ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    39,3632
    Dolar
  • Euro
    45,6514
    Euro
  • Altın
    4.308,490
    Altın
  • Bist-100
    9.350,00
    Bist-100
  • ADANA
    22/33°
    ADANA
  • ANKARA
    11/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    22/33°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/27°
    BURSA
  • ISTANBUL
    18/25°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    19/32°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Özgür Özel: Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'na 'Kurultay tertemiz' dedi
Özgür Özel: Kılıçdaroğlu, İmamoğlu'na 'Kurultay tertemiz' dedi
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Seçil Erzan davasında yeni gelişme
Netanyahu 'boşaltın' çağrısı yaptı yarım saat sonra Tahran'dan duman yükseldi
Netanyahu 'boşaltın' çağrısı yaptı yarım saat sonra Tahran'dan duman yükseldi
Erdoğan, Pezeşkiyan ile telefonda görüştü
Erdoğan, Pezeşkiyan ile telefonda görüştü
17 Haziran 2023 Cumartesi - 12:23

Karakılçık buğdayı akademinin mutfağında...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohumların yaygınlaştırılması için Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileriyle 6 ay önce ekimini yaptığı karakılçık buğdayının hasadını yine öğrenciler yaptı. Tarladan sofraya karakılçık buğdayının tüm aşamalarını uygulamalı olarak gören öğrenciler, yetiştirdikleri karakılçık buğdayıyla üniversitede ARGE çalışmaları yapacak.

Karakılçık buğdayı akademinin mutfağında...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla çiftçiye, tüketiciye ve toprağa umut olan atalık karakılçık buğdayı, üniversite öğrencilerinin ellerinde büyüdü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde geçen ocak ayında Menderes’in Develi Mahallesi’ndeki arazide atalık karakılçık tohumunun ekimi yapan Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri, 6 ayın ardından geleneksel yöntemlerle hasat yaptı.



Tarladan sofraya karakılçık serüveni
Öğrenciler, kuraklıkla mücadelede önemli bir yeri olan ve besleyici özellikleriyle Türkiye’de ilgi gören karakılçık buğdayının sofraya gelene kadarki tüm süreçlerini uygulamalı inceleme imkânı buldu. Menderes’teki hasadın ardından öğrenciler topladıkları karakılçık buğdayını İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yenileyerek yeniden hizmete aldığı Ödemiş Demircili Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin un değirmenine götürdü. Burada taşlı tip değirmenlerde karakılçık buğdayı una dönüştürüldü. Öğrenciler unu yine Demircili Köyü’ndeki yerel üreticilerin ellerinde ekşi mayayla buluşturarak karakılçık ekmeklerini hazırladı. Geleneksel taş fırında ekmeği pişiren öğrenciler hep birlikte tadına baktı.

“Farkındalığı artırmayı sürdürüyoruz”
Çalışmalar hakkında bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, “Başkanımızın 2009’da başlattığı Başka Bir Tarım Mümkün projesinin en değerli adımı yerel tohumlardır. Bu tohumlar içerisinde en bilineni ise başkanımıza az miktarda bırakılan karakılçık buğdayı. O zamandan beri ara vermeden Türkiye’nin her yerine yayılan bir ekim yolunu izliyoruz. Bugüne dek 12 bin dekarın üzerinde karakılçık buğdayı tohumu ektik. Türkiye’nin her yerinde de yerel tohum farkındalığını artırmaya devam ediyoruz. Yaşar Üniversitesi’yle de karakılçık buğdayımızı Menderes’teki araziye ektik ve onun hasadını yaptık” diye konuştu.  



 “Sadece ekmek için değil ARGE ürünleri için çalışıyoruz”
Yerel tohumlar başta olmak üzere yerel hayvan ırklarının da iklim krizine karşı en büyük güç olduğunu söyleyen Şevket Meriç, “Karakılçık buğdayının gastronomi ve sağlıkla ilgili bağlantısı da var. Bu nedenle de sadece ekmek değil, ARGE ürünleri haline getirilebilecek bir çalışma yürütmeye gayret ediyoruz. Bununla ilgili Yaşar Üniversitesi’nin gastronomi bölümü öğrencileri de ellerinden geleni yapacaklar.  Tohumun nasıl yetiştiğine öğrencilerimiz şahit oldu. ARGE çalışmaları yürütürken de bu bilinçle hareket edecekler. Hibrit tohumların, genetiği değiştirilmiş tohumların sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini bilerek bir üretimin içinde olacaklar” ifadelerini kullandı.

“Şeflerimiz ve öğrencilerimizle birlikte projeler geliştireceğiz”
Öğrencilerin yetiştirdiği karakılçık buğdayından öğüttükleri karakılçık ununun üniversitede gastronomi çalışmalarında kullanılarak yeni ürünlerin çıkarılmasını hedeflediklerini söyleyen Yaşar Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, “Ocak ayında karakılçık buğday ekimini gerçekleştirmiştik. 6 ay sonra öğrencilerimizle hasat yaptık. Ardından un ve ekmek haline getirdik. Gastronomi öğrencilerinin tarladan tabağa bütün süreci görmeleri bizim için, eğitimimiz için çok önemli. İzmir Büyükşehir Belediyesi bize böyle bir imkan sağladığı için çok teşekkür ederiz. Artık karakılçık ununu uygulama mutfağımıza götürüyoruz. Ekmek haricinde bu undan nasıl ürünler yapabiliriz, neler yapabiliriz, şeflerimiz ve öğrencilerimizle birlikte projeler geliştireceğiz. Kafamızda çok güzel fikirler var. Umarız ilerleyen günlerde çok güzel çalışmalar yapacağız” şeklinde konuştu.

“Her şey tabağa geldiği kadar kolay değil”
Yaşadıkları deneyimin ardından duygularını ifade eden Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencileri ise şu ifadeleri kullandı;  
Sena Başar: “Buraya ocak ayında dikilen karakılçık buğdayını hasada geldik. Gastronomi öğrencisi olarak tabağa getirdiğimiz ürünün nereden geldiğini bilmek ve tarımla iç içe olmak çok güzel. İlk defa karakılçığı bu şekilde hasat edilirken gördüm. Bu işin zorluğunu çok iyi anlıyoruz. Her şey tabağa geldiği kadar kolay değil. Hasadıyla öğütmesiyle çok zor bir iş. Bunun bilinciyle hareket etmek de çok güzel bir şey.”

“Bunları bilmeden mutfakta yapacağımız şeyler sınırlı”
Almina Çelik: “Biz her zaman mutfak kısmında yer alıyoruz. Bunun tarlası, ekimi ve işleme aşamaları var. Bunları bilmeden bizim mutfakta yapacağımız şeyler de sınırlı. Ürünün her özelliğini bilmek gerekiyor. Günümüzde tarladan mutfağa gibi bir akım söz konusu. Bunun gelecek senelerde de bitmeyeceğini düşünüyorum. Bize bu fırsatı verdiği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Burada bulunmaktan çok mutluyum.”
Emir Cengiz: “En başından beri böyle bir sürecin içerisinde olmak beni çok mutlu etti. Tarladan tabağımıza gelen bu süreci görmek beni çok mutlu ediyor. Ege Bölgesi başta olmak üzere ülkemizde bu ürünün yetiştirilmesinden gurur duyuyorum.”

 
Torbalı'da muhteşem gece... Belkıs Akkale sahne aldı!
 
Altay emektarlar için kararsız...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Torbalı'da muhteşem gece... Belkıs Akkale sahne aldı!
Yusuf Kemal Zülal’in şefliğini üstlendiği Torbalı Belediyesi Türk Halk ...
Büyükşehir'den öğrencilere YKS desteği..
İzmir Büyükşehir Belediyesi öğrencilerin güven ve huzur içerisinde YKS ...
İZDENİZ’de yaz seferleri başlıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Foça, Mordoğan ve Urla’ya deniz yoluyla konforlu ...
 
Karşıyaka’nın ‘Kumru’su 19 bin kullanıcıya ulaştı...
Karşıyaka Belediyesi’nin kent içi ulaşımı rahatlatmak ve karbon salınımı ...
Bayraklı’da dostluk turnuvası
Bayraklı Belediyesinin geleneksel hale gelen kurum içi Başkanlık futbol ...
Karabağlar’da yaz spor okulları başlıyor...
Karabağlar Belediyesi tarafından çocuklar ve gençlerin yaz aylarını en ...
 
Bornovalı miniklerin yıl sonu heyecanı...
Son ders zilinin çalmasıyla birlikte 2022-2023 Eğitim ve Öğretim Yılı ...
Bayındır'da kiraz festivali için geri sayım...
Bayındır Belediyesi 11. Balcılar Kiraz Festivali pazar günü Balcılar Mahallesi'nde yapılacak.  
Kuşadası Belediyesi'nden erken babalar günü sürprizi!
Kuşadası Belediyesi, babalar günü öncesi Evde Bakım Birimi’nden hizmet ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 36 30 5 1 91 31 60 95
2 Fenerbahçe 36 26 6 4 90 39 51 84
3 Reeder Samsunspor 36 19 7 10 55 41 14 64
4 Beşiktaş 36 17 11 8 59 36 23 62
5 Rams Başakşehir 36 16 6 14 60 56 4 54
6 ikas Eyüpspor 36 15 8 13 52 47 5 53
7 Trabzonspor 36 13 12 11 58 45 13 51
8 Göztepe 36 13 11 12 59 50 9 50
9 Çaykur Rizespor 36 15 4 17 52 58 -6 49
10 Kasımpaşa 36 11 14 11 62 63 -1 47
11 Tümosan Konyaspor 36 13 7 16 45 50 -5 46
12 Corendon Alanyaspor 36 12 9 15 43 50 -7 45
13 Bellona Kayserispor 36 11 12 13 45 57 -12 45
14 Gaziantep FK 36 12 9 15 45 50 -5 45
15 Onvo Antalyaspor 36 12 8 16 37 62 -25 44
16 Sipay Bodrum FK 36 9 10 17 26 43 -17 37
17 Net Global Sivasspor 36 9 8 19 44 60 -16 35
18 Atakaş Hatayspor 36 6 8 22 47 74 -27 26
19 Adana Demirspor 36 3 5 28 34 92 -58 2
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri