ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,5186
    Dolar
  • Euro
    34,9291
    Euro
  • Altın
    2.431,340
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/34°
    ADANA
  • ANKARA
    14/23°
    ANKARA
  • ANTALYA
    18/26°
    ANTALYA
  • BURSA
    14/17°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/15°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/26°
    IZMIR
  • KONYA
    15/23°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Kayıp ekonomistin kafatası parçaları bulundu
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Uçak biletlerinde tavan fiyata zam!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Kapısı açık otobüsten düşen kadın hayatını kaybetti!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
Çocuğu yaralıyken canlı yayın yapan Karagül'e soruşturma!
7 Eylül 2021 Salı - 12:15

Kiralık ev arayanlar dikkat!

Kiralık evlerdeki fiyat artışı dolandırıcıları da harekete geçirdi. Hukukçu Murat Can Pehlivanoğlu, ev arayışında olanları emlak sitelerinde verilen sahte ilanlara dikkat edilmesi konusunda uyardı.

Kiralık ev arayanlar dikkat!

Son dönemde internet üzerinden sahte konut ilanı verenlerin sayısında artış görüldüğünü belirten İstanbul Kent Üniversitesi’nde Hukukçu Dr. Murat Can Pehlivanoğlu, ev arayışında olan kişiler için uyarılarda bulundu.

 

 

Pehlivanoğlu, “Özellikle emlak siteleri üzerinden gerçek olmayan konutların veya iş yerlerinin kiralık ya da satılık olarak isimlendirildiği, sahte görsellerle bunlara yer verildiğini görüyoruz. Bazı vatandaşlarımızın bu ilanları aradıkları, daha sonra da ilanları koyanlarla görüştükten sonra da ev için kaparo bedeli ödedikleri, sonrasında da bu şekilde bir ilanın ve evin bulunmadığı üzerine şikayetler geliyor. Bununla ilgili şikayet sitelerinde de formlar dolduranları görüyoruz” dedi.

TAŞINMAZ TİCARETİ HAKKINDA YÖNETMELİK’E DİKKAT

2018 yılından bu yana yürürlükte olan ‘Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik’ hakkında bilgi veren Pehlivanoğlu, “Bu yönetmelik gereği ülkemizde emlakçı olarak anılan kişilerin yetki belgesi alması zorunluluğu bulunuyor. Siz bir emlak işi yapıyorsanız, taşınmaz ticaretinin alım satımına ya da kiralanmasına aracılık yapıyorsanız, Ticaret Bakanlığı’ndan bununla ilgili yetki belgesini almak durumundasınız” ifadelerini kullandı.

İNTERNET SİTELERİNİN SORUMLULUĞU VAR

İnternet sitesinin ilanları teyit etmesi gerektiğini belirten Pehlivanoğlu, “Bir internet sitesi üzerinden ilan veriyorsanız da, internet sitesinin sizin bir emlakçı olup olmadığınızı, şayet emlakçıysanız yetki belgeli bir emlakçı olup olmadığınızı kontrol etme yükümlülüğü bulunuyor. Hatta bu bilgilerin de vatandaşların görebileceği şekilde de ilan etmesi gerekiyor. Bir internet sitesi, konut ilanını kendi sitesinde yayınlarken öncelikli bu ilanı kimin verdiğini teyit etmeli. Eğer bu kişi emlakçıysa yetki belgesi ile ilgili bilgileri göstermeli. Şayet kişi emlakçı değil de konutun kendi sahibi olduğunu iddia ederek bir ilan veriyorsa bu defa da konutun gerçekten o kişiye ait olup olmadığını teyit edici bazı mekanizmalar uygulanmalı. Aksi takdirde yönetmelikle internet sitelerine yüklenen yükümlülükleri siteler yerine getirmiyor demek olur” dedi.

İDARİ PARA CEZASI UYGULANABİLİR

Ticaret Bakanlığı’nın emlak sitelerini denetlediğini ifade eden Pehlivanoğlu, “Bakanlığın idari para cezası uygulama imkanı olur. Bununla beraber yine ilanların geçerliliği konusunda internet sitelerinin aslında dolaylı olarak bazı ödevleri olduğundan söz etmek mümkün. Emlak ofislerinin yetkili olsunlar ya da olmasınlar, ilan verirken ilan içeriğinin hukuka uygun olması, sahte görsellere yer verilmemesi, fiyat konusunda, adres konusunda ya da evin özellikleri konusunda vatandaşı yanıltıcı içerik bulundurmaması gibi yükümlülüğü var” diye konuştu.

KAPARO TAHSİL EDEN ŞAHIS DOĞRUDAN SORUMLU

Sahte bir ilan karşılığında kaparo tahsil eden şahsın doğrudan sorumluluğu olduğun hatırlatan Pehlivanoğlu, “Dolayısıyla bu şahsa ulaşmak gerekiyor. Bu şahıs yetki belgeli bir emlakçı ya da belgesiz bir insan da olabilir. Sahte bir ilan karşılığında kaparo tahsil ettiyse öncelikle bunun iadesini sağlamak üzere o kişiyi bulmanız gerekiyor. O kişiyi bulma konusunda da internet sitelerinin önemli bir işlevi var. Yönetmelik, internet sitelerinin birer çağrı merkezi oluşturmasını söylüyor. Dolayısıyla bu internet sitelerinin aslında kişilerin ulaşarak o ilanı veren şahısla ilgili olarak iletişim bilgilerini edinmesi, öğrenmesi ve o sayede de kişilere ulaşabilmesi, hakkını o kişiler üzerinde araması mümkün. Bu tür eylemler dolandırıcılık suçu teşkil eder. Ülkemizde artık emlakçılık mesleğini sadece yetki belgesine sahip kişiler yapabilir. Vatandaş güvenilir internet sitelerini kullanmalı” ifadelerini kullandı.

 
Başkan Kılıç’tan, Soyer’e metro teşekkürü!
 
Disiplin Kurulu'na sevk edilen Tanju Özcan'dan açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İkinci el araç piyasası için tarih verildi
İkinci el otomobil piyasası durgunluğunu koruyor. Oto galericiler piyasanın ...
Kripto para borsalarından çalınan para dudak uçuklattı
Avukat Murat Aydar, dünya genelinde 2014 yılından bu yana siber korsanlar ...
İkinci el otomobil piyasasında fiyatlar yine yükseldi
Ağustos ayında satışa sunulan otomobil sayısı artmasına rağmen, otomobil fiyatları yine yükseldi.
 
Kripto piyasasında düzenleme uyarısı!
Yatırımcılar kripto paralar konusunda yapılacak yasal düzenlemeyi bekliyor. ...
Kara kış kapıda!
Doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerine son bir yılda gelen yüzde 30’a yakın ...
İzmir'de zam şampiyonu belli oldu!
TÜİK verilerine göre İzmir'de Ağustos ayı enflasyonu geçtiğimiz yıla göre ...
 
Cengiz Holding’in şirketine vergi indirimi ve KDV istisnası!
Cengiz Holding iştiraki Eti Bakır'ın Samsun'da kuracağı 1,6 milyar TL'lik ...
Enflasyon rakamları açıklandı!
Türkiye İstatistik Kurumu, Ağustos ayına ilişkin enflasyon rakamlarını ...
Emekli ve memur maaşları eridi
Memur emekli maaşları 2022 zammı için toplu sözleşme zam oranı belli oldu. ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Eski günlerdeki gibi bu kriz günlerinde seyyar esnafımızın mahalle aralarında zorunlu sağlık tedbirlerine uyarak hizmet etmesini ister misiniz?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri