ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3866
    Dolar
  • Euro
    34,7862
    Euro
  • Altın
    2.435,930
    Altın
  • Bist-100
    10.000,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/24°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/18°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/26°
    IZMIR
  • KONYA
    14/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
Feci kaza: Şehit ve yaralılar var!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Türkiye'nin utanç tablosu... 147 çocuk anne oldu!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
Aile faciası: Eşini öldürüp intihar etti!
28 Temmuz 2023 Cuma - 11:23

Karşıyaka’ya 32 futbol sahası büyüklüğünde orman!

Hem kentin ekolojik dengesine katkı sunmayı hem de Karşıyakalıları şehir içerisinde doğayla buluşturmayı hedefleyen Karşıyaka Belediyesi, Mustafa Kemal Mahallesi’nde “Kent Ormanı” kuruyor. 32 futbol sahası büyüklüğündeki arazi üzerinde oluşturulan orman, İzmir’in en büyük ‘yeşil’ yatırımlarından biri olacak.

Karşıyaka’ya 32 futbol sahası büyüklüğünde orman!

Geleceğe iz bırakacak bir projeyi yaşama geçirdiklerini vurgulayan Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Karşıyaka’mızın mavisini yeşille kucaklaştıracak, gelecek nesillere eşsiz nitelikte bir orman armağan edeceğiz. Ekolojinin, ekonomiye yenilmesine izin vermeyeceğiz” dedi. 

YEMYEŞİL BİR DENİZ

Yamanlar Dağı eteklerindeki 231 bin 905 metrekare arazi üzerinde oluşturulan ve ilçenin kara tarafını adeta yeşil bir denize kavuşturacak olan Kent Ormanı’nın yapımına geçtiğimiz yıl başlandı. Bugüne kadar alana çınar, dişbudak, ıhlamur, servi, iğde, zakkum, ahlat, kızılçam, salkım söğüt, menengiç, yalancı akasya, alıç, defne, kızılcık, çitlembik, mahlep, keçiboynuzu, kuşburnu, zeytin, mersin, ceviz ve meşe türlerinden binlerce fidan dikildi. Kızılçam ve dişbudak fidanları ile ‘kereste ormanı’, mahlep fidanları ile ‘tıbbi aromatik bitki ormanı’, zeytin ve ceviz gibi fidanlarla da ‘gıda ormanı’ bölümleri oluşturuldu. Ayrıca, servi fidanları ile yangına dayanım hattı tasarlandı.

TOPRAK ZENGİNLEŞTİ

Araziye Yamanlar Dağı’ndan orman toprağı getirilerek, mevcut toprağı zenginleştirmek ve bitkilerin adaptasyonunu hızlandırmak için kullanıldı. Orman içerisinde bir de ‘kompost alanı’ oluşturuldu. Kentteki parklardan toplanan bitki ve dal atıkları burada komposta dönüştürülmeye ve organik gübreyle birleştirilerek fidanlara uygulanmaya başlandı. Aynı zamanda, bitkilerin hızlı şekilde gelişmesini desteklemek için mikoriza mantarı uygulaması da yapıldı.

SÜNGER KENT MODELİ

İklim krizine ve en tehlikeli sonuçlarından biri olan kuraklığa karşı alınan önlemler çerçevesinde de yağmur suyu hasadı ve toprak onarımı için 127 su tutucu hendek, 115 hilal ve 10 bent kuruldu. Sünger kent modeli üzerinden tasarlanan sistem sayesinde yağmur sularının toprak tarafından tutulması ve yeraltı rezervlerine ulaşması sağlanırken, aşırı yağışlarda yaşanabilecek taşkınların da önlenmesi amaçlandı. Tüm bu düzenlemeler, 5 yıl sonra ormanın kendi kendine yetebilecek hale gelmesi planlanarak gerçekleştirildi.

Macera rotası adı altında yürüyüş yollarının da açıldığı Kent Ormanı’nda yaz dönemi nedeniyle ağaçlandırma çalışmalarına ara verilirken, Eylül ayı sonrasında yeniden fidan dikimine başlanacak ve arazinin tamamı ağaçlarla kaplanacak.

KENT VE DOĞA UYUMU

Binlerce ağacı barındıracak Kent Ormanı projesinin, iklim değişikliğine karşı şehir ve doğa uyumlaması planlanarak yapıldığına dikkat çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay “Yeşilin her tonunun coşkuyla filizlendiği, mavinin en güzel tonlarının toprakla, yaşamla ve yeşille kucaklaştığı Karşıyaka’mızda eşsiz bir projeyi yaşama geçiriyoruz. Orman derken, sadece ağaçlandırma yapmıyoruz. Buradaki toprağı onararak ve suyu tutarak buradaki yaşamın canlanmasını sağlıyoruz. Daha önce ağaçsız ve kayalık bir bölge olan arazide kurduğumuz ormanla; kentsel ısı adası etkisini azaltmaya ve iklim kriziyle mücadeleye de önemli katkılar sunacağız. Uzun soluklu bir yatırım olan Kent Ormanı’nın önemi gelecek yıllarda çok daha iyi anlaşılacak ve çocuklarımız için yaşamsal değere sahip çok kıymetli bir miras olacaktır. Ekolojinin, ekonomiye yenilmesine izin vermeyeceğiz. Vatandaşlarımızdan aldığımız güçle, Karşıyaka'mızı geleceğe hazırlamak için öncü projelere imza atmaya devam edeceğiz” dedi.

 
Gaziemir'de görkemli açılış... Sarnıç'ın çehresi değişecek!
 
Karabağlar'da işyerlerine sıkı denetim
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir'de görkemli açılış... Sarnıç'ın çehresi değişecek!
Gaziemir Belediyesi, Sarnıç Cumhuriyet Meydanı yenileme projesi kapsamında ...
Gaziemir Sarnıç'a tramvay müjdesi...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Gaziemir Sarnıç Cumhuriyet ...
ESHOT Genel Müdürlüğü 80 yaşında...
Türkiye’nin en köklü toplu ulaşım kurumlarının başında gelen İzmir Büyükşehir ...
 
Yerel Yönetimler Eğitim Kurulu Bayraklı’da toplandı
İzmir'deki yerel yönetimlerin eğitim faaliyetlerini geliştirmek ve belediyeler ...
İzmir Büyükşehir'de iş bırakma eylemi...
İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası ...
Narlıdere'de imara aykırı yapılarla mücadele...
Narlıdere Belediyesi, imara aykırı ve kaçak yapılara karşı mücadeleyi ...
 
‘Bozkurt-Lotus Davası’ Bornova’da masaya yatırıldı
Bornova  Belediyesi ve Ulusal Eğitim Derneği İzmir Şubesi işbirliği ile ...
Başkan Günel matem orucu açma yemeğine katıldı
Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel ...
Menderes sahillerinde sıkı denetim...
Sahillerde denetimlerini sıklaştıran Menderes Belediyesi Zabıta ekipleri, ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri