ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,4375
    Dolar
  • Euro
    34,7411
    Euro
  • Altın
    2.441,870
    Altın
  • Bist-100
    9.916,00
    Bist-100
  • ADANA
    19/29°
    ADANA
  • ANKARA
    13/26°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/25°
    ANTALYA
  • BURSA
    12/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    13/18°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    13/25°
    IZMIR
  • KONYA
    14/25°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Akşener'den veda konuşması...
Akşener'den veda konuşması...
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Özgür Özel'den şatafatlı odada israf uyarısı... ''Hesabını soracağız''
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Flaş asgari ücret açıklaması.. İkinci zam yapılacak mı?
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
Milyonluk soygun... Sevgilisine dedesine soydurdu
19 Haziran 2020 Cuma - 17:08

Kistik fibrozis çığlığı! İLAÇLARI SGK KARŞILASIN...

Genetik ve ölümcül bir hastalık olan kistik fibrozis hastaları için İzmir'den ilaç çığlığı yükseldi. 5 yaşındaki oğlu Rüzgar Efe ve yaklaşık 20 bin kistik fibrozis hastası için Change.Org'da 'İlaçları SGK karşılasın' imza kampanyasını düzenleyen İzmirli anne Güneş Akovalı, "Çocuklarımızı genç yaşta kaybetmemek için önümüzde bir ışık var. Onların yaşam sürelerini uzatacak ilaçlar geliştirildi. Bu ilaçlar SGK tarafından karşılanmalı. Artık sesimizi duyun" dedi 

Kistik fibrozis çığlığı! İLAÇLARI SGK KARŞILASIN...

Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR-Türkiye'de her üç bin doğumda bir görülen genetik ve ölümcül bir hastalık olan kistik fibrozisle ilgili İzmir'den 'İlaç' çığlığı yükseldi. İzmirli anne Güneş Akovalı 5 yaşındaki oğlu Rüzgar Efe ve diğer kistik fibrozis hastalarının ilaçlarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması için imza kampanyası başlattı. Change.org internet sitesindeki imza kampanyasına şimdiye kadar yaklaşık 37 bin kişi imza atarak destek verdi.
SAVAŞÇI BİR ANNE...
Türkiye'de 3500'ü takipli, tespit edilemeyenlerle birlikte yaklaşık 20 bin kistik fibrozis hastası olduğunu belirten Güneş Akovalı, "5 yaşındaki oğlum Rüzgar Efe kistik fibrozis hastası. 10 yasındaki oğlum Ayaz ise noroblastom kanseri.. Büyük oğlumla kansere,  küçük oğlumla kistik fibrozise karşı savaşmaktayız. Kısacası, ben savaşçı bir anneyim... İmza kampanyasını oğlum ve diğer kistik fibrozis hastalarının ilaçlarının SGK tarafından karşılanması için yürütüyorum. Rüzgar'ımla hastane yatışlarımiz sürekli oluyor. Vücudu su ve tuz kaybediyor. Bu hastalığın çocuklarına tuzlu çocuklar da deniliyor. Kistik fibrosiz çoğunlukla akciğerleri olmak üzere bağırsaklar, pankreas, karaciğer ve böbrekleri etkiliyor. Kistik fibrozis hastalığına sahip kişilerde, vücuttaki yer alan salgılar kalınlaşarak yapışkan bir hâl alır ve böylece enfeksiyonlara, organlarda hasara neden olur. Gerekli ilaçlar alınmazsa maalesef genç yaşta çocuklarımızı, gençlerimizi kaybedebiliyoruz" dedi.


"SESİMİZİ DUYSUNLAR"
Tüm bunlara rağmen önlerinde bir ışık olduğuna vurgu yapan Akovalı, "Son yıllarda kistik fibrozisle ilgili çalışmalar ağırlık kazanarak hayati öneme sahip ilaçlar geliştirildi. Birçok ülkede bu ilaçlar devlet karşılıyor. Ancak Türkiye'de bunlar SGK kapsamında değiller. Bir hastalığın ilacı varken ona erişememek, özellikle hasta olan kişi çocuğunuz ise çaresizliklerin en büyüğü. Ben; yurt dışındaki hastalar gibi oğlum ve tüm kistik fibrozis hastalarımızın daha güzel şartlarda yaşamasını istiyorum. Her gün uyurken oğlum nefes alıyor mu?' diye kontrol eden bir anneyim. Her gün aynı korku ile yaşayan annelerimiz var... 35-40'lı yaşlarda oğlumu kaybetme korkusu yaşıyoruz. Bu ilaçlar akciğer kapasitelerini artırdığı için çocuklarımızın yaşam kalitesini ve süresini uzatıyor. Kistik fibrozisler yaşasın diyerek kampanya açtık. Sesimizi duymalarını istiyoruz" diye konuştu.
KİSTİK FİBROZİS NEDİR?
Kistik fibrozis yaşam süresini kısaltan kalıtsal bir hastalıktır. Çocuklar bu hastalıkla doğarlar. Bulaşıcı olmayan bu hastalık, solunum sistemi ve sindirim sistemi başta olmak üzere birçok sistemi birden etkileyebilir. Ülkemizde kesin sıklığı bilinmemekle birlikte yaklaşık 3 bin kişiden 1’inde görüldüğü düşünülmektedir. Tedavisi süren hasta sayısı ise 20 binin üzerinde olması beklenirken sadece 3500 civarındadır. Hastalığa yol açan genetik değişiklik sebebiyle, vücuttaki bütün salgılar susuz, koyulaşmış ve yoğun kıvamda olur ve akışkan özelliğini kaybeder. Bu nedenle; akciğer, karaciğer, pankreas ve bağırsak gibi organların kanallarında salgılar birikerek tıkanmaya, enfeksiyonlara ve hasara neden olmaktadır. Akciğerlerde biriken koyu balgam, sık tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarına ve geçmeyen öksürüğe sebep olur. Bunlar da akciğere zarar vererek zamanla görevini yapamaz hale gelmesine neden olur. Pankreasın tutulumuyla ise sindirim enzimi salgılanamaz ve büyüme gelişme geriliği oluşur. Bir kistik fibrozis hastasının günlük yapması gereken tedavi, her gün yaklaşık en az 2 saatini alır ve ömür boyu sürer. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedaviler ne kadar etkin ve sürekli yapılırsa hastaların yaşam süresini ve kalitesini artırmak o kadar mümkün olmaktadır. Tanısı Ter Testi ve/veya genetik test ile konur.

CHANGE.ORG'DAKİ KAMPANYAYA DESTEK OLMAK İÇİN TIKLAYABİLİRSİNİZ

 
Yüzüklerin Efendisi'nin Bilbo Baggins'i yaşamını yitirdi
 
CHP İzmir Meclis Grubu toplandı... Yücel ve Soyer'den çarpıcı mesajlar
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
cigdem beskardes 27 Ağustos 2020 Perşembe 22:05

sosyal devlet onun icin varolmali...

Yorumu oyla      0      0  
Gülendam 19 Haziran 2020 Cuma 19:11

Buz kistik fibroz hastalarının sesi ve umudu olun

Yorumu oyla      0      0  
Şaira 19 Haziran 2020 Cuma 17:41

Cocuklari iyi olmasi

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Burak Oğuz hakim karşısında... TUTUKLULUĞUN DEVAMI KARARI!
Urla Belediye Başkanlığı görevindeyken FETÖ/PDY soruşturması kapsamında ...
İzmirli avukatlar Ankara'ya yürüyor!
Baro başkanlarının hukuk devleti, demokrasi ve insan hakları mücadelesi ...
Soyer elleriyle serptiği karakılçık buğdayının hasadını yaptı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ata tohumu karakılçık buğdayının üretimini ...
 
FETÖ Borsası'na dokunan savcı, İzmir'den Diyarbakır'a!
İzmir’de mafya-istihbaratçı-siyasetçi ortaklığıyla işletilen FETÖ Borsası ...
Denizde can pazarı!
İzmir'de Türk karasularına geri itilen 56 sığınmacı kurtarıldı
Kanalda feci ölüm!
İzmir'de kanala devrilen kamyonun sürücüsü hayatını kaybetti
 
İzmir'de suç örgütü operasyonu!
İzmir'de örgüt kurarak "nitelikli yağma", "hürriyeti tahdit" gibi suçlar ...
AYM, Eren Erdem'e tazminat ödenmesine karar verdi!
Anayasa Mahkemesi (AYM), eski CHP Milletvekili Eren Erdem'in tutuklanması ...
Emniyette terfiler belli oldu!
Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Yüksek ve Merkez ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri