ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,3244
    Dolar
  • Euro
    35,0705
    Euro
  • Altın
    2.282,260
    Altın
  • Bist-100
    9,01
    Bist-100
  • ADANA
    12/23°
    ADANA
  • ANKARA
    8/21°
    ANKARA
  • ANTALYA
    15/20°
    ANTALYA
  • BURSA
    15/24°
    BURSA
  • ISTANBUL
    15/20°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    9/21°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Murathan Mungan İYİ Parti’ye dava açıyor!
Murathan Mungan İYİ Parti’ye dava açıyor!
Emekli olan Yıldız Tilbe aldığı maaşa isyan etti!
Emekli olan Yıldız Tilbe aldığı maaşa isyan etti!
Galatasaray Cem Küçük’ü RTÜK’e şikayet etti!
Galatasaray Cem Küçük’ü RTÜK’e şikayet etti!
Gamze'nin ölümünde kan donduran detaylar... Anneye müebbet hapis!
Gamze'nin ölümünde kan donduran detaylar... Anneye müebbet hapis!
19 Mart 2023 Pazar - 19:09

Kılıçdaroğlu İzmir'de konuştu... Millet İttifakı iktidarının dört temel unsurunu anlattı!

Millet İttifakı'nın ortak Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'deki İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nde konuştu. 'İkinci yüzyılı birlikte inşa edeceğiz' diyen Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı iktidarının dört temel unsurunu açıkladı.

Kılıçdaroğlu İzmir de konuştu... Millet İttifakı iktidarının dört temel unsurunu anlattı!

Konuşmasına “İkinci Yüzyılın Türkiye'sini birlikte inşa edeceğiz” sözleriyle başlayan Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı'nın belirlediği 4 ayaklı strateji hakkında bilgi verdi.

“ÖYLE BİR SİSTEM KURALIM Kİ”
Atatürk'ü her zaman siyasi bağımsızlık ve ekonomik bağımsızlık ilkeleri ile andığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bugüne kadar büyük sıkıntılar çektiğimizi biliyoruz. Zaman zaman büyük krizlerin çıktığını biliyoruz. Ama öyle bir sistem, öyle bir düzen kuralım ki; kim iktidara gelirse gelsin Türkiye bir daha bu tür krizlerle karşı karşıya kalmasın” ifadelerini kullandı.

“BİRİNCİ AYAK GÜÇLÜ BİR DEMOKRASİ”
Bu amaçla dört ayaklı bir stratejiden söz edeceğini belirten Kılıçdaroğlu, Millet İttifakı olarak hedeflerini anlattı. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

''Birinci ayak güçlü bir demokrasi, güçlü bir parlamenter sistem…  6 lideri bir araya getiren temel felsefenin özünde demokrasi yatıyor. Demokrasinin gelişmediği hiçbir ülke gelişmemiştir. Dolayısıyla dünyaya baktığımızda kişi başına gelirin en yüksek olduğu ülkelerin tümünde güzel bir demokrasi anlayışı ve geleneği vardır.

Kuvvetler ayrılığını getirmek zorundayız. Yasama, yürütme ve yargıyı sağlıklı işleyen, birbirini denetleyen güçler haline getirmek zorundayız.

Sağlıklı işleyen hiçbir demokraside denetimsiz alan yoktur. Her alan mutlaka denetlenir. TBMM' de denetlenir.

Özgür medya… Özgürlüğün olmadığı bir yerde zaten demokrasi olmaz. Medyanın da özgür olması lazım. Bunun altyapısını koşulsuz sağlanması gerekir.

Denetimsiz bir güç demokrasilerde yoktur. Siyaset kurumunun halkına hesap vermesi gerekiyor. İktidar sahipleri halka hesap veremiyorsa orada demokrasi yoktur.

Demokrasinin varlığı halktan toplanan vergilerin hesabının halka verilmesidir ve devlette saydamlığın sağlanmasıdır.
 

“ULUSAL VERGİ KONSEYİ KURACAĞIZ”
Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçerken Millet İttifakı olarak dedik ki; Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. 85 milyondan toplanan vergilerin nerelere harcandığını, Ulusal Vergi Konseyi her yıl bir rapora bağlayacak. Resmi Gazete'de yayınlanacak ve bütün Türkiye'de herkes bilecek. Bunun taahhüdünü yaptık, 6 lider altına imza attık.

Sağlıklı işleyen demokrasilerde siyaset kurumunun lekelenmemesi, temiz kalması lazım. Bu konuda da bir irade ortaya koyduk. Siyasi Etik Kanunu çıkaracağız dedik ve 6 lider altına imza attık. Siyaset ahlak zemininde yürürse pek çok sorun kendiliğinden çözülmüş olacak.

Ve elbette siyaset kurumu, yani iktidar sahipleri parlamentoya bütçe getirirler. Paraların sağlıklı bir şekilde harcanıp harcanmadığının hesabının verilmesi lazım. Nereye? Aynı zamanda parlamentoya… 6 lider bunun için oturup tartıştık. Plan ve Bütçe Komisyonu dışında bir de Kesin Hesap Komisyonu kuracağız dedik. Yani bir yıl önceki bütçenin kaynaklarının nerelere harcandığının hesabını vereceğiz.

Ve bir şey daha yaptık. Bizim tarihimizde bir ilk. Dedik ki Kesin Hesap Komisyonu başkanı ana muhalefet partisinden olacak. Yani iktidar sahipleri gelecek TBMM'de hesap verecek.

“İKİNCİ AYAK ÜRETEN TÜRKİYE”
Kılıçdaroğlu stratejisindeki ikinci ayağı ‘Üreten Türkiye' başlığında topladı. Türkiye'nin her alanda üreten bir ülke olması gerektiğinin altını çizen Kılıçdaroğlu; “Kaynaklarımız var ve çalışkan insanlarımız üretimden koparılıyor” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu stratejisinin ikinci ayağını şu sözlerle anlattı:

Herkesin ürettiği güçlü bir Türkiye, dışarıya el avuç açmayan bir Türkiye inşa edeceğiz. Üreten Türkiye; yeri geldiğinde komşularına ve dünyaya yardım yapabilecek güce ve kapasiteye sahip bir Türkiye demektir.

Neyi nasıl üreteceğimizi çok iyi bilmek zorundayız. 21. yüzyıl ekonomisi tarım-sanayi ekonomisi değil bilgi ekonomisidir. Hangi ülke bilgi üretirse o ülke hızla büyür ve kalkınır. Bilgiyi üniversitelerde üreteceğiz. O nedenle bizim iktidarımızda üniversitelerde her türlü düşünce özgürce karşılanacak.

Hiç kimse farklı düşündü diye üniversiteden atılmayacak. Üniversiteler birer bilgi yuvası olacak. Üniversitelerin ürettiği bilgiler sanayici tarafından elle tutulur metaya dönüştürülecek.
 

“MIT ZİYARETİM ELEŞTİRİLDİ AMA…”
Benim MIT'ye gidişim pek çok kesim tarafından eleştirildi. Biz ABD'nin ve dünyanın en önemli teknoloji üreten üniversitelerinden biri olan MIT'de çalışan, Türkiye üniversitelerinden mezun olmuş ve oraya gidip çalışan hocaları kendi ülkemize getirmek zorundayız. Burada çalışıp üretmeliler. Burada bütün yaratıcı güçlerini ortaya koymalılar.

Yani biz katma değeri yüksek ürün üretmek zorundayız. Katma değeri yüksek ürün üretmeyen Türkiye kalkınamaz, söz sahibi olamaz.

“ÇİP ÜRETMELİYİZ”

Bilgi ekonomisine sahip olan ülkeler üretiyor, biz onların pazarıyız. Açık ve net söylüyorum, Millet İttifakı iktidarında biz başkalarının pazarı değil üreten ve dünyaya mal ihraç eden bir ülke olacağız. İddiamız güçlü ve kuvvetli. 20. yüzyıl petrol yüzyılıydı ve petrol savaşları vardı. 21'nci yüzyıl çip savaşlarıdır. Çipi kim üretecek? Çipin nerede üretileceğine biz karar vereceğiz. Yani bilgi üretenler karar verir. 21. Yüzyılın Türkiye'sinin temel hedefi bilim, sanayi ve teknolojide çip üreten bir ülke olmak. Hedefi yüksek koyacağız ve o hedefi mutlaka yakalaşacağız.

“ÜÇÜNCÜ AYAK: GÜÇLÜ SOSYAL DEVLET”
Stratejisinin üçüncü ayağını güçlü bir sosyal devlet olarak tanımlayan Kılıçdaroğlu, iktidarlarında çocukların yatağa aç gitmeyeceğini ifade etti.

Kılıçdaroğlu; “Güçlü bir sosyal devlet kuramazsak, istediğiniz kadar üretin ama hakça bölüşmezseniz, toplumun bir kesimi yoksul bir kesimi varsıl olursa orada huzur olmaz. Orada bereket de olmaz. Huzurun olması yaratılan kaynağın hakça bölüşülmesine bağlıdır. Yani hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği güzel bir Türkiye'yi demokrasi ile yeniden inşa edebiliriz. Bugün Türkiye'de sosyal devlet büyük yara almış durumdadır. Özellikle son 5-6 yılda alt gelir gruplarından bir avuç üst gelir grubuna milyarlarca dolarlık kaynak aktarılıyor. Tabanda bir yoksullaşma süreci başladı” diye konuştu.

“DÖRDÜNCÜ AYAK: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK”
Kılıçdaroğlu liyakat ve eğitim eleştirileri getirdiği sürdürülebilirlik konusunda ise şu ifadeleri kullandı:

''Gayet güzel demokrasiyi getirdiniz. Ürettiniz, sosyal devleti inşa ettiniz ama durduğunuz andan itibaren geriye gidersiniz. Sürdürülebilirliğin kilit anahtarı devlette liyakattir. Yani birikimli insanların devlet yönetiminde olmasıdır. Yani birikimli, üreten insanların üniversitelerde olmasıdır. Değişime ayak mı uyduracağız,  öncülük mü yapacağız? Bunun kararını vermek zorundayız. Biz değişime ayak uydurmak istemiyoruz. Onlar yaptı biz de yapalım. Hayır! Biz yapalım onlar bizi izlesin. * Devletin kurumları vardır, o kurumların da kendi kültürü vardır. Tarihsel süreç içinde o kültür sıcak siyasetin müdahale edemeyeceği kadar güçlü bir hal alır.

Merkez Bankası böyledir, bakanlıklar böyledir. Bu kültürlere sıcak siyaset müdahale etmez. Sürdürülebilirliğin temel anahtarlarından biri de eğitimdir. Eğitimin yeniliğe açık olması lazımdır. Eğitimin merak duygusunu büyütmesi gerekir. Merak duygusunu büyütüyorsanız ve çocuk yaşamı sorgulayabiliyorsa o zaman Türkiye hızla büyümenin ve sürdürülebilirliğin önünü açmış olur. Biz eğitim sisteminde de köklü değişiklikler yapacağız. Çocuklarımız neyi merak ediyorlarsa araştırabilecekleri alanlar olacak. Onları suçlamadan onları cezalandırmadan, neden soru soruyorsun demeden ne kadar çok nitelikli soru sorabilirlerse eğitimin de o kadar değerli olduğunu göreceğiz. Bu sürdürülebilirliğin liyakatle beraber temel anahtarlarından birisidir.''

 
Soyer, Kılıçdaroğlu'na böyle seslendi: Müstakbel 13. Cumhurbaşkanımız!
 
İzmir'de nevruz kutlaması!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Soyer, Kılıçdaroğlu'na böyle seslendi: Müstakbel 13. Cumhurbaşkanımız!
“Yeniliğe Davet” başlığıyla yapılan ve tüm Türkiye’yi geleceği inşa etmeye ...
Yüksek İstişare Kurulu sonuç bildirgesini değerlendirdi!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi'nin beşinci gününde son kez toplanan ...
HÜDA PAR liderinden tartışma yaratacak sözler!
AK Parti'nin Cumhur İttifakı'na dahil olması için görüşmelerde bulunduğu ...
 
Kahramanmaraş’ta peş peşe iki deprem!
Kahramanmaraş'ın Göksun ilçesinde, saat 15.54 ve 15.56'da, 4.4 ve 4.2 ...
Muharrem İnce kimlere, neden küstüğünü anlattı!
Gazeteciler Nevşin Mengü, İsmail Saymaz ve Fatih Portakal ile ekonomist ...
O kentte ev kiraları 50 bin lirayı buldu, yurttaş isyan bayrağını çekti...
Antalya'da, pandemi ile başlayan, Rusya-Ukrayna savaşı ve yaşanan 6 Şubat ...
 
Cengiz’in kıyım isteği onaylandı: Kazdağları’na maden projesi!
Muhalefetin 5’li çete olarak adlandırdığı iş insanlarından Mehmet Cengiz’in ...
Depremin 33. günü istifa eden vali şiir yazdı
Sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa eden Adıyaman eski Valisi ...
Soyer: Maratonun sonuna doğru yaklaşıyoruz!
İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi kapsamında son kez toplanan Yüksek İstişare ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri