ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4452
    Dolar
  • Euro
    34,7338
    Euro
  • Altın
    2.439,300
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    21/35°
    ADANA
  • ANKARA
    17/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/19°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Erdoğan ABD'ye gitmiyor!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Bakanlıktan tavuk fiyatları için yeni hamle!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Öğrenciyi tekmelemişti... Kovuldu!
Okullarda müfredat değişiyor... Taslak paylaşıldı!
Okullarda müfredat değişiyor... Taslak paylaşıldı!
12 Ocak 2023 Perşembe - 16:10

Karşıyaka'da 'Mutfak Sanatları Merkezi' açıldı...

Karşıyaka Belediyesi tarafından İzmir ve Ege'nin mutfak kültürünün tanıtımı ve gelişimi amacıyla kurulan, ceşitli eğitimlerin verileceği "Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi" açıldı. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, merkezin birçok kişi ve kurumun sponsor destekleriyle kurulduğunu belirterek, "İnsanları meslek edindirme amaçlı kurslar düzenlenecek. Her yaş grubundan insanlar burada keyifli zaman geçirecek" dedi.

Karşıyaka da  Mutfak Sanatları Merkezi  açıldı...

SONKALEİZMİR-Karşıyaka Belediyesi Kent A.Ş. ile Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü iş birliğinde hayata geçirilen "Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi" Atakent'te açıldı. Merkez için 16 Ocak Pazartesi Günü ise açılış töreni yapılacağı belirtildi.

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile merkezin kurulmasında büyük emeği olan danışman Osman Selim gazetecileri gezdirerek çalışmalarla ilgili bilgi verdi.


Başkan Cemil Tugay, İzmir ve Ege'nin zengin mutfağına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"Belediye başkanlığım öncesi 'Festivaller, etkinlikler düzenlemeliyiz' diyordum. Yeme içme gastronomi ile ilgili festivaller çok yaygın. Adana'da Antep'te normal karşılanıyor. İzmir'de bir iki ot festivalimiz var. Ege Bölgesi mutfağını doyasıya yaşarken eksikliğini de yaşıyoruz. Eksikliği gidermek ve renklendirmek için Ege adaları ile Yunan adaları da dahil bağlantı kurmuştuk. 'İki Yaka Bir Mutfak' festivali yaptık. Böyle bir fikir ile başladı. Toplantı yaptık, adalardan temsilciler geldi. Mart ayı için sözleştik. Sonra pandemi oldu. Bütün hesaplarımız hayallerimiz suya düştü. O fikir, etkinlik bize bazı yeni insanları tanıma fırsatı verdi. Bazı yeni düşünceler ortaya çıktı. Bizi Yaşar Üniversitesi'ne davet ettiler. Kendi bölümlerini gezdirdiler, çok etkilendim. İnanılmaz bir mutfak ve eğitim tesisiydi. 'Biz de Karşıyaka'da yapsak, eğitim için kullansak, insanlarımızın hobi faaliyetleri için değerlendirsek' diye düşündük. İstanbul'da 'Mutfak Sanatları Akademisi' diye bir gastronomi okulu var. Türkiye'nin gururu diyebileceğimiz, dünya çapında en iyi diye nitelenebilecek bir okul orası. Sahibi Mehmet Aksel İzmirli. Uşakizade ailesinin torunlarından. Oranın kurulmasında emeği olan ilk kişilerden biri değerli hocamız Osman Selim. Oradan sağlamış olduğu birikimle burada projenin olmasını çok istedi."



"SPONSOR DESTEKLERİ İLE KURULDU"

Merkezin maliyetinin yüksek olduğuna dikkat çeken Başkan Tugay şöyle devam etti:

"Pek çoğu sponsorlarla gerçekleşti. Sıkışık bir zamanda bu tesisi kurmamız çok zor. Çok sayıda kişi ve kurumun sponsor desteği var. O şekilde kuruldu burası. İstanbul'daki inanılmaz tesisten ilham alınarak oluşturulmuş bir yerdeyiz. Yaşar Üniversitesi ile belki başka kurumlarla sertifikasyonlara dayalı meslek edindinme amaçlı kurslar düzenlenecek. İnsanları meslek sahibi yapmak için bunları düzenleyeceğiz. Servis elemanı gibi alanlarda da eğitim boşluğu var. En çok sıkıntı çekilen yerlerden biri garsonluk. Bunların eğitimi ile ilgili de sorun var. Yeterli eğitim kurumu yok. Buradan insanlar iş sahibi olsun, beceri kazansın. Bu önemli bir amaç. Diğer bir amaç her yaş grubundan insanların burada mutfak faaliyeti keyifli zaman geçirmelerini sağlayacak programlar uygulamak. Anaokul çocuklarına pizza, ilkokul çocuklarına makarna yaptırmak gibi etkinlikler... Engelli grupları için özel etkinlikler olacak. Festivalleri buraya odaklayarak yapmayı düşünüyoruz. İlk Ege Otları Festivali'ni yapmıştık. Bu mekan kullanılmıştı. Çok katılım oldu. Tekrar yapmak istiyoruz. Aynı yerde aynı odakla." 


"İKLİM KRİZİNE DUYARSIZ KALAMAYIZ"

İklim krizi sorununa dikkat çeken Başkan Tugay sözlerini şöyle tamamladı:

"Kuraklığı, aşırı sıçaklığı, gıda krizi, enerji krizi ile çok sıkıntılı bir dönemdeyiz. Bunu bütün bilim insanları söylüyor. Gözümüzü kulağımızı bu konuya kapatmamız duyarsızlık olur. Böyle bir hakkımız olduğunu düşünmüyorum. Önemli bir başlık gıda konusu. Üretim ve önümüze konma aşamasında sorun var. Üretimde tarımın yaşadığı sorunlar... Bize ulaşıp yemek olarak geleceği aşamada da gastronomi kültüründe sorunlar var. Önemli bir miktarda da gıda israfı var. Burada sıfır atıklı yemek pişirme ya da en iyi şekilde değerlendirerek mutfak kültürü nasıl geliştirilir, bundan da bahsedeceğiz. Doğada yetişen ürünlerin sağlıklı besinlere dönüşmesini özel bir yere koyuyoruz. Hayattan keyif almaya çalışıyoruz. Sağlıklı, huzuru şekilde insanları bir araya getirdiğimiz sürece onların mutluluklarını kolayca sağlıyoruz. İnsanları bir araya getiren en önemli şeylerden biri bir masanın etrafında oturup bir şeyler yemek. İzmir ve Ege Bölgesi olarak inanılmaz zenginiz. Böyle bir kültürümüz var. Ne yazık ki kendimizi tanıtamıyoruz. Yurt dışında İtalyan restoranı var, Çin restoranı var. Türk restoranı denilince sadece döner biliniyor. Biz sadece döner mi yiyoruz. Mutfağımızın ne kadar zengin olduğunu düşünün. Dünya çok şey kaçırıyor. Biz de kültürel tarafını anlatmakta eksik kalıyoruz."



SEDA GENÇ: "TÜM EĞİTİMLERE DESTEK VERECEĞİZ"

Merkezin kurulmasına danışmanlık eden, yemek kültürü ile ilgili uzman isim Osman Selim gazetecileri ve konukları merkezde gezdirerek çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden Doç. Dr.  Seda Genç, paydaşı olarak yer aldıkları merkezin açılışından duydukları mutluluğu anlattı. Genç, merkezdeki tüm eğitimlere destek vereceklerini sözlerini ekledi. 



AHMET ŞEF'TEN ÖZEL SUNUM...

Konuşmaların ardından ünlü gurme şef Ahmet Güzelyağdöken, Ege mutfağına özel bir sunum yaptı. Ege ve İzmir'e özel otlardan bahseden Güzelyağdöken'in sunumu büyük ilgi gördü.



MERKEZDE NELER YAPILACAK?

Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde teknolojik donanıma sahip çok amaçlı bir ‘Yemek Atölyesi’ olacak. Öğrenciler ve kursiyerler, burada çeşitli gastronomik kimlikleri deneyimleyerek öğrenebilecek. Ayrıca merkezde, deneyimli şefler eşliğinde pastacılık alanının inceliklerine dair pratik derslerin görüleceği ve sunum yöntemlerinin öğrenileceği bir ‘Tatlı ve Unlu Mamüller Atölyesi’ yer alacak. 



Akademi öğrencilerinin ve kursiyerlerin teorik eğitimlerini tamamlayacakları, alanları ile ilgili dersleri görecekleri, bunun yanında teknolojik anlamda da desteklenmiş olan bir ‘Teorik Sınıf’ bölümü oluşturulacak. Mutfak sanatları ile ilgili çeşitli objelerin ve bilgilendirmelerin sergileneceği bir ‘Sergi ve Müze Alanı’ yapılacak. Bir de ‘Açık Etkinlik Alanı’ düzenlenerek; çeşitli atölye çalışmalarının, tadım organizasyonlarının ve talebe yönelik sosyal aktivitelerin yapılabileceği keyifli bir ortam yaratılacak. Aşçılık Mutfağı, Pastacılık Mutfağı, Barista Eğitimi, Restoran ve Kafe İşletmeciliği ve Servis Elemanı Eğitimi gibi başlıklarda programlar gerçekleştirilecek. Sekktöre nitelikli ve kalifiye insan yetiştirilecek, istihdama katkı sunulacak. Uzun süreli sertifikalı eğitimlerin yanı sıra bir günlük kısa hobi kursları da verilecek. Merkez, düzenlenecek festivaller ve etkinlikler ile gastronomi konseptli çekim alanı olacak. 

 
Altınordu transferde bombaları patlattı
 
Burhan Çaçan'dan acı haber!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Soyer Hindistan Büyükelçisi’ni ağırladı!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Hindistan Büyükelçisi Dr. ...
Bayraklı’da resim kursuna büyük ilgi!
Kültür- sanat ve hobi kurslarında her yıl 7’den 70’e yüzlerce kişiyi buluşturan ...
Büyükşehir'den taşkın önlemi!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, taşkın önleme çalışmaları ...
 
Narlıdere'de hedef yerel eşitlik...
Narlıdere Belediyesi, Yerel Eşitlik Eylem Planı’nın (YEEP) hayata geçirilmesi ...
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde ikinci aşama!
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında ...
Bornova'da filo güçlendi, rekor geldi!
Araç filosunu satın aldığı son model araçlarla güçlendirip Temizlik İşleri ...
 
İmece Çini Grubu'nun sergisi YKSM'de!
Karabağlar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü kursiyerlerinin oluşturduğu ...
Selçuk Efes'te bin 115 haneye 2,5 milyon destek!
Efes Selçuk Belediyesi’nin sosyal yaşam kartı Efeslim Kart ile ihtiyaç ...
Gaziemir’de kadın erkek eşitliği şartı!
Gaziemir Belediyesi, kadın erkek eşitliğinin sağlanması amacıyla Avrupa ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri