ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    41,0044
    Dolar
  • Euro
    48,0081
    Euro
  • Altın
    4.441,230
    Altın
  • Bist-100
    11.492,00
    Bist-100
  • ADANA
    26/34°
    ADANA
  • ANKARA
    15/27°
    ANKARA
  • ANTALYA
    25/34°
    ANTALYA
  • BURSA
    17/30°
    BURSA
  • ISTANBUL
    22/28°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    20/34°
    IZMIR
  • KONYA
    17/27°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
İYİ Parti'de kurultay süreci başlıyor
İYİ Parti'de kurultay süreci başlıyor
CHP 'Millet İradesine Sahip Çıkıyor' mitinglerinin 50'ncisini Beyoğlu'nda yapacak
CHP "Millet İradesine Sahip Çıkıyor" mitinglerinin 50'ncisini Beyoğlu'nda yapacak
DEM Parti heyeti bu hafta İmralı'ya gidiyor
DEM Parti heyeti bu hafta İmralı'ya gidiyor
6 ilde suç örgütü operasyonu; 11 tutuklama
6 ilde suç örgütü operasyonu; 11 tutuklama
25 Ağustos 2025 Pazartesi - 14:00

Kırmızı et fiyatlarında rekor

Et Fiyat Endeksi ise yüzde 1,2 yükselişle 127,3 puana çıkarak tüm zamanların zirvesine ulaştı

Kırmızı et fiyatlarında rekor

Dünya genelinde kırmızı et fiyatları, hayvan sayısındaki düşüş nedeniyle arzın zayıflaması, talep artışı, kuraklık ve yüksek tarifelerin etkisiyle rekor düzeyde seyrediyor.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, küresel gıda fiyatları temmuzda uluslararası et ve bitkisel yağ fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 1,6 yükseldi.

Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimin izlendiği FAO Gıda Fiyat Endeksi kapsamında Et Fiyat Endeksi temmuzda aylık bazda yüzde 1,2 yükselerek 127,3 puanla rekor seviyeye ulaştı. Et Fiyat Endeksindeki yıllık artış ise yüzde 6'yı buldu.

Kırmızı et fiyatlarındaki artış oranları, ülkelere göre değişiklik gösteriyor.

ABD’de Çalışma İstatistikleri Bürosunun yayımladığı verilere göre, ABD'de de libre olarak ölçülen ve 453 grama karşılık gelen miktar için dana kıyma fiyatı temmuzda 6,3 doları aştı. Böylece, ABD'de dana kıyma fiyatı son bir yılda yüzde 15,9 ile bu dönemde yüzde 2,7 olan yıllık enflasyonun oldukça üzerinde yükseldi.

ABD’de kıyma fiyatları son 2 yıldır sürekli artış eğilimi gösterdi.

ABD ve İngiltere'de fiyatlar yükseldi

AB Komisyonu'nun et piyasasına yönelik hazırladığı haftalık rapora göre, Birlik üyesi ülkelerde de kırmızı et fiyatları rekor seviyelere tırmandı.

AB ülkelerinde 11-17 Ağustos haftası itibarıyla, karkas kırmızı et fiyatları 100 kilogram için 662,31 avroya ulaşarak, yıllık bazda artış yüzde 32,8 oldu. Söz konusu artış, AB'de aynı dönemde yüzde 2,3 olan yıllık enflasyonun oldukça üzerinde gerçekleşti.

İngiltere'de tarım ve hayvancılık fiyatlarını takip eden AHDB verilerine göre, ülkede kırmızı et fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı.

İngiltere’de kıyma fiyatları geçen yıl ağustostaki kilogram başına 7,2 pound seviyesinden, bu yıl 10,6 pounda çıktı. Kıyma fiyatında son bir yıldaki artış, yüzde 47'yi buldu. Bu dönemde ülkede enflasyon yüzde 3,8 ölçülmüştü.

Kuraklık, talep artışı ve tarifeler fiyatlar körüklüyor

FAO’nun son analizine göre, küresel et fiyatlarındaki artış, sığır ve koyun eti fiyatlarındaki yükselişten kaynaklandı. Sığır eti fiyatları, özellikle Çin ve ABD’den gelen güçlü taleple arttı. Bu talep artışı, büyük üreticilerden Avustralya ve Brezilya'daki fiyatları da yukarı taşıdı.

Ayrıca, ABD'nin temmuz itibarıyla Brezilya'dan sığır eti ithalatına yüzde 50 tarife uygulaması da ihracat akışlarını kısıtlayarak fiyatlarda yukarı yönlü baskı oluşturdu.

Öte yandan, ABD'de büyükbaş hayvan sayısı bu yılın başında 86,7 milyonla 1950’lerden beri görülen en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüş, ABD'de hayvancılığın yaygın olduğu bölgelerde, bir yıldan uzun süredir devam eden kuraklık, otlatma amaçlı kullanılan meraların kuruması ve yem maliyetlerinin artması gibi çeşitli nedenlerden kaynaklandı.

Hayvancılık uzmanları, bu alanda atılacak adımların ve sağlanacak desteklerin sonuçlarının ancak uzun dönemde alınabileceği uyarısında bulunarak, piyasadaki durumun kısa vadede değişmeyeceğini ve kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş eğilimin süreceğini öngörüyor. 

 
DEM Parti heyeti bu hafta İmralı'ya gidiyor
 
Cem Yılmaz'dan G.O.R.A. hayranlarını heyecanlandıran paylaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Memur zammı için Hakem Kurulu 3. kez toplanıyor
Yaklaşık 6,5 milyon memur ve memur emeklisinin mali ve sosyal haklarını ...
Türkiye'nin yeni kuru incir çeşidi "siyah orak"ta hasat sürüyor
Türkiye'de kuru incir çeşitliliğini artırma amacıyla AR-GE çalışmaları ...
Kur Korumalı Mevduat hesap açma işlemleri sonlandırıldı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugünden itibaren gerçek kişiler ...
 
Kuru incirde aflatoksin ve okratoksinle mücadele için üreticilere 19 bin kerevet dağıtıldı
Cennet meyvesi kuru incirde gıda güvenliğini sağlamak, kurutma sırasında ...
Rekabet Kurulu'ndan Google'a soruşturma başlatıldı!
Rekabet Kurulu, Google’ın uygulama mağazası Play Store’daki ödeme hizmetlerine ...
Dolar 5 ay sonra 41 TL'nin üzerinde!
Dolar, 19 Mart tarihinden bu yana ilk kez 41 TL'nin üzerini test etti. ...
 
İki dev birleşme kararı aldı
Tofaş, yüzde 100 bağlı ortağı Stellantis Otomotiv Pazarlama A.Ş. ile devralma ...
Folkart'ın 1.2 milyar dolarlık projesi satışa hazırlanıyor
Folkart satışa yönelik ön talep toplama sürecini hayata geçirdikten sonra, ...
Bakan Işıkhan'dan toplu sözleşme açıklaması: Hakem Kurulu'nun vereceği karara hepimiz saygı duyacağız
Memur ve memur emeklilerine yönelik toplu sözleşme kapsamındaki zam görüşmelerinde ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
PUAN DURUMU
# TAKIM O G B M A Y AV P
1 Galatasaray 3 3 0 0 10 0 10 9
2 Trabzonspor 3 3 0 0 3 0 3 9
3 Göztepe 3 2 1 0 5 0 5 7
4 Tümosan Konyaspor 2 2 0 0 7 1 6 6
5 Samsunspor 2 2 0 0 3 1 2 6
6 Hesap.com Antalyaspor 3 2 0 1 3 2 1 6
7 Fenerbahçe 2 1 1 0 3 1 2 4
8 Beşiktaş 1 1 0 0 2 1 1 3
9 Gaziantep FK 3 1 0 2 2 7 -5 3
10 Rams Başakşehir 1 0 1 0 1 1 0 1
11 Corendon Alanyaspor 1 0 1 0 0 0 0 1
12 Çaykur Rizespor 2 0 1 1 0 3 -3 1
13 Zecorner Kayserispor 2 0 1 1 1 5 -4 1
14 Kasımpaşa 2 0 0 2 1 3 -2 0
15 Gençlerbirliği 3 0 0 3 2 5 -3 0
16 ikas Eyüpspor 2 0 0 2 2 6 -4 0
17 Kocaelispor 3 0 0 3 1 5 -4 0
18 Mısırlı.com.tr Fatih Karagümrük 2 0 0 2 0 5 -5 0
19
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye İletiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri