ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5026
    Dolar
  • Euro
    43,9031
    Euro
  • Altın
    4.063,990
    Altın
  • Bist-100
    9.181,00
    Bist-100
  • ADANA
    15/28°
    ADANA
  • ANKARA
    6/19°
    ANKARA
  • ANTALYA
    16/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    8/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    9/14°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    11/20°
    IZMIR
  • KONYA
    8/18°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Sahte alkol krizi, Alman turistleri korkuttu
Sahte alkol krizi, Alman turistleri korkuttu
Ev hapsi verilen İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa hastaneye kaldırıldı
Ev hapsi verilen İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa hastaneye kaldırıldı
Bakan açıkladı: Öğretmen alımında mülakat sistemi değişiyor
Bakan açıkladı: Öğretmen alımında mülakat sistemi değişiyor
Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem
Ege Denizi'nde 4,4 büyüklüğünde deprem
15 Aralık 2024 Pazar - 13:47

Karşıyaka’da sel riskine karşı bilimsel buluşma

Karşıyaka Belediyesi, Yamanlar Dağı’nda meydana gelen orman yangınının binlerce ağaca zarar vermesi nedeniyle baş gösteren sel ve taşkın risklerine karşı, Slovakya’dan uzmanların katılımıyla panel düzenledi. Akademisyen Michal Kravcik’in bilgi ve deneyimleriyle katkı koyduğu su yönetimi konulu panelin, çalışmaları için yol gösterici olacağını vurgulayan Başkan Yıldız Ünsal, “Nefes kadar değerli olan suyun önemini biliyor, yarınları daha yaşanabilir kılmak için bilimi rehber ediniyoruz” dedi.

Karşıyaka’da sel riskine karşı bilimsel buluşma

Geçen Ağustos ayında Yamanlar Dağı’nda meydana gelen ve yüzlerce hektarlık alan ile binlerce ağacın alevlere teslim olduğu orman yangınının ardından ortaya çıkan sel ve taşkın risklerine çözüm aramak için harekete geçen Karşıyaka Belediyesi, konuyu bilimsel yaklaşım ile mercek altına aldı. Bu kapsamda Yuva Derneği’nin katkılarıyla ‘Su Yönetimi’ başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Slovakya’dan panele katılan sürdürülebilir su yönetimi uzmanı Michal Krav?ík ile haritalama ve peyzaj araştırmacısı Dipl. Eng. Danka Kravcikova da bilgi ve deneyimleriyle önemli katkılar sundu.

DOĞA TEMELLİ YAKLAŞIMLAR

Panel öncesinde, Slovakya’dan gelen akademisyenler, Belediye İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Afet İşleri Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte yangın alanında incelemelerde bulundu. Bölgedeki dere yatakları incelendi ve yangın sonrası oluşabilecek taşkın risklerine karşı alınabilecek önlemler değerlendirildi. Ardından Karşıyaka Belediyesi Sıfır Karbon Noktası’nda gerçekleşen Su Yönetimi panelinde, İzmir’de su tutma stratejilerini hayata geçirmek için uygulanabilir planlar geliştirmek ve yenilikçi çözümler üretmek amacıyla yapılabilecek doğa temelli yaklaşımlar ele alındı, hayata geçirilebilecek çalışmalar değerlendirildi.

“ÖNLEM ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ” 

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, “15 Ağustos’ta Yamanlar Dağı'nda büyük bir yangın meydana geldi. Bu yangın, Karşıyaka’nın en önemli doğal alanlarından birini tahrip etti ve bize doğa ile kentlerin birlikte varlığının önemini bir kez daha hatırlattı. Bitki örtüsünün tahribatı sonucunda, yoğun yağışlarda Karşıyaka sel riskiyle karşı karşıya. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU ile birlikte gerekli önlemlerin alınması için iş birliği içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentimizde İzmir'in iklimine uygun bitkiler kullanıyor ve parklarımızda hayata geçirdiğimiz otomatik sulama sistemleriyle su ve enerjiyi daha verimli kullanıyoruz. Projelerimizde yağmur hendekleri, taşkın parkları planlıyoruz ancak biliyoruz ki bu sadece bir başlangıç. Kırsaldan kente uzanan, dağlardan denizlere kadar bütüncül çözümler üretmek zorundayız. Bu panelin Karşıyaka ve İzmir için daha sürdürülebilir bir gelecek adına önemli bir adım olacağına inanıyorum. Bugün burada bizlerle bilgi ve deneyimlerini paylaşan değerli uzmanlara teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

“SU YÖNETİMİ BÜTÜNCÜL OLARAK ELE ALINMALI” 

Akademisyen Michal Krav?ík ise “Slovakya’nın normalde su kaynakları açısından zengin bir Orta Avrupa ülkesi olduğu bilinir. Yapılan bir araştırmaya göre son yüz yılda 15 milyar ton suyu kaybettik. Eskiden her yerde olduğu gibi bu su, yağmur olarak toprağa düşüyordu, bitkilere can veriyordu ve buharlaşıyordu. Biz bu su döngüsü içinde su kaybının mümkün olduğunca önüne geçmek için, suyu tutarak canlılığı artıracak; iklim krizi ve afetler karşısında da etkili olacak yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Çünkü su yönetimi bütüncül olarak ele alınması gereken bir konu. Çeşitli yöntemler var ve bu yöntemleri konuşarak Karşıyaka için bunlardan hangilerinin uygun olabileceğini, uyumlu olabileceğini şehrin özelliklerini de göz önünde bulundurarak değerlendireceğiz” dedi.  

İzenerji Yönetim Kurulu Başkan Vekili Saadet Çağlın, İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Ferit Çağlar ve Karşıyaka Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Meltem da Korkmaz konuşmalarında; su yönetiminin iklim değişikliğine uyumda en önemli faaliyet alanlarından biri olduğunu belirterek, doğayla uyumlu ve doğru stratejiler ile sel, taşkın, erozyon ve heyelan riskleri karşısında gelişebilecek kötü senaryolara karşı önlem alınmasının gerekliliğine vurgu yaptı. 

YOL HARİTASI OLUŞTURULACAK

Panelin ‘Yerel Organizasyon Sunumları’ başlıklı oturumunda İZSU Kanalizasyon Daire Başkanı Ferit Çağlar taşkın yönetimi, Ege Orman Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Yasemen Bilgili ise orman yangınlarının erozyon ve sel üzerindeki etkileri konularında sunum gerçekleştirdi.

‘Su Tutma Peyzajlarını Anlamak’ oturumunda söz alan Michal Kravcik ve Dipl. Eng. Danka Kravcikova; su tutmanın temel ilkeleri, su tutma yoluyla iklim değişikliğine uyum ve doğal su tutmanın ekonomik faydaları olmak üzere üç ana başlıkta önemli bilgiler verdi. Küçük su tutma önemleri, mavi-yeşil altyapı entegrasyonu ve kırsal alan uygulama tekniklerinin konuşulduğu ‘Teknik Çözümler’ oturumunda da yapılabilecek çalışmalar uzmanlar tarafından örnekleriyle birlikte ele alındı.

Sonrasında ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Orman Fakültesi akademisyenleri Prof. Dr. Cenk Durmuşkahya, Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Özkan ve Dr. Öğr. Üyesi Remzi Eker, sunumlarıyla panele katkı koydu. Gerçek vaka senaryoları üzerine grup çalışmalarının da yapıldığı son oturumda, ilgili kurumların katılımıyla bir çalıştay düzenlendi. Bu çalıştayda İzmir’in su yönetimi stratejilerini somut ve uygulanabilir bir şekilde planlamak üzere detaylı değerlendirmeler yapıldı. Ortak akılla geliştirilen bu öneriler, gelecekte benzer sorunlarla mücadelede önemli bir yol haritası oluşturacak.

 

 

 
Menemen FK galibiyete hasret
 
193 yıl hapisle aranıyordu.. Sahte kimlikle yakalandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkan Tugay'dan Bakan Kurum'a 'Yapay zeka fotoğrafı' yanıtı: İlkokul çocuğu seviyesinde!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, TBMM'de yapay zeka ile ...
Konak’ın yılbaşı kermesinde kadın emeği vurgusu
Konak Belediyesi’nin Alsancak’ta düzenlediği Yılbaşı Kermesi’nde konuşan ...
Antik Aleon Deresi’ne İZSU dokunuşu
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Çeşme Ildırı’da bulunan ...
 
Başkan Tugay: Gençler isterse dünyayı değiştirebilir
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Büyükşehir Belediyesi ...
Başkan Eşki uyutmadı sahiplendi
Kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan ve sokak hayvanlarının uyutulmasını ...
Buca iklim değişikliğiyle mücadele edecek
Sürdürülebilirlik adına önemli çalışmalara imza atan Buca Belediye Başkanı ...
 
Çeşme’de esnaf buluşması!
Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, Çakabey Kültür Merkezi’nde ‘Esnaf ...
Başkan Görkem Duman bir mesai gününü Bucalılarla paylaştı
Buca Belediye Başkanı Mimar Görkem Duman, bir mesai gününü hazırlanan ...
Karşıyaka’da çevre ve görüntü kirliliğine geçit yok!
Karşıyaka Belediyesi, ‘Hedef Tertemiz Karşıyaka’ sloganıyla yürüttüğü ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri