ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3777
    Dolar
  • Euro
    34,6912
    Euro
  • Altın
    2.429,050
    Altın
  • Bist-100
    10.002,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/31°
    ADANA
  • ANKARA
    14/22°
    ANKARA
  • ANTALYA
    21/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/19°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/16°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Erhan Usta istifa etti!
Erhan Usta istifa etti!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Erdoğan - Özel görüşmesinin günü belli oldu!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
Bombalı saldırı hazırlığındaki DAEŞ'lı yakalandı!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
İslam Kalkınma Bankası'ndan Türkiye'ye 6,3 milyar dolarlık finansman!
25 Temmuz 2023 Salı - 11:40

Kemalpaşa fayında deprem incelemesi...

İzmir'in Kemalpaşa fayında 4,5 metre derinliğinde hendek açıp, inceleme yapan bilim insanları, fayın geçmişte 4 yıkıcı deprem ürettiğini tespit etti. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bu fay 24 kilometre uzunluğunda. 6.7'ye varan deprem üretebilir. Deprem olduğunda yıkıcı bir nitelik taşıyacaktır. İzmir'de 6'yı geçtikten sonra can ve mal kaybı başlıyor. Dolayısıyla bu fay kırıldığında can ve mal kaybı yaşanacaktır" dedi.

Kemalpaşa fayında deprem incelemesi...

Deprem araştırma uzmanları, bugüne kadar üzerinde çalışma yapılmayan Kemalpaşa fayında bir yıllık arazi çalışmasının ardından, 4,5 metre derinliğinde hendek açıp, incelemelerde bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü (DAUM) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi'nden Doç. Dr. Fikret Koçbulut, AFAD Deprem ve Risk. Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Çukurova Üniversitesinden Doç. Dr. Mehmet Yüksel ve DEÜ'den Araştırma Görevlisi Dr. Mustafa Softa aylar süren çalışmalar yaptı. Fayın diri fay olup olmadığı, geçmiş dönemde en çok kaç büyüklüğünde deprem ürettiği, yakın zamanda deprem üretip üretmeyeceği konuları araştırıldı.

‘İZMİR'DEKİ 17 FAYI ÇALIŞMAYA BAŞLADIK’

Yapılan bilimsel çalışma hakkında bilgi veren DEÜ DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kemalpaşa fayı, Türkiye'deki 485 diri faydan biri. İzmir ve çevresinde tarihsel dönemde yıkıcı depremler olduğunu biliyoruz. Can ve mal kayıpları yaşanmış ama buna yol açan fayların hangisi olduğu belli değil. Bu, geçmişte olan depremleri hangi fayın ürettiğini öğreneceğimiz ilk çalışma olacak. Bunun için de İzmir'deki 17 fayı çalışmaya başladık. 5'ini geçmiş yıllarda çalışmıştık. Şu anda 10'unu TÜBİTAK projesi kapsamında çalışmaya başladık" dedi.

'4 YIKICI DEPREM OLMUŞ'

Kemalpaşa fayının önemli bir özelliğini anlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Kemalpaşa ilçesi bu fayın üzerinde. Etki alanında, çok geniş bir yerleşim yeri var. İzlenebilen, haritaya işlenebilen ve belli ölçekte önlem alınabilen bir fay. Dolayısıyla bu fayın deprem tehlikesini ortaya koymamız gerekiyor. Bu fayın geçmişte kaç yılda bir deprem ürettiğini, yakın gelecekte deprem üretip üretmeyeceğini inceleyeceğiz. Yaptığımız çalışmada fayın üzerinde geçmişe ait 4 yıkıcı deprem gerçekleştiğini gördük. Aldığımız örneklere göre de yakın gelecekte yıkıcı bir deprem üretip üretmeyeceğini göreceğiz. Bu fay 24 kilometre uzunluğunda. 6.7'ye varan deprem üretebilir. Deprem olduğunda yıkıcı bir nitelik taşıyacaktır. İzmir'de 6'yı geçtikten sonra can ve mal kaybı başlıyor. Dolayısıyla bu fay kırıldığında can ve mal kaybı yaşanacaktır. Burada açtığımız hendekte 4 yıkıcı deprem tespit ettik. Bunlar 10 bin yılda gerçekleşti. Dolayısıyla 2,5 milyon yılda bir ortalama yıkıcı deprem gerçekleşiyor. Bunların kesin tarihini belgelemek için de örnekleme çalışması yapıyoruz” diye konuştu.

‘GEREKLİ ÖNLEMLERİN ALINMASI SAĞLANMALIDIR’

Afyon Kocatepe Üniversitesi Deprem Uygulama Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Çağlar Özkaymak ise "Kemalpaşa bölgesine baktığımızda çok hızlı bir yapılaşma görüyoruz. Organize Sanayi Bölgesi'nin olduğunu gözlemliyoruz. Bu fay uzun süredir sismik anlamda sessizdir. Gelecek yıllarda deprem üretme potansiyeli olan bir faydır. Bu nedenle Kemalpaşa fayını önemsiyoruz. Yaptığımız çalışmanın sonuçları bölgede yapılacak, afet risk azaltma planına yönelik katkı sağlayacak bilgiler verecek. Araştırmamızın sonuçları afet risk azaltma planı için çok önemli. Kahramanmaraş depremleri de bunu bizlere gösterdi. Yapacağımız her türlü yer seçiminde, deprem zararlarını minimuma indirebilmemiz için en önemli şeyin yer seçimi olduğunu bir kez daha ortaya koymuş olduk. Fayın deprem üretme potansiyelinin önemli olduğunu gördük. Bu fayın deprem üretme potansiyeli eğer yüksek ise mutlaka burada gerekli önlemlerin alınması sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

 
AK Partili İnan Bayraklı'da muhtarlarla buluştu
 
AK Partili Çankırı'dan Esnaf Odası'na ziyaret...
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de bulundu... 8 bin yıllık sayı taşı ve balta!
İzmir'in Bornova ilçesindeki Yeşilova Höyüğü'nde yeni sezon kazı çalışmaları ...
İzmir'deki asırlık görüntüler ortaya çıktı!
İzmirli araştırmacı Bedri Cumhur Doğu, 27 Ocak 1923 tarihinde öğrencisi ...
İBB Başkan Adayı anketinde 3 isim öne çıktı!
ORC Araştırma, seçmenlere İstanbul'da İmamoğlu'nun aday olmaması halinde ...
 
AK Partili başkan yaşamını yitirdi!
15 Temmuz etkinliklerinde kürsüde fenalaşan Erzurum’un Hınıs Belediye ...
İzmir'de uyuşturucudan 27 tutuklama!
İzmir'de geçen hafta düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında yakalanan ...
Libya'dan Türkiye'ye uzanan başarı öyküsü...
Bahçeşehir Üniversitesi 23’üncü dönem mezuniyet töreni görkemli bir törenle ...
 
Yaşlı adam köpeklerin saldırısı sonucu öldü!
Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde abdest almak için evinin önüne çıkan Faik ...
12 gün önce aldığı otomobilde can verdi!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde, seyir halinde olan Erkan Bilgin'in kullandığı ...
Adana'da 5,5 büyüklüğünde deprem!
Adana'nın Kozan ilçesinde Richter ölçeğine göre 5.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri