ege yıldız, sessiz boru
Son Kale İzmir
  • Dolar
    32,2169
    Dolar
  • Euro
    34,7096
    Euro
  • Altın
    2.452,880
    Altın
  • Bist-100
    10.335,00
    Bist-100
  • ADANA
    18/33°
    ADANA
  • ANKARA
    15/25°
    ANKARA
  • ANTALYA
    20/28°
    ANTALYA
  • BURSA
    13/22°
    BURSA
  • ISTANBUL
    14/17°
    ISTANBUL
  • IZMIR
    14/23°
    IZMIR
  • KONYA
    12/24°
    KONYA
Facebook Twitter
ANA SAYFA GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN KÜLTÜR-SANAT TÜRKİYE DÜNYA GÜVENLİK
Milyonluk hırsızlık... Çelik kasayı valize koyup çaldılar!
Milyonluk hırsızlık... Çelik kasayı valize koyup çaldılar!
Eski devlet bakanı Bekir Aksoy yaşamını yitirdi!
Eski devlet bakanı Bekir Aksoy yaşamını yitirdi!
Gölcük Tabiat Parkı'nın işletim hakları Bolu Belediyesi'nden alındı!
Gölcük Tabiat Parkı'nın işletim hakları Bolu Belediyesi'nden alındı!
Suriye ve Irak'ta 17 terörist öldürüldü!
Suriye ve Irak'ta 17 terörist öldürüldü!
30 Nisan 2021 Cuma - 16:02

Kıyı Ege'ye akın var... VAKALAR İYİCE PATLAYACAK ENDİŞESİ!

Tam kapanma kararı, yurttaşları başta İzmir ve Muğla olmak üzere, Ege'nin tatil bölgelerine akın ettirdi. İki gün boyunca özellikle İzmir ve Bodrum'da yoğun trafik yaşanırken, ikinci konutlar da büyük ölçüde doldu. Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bodrum, Çeşme, Foça gibi ilçelerde yaşanabilecek altyapı ve sağlık sorunlarına işaret etti. Başkan Batur, "Allah korusun bazı ilçelerimizin hem yoğun bakım hem yatak kapasitesi olarak yeterli olmadığı söyleniyor" dedi

Kıyı Ege ye akın var... VAKALAR İYİCE PATLAYACAK ENDİŞESİ!

SONKALEİZMİR- Pandemi nedeniyle alınan 17 günlük tam kapanma kararı, gözde tatil beldelerinin yer aldığı İzmir ve Muğla'da yoğun bir nüfus artışına neden oldu. İzmir'de özellikle son iki gün, otoban da dahil olmak üzere yollarda ciddi ölçüde trafik yoğunluğu gözlendi. Çeşme'nin 48 bin olan nüfusunun 9 kat artarak 500 bine dayandığı, Foça, Dikili, Seferihisar, Urla ve Karaburun'da ise ikinci konutların tamamen dolduğu ifade edildi. Nüfusu 11 bin 329'dan 100 binlere ulaşan Karaburun'un Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan, "Yazlıkların hemen hemen tamamı açıldı. Nüfusumuz 100 bin kişiyi buldu. İnşallah bu yoğunluk nedeniyle vaka sayıları tekrar yükselişe geçmez" dedi.

Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz ise ilçedeki ikinci konutlar ve yazlıkların tamamen dolduğunu, belediye ekiplerinin hizmetleri aksatmamak için yoğun çaba sarf ettiğini anlattı. Başkan Gürbüz, "Üç günden beri Foça'da yoğun bir araç trafiği vardı. Yazlıklar da tamamen doldu. İmkanlarımız ölçüsünde yurttaşlarımızın her türlü sıkıntısını gidermeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Muğla'nın Bodrum ilçesinde de yoğun kalabalıklar oluştu.

Kısa sürede artan kalabalık, özellikle pandemi haritasında kırmızı kentlerden olan İzmir'de tehlike çanlarını çaldırdı.

2 TIR ÇÖP, 5 TIR'A ÇIKTI

SONKALE'ye konuşan Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İstanbul ve Ankara gibi kentlerden gelen insanların akınına uğrayan tatil beldelerinde yaşanabilecek sorunlara işaret etti. 3 gün önce Kıyı Ege Belediyeler Birliği yönetimini topladıklarını aktaran Başkan Batur, şöyle konuştu:

"Yönetimdeki arkadaşlarımızla 17 günlük tam kapanmada yaşanabilecek sıkıntıları ele aldık. Gerçekten çok sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Örnek verecek olursak, Çeşme'de şu an 500 bin kişi var. Oysaki Çeşme'nin nüfusu 50 bin. Yani 50 bin kişiye göre hizmet vermesi gereken bir ilçede 500 kişi var şu an. Bunun sağlığı, çöpü, suyu, altyapısı var. Belediye hizmetlerinin aksamadan devam etmesi gerekiyor. Ki pandemi dönemindeyiz. Mesela, Başkan Ekrem Oran'ın anlattığına göre Çeşme'de normalde günlük 2 TIR çöp toplanıyordu. Dünden itibaren bu 5 TIR'a çıkmış. Çöpün ne kadar arttığı, bertaraf tesislerinin ne kadar zorlanacağı aşikar. Orada çalışan işçi, araç ve diğer yapılacak çalışmalar da cabası. Bu süreç belediyeleri çok zorlayacak."

(Tam kapanmanın ilk gününde Foça'dan bir görüntü)

“YATAK KAPASİTESİ YETMEYEBİLİR”

Daha önce Kurban ve Ramazan bayramlarında da benzer tablolar yaşandığını aktaran Başkan Batur, şunları söyledi:

"Belediyelerimiz güçleri yettiğinde gerekli tedbirleri aldı. Ama sağlıkla ilgili, Allah korusun bazı ilçelerimizin hem yoğun bakım olarak hem yatak kapasitesi olarak yeterli olmadığı söyleniyor. Ben özellikle sağlık konusunda sıkıntı yaşanabileceğine dikkat çekmek istiyorum. Sokağa çıkma yasağına vatandaşlarımızın tam riayet etmesini diliyorum. Ama gördüğümüz tablo, yine herkes sokaklarda. Arabalarına binmiş geziyor. Muaf tutulan kişi ve işkolu sayısı böyle olduğu müddetçe salgının yavaşlaması noktasında umutlu değilim. Belediyelerimiz gerekli tedbirleri alıyor ama Sağlık Bakanlığı'nın oluşabilecek krize göre kendini ayarlaması ve ilgili tedbirleri alması lazım.”

(Tam kapanmanın ilk günü Konak'ta oluşan trafik)

“İSTANBUL'DA VAKA SAYISI DÜŞER, İZMİR'DE ARTAR”

Başkan Batur, bu tam kapanmanın İzmir'de koronavirüs vaka sayılarını artıracağını da belirtirken şunları söyledi:

"Bu matematiksel, fiziksel bir olay. Bunu tahmin etmemek mümkün değil. Bir yerde çok yoğun bir virüs var. Bu virüsü biz şimdi Anadolu'ya ve Türkiye'nin her tarafına dağıtıyoruz. Maalesef böyle. Bu durum, İstanbul'daki vaka sayısını biraz düşürebilir, ama diğer kentlerdeki ve özellikle sahil kesiminde, kıyı Ege'de vaka sayılarını artıracaktır... Belki şöyle yapılabilirdi; ayın 29'unda mı kapatılacak, bunun 10 gün önce ilan edilmesi lazımdı. İnsanlar 10 güne yaygın bir şekilde memleketlerine gidebilirdi. Ama maalesef şimdi, iki üç gündür her yerde izdiham görüntüleri ortaya çıkıyor. Otogarlarda insanlar üst üste. İlave ek seferler, uçak seferleri dolu. Süreci iyi yönetemiyoruz."

“DESTEK OLACAKLARI YERDE KÖSTEK OLUYORLAR”

Kıyı Ege'deki belediyelerin bu anormal nüfus artışına rağmen İller Bankası'ndan aldıkları payın da artmak yerine tersine düştüğüne işaret eden Abdül Batur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Sırf Kıyı Ege Belediyeler Birliği olarak değil Türkiye Belediyeler Birliği olarak da bu sorunu dile getiriyoruz. Mesela Çeşme 50 bin nüfusa göre İller Bankası'ndan pay, ödenek alıyor. Ama 500 bin kişiye hizmet üretiyor. Hadi bıraktık bu payların artırılmasın da.. İller Bankası kesintilerinin veya merkezi hükümete olan SSK ve vergi borçlarının pandemi bitene kadar ertelenmesini istedik. Belediyeler biraz nefes alsın dedik. Çünkü bu pandemi süresince temizlik, dezenfektan, sosyal yardımlar gibi hiç hesap etmediğimiz kaynaklarımızı halkın sağlığı ile ilgili çalışmalara yönlendirdik. Ama bırakın kesintiyi ertelemeyi, yüzde 40 olan kesintiyi yüzde 50'ye çıkardılar. Bir de aldığımız yeni bilgi, bu ay yüzde 20 daha düşük ödenek alacağız. Merkezi hükümetten talebimiz; belediyelerde artık bıçak kemiğe dayandı. Yerel yönetimlere destek olunacağına maalesef köstek olunuyor. Bir an evvel iyileştirici kararlar alınmasını bekliyoruz. Mayıs ayından itibaren kıyı belediyelerin borçlarının ertelenmesi konusunda bir karar vardı. Bunun acilen uygulanmasını istiyoruz. Belediye hizmet üretecek ki oralarda yaşayan yurttaşlar rahat edecek. Biz halkın sağlığı için çalışıyoruz"

 
İGC'den emniyet genelgesine sert tepki!
 
Tam kapanma kuruyemişçilere yaradı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İGC'den emniyet genelgesine sert tepki!
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nden yapılan yazılı açıklama ile Emniyet Genel ...
'Sputnik V' aşısı için acil kullanım onayı!
Sağlık Bakan Fahrettin Koca, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun yaptığı ...
Katili gizli bölmede yakalandı!
İzmir'in Bornova ilçesinde 2 yıl önce işlenen cinayetin zanlısı, Menemen ...
 
Yaralı uzman çavuştan acı haber!
PKK'lı teröristlerin saldırısında yaralanan Uzman Çavuş Mehmet Kırmızı ...
Erdoğan: Yeterince aşımız var!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın iki ay aşı sıkıntısı yaşanabileceğini ...
İzmir'deki o görüntünün ardından bakanlıktan yeni genelge!
İzmir'de 1 Mayıs açıklamasına müdahale eden polisin bir kişiyi ABD'de ...
 
Polis kafeyi basınca böyle kaçtılar!
Trabzon'da kısıtlamada açık olan kafeye polis baskın yaptı. İçerideki ...
İzmir'deki arazi dolandırıcıları tutuklandı!
İzmir'de sahte banka evrakıyla iş ortağı ve arazi alımı için görüştüğü ...
6 şüpheli daha adliyede...
İzmir'de, geçen yıl 30 Ekim'de meydana gelen, 115 kişinin hayatını kaybettiği ...
 
YAZARLAR
ÇOK OKUNANLAR
FACEBOOK'TA SON KALE İZMİR
TWITTER'DA SON KALE İZMİR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Sokak esnafı korona günlerinde faydalı oluyor mu?

Evet
Hayır
Bilmiyorum

Sonuçları göster Anket arşivi
PUAN DURUMU
ARŞİV
Son Kale İzmir
KünyeKünye Ä°letiÅŸimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri