilenebilir enerjiye düşmanlık noktasına getirdiğini vurguladı. Karaburun Kent Konseyi’nin öncülüğünde açılan davayı yakından izlediklerini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

Türkiye’de faaliyet gösteren her 5 rüzgar santralinden biri İzmir’de bulunuyor. İzmir’deki her 4 santalden biri ise Karaburun’da. İzmir’de ayrıca 261 Megavat RES’ın inşası devam ediyor. Ülkemizin hemen her ilinde ve her bölgesinde, yerleşim birimlerine uzak alanlarda, Hazine arazilerine bu santraller kurulabilir. Bunun için daha iyi ve geniş yayılımı olan rüzgâr ölçümlerinin yapılması gerekiyor. Santral yatırımcıları tüm izin ve lisans işlemlerinde, yerel yönetimler ve yöredeki sivil toplum örgütleri ile temas etmekten kaçınıyor. Biz Karaburun Belediyesi olarak RES’lerin proje sahalarının belirlenmesi süreçleri ve yatırım izinlerine hiçbir müdahalede bulunamıyoruz. ‘Proje inceleme’ ile binalara ‘yapı kullanma izni ve tetkiki’ dışında hiçbir etkimiz olamıyor. Yatırımcılar yerel yönetimler ve yöredeki vatandaş ile ile temas etmekten kaçınıyor. Dağımız taşımız RES doldu. Bu kadar yeter diyoruz. İlçemize yeni santral kurulmasını istemiyoruz. Bu görüşümüzü kamuoyuyla paylaşma ihtiyacı duyuyoruz.”

 

 
Başkan Soyer'den 'Yaşamaya Dair'
 
Bayraklı'da amatör kulüpler unutulmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer'den 'Yaşamaya Dair'
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, vefatının 57. yıl dönümünde ...
Güzelbahçe'de esnafa hijyen paketi
Güzelbahçe Belediyesi koronavirüs tedbirleri kapsamında 1 Haziran tarihinden ...
Konak'a bir kardeş daha...
Konak Belediyesi'nin kardeş sayısı Denizli'nin Honaz ilçesiyle 26'ya yükseldi. ...
 
Bornova Bamyası’na coğrafi tecsil
Bornova Kınalı Bamyası, Bornova Belediyesinin çalışmalarıyla tescil ediliyor. ...
İZSU sayaç okumalarına tekrar başladı
İZSU Genel Müdürlüğü koronavirüs salgını nedeniyle geçtiğimiz aylarda ...
İzmir Kent Konseyi’nden mülteci raporu
İzmir Kent Konseyi küresel salgın döneminde mülteci ve göçmenlerin durumuna ...
 
Foça'da kayıp olarak aranan genç kadın bulundu
Foça ilçesinde, kayıp olarak aranan 26 yaşındaki genç kadın bulundu.
Sasalı Doğal Yaşam Parkı yeniden açılıyor
Koronavirüs önlemleri nedeniyle kapalı olan Sasalı Doğal Yaşam Parkı 4 ...
Başkan Arda'dan Lider'e ziyaret
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri