ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    38,5651
    Dolar
  • Euro
    43,6084
    Euro
  • Altın
    4.004,110
    Altın
  • Bist-100
    9.168,00
    Bist-100
  • ADANA
    14/24°
    ADANA
  • ANKARA
    8/18°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/21°
    ANTALYA
  • BURSA
    10/16°
    BURSA
  • ISTANBUL
    10/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    12/21°
    IZMIR
  • KONYA
    8/17°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Garanti Bankası'nın internet sistemine erişilemiyor
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Sokak hayvanları düzenlemesi: AYM, iptal istemini görüşecek
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Kütahya'da 4.2 büyüklüğünde deprem!
Ünlü iki su markasına dev ceza
Ünlü iki su markasına dev ceza
19 Temmuz 2019 Cuma - 10:19

Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir!

Kıdem tazminatının fona devredilmesiyle ilgili tepkiler günden güne artarken CHP İzmir Milletvekili Kani Beko da partisinin ilçe danışma kurullarında kendisine gelen sorular çerçevesinde işçilerin daha çok aydınlatılması gerektiğini belirterek, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! UNUTMA!” hatırlatması yaptı.

Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, DİSK Genel Başkanlığı yaptığı dönemde de şiddetle karşı çıktığı en az 20 milyon işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatının fona devredilmesinin kayıplarını Karaburun, Güzelbahçe, Balçova  CHP İlçe danışma kurulu toplantılarında gündeme getirdi.  İşçilere, “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir, unutma!” diye seslenen Beko, konunun işçiler için büyük bir sıkıntı yarattığını ve tam olarak kayıpların neler olacağını bilmeleri gerektiğini belirtti.

CHP’li Beko, 1 Temmuz 2019 tarihi itibariyle kıdem tazminatı tavanının yükseldiği bilgisini vererek , “4857 Sayılı Kanuna tabi olarak çalışanlara her çalışma yılı için 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. 1 Temmuz 2019 öncesinde 6 bin 17 lira olan kıdem tazminatı tavanı, katsayı artışına bağlı olarak 362 lira artışla 6 bin 379 lira yükseldi. Buna göre iş sözleşmesi Temmuz-Aralık 2019 döneminde sona erecek olanlardan kıdem tazminatına esas ücreti 6 bin 379 lira ve üzerinde olanlar her çalışma yılı için 362 lira daha fazla kıdem tazminatı alacak. Ancak kıdem tazminatı Fon’a devredilirse 30 günlük ücret tutarı değil, 14 günlük ücret tutarı hesaplanacak. Yeni kıdem tazminatı miktarı şu anda aylık %8,3 iken Fon’a devredilmesinden sonra %3,8’e düşecek. Artık işçi, son aldığı ücret üzerinden değil, fona yatırılan prim miktarının yıllık ortalaması üzerinden tazminat alacak. Getirilmek istenen düzenleme ile fondan 15 yıl sonra parasını alabilecek asgari ücretli bir işçinin uğradığı zarar en az 7.500 lira olacaktır. Ücreti daha yüksek olan işçilerin uğradığı zarar ise çok daha fazla olacak” ifadelerini kullandı.

“FONA DEVİR ADI ALTINDA GASP EDİLMEK İSTENMEKTEDİR!”

Esas amacın, patronların işçileri işten çıkartma maliyetlerini düşürmek olduğunu hatırlatan Kani Beko, şunları dile getirdi: “İşçimizin kıdem tazminatları, yani ücretinin ödemesi sonraya bırakılmıştır. Sermaye için ‘yük’ olarak görülmektedir. Kıdem tazminatı fona devir adı altında gasp edilmek istenmektedir.  Bu gaspın içeriği şöyledir: Askere gidenler kıdem tazminatı alamayacak. Evlenen kadın işçi, bir yıl içinde işinden ayrılırsa tazminat alamayacak. İşyerinde bir yıllık kıdemi olan işçi işten çıkarılırsa tazminat ödenmeyecek. Prim gün ve çalışma süresi koşulu nedeniyle işçi haklı bir nedenle işten ayrılsa dahi tazminat alamayacak. İşveren, ücret ya da ücret benzeri, ikramiye vs. ödemeleri zamanında yapmazsa, işçi ya duruma katlanacak ya da katlanmak istemeyip işten çıkarsa, kıdem tazminatı alamayacak. Yani işverenin ücret ödememesi bir anlamda cezasız kalacak. İşverenler istediği zaman, istediği şekilde iş şartlarını değiştirebilecek, işçiye ya kabul et ya da işten çık diyebilecek. Emeklilikte yaş şartını beklemek için işten ayrılan işçi tazminat alamayacak. İşten çıkarılma kolaylaştığı için sendikalaşma büyük darbe yiyecek. Esnek ve güvencesiz çalışmaya karşı direnç azalacak. Tazminatın caydırıcı özelliği kaybolacak. Tazminattaki faiz ödemesi ortadan kalkacak. İşsiz kaldığı dönemde aldığı kıdem tazminatı bir anlamda işçinin geçim güvencesidir. Ancak fona devredildiğinde bu geçim güvencesinden mahrum kalacak.  İşçi, ailesiyle birlikte açlığa, işsizliğe mahkum olacak. Çok düşük olduğu için yetmeyen işsizlik ödeneği, kıdem tazminatından mahrum kalan işçi ve ailesinin hiçbir ihtiyacını karşılamaya yetmeyecek.”

ÇOCUKLARIMIZIN GELECEĞİ İÇİN ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI

Kıdem tazminatının işçinin 13’üncü maaşı olduğunu belirten CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, açıklamasını ortak tepki çağrısıyla tamamladı: “Bir kez daha tekrarlıyoruz ve her yerde hatırlatıyoruz: Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir! Kıdem tazminatı olmayanın iş güvencesi olmaz! Kıdem tazminatını leş kargalarına yedirmeyeceğiz! Tüm emekçileri, emek dostlarını, emekten, demokrasiden, özgürlüklerden yana olan tüm güçleri ortak mücadeleye davet ediyoruz. Geleceğimize, çocuklarımızın geleceğine, ülkemizin geleceğine sahip çıkmak için mücadele etmek, ahlaki, sınıfsal ve siyasal bir görevdir. Emek, hak ve demokrasi mücadelesi verenler er ya da geç hep kazanmıştır! Biz de kazanacağız!”

 
Karşıyaka'da Yaz Dersleri
 
Sahil Güvenlik uçağından kaçamadılar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İBB'de beklenen istifalar geldi
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı iştirak şirketlerinin yönetim ...
Ekrem İmamoğlu: Böyle bir yere çocuğum, eşim girmez
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bayrampaşa’daki ...
Kaftancıoğlu için 17 yıla kadar hapis istemi
Sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımları nedeniyle yargılanan ...
 
''Çiçek böcek, aşk, böyle hamdolsun''
AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, görevdeki yüz günlük süreyi ...
100 GÜN POLEMİĞİ
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, İzmir Büyükşehir ...
"Şiddetin ve terörün karşısındayız"
CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ile beraberindeki heyet, HDP İzmir İl ...
 
Erdoğan'dan dikkat çeken 15 Temmuz mesajları
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen ...
Binlerce İzmirli demokrasi için meydanlarda
İzmir'de 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Konak Meydanı'nda ...
Meclis'te 15 Temmuz gerginliği
TBMM’de düzenlenen 15 Temmuz özel oturumunda gergin anlar yaşandı. CHP ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 31 25 5 1 78 30 48 80
2 Fenerbahçe 31 23 6 2 80 31 49 75
3 Reeder Samsunspor 32 16 6 10 47 38 9 54
4 Beşiktaş 31 14 10 7 48 32 16 52
5 ikas Eyüpspor 32 14 8 10 49 38 11 50
6 Rams Başakşehir 31 14 6 11 50 43 7 48
7 Trabzonspor 31 12 9 10 52 39 13 45
8 Göztepe 31 11 10 10 51 39 12 43
9 Tümosan Konyaspor 32 12 7 13 41 44 -3 43
10 Kasımpaşa 31 10 12 9 53 55 -2 42
11 Gaziantep FK 31 12 6 13 41 43 -2 42
12 Bellona Kayserispor 31 10 10 11 39 49 -10 40
13 Onvo Antalyaspor 31 11 7 13 34 55 -21 40
14 Çaykur Rizespor 31 11 4 16 36 50 -14 37
15 Net Global Sivasspor 32 9 7 16 43 53 -10 34
16 Corendon Alanyaspor 31 9 7 15 36 47 -11 34
17 Sipay Bodrum FK 32 9 7 16 24 37 -13 34
18 Atakaş Hatayspor 31 4 7 20 33 62 -29 19
19 Adana Demirspor 31 2 4 25 27 77 -50 0
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri